fbpixel

Search icon
Search
Exercise o' clock: 5 ασκήσεις που πρέπει να αποφύγετε μετά τα 50
WELLNESS

Exercise o' clock: 5 ασκήσεις που πρέπει να αποφύγετε μετά τα 50

Προτιμήστε να μείνετε μακριά τους


Είναι ευρέως γνωστό πως η γυμναστική μπορεί να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Είναι ευρέως γνωστό ότι η άσκηση έχει πολλαπλά benefits για τη σωματική και την πνευματική μας υγεία κι ευεξία. Είναι -ωστόσο- επίσης γνωστό, πως δεν είναι κατάλληλα όλα τα είδη ασκήσεων και προπόνησης για όλους. Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό, το ίδιο κι οι ανάγκες του κάθε οργανισμού κι αυτό που πρέπει πάντα να κάνουμε, είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Το ίδιο το σώμα μας, μας δείχνει μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε κι είναι σημαντικό να το «ακούμε» κάθε στιγμή, μεγαλώνοντας. Αν έχετε ξεπεράσει τα 50, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν μερικές ασκήσεις που είναι προτιμότερο να τις αποφεύγετε για πολλούς, διαφορετικούς λόγους κι εμείς σας παρουσιάζουμε ποιες είναι αυτές.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να τις γνωρίσετε!

Barbell deadlifts

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις, που κάνει focus στους γλουτούς και γενικότερα στα πόδια κυρίως, ωστόσο, αυτό που αρκετοί αγνοούν είναι ότι πρόκειται και για μία άσκηση που επιβαρύνει σημαντικά τη μέση, ειδικά αν δεν εκτελείται με τον πιο σωστό και προσεκτικό τρόπο. Ιδανικά, προτιμήστε να αντικαταστήσετε τα barbell deadlifts με κάποια βαθιά καθίσματα, ακόμη κι αν θέλετε να προσθέσετε extra βάρος, για να δουλέψετε την περιοχή των ποδιών χωρίς να επιβαρύνετε τόσο πολύ τη μέση σας. Είναι εξίσου αποτελεσματικά και θα αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς, που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους έστω και στο μέλλον.

shutterstock-499280881.jpg

Πιέσεις πάγκου με βάρος

Μία ακόμη άσκηση που είναι ευρέως γνωστή και θεωρείται... αγαπημένη όσων λατρεύουν την έντονη άσκηση και τα βάρη, είναι οι πιέσεις πάγκου. Αν ανήκετε στην κατηγορία των gym-lovers, τότε σίγουρα έχετε εκτελέσει πολλές φορές στη ζωή σας τη συγκεκριμένη άσκηση, ωστόσο, στην περίπτωση των over-50 είναι προτιμότερο να αντικατασταθεί με κάποια άλλη, αντίστοιχη και λιγότερο επικίνδυνη κι επιβαρυντική. Το σώμα δέχεται σημαντική καταπόνηση, προσπαθώντας να σηκώνει την μπάρα κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονους πόνους και τραυματισμούς σε βάθος χρόνου, ειδικά όταν δεν υπάρχει η σωστή καθοδήγηση ενός personal trainer. It's a no, λοιπόν...

Πιέσεις ώμων με αλτήρες

Οι πιέσεις ώμων είναι μια άσκηση που συστήνεται για τη μυϊκή ανάπτυξη των ώμων, αλλά και την αύξηση της δύναμης του άνω μέρους του κορμού, καθώς εκτός από το γεγονός ότι γυμνάζει τους ώμους, συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό και στην σταθεροποίηση του κορμού στα μεγάλα lifts. Ωστόσο, είναι και μία άσκηση που εγκυμονεί κινδύνους και είναι καλύτερο να την αποφύγετε. Ειδικά η περιοχή της σπονδυλικής στήλης και η μέση επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό κατά την εκτέλεσή της κι αυτό είναι κάτι που σαφώς δεν επιθυμούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Οπισθολαίμιες ασκήσεις τροχαλίας

Οι οπισθολαίμιες ασκήσεις τροχαλίας, είναι μία σύνθετη και πολυαρθρική άσκηση, που επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του πλατύ ραχιαίου μυ, που είναι κι από τις πιο κύριες μυϊκές ομάδες της πλάτης. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και το γεγονός ότι πρόκειται για μία άσκηση που μπορεί να προκαλέσει πολλαπλούς τραυματισμούς. Οι ώμοι και ο αυχένας βρίσκονται σε κίνδυνο, σε περίπτωση που εκτελείται με πολλά κιλά και με λάθος τρόπο, φέρνοντας -για παράδειγμα- το κεφάλι μπροστά ή έχοντας σε λάθος θέση τους ώμους. Εναλλακτικά, πείτε ένα μεγάλο «ναι» στις μπροσθολαίμιες έλξεις τροχαλίας, που είναι σαφώς πιο ασφαλείς.

shutterstock-2312975185.jpg

Βυθίσεις τρικεφάλων

Τα βυθίσματα τρικεφάλων γυμνάζουν τον τρικέφαλο μυ που εκτείνεται στο πίσω μέρος του βραχίονα και παρά το γεγονός ότι αρκετοί θεωρούν πως πρόκειται για μία άσκηση απομόνωσης, που γυμνάζει μόνο έναν μυ, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Οι βυθίσεις είναι μια σύνθετη άσκηση ωθήσεων, καθώς σε κάθε επανάληψη γυμνάζονται οι ώμοι, το στήθος και το επάνω μέρος της πλάτης. Η εσωτερική περιστροφή που μπορεί να συμβεί -ωστόσο- στη διάρκεια της εκτέλεσής τους, μπορεί να γίνει πολύ επίπονη για τις αρθρώσεις. Συνεπώς, είναι κι αυτή μία άσκηση που καλό είναι να βγει σταδιακά από το ασκησιολόγιό σας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητοι τραυματισμοί.