fbpixel

Search icon
Search
Easter Edition: Προτάσεις από 5 insiders της Θεσσαλονίκης για το τέλειο Πάσχα στην πόλη
CITY VIBES

Easter Edition: Προτάσεις από 5 insiders της Θεσσαλονίκης για το τέλειο Πάσχα στην πόλη

Ένα παζλ εμπειριών που θα σας προσφέρει αξέχαστες στιγμές


Κατανυκτική ατμόσφαιρα έχει τυλίξει την πόλη μετά από σχεδόν δύο χρόνια και μπορούμε να πούμε ότι το απολαμβάνουμε περισσότερο από ποτέ. Το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη έχει ένα μαγικό τρόπο να σε παρασέρνει. Να σε «ξεκλειδώνει» και να σου δίνει την πολυτέλεια του να αποδράσεις μέσα σε ένα γνώριμο αλλά συνάμα μοναδικό περιβάλλον. Η πόλη μας κινείται σε γρήγορους ρυθμούς, αναμένοντας ένα εξωστρεφές καλοκαίρι. Μαζί της κι εμείς, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα city guide προσαρμοσμένο στο εορταστικό κλίμα, και «ενισχυμένο» με τις προτάσεις 5 insiders της Θεσσαλονίκης, που μιλούν για living, shopping, drink&dining και πολλές ακόμη εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στην πιο γοητευτική πόλη του Βορρά, βιώνοντας το τέλειο Πάσχα! 

Σπύρος Πέγκας 

Έμπορος, Ιδρυτής και ΔΣ της Wise Ram A.E.

For a once-in-a-lifetime experience

Ένα ζεστό βράδυ να πάρει το κορίτσι ή το αγόρι του, να βγει προς τα ανατολικά - έξω από την πόλη - να στρίψει για το αεροδρόμιο κι εκεί, πριν το κανάλι, να βρει το χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στην αμμουδιά και στην παραλία. Να θαυμάσει τον ουρανό, τα αεροπλάνα που ανεβοκατεβαίνουν και την πόλη φωτισμένη και λαμπερή. Να βρει τους δρόμους και τα μονοπάτια που οδηγούν προς την παραλία της Πυλαίας και να κάνει μια νυχτερινή βουτιά. Τα νερά είναι πιο καθαρά, απ' ότι φαντάζεται κανείς!

Where to dine and drink

Ολόκληρη η πόλη είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος, από το μικρό «Βαρύ Πεπόνι» μέχρι το λαμπερό νέο Clochard και από το χαρούμενο και πάντα γεμάτο Canteen μέχρι το κρυφό «Τα Κουμπαράκια» (από το 1976). Ειδικά, τα ψαρικά, οι ψητές γαρίδες, τα μύδια σαγανάκι, το μιδοπίλαφο, ο μπακαλιάρος στα «Κουμπαράκια», Παλαιών Πατρών Γερμανού και Εγνατία γωνία, είναι, ίσως, το πιο εύγευστο φαγητό που μπορεί κάποιος να βρει αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη! Και μετά, ένα δροσερό cocktail με gin, Martin Miller’s με Tomas Henry tonic και μια φέτα lime στο ΕΛΞΑΤΕ στον πεζόδρομο της Ισαύρων, εκεί που μαζεύονται τα νέα δημιουργικά μυαλά της πόλης.

Where to shop

Η Προξένου Κορομηλά μοιάζει να έχει «αντοχές» και παραμένει πάντα ο πιο σωστός δρόμος για όποιον ψάχνει κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό από αυτό που προσφέρεται μαζικά στους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης. Εκεί βρίσκεται, φυσικά, και η Γκαλερί Ντόρα Πέγκα, όπου μπορεί ο καθένας να βρει θησαυρούς από τις χώρες της Ανατολής!

