Ένα τυπικό σπίτι με μπαλκόνι μετατράπηκε σε ένα ευφάνταστο design hotel, το Savona 18 Suites που σχεδίασε ο διακεκριμένος και διάσημος αρχιτέκτονας Aldo Cibic για την πασίγνωστη αλυσίδα ξενοδοχείων Blu Hotels. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανακαίνιση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου του 20ού αιώνα, στο οποίο ο Cibic κατάφερε να δώσει δεύτερη ζωή κυριολεκτικά και να το μετατρέψει σ' ένα must-visit για κάθε επισκέπτη του Μιλάνου που λατρεύει την εκλεπτυσμένη και παράλληλα μοντέρνα αισθητική. Μάλιστα, αυτό το πέτυχε διασώζωντας παράλληλα τη γνήσια αρχιτεκτονική εικόνα του οικοδομήματος και την αυθεντικότητα της ιταλική αυλής στο εξωτερικό του, ένα από τα πιο νοσταλγικά χαρακτηριστικά εκείνης της περιόδου.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ξενοδοχείο που θυμίζει έπαυλη, ενώ παράλληλα είναι απόλυτα φιλικό και φιλόξενο και προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας και την ευκαιρία να ζήσουν την ατμόσφαιρα και την αίγλη της παλιάς πόλης του Μιλάνου. Και όλα αυτά, ένα βήμα μακριά από μία από τις πιο ζωντανές και κοσμοπολίτικες οδούς, τη Via Tortona, η οποία είναι σύμβολο της μόδας και του design παγκοσμίως.
Η ρετρό αισθητική που δεσπόζει σε κάθε γωνιά του ισορροπεί τέλεια με τα σύγχρονα έπιπλα και τον μοντέρνο εσωτερικό σχεδιασμό, που επιτυχώς αντανακλά την πρωτοποριακή σκέψη και μοναδική αισθητική του Aldo Cibic. Ξεκινώντας από το lobby, όπου μπορεί κανείς να νιώσει πως μπαίνει σε μία πραγματική γκαλερί Τέχνης, φαίνεται ότι έχει δοθεί προσοχή ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Το γραφείο της εισόδου θυμίζει Θιβετιανό έπιπλο, ενώ ο κίτρινος μωσαϊκός πάγκος, μαζί με τα γραφικά του τοίχου δημιουργούν αντίθεση με τους γήινους τόνους του δωματίου, δημιουργώντας ένα καλοδεχούμενο εφέ «ζεστού» μινιμαλισμού.
Καναπέδες, χαλιά, κηροπήγια, καθρέφτες και αξεσουάρ, έχουν την υπογραφή του Aldo Cibic και της εξαιρετικά ταλαντούχας συνεργάτιδάς του Paola C. Το καθιστικό και το Petit Cafè, όπου κανείς μπορεί να απολαύσει εκλεκτά ροφήματα και γεύσεις αυθεντικές, που ταιριάζουν με τη γενικότερη original italian φιλοσοφία που επικρατεί στο ξενοδοχείο, έχουν μοντέρνες πινελιές χρώματος που εμπνέουν. Ο ίδιος ο δημιουργός παραλληλίζει το πρότζεκτ του με «ένα σαλόνι σπιτιού που έχει πολλά και διαφορετικά πράγματα, τα οποία συνδυάζονται μεταξύ τους σαν να είναι διαφορετικά φρούτα». Διαβάζοντας τα λόγια του, από τη μια κανείς μπορεί να απορήσει, αλλά κοιτάζοντας ξανά τις φωτογραφίες βρίσκει αλήθεια σε αυτά!
Η εσωτερική αυλή των 310 τετραγωνικών μέτρων έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο open-air σαλόνι, με καναπέδες και πολυθρόνες. Η μεγάλη αυλή –στην οποία έχουν θέα οι exclusive σουίτες- σχεδιάστηκε ως ένας χώρος για όλους, όπου η αίσθηση του μιλανέζικου σπιτιού με μπαλκόνι είναι πιο δυνατή και δίνει ένα extra glam στον συνολικό χώρο. Συνολικά, το Savona 18 Suites αποτελείται από 43 δωμάτια, όλα επιπλωμένα με διαφορετικό τρόπο και δίνει την ευκαιρία ακόμη και στους πιο συχνούς επισκέπτες του να ζουν διαφορετικές εμπειρίες κάθε φορά που επιστρέφουν. Η επίπλωση με vintage αντικείμενα και μοντέρνο σχεδιασμό, οι πίνακες, τα χρώματα, το ξύλα και τα υφάσματα δίνουν σε κάθε δωμάτιο ένα μοναδικό χαρακτήρα και προσωπικότητα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα έπιπλα των δωματίων αλλά και αυτά των κοινόχρηστων χώρων μπορούν να αγοραστούν από τους επισκέπτες. Το πιο πολύτιμο σουβενίρ, στο οποίο πάντως αξίζει να επενδύσετε. Πρόκειτια για ένα δείγμα εξέλιξης της σχέσης μεταξύ interior design, φιλοξενίας και εξυπηρέτησης πελατών. Ένα αρκετά διαδεδομένο trend πλέον στην παγκόσμια hotel σκηνής, είναι να ακροβατούν μεταξύ των γκαλερί τέχνης και της ιδέας του καταλύματος, κάτι που το συγκεκριμένο ξενοδοχείο καταφέρνει άψογα. Το όραμα του Aldo Cibic είναι να συνοδεύει τους επισκέπτες από την άφιξη τους μέχρι την επιστροφή τους σπίτι, ένας συνδυασμός εικαστικής αισθητικής και χαλάρωσης.
Aldo Cibic
Γεννήθηκε στο Σίτσιο της Βιτσέντσα το 1955 και προσέγγισε τον χώρο του design ως αυτοδίδακτος. Ο Cibic κατευθείαν υιοθέτησε τη μέθοδο του πειραματισμού. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 δημιούργησε το Studio Cibic και το 1991 λάνσαρε τη Standard, την πρώτη του προσωπική συλλογή με αντικείμενα για το σπίτι. Εκείνη την περίοδο είχε ξεκινήσει επίσης να δοκιμάζει να δίνει ζωή σε κτίρια που κανείς δεν είχε σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν ιδιαίτερο χώρο. Τα πρότζεκτ του The Solid Side και New Stories New Design έκαναν ακριβώς αυτό, ενδυναμώνοντας τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και χώρου, προτείνοντας παράλληλα έναν αυθεντικό τρόπο σχεδιασμού δωματίων, με έντονες αναφορές στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.