fbpixel

Search icon
Search
Επίπεδη κοιλιά; Με αυτά τα 8 τρόφιμα θα τα καταφέρετε
WELLNESS

Επίπεδη κοιλιά; Με αυτά τα 8 τρόφιμα θα τα καταφέρετε

Ήρθε η ώρα να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας!


Εάν προσπαθείτε να αποβάλλετε το λίπος γύρω από την κοιλιά σας, οι ασκήσεις του πυρήνα και γενικότερα οι προπονήσεις που εστιάζουν στους κοιλιακούς θα σας βοηθήσουν σίγουρα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όμως, έχετε στον νου σας ότι, οι τροφές που καταναλώνετε διαδραματίζουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο. «Αν θέλετε η κοιλιά σας να είναι πιο επίπεδη, επιλέξτε τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το φούσκωμα, όπως είναι για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι γεμάτα με νερό», λέει ο Keri Gans, RD, σύμβουλος διατροφής από τη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του δημοφιλούς βιβλίου The Small Change Diet.

Τα παρακάτω 8 τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε λεπτή τη μέση σας, μειώνοντας το φούσκωμα, ενισχύοντας τον μεταβολισμό και δίνοντας στο σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την απώλεια βάρους.

Αγγούρια
cucumber.jpg

«Χάρη στην φλαβονοειδή αντιοξειδωτική ένωση κουερσετίνη (που μειώνει το πρήξιμο) και την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (96%), τα αγγούρια μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν στην αποτροπή του φουσκώματος», λέει ο Gans. Αυτό το τραγανό λαχανικό είναι επίσης εξαιρετικά εύκολο στην κατανάλωσή του: Μπορείτε να το προσθέσετε σε κάθε είδους σαλάτα, να το απολαύσετε μαζί με το γιαούρτι σας ή να το κόψετε σε sticks και να το έχετε ως ένα γρήγορο σνακ στο ψυγείο σας.

Μπανάνες
banana.jpg

Ψάχνετε για ένα θρεπτικό απογευματινό σνακ; Μια μπανάνα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή! Εκτός από κάλιο, περιέχει ανθεκτικό άμυλο, έναν υγιεινό υδατάνθρακα που το σώμα σας χωνεύει αργά και μπορεί να σας κρατήσει γεμάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ανθεκτικό άμυλο σταθεροποιεί επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Ακόμα πιο καλά νέα για τους κοιλιακούς σας: «Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της κατακράτησης υγρών στο σώμα μας ρυθμίζοντας τα επίπεδα νατρίου» αναφέρει ο Gans, «μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για φούσκωμα», συνεχίζει.

Παπάγιες
papaya.jpg

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπάτε αυτό το έντονα χρωματισμένο τροπικό φρούτο που αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, C, Ε και φυλλικού οξέος. Η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο βοηθά το σύστημα γλυκαιμικού δείκτη σας να διασπάει τα τρόφιμα που είναι δύσκολα να χωνέψει ο οργανισμός σας, οπότε με τη σειρά του αποτρέπει τη φλεγμονή και το οίδημα της κοιλιάς. Εκτός από την κατανάλωση μιας φρέσκιας παπάγιας, μπορείτε να βρείτε αυτό το φρούτο και στην αποξηραμένη του μορφή. Ταιριάζει υπέροχα στις σαλάτες και σε ορισμένα πιάτα.

Τροφές Ολικής Άλεσης
whole-grains.jpg

Όταν λέμε «προϊόντα ολικής άλεσης» αναφερόμαστε στον τρόπο παρασκευής τους, κατά τον οποίο ο καρπός της τροφής (συνήθως των δημητριακών) αλέθεται ολόκληρος χωρίς να έχει προηγουμένως απομακρυνθεί ο φλοιός του. Αυτές οι τροφές βοηθούν πραγματικά στο να παραμείνετε αδύνατοι καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού. Σε έρευνα, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.

«Βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων ινσουλίνης σε σύγκριση με τις επεξεργασμένες τροφές.» εξηγεί η Cynthia Sass, MPH, RD, συντάκτρια διατροφής στο Health Magazine. Συνιστά να ξεκινάτε την ημέρα σας με βρώμη, να τρώτε pop-corn για snack (ναι, είναι ολικής άλεσης!) και να προτιμάτε quinoa ή καστανό ρύζι αντί για λευκό.

Πιπεριές Τσίλι
chilli-peppers.jpg

Πικάντικα τρόφιμα όπως οι πιπεριές τσίλι ενεργοποιούν το μεταβολισμό σας και μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 από το Πανεπιστήμιο Purdue, η καψαϊκίνη που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τροφές πλούσιες σε καψαϊκίνη είχαν λιγότερες επιθυμίες για λιπαρά, αλμυρά και γλυκά τρόφιμα, καθώς και μειωμένη όρεξη για κατανάλωση περιττών τροφών γενικότερα. Για να αποκομίσουμε τα fat-burning οφέλη τους τις προσθέτουμε σε ομελέτες, σαλάτες και γενικά σε όσα μαγειρευτά πιάτα επιθυμείτε.

Αβοκάντο
avo.jpg

Συνεχίστε να προσθέτετε αβοκάντο στο τοστ, τις φρυγανιές, τα ζυμαρικά, το κρέας ή ακόμα και στο ψωμί μπανάνας! Αυτό το superfruit περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 4 γραμμάρια μονοακόρεστου λίπους, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα παραπανίσια κιλά μακριά. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά αβοκάντο είχαν μικρότερη περιφέρεια από όσους που δεν κατανάλωναν καθόλου στην καθημερινότητά τους.

Τα υγιεινά λίπη είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και διευκολύνουν την πέψη. Βοηθούν επίσης στην ευκολότερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών.

Μαύρη Σοκολάτα
chocolate.jpg

Κι όμως, οι σοκολάτες δεν είναι απαγορευτικές στις δίαιτες! «Μια μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας, με περισσότερη από 65% περιεκτικότητα σε κακάο, είναι πραγματικά πολύ καλή για τον οργανισμό σας», εξηγεί η Stephanie Middleberg, RD, ιδρύτρια της κλινικής Middleberg Nutrition στη Νέα Υόρκη. Όπως το αβοκάντο, έτσι και η μαύρη σοκολάτα περιέχει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Όμως, προσέξτε τις μερίδες σας: Για να έχετε τις θερμίδες υπό έλεγχο, η Middleberg συνιστά να καταναλώνετε ένα κομματάκι σε μέγεθος όσο ένα σπιρτόκουτο.

Αμύγδαλα
almonds.jpg

Το καλύτερο guilt-free snack, για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είναι μια χούφτα από ανάλατα αμύγδαλα. Όπως και στη μαύρη σοκολάτα και τα αβοκάντο, έτσι και το αμύγδαλο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να κάψει λίπος και να καταπολεμήσει την πείνα. Μια μελέτη στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και έτρωγαν καθημερινά από μια χούφτα αμύγδαλα έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έκαναν αντίστοιχη διατροφή αλλά προτιμούσαν άλλα snack με περισσότερους υδατάνθρακες.