Πολλοί τη γνώρισαν ως τη σύζυγο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη μετά τον θάνατό του τον περασμένο Οκτώβριο. Όσοι την ξέρουν εδώ και χρόνια ως τη φίλη Δώρα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αλλοιώθηκαν ούτε στο ελάχιστο μετά το τραγικό συμβάν. Ίσα ίσα την έκαναν πιο φωτεινή, ενώ αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες που έχουν βρεθεί σε ίδια η παρόμοια θέση. Η Δώρα είναι συνώνυμο της προσφοράς ενώ προσπαθεί με τον καλύτερο και πιο αξιοπρεπή τρόπο να κρατήσει τη μνήμη του Αλέξανδρου ζωντανή. Να συνεχίσει αυτός που ο ίδιος είχε ξεκινήσει. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Παν. Μακεδονίας ενώ στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά. Εργάζεται χρόνια ως δημοσιογράφος τόσο σε ραδιοφωνικούς όσο και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ αρθρογραφεί και σε site.
Ποια συναισθήματα σας δημιουργήθηκαν μετά το πρώτο άκουσμα της είδησης της ασθένειας του Αλέξανδρου;
Θυμάμαι ότι μούδιασε το πρόσωπό μου και ένιωσα ότι πρόκειται για έναν εφιάλτη από τον οποίο πρέπει να ξυπνήσουμε πάση θυσία. Το άκουσμα ότι ο άνθρωπος σου νοσεί από καρκίνο, ισούται με μια αναγγελία θανάτου, πιο μικρή, αλλά δυνατή και επίπονη.
Πώς καταφέρατε και μετατρέψετε μια πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή σε έναν «αγώνα» μάχης για την αλληλεγγύη;
Γιατί δεχτήκαμε την αλληλεγγύη εμείς πρώτοι, από γιατρούς, από νοσηλευτές, από τους τραυματιοφορείς, από τους συνανθρώπους μας, από τους γείτονες που απασχολούσαν τα παιδιά μας μαζί με τα δικά τους. Όταν δέχεσαι αγάπη και προσφορά με ανιδιοτέλεια, νιώθεις το χρέος αυτή την αγάπη να τη δώσεις πίσω, σε άλλους ανθρώπους που μπορεί να έχουν ανάγκη.
Πώς ισορροπήσατε τη σύντροφο Δώρα με τη μητέρα Δώρα;
Ήταν το δικό μου μεγάλο βουνό που έπρεπε να ανέβω. Με ένα μωρό 6 μηνών που θήλαζε αποκλειστικά και κάναμε και συγκοίμηση, έπρεπε να βρω όσα αποθέματα δύναμης και αντοχής είχα για να στηρίξω και τον σύντροφό μου στην πιο δύσκολη μάχη του για τη ζωή. Οι ισορροπίες δύσκολες, λεπτές. Ίσως να αναγκάστηκα να βάλω κάτω δικά μου κομμάτια και ανάγκες για να μην λείπω σε κανέναν. Αν έλειπα στον ίδιο μου τον εαυτό; Πολύ. Όμως τη δεδομένη στιγμή έκανα το σωστό.
Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γυναίκα του 2023;
Δύναμη, ανεξαρτησία και θέληση. Η γυναίκα του 2023 θεωρώ ότι έχει απαγκιστρωθεί πολύ από τα πρότυπα γυναίκας που προσπαθούσαν να μας περάσουν οι προηγούμενες γενιές, ακόμα και οι ίδιες μας οι μητέρες, να είμαστε καλές σύζυγοι, νοικοκυρές, καλές μαμάδες και αυτό και μόνο είναι ο προορισμός μας και η ευτυχία μας. Η σύγχρονη γυναίκα δεν αυτοπροσδιορίζεται από το αν θα κάνει οικογένεια, αν θα παντρευτεί, παίρνει δύναμη από τον ίδιο της τον εαυτό, τα όνειρά της, τις σπουδές της, την καριέρα της, τη θέση της μέσα στην κοινωνία και τους στόχους της. Οι εποχές που ο ρόλος της ήταν μόνο να μεγαλώνει παιδιά, έχουν παρέλθει προ πολλού και αυτό είναι μια τεράστια νίκη.
