fbpixel

Search icon
Search
FACE & BODY

Retinol sandwich: Εξετάζουμε τη νέα τάση του TikTok που ενθουσιάζει

Μια ακόμη επιλογή που πολλοί λατρεύουν


Retinol sandwich: Εξετάζουμε τη νέα τάση του TikTok που ενθουσιάζει

Αν και ακούγεται περισσότερο σαν αναφορά σε μια επιλογή μενού ενός εστιατορίου παρά σε ένα hack περιποίησης δέρματος, η τάση #retinolsandwich συγκεντρώνει δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok. Έτσι, για να μάθετε και εσείς περί τίνος πρόκειται οφείλετε πρώτα να γνωρίζετε πως η ρετινόλη είναι ένα μη συνταγογραφούμενο συστατικό που μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ από ένζυμα που βρίσκονται στο δέρμα. Είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α στο οποίο ορκίζονται δερματολόγοι και ειδικοί και μπορεί να ενισχύσει τον κύκλο ζωής των κυττάρων, να βοηθήσει στην απολέπιση του δέρματος και να αποτρέψει τα breakouts ακμής. Με αυτό τον τρόπο εξαφανίζει τα μαύρα στίγματα και βοηθάει στο φωτισμό του προσώπου ενώ παράλληλα έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

face-woman-makeup.jpg

Αλλά υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Μία από τις παρενέργειες μπορεί να είναι ο ερεθισμός, το ξεφλούδισμα ή η ξηρότητα.

Εδώ ακριβώς εισάγεται η έννοια «σάντουιτς ρετινόλης», η οποία όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι δερματολόγοι έχουν μιλήσει και στο παρελθόν για τα οφέλη από την εφαρμογή ρετινόλης με ενυδατική κρέμα ως μέσο ελαχιστοποίησης των προαναφερθέντων αρνητικών επιπτώσεων της ξηρότητας και του ερεθισμού. Το να κάνετε #retinolsandwich με ενυδατική κρέμα πριν και μετά την εφαρμογή, για να αποφύγετε πιθανούς ερεθισμούς είναι μια εξαιρετική συμβουλή. Η ενυδατική κρέμα πριν δρα ως φραγμός για την καταπολέμηση οποιουδήποτε ερεθισμού από τη ρετινόλη και η ενυδάτωση μετά βοηθά στο να παραμείνει η υγρασία στη θέση της.

Πώς θα το κάνετε

Αποδεικνύεται ότι ο τύπος της ενυδατικής κρέμας που χρησιμοποιείτε καθώς και το πώς και πότε την εφαρμόζετε θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα. Μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος πρέπει πάντα να ξεκινά με τα πιο λεπτόρρευστα προϊόντα και να καταλήγει στα πιο παχύρευστο, κάτι που ισχύει για τη ρετινόλη και την ενυδατική κρέμα. Για παράδειγμα, ένας ορός υαλουρονικού οξέος πρέπει να εφαρμόζεται πριν από μια κρέμα ρετινόλης. Εάν χρησιμοποιείτε ορό ρετινόλης, αυτός θα πρέπει να εφαρμόζεται πριν από τον ορό υαλουρονικού οξέος.

face-framing-layers.jpg

Το viral βίντεο της Dr. Whitney Bowe ξεκινάει με έναν ενυδατικό ορό, δείχνει τη γιατρό να περιμένει μέχρι το δέρμα να τον απορροφήσει, προχωράει στη ρετινόλη και τελειώνει με μια κρέμα. Αλλά προσέξτε: το slugging -γνωστό και ως η χρήση μιας φόρμουλας με βαζελίνη- στο τέλος είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε καθώς δε θέλετε η ρετινόλη να εισχωρήσει πολύ βαθιά και τελικά να σας ερεθίσει. 

Δείτε το βίντεο:

@drwhitneybowe Here’s how to build a retinoid sandwich on retinoid night for beginners or those with sensitive skin. #thatboweglow #skincycling #dermatologist #tretinoin #retinol ♬ Under The Influence - Chris Brown

Τα υπέρ και τα κατά

Με αυτή την τάση έχετε την επιβεβαίωση πως λαμβάνετε όλα τα οφέλη του συστατικού και δεν αντιμετωπίζετε τίποτα αρνητικό. Φυσικά, εάν το δέρμα σας κοκκινίζει ή ερεθίζεται εύκολα και ειδικά εάν είναι επιρρεπές σε έκζεμα ή ροδόχρου ακμή, τότε θα πρέπει να το συζητήσετε με το δερματολόγο σας. Σε γενική βάση αυτό που προτείνεται είναι να ξεκινάτε χρησιμοποιώντας μια κρέμα με αυτό το ενεργό συστατικό δύο φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια να προσθέτετε ένα επιπλέον βράδυ κάθε δύο εβδομάδες. Εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε σημάδι ερεθισμού ή ξηρότητας τότε η μέθοδος του σάντουιτς μπορεί να είναι ιδανική. Με την προσθήκη των δύο στρώσεων, υπάρχει η πιθανότητα να μειωθεί η ισχύς του συστατικού και έτσι παρότι θα "αφαιρέσετε" τον ερεθισμό, θα μειώσετε και τα πλήρη οφέλη της. Πρακτικά αυτή είναι μια απόφαση που μπορείτε να πάρετε με τον ειδικό που παρακολουθεί το δικό σας δέρμα εφόσον εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα. Μπορεί αυτό το trend -σε αντίθεση με πολλά άλλα- να έχει απόλυτα επιστημονική βάση αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορείτε να το εντάξετε στη δική σας ρουτίνα χωρίς υποστήριξη.

 Fine Lines

Fine Lines

Perfectionist Pro Rapid Renewal Retinol Treatment, Estée Lauder, Attica

BUY ME
 Try me

Try me

Total Age Correction Amplified Anti-Aging Retinol-In-Oil Night Cream & Glow Amplifier, Lancaster, Attica

BUY ME
 Serum effect

Serum effect

Retinol Β3 Serum, La Roche Posay, Attica

BUY ME