fbpixel

Search icon
Search
Είναι το makeup με SPF πραγματικό υποκατάστατο του αντηλιακού;
FACE & BODY

Είναι το makeup με SPF πραγματικό υποκατάστατο του αντηλιακού;

Τα multi-tasking καλλυντικά δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όσο νομίζετε


Υπάρχουν δύο τύποι πρωινής ρουτίνας ομορφιάς: Και αυτές που συνοψίζονται σε αυτό που με αγάπη αποκαλείται "πρόσωπο πέντε λεπτών". Η σάρωση των ραφιών των καταστημάτων λιανικής καλλυντικών είναι ένα όνειρο για τους πολυπράγμονες της δεύτερης ομάδας -ιδιαίτερα αν θέλουν μια συντόμευση για την προστασία από τις βλαβερές για το δέρμα ακτίνες UVA και UVB του ήλιου, χωρίς να χρειάζεται να αλείφονται με αντηλιακό κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι άνθρωποι που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες -ή σε κάποια ενδιάμεση θέση μεταξύ των δύο- είναι πιθανό να παραβλέπουν το αντηλιακό στην καθημερινή τους ρουτίνα. Μελέτες εκτιμούν ότι το ένα τέταρτο των γυναικών δεν χρησιμοποιεί ποτέ αντηλιακό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το μακιγιάζ τους φαίνεται να τους δίνει την άδεια να μην το κάνουν. Όλοι, από πρωτοεμφανιζόμενες εταιρείες καθαρής ομορφιάς, μέχρι εγχειρήματα με πρωταγωνιστές διασημότητες (όπως η Rare Beauty της Selena Gomez ή η Fenty της Rihanna) και κλασικές εταιρείες, διαθέτουν μακιγιάζ με ενισχυμένο δείκτη προστασίας SPF, το οποίο φαίνεται σαν υποκατάστατο του αντηλιακού. 

Για τους γρήγορους τύπους, η ετικέτα "με SPF" από μόνη της είναι ένα πάσο για να κόψουν την καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού από τη σειρά τους. Για τους ανθρώπους που δεν συνειδητοποιούν καν ότι το αντηλιακό είναι μια καθημερινή, συνιστώμενη από τον δερματολόγο απαίτηση περιποίησης, η ετικέτα μοιάζει με σημάδι ότι κάνουν το επιπλέον βήμα για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τις βλάβες του ήλιου. Όπως και να έχει, οι αγοραστές αγοράζουν τη συντόμευση που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα: Σε μια μελέτη της Grand View Research, τα foundations με SPF είχαν κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αντηλιακής φροντίδας-καλλυντικών αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Ωστόσο, τα foundations με SPF μπορούν πράγματι να αντικαταστήσουν το αντηλιακό; Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε περισσότερα!
snapinstaapp-448147998-1137114344073116-9187811814078564833-n-1080.jpg

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, τους χημικούς καλλυντικών και τους καλλιτέχνες μακιγιάζ, κάθε σύνθεση που περιλαμβάνει αντηλιακή προστασία είναι καλύτερη από το να μην εφαρμόζετε καμία. Αλλά όταν το μακιγιάζ με SPF χρησιμοποιείται στη θέση του αντηλιακού, δεν σας καλύπτει απόλυτα. Στην πραγματικότητα, το να στηρίζεστε μόνο σε προϊόντα πολλαπλών λειτουργιών μπορεί να σας αφήσει ευάλωτες στους ίδιους κινδύνους που συνεπάγεται η παράλειψη του αντηλιακού εντελώς: περισσότερη βλάβη του δέρματος (και, στη χειρότερη περίπτωση, καρκίνο του δέρματος) μακροπρόθεσμα.

Όταν το makeup με SPF δεν είναι αρκετό

Δεν έχει σημασία πού ζείτε, ποιο είναι στο προσωπικό σας moodboard ή ποια μάρκα ομορφιάς είναι πιστή σας: Οι δερματολόγοι λένε ότι μάλλον δεν κάνετε αρκετά για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις χειρότερες συνέπειες του ήλιου, και το μακιγιάζ από μόνο του δεν αποτελεί αξιόπιστο υποκατάστατο. Οι δερματολόγοι αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι αρκεί να φορούν μακιγιάζ που περιλαμβάνει SPF. Πιστεύουν ότι θα παρέχει την ίδια κάλυψη και προστασία με τη χρήση μόνο αντηλιακού. 