Τι προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα;
Το να πετύχει σε εργασιακά περιβάλλοντα που παραμένουν ακόμη πατριαρχικά και δυστυχώς είναι πολλά. Πολιτική, δημοσιογραφία, επιχειρήσεις. Το να πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας, ότι έχει κερδίσει τη θέση της με το σπαθί της. Δυστυχώς παραμένουν ακόμα οι απόψεις, ότι αν μια γυναίκα έφτασε ψηλά, από κάποια κρεβάτια θα πέρασε, και αυτές οι απόψεις για να σβήσουν τελείως, χρειάζεται να δώσουμε πολλές μάχες ακόμα.
Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη δύναμη και τη μεγαλύτερη αδυναμία μιας γυναίκας;
Η ίδια της η φύση είναι η μεγαλύτερη της δύναμη και ταυτόχρονα η αδυναμία της. Γεννιόμαστε για να αντέξουμε περισσότερα από τους άντρες, είμαστε πλασμένες (όχι αποκλειστικά) για να φέρουμε στον κόσμο ζωές, αλλά ταυτόχρονα και η μητρότητα μπορεί να γίνει η αδυναμία μας, γιατί ως πλάσματα είμαστε τόσο δοτικά και ικανές θα θυσιάσουμε τα δικά μας θέλω για όσους αγαπάμε και φροντίζουμε. Η γυναίκα θα δίνει πάντα πιστεύω τη μάχη αυτή μέσα της, αλλά στο τέλος μαγικά, τον βρίσκει τον τρόπο.
Έχετε νιώσει να σας επηρεάζουν τα μοντέρνα σύνδρομα που «ταλαιπωρούν» τις περισσότερες γυναίκες σήμερα; Για παράδειγμα, σύνδρομο του απατεώνα (imposter syndrome).
Έχω βιώσει κάτι παρόμοιο στην δύσκολη περίοδο της οικογένειάς μας με την αρρώστια και τα παιδιά που ήταν τόσο μικρά, το βιώνω και τώρα που προσπαθώ να βρω τα πατήματά μου. Πολλές φορές αναρωτήθηκα αν θα επέστρεφα ξανά στην εργασία μου, αν θα ήμουν ικανή να αντεπεξέλθω, αμφέβαλα για τα προσόντα μου, που πριν δέκα χρόνια ήμουν περήφανη για αυτά και ότι αν τελικά γυρνούσα στη δουλειά μου, θα αποδεικνυόταν «άνθρακας ο θησαυρός». Προσπαθώ να το διαχειρίζομαι έχοντας κοντά μου ανθρώπους που με εκτιμούν πραγματικά, μου θυμίζουν, όταν εγώ «ξεχνώ» ποια πραγματικά είμαι και τι έχω καταφέρει. Επίσης βοηθά πολύ το διάβασμα και η ψυχοθεραπεία.
Γυναικεία εξουσία: Πόσο λεπτά είναι τα όρια που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση;
Έχω πέσει θύμα της γυναικείας εξουσίας σε ένα τοπικό κανάλι της πόλης που εργάστηκα. Για μένα δεν υπάρχουν λεπτά όρια στην εξουσία. Κάποιοι θρέφονται από αυτή για να καλύψουν δικά τους εσωτερικά θέματα και ανασφάλειες. Υπάρχουν λοιπόν σκέτα όρια που ξέρω ότι σε εμένα είχαν ξεπεραστεί κατά πολύ και οδηγούσαν σε ψυχική κακοποίηση δικής μου, αλλά και άλλων συνεργατών.
