fbpixel

Search icon
Search
Easter vibes: Πάσχα στο πιο ερωτεύσιμο νησί των Δωδεκανήσων
TRAVEL

Easter vibes: Πάσχα στο πιο ερωτεύσιμο νησί των Δωδεκανήσων

Η πανέμορφη Σύμη θα κερδίσει μία θέση στην καρδιά σας


Ένα νησί με έντονες, ιταλικές επιρροές. Ένας πολύχρωμος παράδεισος, με μία ιδιαίτερη ενέργεια, με μοναδικά vibes, με μία απίστευτη, μεθυστική ομορφιά. Η Σύμη είναι -κατά γενική ομολογία- ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Δωδεκανήσων και του Αιγαίου και θεωρείται ιδανικός προορισμός για χαλαρές διακοπές σε μπλε φόντο, με τις υπέροχες θάλασσες και τα παραδοσιακά χωριά να αποτελούν σήμα κατατεθέν της. 

Ωστόσο, το μέρος αυτό, που εκπέμπει ρομαντισμό, δεν είναι must-visit μόνο για το καλοκαίρι. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε ένα short-trip για το Πάσχα, η Σύμη θα σας προσφέρει όλα όσα αποζητάτε, αλλά και πολλά περισσότερα! Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε τα πάντα γύρω από το νησί αυτό κι οργανώστε τις διακοπές σας asap.

Η Σύμη θα κλέψει την καρδιά σας! 

Where?

Δωδεκάνησα, Ελλάδα.

Why now?

Ψάχνετε να βρείτε τον ιδανικό προορισμό για το φετινό Πάσχα, αλλά παράλληλα δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας; Η Σύμη είναι ακριβώς αυτό που ζητάτε! Όσοι την έχουν επισκεφθεί, κάνουν λόγο για έναν γαλαζοπράσινο παράδεισο που μοσχομυρίζει Ελλάδα. Όσοι αγαπούν τα Δωδεκάνησα, θέλουν πάντα να κάνουν μία στάση σε αυτήν, έχοντας αποκτήσει μία ιδιαίτερη σχέση μαζί της. Η Σύμη, είναι ένα μέρος με πολύ-πολύ ιδιαίτερη αισθητική. Είναι αρχοντική, είναι και μεθυστική. Φημίζεται για τον κοσμοπολίτικο αέρα και τον πολυτελή χαρακτήρα της, αλλά είναι κι ήρεμη, εκπέμπει μία μοναδική ενέργεια. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια και τα επιβλητικά αρχοντικά, που παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή, αποτελούν αναμφίβολα σήμα κατατεθέν αυτού του τόπου, όπως και τα μικρά χωριουδάκια, με τους locals να μοιάζουν πάντα έτοιμοι να υποδεχθούν τους visitors με την καλύτερη διάθεση. 

shutterstock-625165961.jpg

Η Σύμη είναι, επίσης, πλούσια σε πολιτιστικά αξιοθέατα και μνημεία, ενώ οι παραλίες της θεωρούνται από τις πιο όμορφες των Δωδεκανήσων, ενώ δε θεωρείται τυχαία must-visit προορισμός για τους gastronomy-lovers, που καταφθάνουν σε αυτήν όλες τις εποχές του χρόνου, προκειμένουν να γευτούν τους μοναδικούς μεζέδες της και να δοκιμάσουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Δεδομένου πως δεν πρόκειται για ένα νησί πολύ μεγάλο σε έκταση, προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες κι αρκετό περπάτημα, ενώ το Πάσχα το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Don't miss

Οι locals τηρούν ευλαβικά τις τοπικές παραδόσεις και σε αυτό το μέρος η κάθε ημέρα έχει τη δική της σημασία, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο νησί είναι κατανυκτική, με τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν πένθιμα. Οι μοσχομυριστές μυρωδιές από το ψήσιμο των λαμπριάτικων κουλουριών στους παραδοσιακούς φούρνους κατακλύζουν την ατμόσφαιρα καθημερινά, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή οι στολισμένοι επιτάφιοι των εκκλησιών περνούν από τα καλντερίμια του νησιού, με τους πιστούς να τους ακολουθούν σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ της Ανάστασης, η νύχτα γίνεται μέρα από τα πολλά βεγγαλικά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα το βράδυ, μετά το σούβλισμα στα σπίτια και τις ταβέρνες, λαμβάνει χώρα το κάψιμο του Ιούδα στην κεντρική πλατεία του Γυαλού, μπροστά ακριβώς από το Δημαρχείο, την ώρα που τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζουν χορούς από τη Σύμη και την ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων. Πραγματικά, πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να βιώσει κανείς έστω και μία φορά στη ζωή του. Το Πάσχα στη Σύμη θα σας γεμίσει με συναισθήματα, με αναμνήσεις, με βιώματα που θα σας ακολουθούν για πάντα και σίγουρα, θα θέλετε συνεχώς να επιστρέφετε σε αυτήν...

shutterstock-2233099097.jpg

Το κύριο χωριό της Σύμης αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω Σύμη ή Χωριό που είναι χτισμένη στις πλαγιές ενός λόφου και τον Γιαλό, το λιμάνι του νησιού. Τα πολύχρωμα πέτρινα σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο, ενώ -φυσικά- must-visit αποτελούν και οι παραλίες με τα βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα νερά, όπως ο Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή και γνωστή παραλία του νησιού, που φημίζεται για τα ψηλά, κάθετα βράχια που πλαισιώνουν την ακτή και για τα ονειρεμένα τιρκουάζ νερά της κι είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι. Εξίσου εντυπωσιακή, είναι και η παραλία Νάνου, που βρίσκεται σε έναν κατάφυτο με κυπαρίσσια κόλπο. Σε αυτήν θα συναντήσετε μικρά ταβερνάκια, όπου μπορείτε να κάνετε μία σύντομη στάση για φαγητό, απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο. Last but not least, κάντε μία στάση στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού κι αφεθείτε στην απίστευτη ομορφιά του τοπίου.

