fbpixel

Search icon
Search
Easter Mode On: 3 νησιά της Ελλάδας που θεωρούνται must-visit για το Πάσχα
TRAVEL

Easter Mode On: 3 νησιά της Ελλάδας που θεωρούνται must-visit για το Πάσχα

Έμφαση στην παράδοση, ειδυλλιακά τοπία, μαγικοί προορισμοί


Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας βρίσκεται -πλέον- μια ανάσα μακριά και τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για ένα short-trip, που θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε νέους τόπους και παραδόσεις που θα σας αφήσουν συγκινημένους. Τα ελληνικά νησιά είναι ξακουστά σε ολόκληρο τον κόσμο για τα καταγάλανα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές τους. Υπάρχουν αυτά που ξεχωρίζουν για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους κι αυτά, που προσφέρονται για χαλάρωση και πλήρη αποφόρτιση. 

Σε κάθε περίπτωση -ωστόσο- δε θα πρέπει να συνδέονται αποκλειστικά με τις summer holidays. Το Πάσχα πλησιάζει κι ένα ταξίδι σε κάποιο από αυτά, αποτελεί μία πολύ πολύ καλή ιδέα! Εμείς ξεχωρίσαμε τα νησιά που αξίζει να επισκεφθεί κανείς αυτή την περίοδο κι εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να ετοιμάσετε την travel bag σας και να επιλέξετε τον κατάλληλο προορισμό.

Μοναδικές εμπειρίες!

Σαντορίνη

gurwinder-singh-d2xkrgefews-unsplash.jpg

Κυκλάδες for the win! Η Σαντορίνη αποτελεί σταθερή κι αγαπημένη επιλογή και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το νησί αυτό, είναι παγκοσμίως διάσημο για την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, το ηφαίστειο με την εντυπωσιακή καλντέρα, αλλά και τη μοναδική θέα στο Αιγαίο. Πρόκειται για ένα μέρος με πολύ ιδιαίτερη αύρα, με μοναδικά vibes, με μία χαλαρωτική διάθεση, αλλά και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Το make the long story short, η Σαντορίνη είναι must-visit προορισμός για κάθε εποχή, αλλά ειδικά το Πάσχα αποκτά μία άλλη, μία διαφορετική ομορφιά. Ο μυστηριακός, αυτός, τόπος ξυπνά πρωτόγνωρα συναισθήματα κι όσοι καταφθάνουν σε αυτόν αυτή την περίοδο, βιώνουν μία πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία. Αφήστε τους locals να σας ταξιδέψουν μέσα από τα έθιμα και τις παραδόσεις τους σε μία άλλη εποχή και δημιουργήστε εικόνες κι αναμνήσεις, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό και την καρδιά σας.

Why now?

Το νησί αυτό δεν αποτελεί τυχαία must-visit προορισμό για το Πάσχα. Οι ντόπιοι τηρούν τις παραδόσεις ευλαβικά κι από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η Σαντορίνη αποκτά μία διαφορετική αύρα. Η προσοχή στρέφεται στο Εμπορειό (ή Νημπορειό), στο μεγαλύτερο χωριό, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού. Ένα από τα πιο παλιά έθιμα των locals, τα «Σήμαντρα» που δείχνει να προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αναβιώνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα, με τους άνδρες του χωριού να ξεκινούν μία πομπή από την πλατεία, έχοντας ως κορυφή το φανάρι (καντήλι) και την ελληνική σημαία. Από πίσω τους, ακολουθούν κάτοικοι με διάφορα αυτοσχέδια όργανα κι όλοι μαζί, γυρνούν το Εμπορειό, καλώντας τους συγχωριανούς τους στη βραδινή ακολουθία του Επιταφίου. Η πομπή κάνει στάσεις στις εκκλησίες για προσκύνημα, ενώ τα νοικοκυριά του χωριού ανοίγουν τις πόρτες τους προσφέροντας τσικουδιά, καραμέλες και νηστίσιμους μεζέδες. Ο Πύργος Καλλίστης φιλοξενεί έναν από τους πιο διάσημους Επιταφίους στην Ελλάδα, που θεωρείται ως ο πιο κατανυκτικός όλων των Κυκλάδων και συνδέεται με το σαντορινιό έθιμο που είναι γνωστό ως «Ντενεκεδάκια».

Μετά τη μεσημεριανή αποκαθήλωση, βγαίνει το Τάνταλο στους δρόμους του χωριού, αναγγέλλοντας το γεγονός, την ώρα που οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Το βράδυ, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές και χιλιάδες τενεκεδένια λυχναράκια γεμάτα με παραφίνη και ροκανίδια τοποθετούνται δεξιά κι αριστερά στον δρόμο της πομπής, ενώ οι γυναίκες στέκονται στις αυλές των σπιτιών τους και ραίνουν τον Επιτάφιο με ροδόνερο. Εξίσου συγκινητικό και κατανυκτικό είναι το σκηνικό και το βράδυ της Ανάστασης και πραγματικά, αξίζει να βρεθείτε στη Μονή του Προφήτη Ηλία, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε πανοραμικά όλα τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από τα υπόλοιπα χωριά της Σαντορίνης, φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό του νησιού. 

