fbpixel

Search icon
Search
Easter days: Η καλύτερη ατζέντα του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Easter days: Η καλύτερη ατζέντα του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη

Προτάσεις για να περάσετε υπέροχα


Την περίοδο του Πάσχα, πολλοί, επιλέγουν να αποδράσουν σε κοντινούς προορισμούς με σκοπό να γιορτάσουν τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα παραμείνουν στην πόλη αυτές τις γιορτές, γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο ενημερωμένες προτάσεις, τις οποίες εάν ακολουθήσετε στη Θεσσαλονίκη θα περάσετε μοναδικά.

Ανακαλύψτε τες!

Μ. Παρασκευή

Έκθεση: Σαντορίνη του Γιώργου Πολίτη

692238-uB8Uo.jpg

Η Govedarou Art Gallery διοργανώνει στο χώρο της την ατομική έκθεση του εικαστικού και βραβευμένου διεθνώς ακουαρελίστα Γιώργου Πολίτη με τίτλο «Σαντορίνη». Λίγα λόγια του Γιώργου Πολίτη γι' αυτήν την έκθεση: «Επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Σαντορίνη το καλοκαίρι του 2018. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Πηγή έμπνευσης; Ο συνδυασμός του μπλε του ουρανού και της θάλασσας με το λευκό (συνήθως) των οικημάτων και των εκκλησιών, οι προκύπτουσες αντιθέσεις, η διαφάνεια και οι σκιές (έντονες συχνά, χάρη στο εκτυφλωτικό φως) δίνουν εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν σημεία αναφοράς για την υδατογραφία. Τέσσερα χρόνια μετά, συνεχίζω τις αναζητήσεις στη Σαντορίνη, προσπαθώντας να την ανακαλύψω βήμα βήμα. Και είμαι βέβαιος ότι ο δρόμος είναι πολύ μακρύς ακόμη».

Info: Govedarou Art Gallery, M. Παρασκευή 11:00-14:00.

Περιφορά Επιταφίου

stminas3.png

Η εκκλησία του Αγίου Μηνά στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, -προηγείται χρονικά όλων των άλλων ναών- ξεκινάει στις 5 το απόγευμα. Ο Επιτάφιος βγαίνει με μεγάλη πομπή εκκλησιαστικών και στρατιωτικών τμημάτων, παρουσία των αρχών της πόλης. Πρόκειται για μια διαφορετική περιφορά, υπό το φως της ημέρας που αξίζει να βιώσετε έστω και μια φορά στη ζωή σας.

Info: Ναός Αγίου Μηνά, Ίωνος Δραγούμη 10, Θεσσαλονίκη.


Μ. Σάββατο

Έκθεση ζωγραφικής : Αλεξάνδρα Μαράτη και Frédéric Berger Cardi

2016-gallikoinstitouto-out-petros-800x537.jpg

Ένα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Ένας πόλεμος του ανθρώπου, όχι μόνο στην κυριολεκτική του έννοια, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο έχει ανατρέψει την ειρηνική μας διαβίωση και συνύπαρξη. Ο πόλεμος του ισχυρού απέναντι στον πιο αδύναμο, οι πρόσφυγες, η καταστροφή της φύσης και του οικοσυστήματος, μια άγνωστη αγωνία που μας κυριεύει, που οδηγεί στην εσωστρέφεια και την απομόνωση. Ο πόλεμος πάντα συνυπάρχει με την ειρήνη. Τα ζωγραφικά έργα της Αλεξάνδρας, Πλασμένα με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, διατηρούν την αρχιτεκτονική δομή τους με τις πολλαπλές χρωματικές επιστρώσεις και τις περίπλοκες μορφές που από πιο συμπαγείς μετατρέπονται σταδιακά σε φασματικές ή οριακά ατσάλινες. Χώροι εξωτερικοί και εσωτερικοί, συχνά περίκλειστοι, που έχουν εκκενωθεί ή εγκαταλειφθεί λόγω ακραίων και απρόβλεπτων γεγονότων ανωτέρας βίας. Τα ζωγραφικά έργα του Frédéric, μια ειρηνική αναζήτηση στη φύση και στο κοσμικό σύμπαν, στην πιο αρχέγονη μορφή τους, όπου με τρόπο λιτό, και την απουσία χρώματος, η κυριαρχία ασπρόμαυρης σκιάς, γεννά γαλήνιες, και βίαιες κινούμενες εικόνες, ντελικάτη σκοτεινιά που μετατρέπει τις άδειες από την ανθρώπινη παρουσία επιφάνειες σε ενεργειακά κύματα και φως.