Όμως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πολυπραγμοσύνη στη δουλειά ή στο σπίτι, η προσπάθεια να συνδυάσετε βήματα είναι μακροπρόθεσμα λιγότερο αποτελεσματική. Για αρχή, λέει η Dr. Melissa Levoska, M.D., δερματολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Mt. Sinai της Νέας Υόρκης, τα περισσότερα καλλυντικά δεν έχουν αρκετά υψηλό δείκτη προστασίας για να αποφευχθεί η βλάβη του δέρματος από την αρχή. Αρκετές μάρκες ξεκινούν με SPF 15 ή SPF 20, το οποίο είναι αρκετό μόνο για να προστατεύσει το δέρμα για σύντομες περιόδους στο άμεσο φως χωρίς νέα εφαρμογή.

snapinstaapp-449780141-18446343778008977-7007523312710042351-n-1080.jpg

Από τα foundations με υψηλότερους δείκτες SPF συχνά λείπει ο χαρακτηρισμός "ευρέως φάσματος" που υποδηλώνει ότι προστατεύουν το δέρμα τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Χωρίς αυτή την ένδειξη -που συχνά είναι κρυμμένη σε μια μικροσκοπική γραμματοσειρά στο πίσω μέρος του κουτιού του προϊόντος- είστε προετοιμασμένοι για υψηλότερο κίνδυνο δερματικής βλάβης. Και αν δεν εξετάζετε με μεγεθυντικό φακό τον κατάλογο των συστατικών, μπορεί και να σας διαφύγει.

Η διαδικασία δοκιμών που εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας είναι επίσης εν μέρει υπαίτια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές εταιρείες φροντίδας του δέρματος βάζουν ένα πολύ παχύ στρώμα προϊόντος όταν δοκιμάζουν τον δείκτη προστασίας - στον πραγματικό κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δεν εφαρμόζουν τόσο πολύ αντηλιακό στο πρόσωπό τους.

Η λύση για το SPF

Δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσετε ότι θα διαβάσετε ένα άρθρο (ή μια ολόκληρη συσκευασία αντηλιακού) και δεν θα παραλείψετε ποτέ ξανά τον πραγματικό δείκτη προστασίας. Οι συνήθειες είναι δύσκολο να σπάσουν- η ζωή είναι πολυάσχολη- και μερικές φορές, ακόμη και τα πέντε δευτερόλεπτα που χρειάζονται για να βάλεις το αντηλιακό σου μοιάζουν με ταλαιπωρία.

Προς υπεράσπιση των multitaskers, μπορείτε να ξεφύγετε φορώντας μόνο την έκδοση του SPF με το μείγμα του μακιγιάζ μερικές φορές. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε μέσα στο σπίτι και μακριά από την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, τόσο λιγότερο θα πρέπει να βασίζεστε στο πλήρες SPF, λένε οι experts. (Καθίστε δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο στο γραφείο σας όλη μέρα και τότε θα χρειαστεί να διπλασιάσετε τον δείκτη - οι ακτίνες του ήλιου δεν αποδυναμώνονται από το γυαλί). Ωστόσο, λίγοι από εμάς περνούν όλο το χρόνο τους αυστηρά σε εσωτερικούς χώρους και στο σκοτάδι. Στην πραγματικότητα, θα περνάτε πολύ χρόνο έξω καθώς διανύουμε ένα θερμό καλοκαίρι - και κάθε φορά που δεν φοράτε αντηλιακό αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείτε βλάβη στο δέρμα σας.

snapinstaapp-449866107-389459740294341-1417664372262784129-n-1080.jpg

Κάθε δερματολόγος συνιστά τελικά τη μεγαλύτερη "διαδρομή" εφαρμογής ως αποτέλεσμα: να εφαρμόζετε περίπου δύο δάχτυλα μήκους αντηλιακού ανάμεσα στην πρωινή περιποίηση της επιδερμίδας σας (όπως ενυδατικές κρέμες ή ορούς) και το μακιγιάζ σας, ενισχυμένο με SPF ή όχι. Δεν είναι μόνο οι δερματολόγοι που υποστηρίζουν τη νοοτροπία "όλα τα αντηλιακά, όλη την ώρα": Η Mia Dondero, μια makeup artist με έδρα το Los Angeles, λέει ότι "πάντα" έχει αντηλιακό ανάμεσα στο δέρμα της ίδιας και των πελατών της και στα γεμάτα, έτοιμα για την κάμερα πρόσωπά τους.

Το να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα με επιπλέον στρώσεις πάνω από το μακιγιάζ σας θα διαφέρει από ρουτίνα σε ρουτίνα. Εξαρτάται από τον δείκτη προστασίας στο foundation, από το πόσο foundation εφαρμόζεται και από το πού εφαρμόζεται το foundation που καθορίζει αν χρειάζεται πρόσθετο αντηλιακό.. Αλλά αν το προϊόν που προτιμάτε έχει εξαρχής χαμηλό δείκτη προστασίας, βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε κάλυψη σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό με ένα επιπλέον αντηλιακό. Το δέρμα κοντά στο πρόσωπό σας είναι εξίσου ευάλωτο σε βλάβες από την έκθεση στον ήλιο - και δεν υπάρχει πιθανότητα να καλύπτετε ολόκληρο το λαιμό σας με foundation.

Εκτός αυτού, μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα αντηλιακή προστασία που διαρκεί όλη την ημέρα και ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μακιγιάζ, ακόμη και χωρίς να στηρίζεστε σε ένα προϊόν πολλαπλών καθηκόντων. Τα αντηλιακά σε σκόνη ή σε σπρέι, είναι εύκολες στην εφαρμογή λύσεις που εγκαθίστανται πάνω από ένα πλήρες πρόσωπο με foundation, concealer και μακιγιάζ ματιών.