An artistic suggestion

Είμαι λάτρης του ενιαίου πια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΜUS) της πόλης μας. Οποιαδήποτε έκθεση έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας με συναρπάζει. Ακόμα, αυτόν το δύσκολο λόγω πανδημίας καιρό, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και ψηφιακά την εκπληκτικής σύλληψης έκθεση «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα» που ακουμπά με ένα ιδιαίτερο τρόπο στο θέμα του αφανισμού των Εβραίων συμπολιτών μας. Τέλος, προτείνω την πολύ όμορφη εικαστική έκθεση της (παιδικής μου φίλης) Λενιώς Grohmann στην γκαλερί Ρώ.

Easter in the city

Μου αρέσει να παρακολουθώ ή και να ακολουθώ τον μεσημεριανό Επιτάφιο των Εμπόρων, όπως λέγεται, του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά. Το πρώτο μαγαζί του πατέρα μου, που θυμάμαι, βρισκόταν στην Αγίου Μηνά 6 και εγώ πάντα, ανεξάρτητα των ιδιοτήτων που κατά καιρούς έχω αποκτήσει, όταν με ρωτάνε «τι επαγγέλλεσθε;», απαντώ Έμπορος. Μια άλλη ωραία συνήθεια είναι τα ψαρικά με φίλους κάπου στο κέντρο μετά τον Επιτάφιο, μια συνήθεια που για πολλά χρόνια ακολουθούσα με... θρησκευτική ευλάβεια!

An Easter story

Ήταν η πρώτη χρονιά, το 2011, που ήμουν ένας από τους Αντιδημάρχους της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα έλειπε τις ημέρες του Πάσχα και όρισε εμένα να τον εκπροσωπήσω στον επίσημο Επιτάφιο της πόλης. Καθώς ήμασταν μια κεντροαριστερή διοίκηση, δεν υπήρχε ιδιαίτερη προθυμία από τα στελέχη μας για εκπροσώπηση σε εκκλησιαστικές τελετές. Εκείνη, όμως, την πρώτη μου διαδρομή ακριβώς πίσω από τον Επιτάφιο της Μητρόπολης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης εκπροσωπώντας τη νέο-εκλεγμένη δημοτική αρχή την έζησα σαν μια μυσταγωγική πορεία μύησης σε έναν κόσμο πρωτοκόλλου και τυπικού, που θα ακολουθούσε σαν καταιγίδα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, μου δόθηκε η δυνατότητα μιας διαφορετικής ματιάς και πρόσληψης του κοινού, της βαθιάς και ειλικρινούς ευλάβειας, δηλαδή, που αισθανόταν ο κόσμος, που στοιχιζόταν κατά μήκος του δρόμου με τα αναμμένα κεριά στο χέρια. Έμαθα έτσι με ένα βιωματικό τρόπο τον σεβασμό στην πίστη και στην ανάγκη ή επιθυμία των ανθρώπων να (καθ-)οδηγούνται από το Θείο.

We fall in love with Thessaloniki because...

Γιατί είναι ζωντανή 24 ώρες τη μέρα, γεμάτη νεανικό κόσμο και ανθρώπους στο δρόμο. Είναι μια πόλη που ζει, συνδιαλέγεται και ερωτεύεται στα καφέ της, στα μπαράκια της, στα εστιατόριά της και στις πλατείες της. Είναι ένας τόπος ανοικτός, όπου κανείς δεν αισθάνεται ξένος και όπου ο καθένας και η κάθε μία κάνουν εύκολα φίλους. 


Ευτυχία Γούσιου

Graphic Designer | Kαπάνι Graphix, Τhe flying fig, Ρώ artspace

For a once-in-a-lifetime experience

Επάνω στην Άνω Πόλη και κατεβαίνοντας προς τα κάτω, προς τη θάλασσα, από όποια διαδρομή σας οδηγήσουν τα πόδια σας, μέσα σε μια ώρα, θα αντιληφθείτε την πολυμορφία και την ομορφιά, την ενέργεια και τη δυναμική αυτής της πόλης.

Where to dine and drink

Η Λόλα με τα τραπεζάκια έξω δίπλα στην εκκλησία της Υπαπαντής με τα εξαιρετικά της πιάτα, το Ντορέ Ζύθος απέναντι από τον Λευκό Πύργο σταθερή αξία, τα 7 κτήματα πάντρεμα εξαιρετικών κρασιών μικρών παραγωγών συνδυασμένα με γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Και για cocktail στην Εφημερίδα με νέο αγαπημένο το Αaunts Elisabeth lemon pie!