Info: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Μ. Σάββατο 11:00-13:30.

Ομαδική έκθεση: Face to Face

nikos-vavatis-limno-1200x1211.jpg

Μια νέα έκθεση που αποτυπώνει σε καμβάδες τα σημαντικότερα γεγονότα της επικαιρότητας, μέσα από πρόσωπα και καταστάσεις που «κόβουν» την ανάσα. Ο εκθεσιακός χώρος Stereosis συγκεντρώνει τα εμβληματικά έργα ανερχόμενων καλλιτεχνών και καλεί το κοινό να ανακαλύψει τα πορτρέτα που συγκλόνισαν τον κόσμο. Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Αβραμίδης, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Άγγελος Ζυμάρας, Δημήτρης Τοσίδης, Γιάννης Παπανίκος, Γιάννης Κούρτογλου, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης.

Info: Stereosis Photography, Ζεύξιδος 3, Θεσσαλονίκη, Μ. Σάββατο 17:00-21:00.

Ταινία: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

1648655441-fantastic-beasts-dumbledores-secrets-first-reviews-critics-satisfied.jpeg

Ένας καθηγητής γνωρίζει πως ένας πανίσχυρος σκοτεινός μάγος σκοπεύει να αποκτήσει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων. Ανίκανος να τον σταματήσει μόνος του, αναθέτει στον Μαγικοζωολόγο να ηγηθεί μιας ατρόμητης ομάδας μάγων, μαγισσών κι ενός γενναίου φούρναρη σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπου συναντούν παλιά και νέα ζώα και συγκρούονται με την ενισχυμένη λεγεώνα του μάγου. Αλλά με τόσα πολλά να διακυβεύονται, για πόσο καιρό μπορεί ο καθηγητής να παραμείνει αμέτοχος; Πρωταγωνιστούν: Jude Law, Mads Mikkelsen, Eddie Redmayne, Ezra Miller κ.ά.

Info: Cineplexx One Salonica, Μ. Σάββατο στις 17:30.


Κυριακή του Πάσχα

Ταινία: The City and the City

the-city-and-the-city-1.jpg

Η εξερεύνηση της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τους δύο Έλληνες σκηνοθέτες «κινείται» στο χρονικό πλαίσιο από το 1930 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, εποχή, στην οποία οι ίδιοι έχουν τα πρώτα τους βιώματα ως παιδιά. Επιστρέφουν στην γενέτειρά τους με στόχος να αποκαλύψουν όλη την αλήθεια με ακριβείς αριθμούς, voice over επιστολών και σπάνια φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα. Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης μετράει χρόνια αίματος και εκδίκησης παρμένα από τα σκληρά «χέρια» αντισημιτισμού όχι μόνο των Ναζί, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα κοινό μυστικό, το οποίο έχει θαφτεί βαθιά στα υπόγεια τοπικών αρχείων και γειτονιών αγγίζει το φως, μέσα από ειλικρινή σεβασμό, ενδελεχή έρευνα και ωμά ρεαλιστική αποτύπωση των hard facts από την πλευρά των δύο κεντρικών δημιουργών του. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, κ.ά.

Info: Ολύμπιον, Κυριακή του Πάσχα στις 21:30. Δείτε περισσότερα εδώ.

Ταινία: The Northman

0-SewTa.jpg

Ένας νεαρός πρίγκιπας είναι στα πρόθυρα της ηλικίας που θα γίνει άνδρας, ενώ ετοιμάζεται να καθίσει στο θρόνο του πατέρα του, όταν η μοίρα του σφραγίζεται ανεξίτηλα από μια αιματηρή και αναίτια σφαγή: ο πατέρας του δολοφονείται βάναυσα από τον θείο του, ο οποίος μάλιστα απαγάγει τη μητέρα του μικρού αγοριού. Πρόκειται για μια στιβαρή, απόκοσμη, αρσενική περιπέτεια εκδίκησης για τον λόγο τιμής, την ανδρεία στο πεδίο μάχης και τις ιερές δοξασίες μιας άλλης εποχής που έδιναν σθένος και κουράγιο στους έκπτωτους της μοίρας οι οποίοι μετατρέπονταν σε ατρόμητους και ταγμένους πολεμιστές. Πρωταγωνιστούν: Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman κ.ά.

Info: Cineplexx One Salonica, Κυριακή του Πάσχα στις 21:00.