Where to stay?

Το Hotel Kokona είναι η top επιλογή για τους λάτρεις της προσιτής πολυτέλειας και της καλής ζωής και προσφέρεται για χαλάρωση, ξεκούραση, πλήρη αποφόρτιση και βρίσκεται σε μία μαγευτική τοποθεσία στο κέντρο της Σύμης. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική φιλοξενία, ενώ η διακόσμησή του, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον κι αποτελούν από μόνα τους ένα ξεχωριστό ταξίδι. Απέχει μόλις 50 μέτρα από το πανέμορφο και γραφικό λιμάνι και βρίσκεται πολύ κοντά στις καταγάλανες με κρυστάλλινα νερά παραλίες, ενώ διαθέτει δέκα δωμάτια που το καθένα από αυτά, έχει κάτι ξεχωριστό. 

room3-0005-j5a9724a-1024x683.jpg
Opera House

Μία εξίσου πολύ καλή επιλογή, είναι και το Opera House. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που είναι χτισμένο μέσα στα γραφικά στενά του νησιού και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Τα εντυπωσιακά rooms του προσφέρουν άνεση και μία μοναδική θέα στον παραδοσιακό οικισμό της Σύμης κι από την πρώτη στιγμή που θα φτάσετε σε αυτό, θα βιώσετε την αυθεντική, ελληνική φιλοξενία τόσο στα δωμάτια όσο και στους άλλους χώρους του. Μία βόλτα στον κήπο, κάτω από τον λαμπερό, καυτό ήλιο θα σας χαλαρώσει και θα σας αποφορτίσει πλήρως!

What to eat for dinner?

Πώς ολοκληρώνεται μία ιδανική μέρα στον σαγηνευτικό παράδεισο των Δωδεκανήσων; Με καλή παρέα, μοναδικές γεύσεις κι ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο! Απολαύστε ένα μοναδικό dinner με φόντο τα πολύχρωμα σπίτια και την κοσμοπολίτικη μαρίνα του Γιαλού και πείτε ένα μεγάλο «ναι» στους γαστρονομικούς θησαυρούς της τοπικής κουζίνας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό συμιακό γαριδάκι που ζει στη θάλασσα της περιοχής, αλλά και την γαελόπιτα, γνωστή και ως αθερινόπιτα. Must-try είναι και τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες και -φυσικά- η μισοκοφτή, η οποία φτιάχνεται από βρασμένα φραγκόσυκα και αλεύρι. Αν πάλι ανήκετε στους λάτρεις του κρέατος, ιδανική επιλογή αποτελεί ο κόκορας παστιτσάδα με χοντρά μακαρόνια και το κοτόπουλο με αμύγδαλα. Αφήστε τα μοναδικά αρώματα, σε συνδυασμό με τις πιο εκλεκτές ετικέτες κρασιού να σας ταξιδέψουν, διεγείροντας όλες τις αισθήσεις σας.

Who to take with you?

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η -ρομαντική- Σύμη υποδέχεται επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου κι έτσι και φέτος, μοιάζει πιο λαμπερή από ποτέ! Με όποιον/α κι αν επιλέξετε να περάσετε τις διακοπές σας (φίλους, οικογένεια ή σύντροφο), είναι σίγουρο πως αυτό το νησί θα κερδίσει αμέσως μία θέση στην καρδιά σας και θα θέλετε να επιστρέφετε συνεχώς σε συτό, είτε για τις πασχαλινές, είτε για τις summer holidays σας.

When to go?

Οι περισσότεροι στην Ελλάδα έχουν συνδυάσει τις διακοπές στα νησιά με το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι αυτή. Ωστόσο, αυτό το διάστημα η Σύμη αποκτά μία διαφορετική ομορφιά, που μοιάζει ικανή να σαγηνεύσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς visitors. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τα μαγευτικά τοπία, αλλά και τη μοναδική διάθεση των locals, που υποδέχονται τους επισκέπτες, συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για ένα Πάσχα που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη σας.

shutterstock-1954316170.jpg

Essentials to pack

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα νησί που προσφέρεται για εξερεύνηση, για περπάτημα και για ατελείωτες βόλτες, είναι -σχεδόν- απαραίτητο να προσθέσετε στην travel-bag σας athleisure looks και loose pieces που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπες στη διάρκεια του ταξιδιού. Εξίσου σημαντικά, ειδικά γι' αυτή την περίοδο, είναι και τα denim κομμάτια που θα σας χαρίσουν άνεση, όντας παράλληλα ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας, καθώς ειδικά προς το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει αισθητά.

How to get there?

Η γραμμή πλοίου από Πειραιά για Σύμη λειτουργεί όλο το χρόνο κι υπάρχουν διαθέσιμα δρομολόγια έως και 4 φορές την εβδομάδα, ενώ η ακτοπλοϊκή εταιρεία που συνήθως εξυπηρετεί αυτό το δρομολόγιο είναι η Blue Star Ferries. Το δρομολόγιο Πειραιάς - Σύμη διαρκεί από 14,5 ώρες έως περίπου 16 ώρες.