Social media: Ποια είναι η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς αντιμετωπίζετε τα hate comments (σχόλια μίσους);
Είμαι ενεργή στα social, αλλά τα hate comments αποτελούν ένα ελάχιστο κομμάτι της διάδρασης με το κοινό, ακριβώς γιατί γνωρίζουν όλοι ότι περνάω κάτι δύσκολο. Δεν ζω στη γυάλα μου όμως, ξέρω ότι σύντομα που θα σταθώ στα πόδια μου και πάρω αποφάσεις για τη ζωή μου, θα αυξηθούν, ακριβώς γιατί ο κόσμος σε αγαπά όταν σε νιώθει δυστυχισμένο, μόλις σε δει να βρίσκεις τα βήματά σου, θα διαφωνήσει με οτιδήποτε πάει να σε κάνει δημιουργικό και χαρούμενο. Στη δική μου την περίπτωση όμως, ακριβώς επειδή υπάρχουν και δύο παιδιά που πρέπει να βλέπουν τη μητέρα τους να εργάζεται, να προσφέρει και να είναι ευτυχισμένη, η γνώμη ενός ανώνυμου (που συχνά είναι και από το περιβάλλον σου και με fake προφίλ σου επιτίθεται) δεν έχει καμία απολύτως αξία.
Αισθάνεστε απελευθερωμένη με την εικόνα σας; Κατά πόσο η εικόνα είναι μέρος της γυναικείας φύσης και πώς αντιμετωπίζετε τις αλλαγές επάνω σας.
Νιώθω εντάξει με την εικόνα μου, έχω συμφιλιωθεί περίπου δέκα χρόνια με αυτή και ακόμα και μετά τα δύο παιδιά, που το σώμα αλλάζει, νιώθω όμορφη. Αποδέχομαι τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος και οι καταστάσεις, δεν με αγχώνουν, αν κάτι δεν μου αρέσει φυσικά θα το φροντίσω.
Ποιο θεωρείτε το “a-ha moment” σας. Τη στιγμή που «έσπασε η γυάλινη οροφή» και οδηγηθήκατε στην επιτυχία;
Είμαι υπέρμαχος του μότο: «Αν δεν τα κατάφερες στα 30, μπορείς στα 40 και αν δεν τα κατάφερες στα 40 , μπορείς στα 50». Η επιτυχία μπορεί να μην έχει έρθει ακόμα και να μας περιμένει στην επόμενη στροφή, τον επόμενο μήνα. Σημασία έχει να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και να αρπάξουμε την ευκαιρία.
Κεφάλαιο οικογένεια. Είναι τελικά η ολοκλήρωση μιας γυναίκας η δημιουργία οικογένειας; Ποια θα ήταν η κληρονομιά που θέλατε να αφήσετε;
Όχι και το λέω εγώ που η οικογένεια και τα παιδιά μου με κράτησαν όρθια. Δεν είναι η ολοκλήρωση της γυναίκας μόνον η οικογένεια. Δεν ερχόμαστε στη ζωή αυτή μόνο για να τεκνοποιήσουμε και να μεγαλώνουμε παιδιά. Η ευτυχία είναι ένας πολυσύνθετος παράγοντας που απαιτεί δουλειά και θυσίες σε πολλά επίπεδα προσωπικά, κοινωνικά και επαγγελματικά. Η ολοκλήρωση της γυναίκας είναι να πετύχει τους στόχους της και τα όνειρά της, όποια κι αν είναι αυτά.
Ποιες είναι οι συμβουλές που θα δίνατε στον νεότερο εαυτό σας;
Να μην συμβιβάζεται εύκολα, να διεκδικεί περισσότερα, να φροντίζει καλύτερα το δέρμα της και την υγεία της και να μην αναλώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν να της προσφέρουν τίποτα.
Ποια είναι η επόμενη μέρα για εσάς;
Για μένα η επόμενη μέρα λέγεται «Από τον πόνο στον σκοπό». Να μπορέσω να μετουσιώσω την απώλεια και τον πόνο σε έναν σκοπό, είτε να βοηθήσω ψυχολογικά κόσμο που περνάει κάτι παρόμοιο, είτε ουσιαστικά στο κομμάτι της ευαισθητοποίησης της ίδιας της πολιτείας απέναντι στους σπάνιους όγκους και την αντιμετώπισή τους. Η επόμενη μέρα για μένα, περιέχει την προσφορά και την δημιουργικότητα.