Ταινία: Notre Dame on Fire

shutterstock-166179710.jpg

Μια ταινία που συγκλονίζει, αφήνει τον θεατή με το στόμα ανοιχτό, προκαλώντας του τα πιο δυνατά συναισθήματα. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία των ανδρών και των γυναικών που έσωσαν την Παναγία των Παρισίων. Η σκηνοθετική ματιά του Jean-Jacques Annaud μάς μεταφέρει σε εκείνη τη φρικτή μέρα, την οποία όλος ο κόσμος θα θυμάται για πάντα. Πρωταγωνιστούν: Samuel Labarthe, Jean-Paul Bordes, Mickaël Chirinian.

Info: Odeon Μακεδονία, Κυριακή του Πάσχα στις 20:30.


Δευτέρα του Πάσχα

Παράσταση: Δεν ακούω, δε βλέπω, δε μιλάω

685735.jpg

Ένας κουφός, ένας τυφλός, ένας μουγκός: Είναι φίλοι, ζουν μαζί κι αντιμετωπίζουν από κοινού τις αντιξοότητες που δημιουργεί η καθημερινότητα και οι ειδικές τους δυνατότητες. Σε αυτή την μικρή Βαβέλ, σ’ αυτή την εντελώς ασυνήθιστη συνύπαρξη, ο κάθε ήρωας έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα για να επικοινωνεί με τους άλλους. Κάποια στιγμή μπαίνει στην ζωή τους μια κοπέλα γεμάτη δύναμη και αισιοδοξία, ένας άγγελος της αγάπης. Και όλα αλλάζουν ξαφνικά. Την διεκδικούν και οι τρεις αλλά ποιος και με τι τρόπο θα την κερδίσει; Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Πούλης, Σπύρος Σπαντίδας, Σταύρος Νικολαΐδης, Ευγενία Τσαούση.

Info: Κινηματογράφος Φαργκάνη, Δευτέρα του Πάσχα στις 21:15.

Παράσταση: Είμαι χάλια

691269.jpg

Μια γυναίκα μόνη σε ένα καινούριο σπίτι αναπολεί τα είκοσι χρόνια γάμου της. Ψάχνει να βρει τι έφταιξε. Αν ο γάμος είναι ένα ταξίδι με μια βαρκούλα, η Ελένη νοιώθει σαν να έπεσε μόλις στη θάλασσα. Οι αναμνήσεις της είναι οι μόνες σανίδες σωτηρίας απ’ όπου μπορεί να πιαστεί. Άλλες φορές, όμως, είναι βαρίδια που την τραβάνε στο βυθό. Η αλήθεια ποτέ δεν είναι μία. Ο καθένας μας κουβαλάει τη δική του και η ηρωίδα του έργου ψάχνει να βρει τη δική της. Γιατί αυτά τα είκοσι χρόνια μοιάζουν χαμένα; Οι απαντήσεις είναι πολλές και καμία. Μέσα από κωμικές καταστάσεις, ο συγγραφέας προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ηλικιακό, αλλά και συναισθηματικό. Ερμηνεύει η Ελένη Καρακάση.

Info: Θέατρο Αυλαία, Δευτέρα του Πάσχα στις 21:00.

Ταινία: Three Wishes for Cinderella

three-wishes-for-cinderella13.jpeg

Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η καλόκαρδη αλλά και θαρραλέα Σταχτοπούτα ζει με τη σκληρή θετή μητέρα της και την κακομαθημένη θετή αδερφή της Ντόρα που της φέρονται σαν υπηρέτρια στο ίδιο της το σπίτι. Κατά τη διάρκεια μιας από τις καθημερινές της αποδράσεις στο δάσος, η Σταχτοπούτα εμποδίζει ένα ζευγάρι ανδρών να κυνηγήσουν άγρια ζώα, ανάμεσά τους και τον όμορφο πρίγκιπα του βασιλείου. Αμέσως νιώθουν έλξη ο ένας για τον άλλον, αλλά ο πρίγκιπας αναμένεται να βρει την κατάλληλη νύφη στον επόμενο βασιλικό χορό, όπου η Σταχτοπούτα δεν επιτρέπεται να παρευρεθεί. Είναι σε θέση να απελευθερωθεί από την τυραννία της θετής της μητέρας και να βρει την αληθινή αγάπη; Πρωταγωνιστούν: Astrid Smeplass, Cengiz Al, Ellen Dorrit Petersen κ.ά.

Info: Cineplexx One Salonica, Δευτέρα του Πάσχα στις 17:00 και στις 19:10.

Καλό Πάσχα!