fbpixel

Search icon
Search
The sun manual: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, τελικά, για να βγούμε στην παραλία χωρίς SPF
MAGAZINE

The sun manual: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, τελικά, για να βγούμε στην παραλία χωρίς SPF

Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας δίνει αυτό το εγχειρίδιο. Εφαρμόστε, προστατευτείτε και #LiveWithLight, λοιπόν!


Οι ρυτίδες, η χαλάρωση, οι σκούρες κηλίδες και οι πανάδες, είναι αναπόφευκτες καθώς μεγαλώνουμε. Ενώ, όμως, μας αρέσει να ρίχνουμε την ευθύνη στο γεγονός ότι γερνάμε, ο κύριος ένοχος είναι η φωτογήρανση, η φθορά, δηλαδή, που προκαλείται στο δέρμα από την έκθεσή μας στο ηλιακό και το υπεριώδες φως (UV). Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή είναι υπεύθυνη για το 90% των ορατών αλλαγών στην επιδερμίδα μας, και μάλιστα αποτελεί το άμεσο επακόλουθο της αθροιστικής βλάβης που προκαλείται κατά την έκθεσή μας στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία, λοιπόν, επιφέρει ανεπανόρθωτη φθορά σε κυτταρικό επίπεδο και επηρεάζει την ικανότητα του δέρματος να επουλώνεται από τις πληγές του. Αν και τη βιολογική γήρανση της επιδερμίδας δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε, τη φωτογήρανση, ωστόσο, η οποία επιταχύνει και τη διαδικασία γήρανσης, μπορούμε να την εμποδίσουμε. Ο συνοπτικός οδηγός που ακολουθεί περιλαμβάνει οδηγίες χρήσης για τα clean and ocean friendly αντηλιακά που σέβονται το περιβάλλον και προσφέρουν την καλύτερη προστασία αλλά και επανόρθωση στην επιδερμίδα μας.

Οι αντηλιακές φόρμουλες: Awakening the glow

lnc-sun-spring-23-digital-model-close-up-face-marie-ange-3-7760x9819-original-file.jpg

Μια αντηλιακή φόρμουλα πρέπει απαραιτήτως να περιέχει:

Αντηλιακά φίλτρα και προστασία: Πρέπει να φροντίζει όλους τους τύπους δέρματος και να καλύπτει όλες τις ανάγκες της επιδερμίδας με το να είναι αποτελεσματική απέναντι στις ακτίνες UVB και UVA, οι οποίες αποτελούν λιγότερο από το 10% του ηλιακού φάσματος, αλλά και να προστατεύει από τις ακτίνες Ορατού Φωτός και τις Υπέρυθρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 90%.

Αντιοξειδωτικά φίλτρα: Για να εξουδετερώνονται αποτελεσματικά οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από εξωγενείς παράγοντες, προστατεύοντας παράλληλα το κυτταρικό DNA.

Ενυδατικούς παράγοντες: Όπως, για παράδειγμα, γλυκερόλη με υαλουρονικό νάτριο, που απορροφάται άμεσα από τα κύτταρα του δέρματος, προσφέροντας βαθιά ενυδάτωση.

Έλεγχο στο μαύρισμα: Με συνδυασμούς συστατικών, όπως DHA με φυσική μελανίνη, τα οποία προσφέρουν άμεσα μια ομοιόμορφη μαυρισμένη όψη.

Clean and ocean friendly filters: Να περιέχει, δηλαδή, σύστημα φίλτρων για τον ήλιο το οποίο σέβεται περισσότερο τους ωκεανούς, με μινιμαλιστικές υφές, vegan και βιοδιασπώμενες συνθέσεις.

Ελαφριά υφή: Σε μορφή gel ή υδάτινη, απορροφήσιμη, χωρίς να αφήνει αίσθηση λιπαρότητας.

Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας (SPF)

Ο Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας (Sun Protection Factor) συμβολίζει τον βαθμό προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB(urning) και ως εκ τούτου από το ηλιακό έγκαυμα, υποδεικνύοντας πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να κοκκινίσει το δέρμα. Για παράδειγμα, κάποιος που χρησιμοποιεί SPF 20 θα χρειαστεί 20 φορές περισσότερο χρόνο για να κοκκινίσει απ’ ό,τι χωρίς αυτό. Για την επιλογή του κατάλληλου δείκτη, τον πρώτο λόγο έχει ο φωτότυπος του δέρματος, ο οποίος καθορίζει και τον προσωπικό χρόνο αντοχής στον ήλιο. Ο SPF 30 είναι για σκουρόχρωμο και ο SFP 50+ εάν έχετε ανοιχτόχρωμο ή ευαίσθητο δέρμα. Για το πρόσωπο απαραίτητα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα με SFP 30-50, καθώς ο αυξημένος δείκτης προστασίας διασφαλίζει ενισχυμένη αντηλιακή και αντιγηραντική δράση για αποφυγή εμφάνισης πανάδων και πρόωρων ρυτίδων. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όσο πιο ανοιχτός είναι ο χρωματικός τόνος της επιδερμίδας σας, τόσο υψηλότερος χρειάζεται να είναι ο SPF.

Επιλέξτε ένα αντηλιακό με την τεχνολογία Full Light, που στοχεύει το 100% του ηλιακού φάσματος και εγγυάται τη μεγαλύτερη προστασία ενάντια στους 4 τύπους ακτίνων: UVA, UVB, Ορατό και Υπέρυθρο φως. Επιπλέον, σας προστατεύει και από το μπλε φως, μία από τις κύριες πηγές Ορατού Φωτός που ευθύνεται για την πρόωρη δερματική γήρανση.

Ωστόσο, πρέπει να έχετε στον νου σας ότι κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να παρέχει πλήρη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Η υπερβολική έκθεση σε αυτόν αποτελεί εκ των πραγμάτων σοβαρή απειλή για την υγεία σας.

Skinimalism για μέγιστη προστασία

Πώς τα λιγότερα συστατικά προσφέρουν περισσότερη προστασία; Η φιλοσοφία "less is more" αγγίζει και τα αντηλιακά, με το skinimalism να αποτελεί πλέον μια έκφραση σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον και τη σωστή προστασία του δέρματός μας. Προϊόντα που περιέχουν λιγότερα συστατικά και μηδενική σιλικόνη, προσφέρουν υψηλή αντοχή, και όσα δεν περιλαμβάνουν υδατοδιαλυτά φίλτρα, μειώνουν την ερυθρότητα και τους ερεθισμούς, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη φυσική άμυνα και την αντίσταση της επιδερμίδας μας.

Τι αναζητάμε σε ένα αντηλιακό ανάλογα με τις ανάγκες μας

Για αντιγηραντική φροντίδα: Το προϊόν που θα επιλέξετε θα πρέπει να περιέχει σύστημα Sun Repair, για την επιδιόρθωση των φθορών της επιδερμίδας από τον ήλιο, να προσφέρει βαθιά ενυδάτωση μακράς διαρκείας και να καταπραΰνει, έχοντας απολαυστική υφή αλλά και συστατικά φυσικής προέλευσης. Αν θέλετε και μαύρισμα και προστασία, αναζητήστε ένα αντηλιακό με έλαιο Μπουρίτι, το οποίο ενισχύει τη διαδικασία μαυρίσματος και σας βοηθά να αναπτύξετε ένα χρυσαφένιο χρώμα που διαρκεί.

Για τα θαλάσσια σπορ: Εάν κάνετε θαλάσσια σπορ, τότε επιλέξτε μια φόρμουλα που να σας αναζωογονεί, να στεγνώνει γρήγορα, να αντέχει στο νερό και τον ιδρώτα, να σας προστατεύει στοχεύοντας στο 100% των ηλιακών ακτίνων (UVB + UVA + Ορατό φως + Υπέρυθρη Ακτινοβολία) την οποία να μπορείτε να την εφαρμόζετε τόσο σε στεγνή όσο και σε βρεγμένη επιδερμίδα.

Για τα παιδιά: Το σημαντικό είναι το προϊόν να απλώνεται απευθείας σε βρεγμένη επιδερμίδα (κάνοντας ευκολότερη τη ζωή της μαμάς), να απορροφάται γρήγορα, να μην αφήνει κατάλοιπα και να προσφέρει μέγιστη προστασία ευρείας κλίμακας από τις ακτίνες του ήλιου (UVB, UVA και Υπέρυθρες). Επίσης, να μην περιέχει οινόπνευμα, άρωμα, να έχει υψηλό SFP (50) και να είναι ανθεκτικό στο νερό.