Where to shop

Η Προξένου Κορομηλά έχει την τιμητική της, στην Lou θα βρω πάντα κάτι φρέσκο και ιδιαίτερο, πρακτικό και εύκολο και μετά θα κάνω ένα πέρασμα από τη Νeilis για να χαζέψω τις δερμάτινες τσάντες και τα αξεσουάρ της.

An artistic suggestion

Η εικαστική έκθεση Pictorial Pilgrimage της Λενιώς Grohmann στο Ρώ μέχρι το τέλος Απριλίου. Η έκθεση στο Τελλόγλειο του Γιαννούλη Χαλεπά αλλά και η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λούστα με έργα του που είχαμε την χαρά να δούμε πρώτη φορά στο λιμάνι το '93.

Easter in the city

Το Πάσχα είναι η Άνοιξη. Κατάνυξη, ευλάβεια, συγκίνηση, αγάπη, αγκαλιές, μυρωδιές, οικογένεια, νονοί, βαφτιστήρια, φίλοι, μαζέματα… Μεγάλη Πέμπτη τα 12 ευαγγέλια στη Νέα Παναγία, Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Μηνά στην αγορά και το βράδυ γωνία Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας οι συνάντηση των δύο επιταφίων.

An Easter story

Θυμάμαι Μ. Παρασκευή, παιδί, προσκύνημα των επιταφίων με τον Νονό μου, από την Μονή Βλατάδων και τα παγόνια της στον Άγιο Γιάννη στο κέντρο της πόλης, οι καμπάνες να χτυπάνε συνέχεια και μια ευφορία να γεμίζει την ψυχή...

We fall in love with Thessaloniki because...

Η σχέση της θάλασσας με την πόλη είναι αυτό που την κάνει μοναδική. Ό,τι και να γίνει, είναι εκεί, με την ηρεμία και την αγριάδα της, με τη βρωμιά και την διαύγειά της, με τα χρώματα και με την κινητικότητά της.


Ευθύμης Κάλφας 

Δημοσιογράφος, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Zoo Radio 90.8

For a once-in-a-lifetime experience

 Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που ενδείκνυται για περπάτημα και αν χαθείς στα στενά της είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να δεις περισσότερα πράγματα απ’ ότι θα έβλεπες πίσω από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου! Όσον αφορά τη γωνία που πρέπει να επισκεφθεί κανείς, θα επιλέξω το σημείο έξω από την Αποθήκη Γ' στο λιμάνι. Ειδικά την ώρα της δύσης του ηλίου με φόντο τον Λευκό Πύργο.

Where to dine and drink

Οπωσδήποτε τα περίφημα σουτζουκάκια στη Διαγώνιο, τους ουζομεζέδες στα κουτούκια στο Καπάνι και το μυδοπίλαφο του «Marea». Για ολόφρεσκο γλυκό θα περνούσα οπωσδήποτε από την «Sugarela» για την πραλίνα φουντουκιού με τα καραμελωμένα φουντούκια και το carrot cake. Τέλος, το αγαπημένο μου στέκι για cocktail είναι η Βογατσικού 3, με signature cocktails και τα premium ποτά. Αν πετύχετε τον Ξανθό, ζητήστε του μαργαρίτα σε χαμηλό με μαύρο αλάτι και πείτε του από τον Ευθύμη. Θα καταλάβει!

Where to shop

Αν εξαιρέσεις τα εμπορικά κέντρα που καλύπτουν τόσο τα ανατολικά και δυτικά της πόλης όσο βέβαια και το κέντρο της, νομίζω ότι δικαιωματικά η οδός Τσιμισκή, με το 1,2 χλμ μήκος της, κατέχει τα πρωτεία στον κόσμο του shopping με τις ατελείωτες βιτρίνες των boutiques και τις αμέτρητες επιλογές για να διαλέξεις! 