Ύδρα

despina-galani-jfntahvyszi-unsplash.jpg

Βρίσκεται στα νότια του Αργοσαρωνικού, απέναντι από το Μετόχι και την Ερμιόνη και πολλοί την έχουν συνδέσει με τις Σπέτσες. Η Ύδρα ή αλλιώς η «Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού», φημίζεται για τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια που παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή κι έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της, παρά το γεγονός ότι αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία. Είναι το ιδανικό μέρος, για όσους αγαπούν τη χαλάρωση και την αποφόρτιση, διαθέτει μαγικές παραλίες, μαγευτικά τοπία και ειδυλλιακές τοποθεσίες, που προσφέρονται για εξερεύνηση. Το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού είναι πάντα έτοιμο να υποδεχθεί visitors από κάθε γωνιά του κόσμου, ωστόσο, ειδικότερα το Πάσχα, όσοι καταφθάνουν σε αυτό, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία. Οι κάτοικοι τηρούν τις παραδόσεις και τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα και γίνονται ένα με όσους καταφθάνουν στην Ύδρα.

Why now?

Από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι ξεκάθαρο πως η Ύδρα αποκτά μία έντονη θρησκευτική διάθεση κι η κατανυκτική ατμόσφαιρα μοιάζει ικανή να παρασύρει ακόμη κι αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την παράδοση. Τη Μεγάλη Παρασκευή, τελείται η Αποκαθήλωση αρχικά στις ενοριακές εκκλησίες του νησιού και στη συνέχεια στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, με τη συμμετοχή όλου του Ιερού Κλήρου της Ύδρας, την ώρα που όλες μαζί οι καμπάνες των ενοριών χτυπούν πένθημα. Το ίδιο βράδυ, όλοι οι Επιτάφιοι συναντώνται στο γραφικό λιμάνι του νησιού κι ακολουθεί η περιφορά, μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια του νησιού. 

Ένα από πιο ιδιαίτερα και συγκινητικά θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας, είναι η περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία Καμίνια, με την πόμπη να καταλήγει στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα κι ένα έθιμο που για πρώτη φορά ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες το 1923 κι από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σύμφωνα με την παράδοση. Το βράδυ της Ανάστασης τα βαρελότα, οι κροτίδες και οι φωτοβολίδες κάνουν τη νύχτα μέρα στο νησί κι όλος ο κόσμος βιώνει μία μοναδική εμπειρία.

Σκόπελος

nikola-radojcic-w-t1j3dvrb8-unsplash.jpg

Ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα. Ένα μέρος πολύ ιδιαίτερο, που σαγηνεύει όσους το επισκέπτονται με την απλότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Η Σκόπελος, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα νησιά των Σποράδων, με την εντυπωσιακή βλάστηση, αλλά και τις παραδεισένιες παραλίες να αποτελούν σήμα κατατεθέν της. Το νησί αυτό, είναι γεμάτο με ειδυλλιακά τοπία, με γραφικά χωριά, με απίστευτες διαδρομές. Προσφέρεται για δραστηριότητες στη φύση, για περπάτημα, αλλά και για ξεκούραση, για χαλάρωση, για ένα σύντομο break μακριά από όλους κι από όλα. Η Σκόπελος τα συνδυάζει όλα. Είναι ήρεμη, είναι και κοσμοπολίτικη, θα σας προσφέρει την απόλυτη ηρεμία που έχετε ανάγκη, αλλά και πολλές επιλογές για διασκέδαση. Διακοπές πολύ διαφορετικές, με έντονα συναισθήματα, με απίστευτες εικόνες. Το Πάσχα σε αυτό το νησί αποτελεί από μόνο του μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και πραγματικά, αξίζει να τη βιώσετε έστω και για μία φορά στη ζωή σας.

Why now?

Πέρα από τα πολύ όμορφα τοπία της, η Σκόπελος έχει κι όμορφους κατοίκους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τόση αγάπη στην καρδιά και την ψυχή τους, που την μεταφέρουν απλόχερα και μοιάζουν πάντα έτοιμοι να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, με όσους καταφθάνουν στο νησί τους. Φροντίζουν τον τόπο τους και τηρούν ευλαβικά τις παραδόσεις, θέλοντας να τις διατηρήσουν ζωντανές και η αλήθεια είναι πως τα καταφέρνουν. Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μία ιδιαίτερη μέρα γι' αυτούς, καθώς σε όλες τις εκκλησίες γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφουν τα Ευαγγέλια. Οι πιστοί χτυπούν μέσα στην εκκλησία ό,τι ξύλο υπάρχει και ο δυνατός θόρυβος αναπαριστά τον σεισμό, ενώ το βράδυ σειρά έχουν οι καθιερωμένοι Επιτάφιοι. 

Πρώτα βγαίνει του "Χριστού", μετά του "Άη Γιάννη", μετά της "Παναγίας" και τελευταίος, αυτός της "Φανερωμένης". Ο κόσμος ψάλλει στην πομπή με λαμπάδες στα χέρια τα Εγκώμια του Επιταφίου, περνώντας από τις άλλες τρεις ενορίες για να καταλήξουν όλοι μαζί στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού. Τα πολύχρωμα φαναράκια δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό, ενώ μετά τη περιφορά του Επιταφίου, κλείνουν οι πόρτες στους ναούς και ψάλλεται το «Άρατε Πύλας», με το έθιμο αυτό, να αναπαριστά τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στον Άδη. Το Μεγάλο Σάββατο είναι μέρα χαράς σε ολόκληρο το νησί. Όλη την ημέρα, μοιράζονται τα πασχαλινά τσουρέκια και τα παραδοσιακά κουλούρια, ενώ τα μεσάνυχτα ο ουρανός γεμίζει με βεγγαλικά και φωτοβολίδες. 

Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, απολαύστε το φετινό Πάσχα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και κάντε ένα break από όλους κι από όλα, γιατί το αξίζετε...