Για το μακιγιάζ: Επιλέξτε μια σύνθεση που μπορεί να φορεθεί σε συνδυασμό με το μακιγιάζ και να εφαρμοστεί σε βρεγμένο δέρμα, βοηθώντας την επιδερμίδα σας να παραμένει προστατευμένη πάντα και παντού. Επίσης, ένα προϊόν μακιγιάζ με σύμπλεγμα Tan Activator θα κάνει το δέρμα σας να ακτινοβολεί.

lnc-sun-spring-23-digital-model-close-up-sport-7036x8785-original-file.jpg


Οδηγίες για σωστή αντηλιακή προστασία, χωρίς λάθη!

Η ποσότητα: Η εφαρμογή του αντηλιακού μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά -ψεκάστε, απλώστε, τελειώσατε, - ωστόσο δεν είναι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειαζόμαστε περίπου 30 γραμμάρια προϊόντος για να καλύψουμε ολόκληρο το σώμα μας. Για να το εφαρμόσετε, ξεκινήστε από το μέτωπο και κατεβείτε προς τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια, μέχρι και τις πατούσες. Μην ξεχνάτε τα χείλη, την περιοχή γύρω από τα μάτια, τον αυχένα, τους λοβούς των αυτιών, τη ράχη των χεριών, τα δάχτυλα και το πάνω μέρος των ποδιών - έχουν κι αυτά ανάγκη από προστασία. Ζητήστε από κάποιον να βάλει αντηλιακό στα δύσκολα σημεία, όπως η πλάτη. Και φυσικά, εφαρμόστε ξανά έπειτα από έντονη εφίδρωση ή κολύμπι.

Ο φωτότυπος της επιδερμίδας: Όσο ποιοτική κι αν είναι η σύνθεση που έχουμε επιλέξει, πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικής μας επιδερμίδας, και κυρίως στις ανάγκες του δικού μας φωτότυπου. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα δεν καίγονται ή δε θα εμφανίσουν καρκίνο. Τα ηλιακά εγκαύματα, η γήρανση, ο ανομοιόμορφος δερματικός τόνος και η υπερμελάγχρωση, είναι προβλήματα που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο και σε άτομα με πιο σκούρες επιδερμίδες.

Η σωστή έκθεση: Περιορίστε την έκθεσή σας στον ήλιο. Ελαχιστοποιήστε τον χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. Εάν βγείτε έξω, φορέστε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια, προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου, που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία, επενδύστε σε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο, και, φυσικά, χρησιμοποιήστε μια καλή στρώση αντηλιακού.

Η ημερομηνία λήξης: Στη συσκευασία κάθε αντηλιακού προϊόντος υπάρχουν δύο ενδείξεις: η πρώτη αφορά στο πότε λήγει γενικά (π.χ. EXP 9/2025, δηλαδή ότι λήγει τον Σεπτέμβριο του 2025) και η δεύτερη, στο πόσο αντέχει αφού το ανοίξετε (αναγράφεται συνήθως το 12Μ ή το 6Μ, ότι λήγει σε 12 ή σε 6 μήνες, αντίστοιχα). Εάν το μπουκάλι δε φέρει ημερομηνία λήξης, θεωρήστε ότι το αντηλιακό λήγει τρία χρόνια μετά την αγορά του, μόνο αν διατηρηθεί σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον και δεν ανοιχτεί. Αν ανοιχτεί, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι. Για να καταλάβετε ότι έχει λήξει, ελέγξτε την υφή του -έχει πήξει, έχει δημιουργήσει σβόλους ή είναι πολύ υδαρό;-, το χρώμα του -τα λευκά αντηλιακά κιτρινίζουν- και το άρωμά του -μπορεί να είναι αλλοιωμένο.

Τι σημαίνει φυσικό αντηλιακό;

Τα φυσικά (ή ορυκτά) αντηλιακά αντανακλούν τις ακτίνες UV, ενώ τα χημικά τις απορροφούν. Ένα πλεονέκτημα των πρώτων είναι ότι τα ενεργά συστατικά τους -οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου- δεν έχουν αποδειχθεί ότι απορροφώνται στο αίμα. Υπάρχουν και νέες συνθέσεις στα φυσικά αντηλιακά, όπως το σύμπλεγμα Sunsicalm, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για τις ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς και το Tan Activator, που είναι φυσικής προέλευσης. Επίσης, αρκετά αντηλιακά περιέχουν 96% φυσικά συστατικά.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ MAIOY 2023