An artistic suggestion

H νέα έκθεση-παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τίτλο «landscape stories» και θεωρώ πώς είναι μια από τις καλύτερες καλλιτεχνικές διεξόδους αυτήν τη στιγμή στην πόλη. Παρουσιάζει σύγχρονες προσεγγίσεις του ελληνικού τοπίου, εξετάζοντας τη φυσική και περιαστική εκδοχή του και όχι την αστική μέσα από τις φωτογραφίες 19 φωτογράφων!

Easter in the city

H Ανάσταση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Ορφανών στην Άνω Πόλη! Η απουσία βεγγαλικών και η κατανυκτική διάθεση μένει πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου!

An Easter story

Να αγοράζω τις υπέροχες χειροποίητες λαμπάδες από τον οικισμό του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο. Από τον ειδικό οικισμό που κάθε χρόνο μας περιμένει στο κέντρο της πόλης, μπορούμε να στηρίξουμε όλοι μαζί τα παιδιά, και να χαρίσουμε χαμόγελα στους μικρούς ήρωες!

We fall in love with Thessaloniki because...

Νομίζω πώς υπάρχει κάτι μαγικό στην πόλη αυτή, που οτιδήποτε ειπωθεί στα στενά της είναι καταδικασμένο να συμβεί έστω και για μια φορά! Επίσης το υγρό στοιχείο της, που αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της αλλά και η ολοζώντανη ιστορία της σε κάθε γωνία, είναι μερικά μόνο απ’ αυτά που την κάνουν ξεχωριστή!


Ιωάννα Σταματάκη

Karma Yoga for refugees/homeless 

For a once-in-a-lifetime experience

Αξέχαστη εμπειρία στη Θεσσαλονίκη είναι η υπέροχη βόλτα με τον αγαπημένο μου φίλο και ξεναγό Κωνσταντίνο Σφήκα, που ξεκινάμε περπατώντας από τα Κάστρα, την εκκλησία του Οσίου Δαυίδ και του Αγίου Νικολάου Ορφανού και καταλήγουμε στη Ροτόντα. Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μοναδικά χρώματα και τόσο δυνατή ιστορία που στο τέλος της βόλτας αισθάνεσαι πλήρης.

Where to dine and drink

Συνήθως η ρουτίνα μου με φέρνει γύρω από την Πλατεία Φαναριωτών που έχει διαφορετικά είδη εστιατορίων και μπαρ που μπορείς να απολαύσεις το φαγητό ή το ποτό σου και αναδεικνύει ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο της πόλης, κοντά στη θάλασσα και στο Λευκό Πύργο.

Where to shop

Τα παλιατζίδικα της πόλης είναι ένα μέρος που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, που μπορεί κανείς να βρει μικρούς θησαυρούς όπως παλιές φωτογραφικές μηχανές ή λεπτοδουλεμένα μικροέπιπλα και ως τοποθεσία μεταφέρεσαι σε μία πολύ γραφική περιοχή και παρόλο που έχει παραμεληθεί αρκετά, κρατάει το βράδυ μεγάλο μέρος φοιτητών και νέων ανθρώπων.

A secret only the locals know...

Υπάρχει μία «μυστική» υπόγεια Θεσσαλονίκη. Στο κτίριο της Νομικής Σχολής, στην 3η Σεπτεμβρίου, στην Ολυμπιάδος και σε άλλα σημεία που είτε είναι ορατά (εκκλησία Αγίου Ιωάννη, Ρωμαϊκή Αγορά) είτε όχι, αφήνουν μία αίσθηση μυστηρίου, περιέργειας να δεις και να μάθεις πώς είναι εκεί, αν είναι προσβάσιμα και ποια ιστορία ξετυλίγεται...

Easter in the city

Το πρωινό της Μεγάλης Παρασκευής πηγαίνουμε σε τρεις διαφορετικές εκκλησίες στο κέντρο της πόλης και προσκυνούμε τον Επιτάφιο παίρνοντας λίγα λουλούδια. Είναι σαν ένα τελετουργικό που με βάζει λίγο πιο βαθιά στο πνεύμα των ημερών. Παλιότερα μας άφηναν να χτυπάμε και την καμπάνα στον Άγιο Ιωάννη και τελικά διαπιστώνω πως οτιδήποτε σε κάνει να εμπλέκεσαι, το σέβεσαι περισσότερο και το θεωρείς και δικό σου κομμάτι.

