fbpixel

Search icon
Search
Dos&Don'ts: Πώς θα κάνετε καλό ύπνο τις ημέρες με καύσωνα
WELLNESS

Dos&Don'ts: Πώς θα κάνετε καλό ύπνο τις ημέρες με καύσωνα

Συμβουλές και tricks που θα σας αλλάξουν τις νύχτες


Είναι καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και εσείς βρίσκεστε στο σπίτι χωρίς air-condition. Όσο δραματικό και αν ακούγεται υπάρχουν τρόποι για να κάνετε το κάθε σας βράδυ πιο ευχάριστο. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς η θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική για την ικανότητα σας να κοιμάστε αν και για πολλούς παραμένει -ακόμη- ένας υποτιμημένος παράγοντας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Matthew Ebben, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Νευρολογίας και Νευροεπιστήμης στο NYP/Weill Cornell Center for Sleep Medicine: «Μέρος των βιολογικών ρυθμών περιλαμβάνει την ψύξη του σώματός καθώς κοιμάστε κατά τη διάρκεια της νύχτας».

bed-woman-sleep.jpg

Οι βασικές αρχές

Οι υψηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ικανότητα του σώματος σας να φτάνει στην ιδανική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η έκθεση σε υψηλή θερμότητα -ιδιαίτερα αν συνυπάρχει υγρασία- μπορεί να μειώσει σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο απελευθερώνεται θερμότητα από το σώμα. Έτσι, μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο για να κοιμηθείτε ενώ παράλληλα προκαλείται stress που μπορεί να διαταράξει τον οργανισμό σας και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ιδανικά το σώμα χρειάζεται 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Do: Κάντε ένα ντους πριν τον ύπνο

Το πιθανότερο είναι ότι μια πολύ ζεστή μέρα είστε ήδη ιδρωμένοι πριν πάτε για ύπνο. Έτσι, το ντους εκείνη τη στιγμή μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Μην επιχειρήσετε ένα κρύο ντουζ που θα σοκάρει τον οργανισμό σας. Αντιθέτως επιλέξτε ένα ζεστό καθώς έχει αποδειχθεί πως, στη διάρκεια της νύχτας, θα αυξήσει την φάση των αργών κυμάτων. Ο ύπνος αργών κυμάτων θεωρείται το βαθύτερο στάδιο του non-REM ύπνου, επομένως είναι πολύ σημαντικός για να ξυπνήσετε ξεκούραστοι την επόμενη μέρα.

Don't: Μην κοιμάστε γυμνοί

Αν και το να βγάλετε τα ρούχα σας μπορεί να σας ακούγεται σαν μια ιδανική λύση, ο ύπνος χωρίς αυτά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ακόμη πιο ζεστοί. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι ο ιδρώτας μαζεύεται στο σώμα και δεν απομακρύνεται -όπως όταν φοράτε τα ρούχα σας- και έτσι δε σας βοηθά ώστε να παραμείνετε δροσεροί. Επιλέξτε κάποιο βαμβακερό ύφασμα και θα δείτε μεγάλη διαφορά.

12-sleeps-till-xmas-christmas-sleepwear-editorial-three-graces-london-oyster-pyjamas-nightwear-sleeping-beauty-gifts-for-her-lingerie-la-femme-061.jpg

Do: Κάντε ελαφριά άσκηση

Εάν αντέχετε, λίγη -ελαφριά- άσκηση πριν τον ύπνο μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Η παλιά λογική ήταν ότι η άσκηση πριν από τον ύπνο θα ξυπνήσει το σώμα σας, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διαδικασία, αλλά αυτό πρακτικά δεν ισχύει. Η άσκηση πριν τον ύπνο θερμαίνει το σώμα σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και πάλι στην αύξηση των χαμηλών κυμάτων. Απλώς φροντίστε να κάνετε μια προπόνηση που δεν είναι πολύ έντονη.

Don't: Μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια ύπνου memory foam

Ο "αφρός μνήμης" μπορεί να είναι μονωτικός, επομένως θα εγκλωβίσει τη θερμότητα στο σώμα σας. Εάν μπορείτε να μεταβείτε σε διαφορετικό τύπο μαξιλαριού ή στρώματος ή απλώς να τα αλλάζετε ανάλογα με τις εποχές, θα δείτε μεγάλη διαφορά. 

Do: Ενυδατωθείτε

Πίνετε άφθονο νερό πριν τον ύπνο για να αντιμετωπίσετε την εφίδρωση που θα προκληθεί αν δεν έχετε κλιματισμό στο χώρο. Επίσης, αποφύγετε το αλκοόλ για τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να σας αφυδατώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

sleep-woman-bed.jpg

Don't: Μη μείνετε στις συμβατικές μεθόδους

Αν δεν έχετε air-condition τότε χρησιμοποιήστε παγοκύστες ή κρύες κομπρέσες στα σημεία παλμών σας, όπως οι καρποί, οι αστράγαλοι, στο σημείο πίσω από τα γόνατα και στο λαιμό. Αυτό θα δροσίσει ολόκληρο το σώμα σας χωρίς καθόλου κόπο.

Do: Πάρτε έναν ανεμιστήρα

Ένας ανεμιστήρας όχι μόνο θα σας κρατήσει δροσερούς αλλά θα σας βοηθήσει και με τους "λευκούς θορύβους" που παράγει. Οι ήχοι αυτοί μπορεί να είναι χρήσιμοι επειδή θα απομονώσουν όλους τους άλλους θορύβους ενώ παράλληλα θα λειτουργούν για τον εγκέφαλο σας σαν μια meditative πρακτική.