An Easter story

Τη Μεγάλη Παρασκευή στην περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης, συναντιούνται τρεις Επιτάφιοι, ακούγεται η Φιλαρμονική του Δήμου, όλοι έχουν κεριά αναμμένα και παρόλο που είναι μία «πένθιμη μέρα», μου αφήνει κάθε φορά μία γλυκιά αίσθηση σύνδεσης με την παράδοση, τα ήθη και έθιμα που τόσο έχω ανάγκη για να έρθω πιο κοντά σε μένα.

We fall in love with Thessaloniki because...

Η ενέργειά της. Η ησυχία νωρίς το πρωί, ο παλμός το βράδυ, αυτή η Παραλία που επιτρέπει σε όλους ανεξαιρέτως να αφήσουν σκέψεις, φόβους, γκρίνιες, όνειρα, χαρές στη θάλασσα όσο περπατούν ή τρέχουν ή οτιδήποτε. Σε παρασέρνει αυτή η πόλη! 


Κώστας Δούδος

Διευθύνων Σύμβουλος της «Ολύμπιον Α.Ε.» | Σigma Hotel, Olympion Sunset Halkidiki  

For a once-in-a-lifetime experience

Από την παλιά Παραλία μέχρι τα στενά στα Λαδάδικα, αυτή η πόλη πιστεύω πως μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Χαθείτε στους δρόμους και στις γεύσεις της και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι! 

Where to dine and drink

Το Σigma Gastronomia, διότι σε αυτό μπορώ να βρω αυτήν την πολυπολιτισμικότητα αλλά και απλότητα που ψάχνω συνήθως σε ένα μενού. Συστήνω ανεπιφύλακτα να απολαύσετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί από το κελάρι μας στο μπαρ σε συνδυασμό με ιδιαίτερα απολαυστικά συνοδευτικά. Για ποτό προτείνω ένα από τα παλαιότερα μπαρ της πόλης, το Pantheon Bar στην οδό Προξένου Κορομηλά. Αυτό που το ξεχωρίζει στα μάτια μου είναι η ποιοτική κάβα του, τα ιδιαίτερα cocktail του και η άψογη εξυπηρέτηση που προσφέρει πάντα.

Where to shop

Μία βόλτα στην οδό Μητροπόλεως και στην Πρόξενου Κορομηλά είναι η ιδανική διαδρομή για shopping στη Θεσσαλονίκη.

An artistic suggestion

Το Μέγαρο Μουσικής είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα πρόταση για να εξερευνήσει κανείς τα μονοπάτια της τέχνης και από τις αγαπημένες μου επιλογές. Επίσης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θεωρώ πως είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι και ένα σημείο της πόλης που αξίζει μια επίσκεψη. Πέρα από την εξαιρετική έκθεση που διαθέτει, αποτελεί και ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Easter in the city

Ο Ιερός Ναός Αγίου Μηνά στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ένα σημείο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί της Μεγάλη Εβδομάδα τόσο για την περιφορά του Eπιταφίου όσο και για την Ανάσταση.

An Easter story

Η Ανάσταση στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας στην οδό Ερμού και τα οικογενειακά τραπέζια μετά την Λειτουργία στο σπίτι ή σε κάποιο εστιατόριο της πόλης μαζί με την οικογένεια και στενούς φίλους αυτής.

We fall in love with Thessaloniki because...

Τα χαρακτηριστικά μιας πόλης δημιουργούνται κυρίως από την ενέργεια των κατοίκων της, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ πως οι άνθρωποι της πόλης και το ταμπεραμέντο τους κάνουν τη Θεσσαλονίκη τόσο μοναδική. Η αύρα της θάλασσας, τα μαγικά ηλιοβασιλέματα στην παραλία και ο τόσο έντονος και ιδιαίτερος αστικός παλμός της δημιουργούν ένα συνδυασμό που σε παρασέρνει!