fbpixel

Search icon
Search
Mantra Meditation: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα τάση και πώς θα την εφαρμόσετε μόνοι σας
WELLNESS

Mantra Meditation: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα τάση και πώς θα την εφαρμόσετε μόνοι σας

Η φιλοσοφία που θα σας χαρίσει την απόλυτη σύνδεση με τον εσωτερικό σας εαυτό


Στον δυτικό κόσμο η yoga έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια πολλών ανθρώπων. Η εξάσκησή της, όμως, και η φιλοσοφία της μετράνε εκατοντάδες χρόνια πίσω. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί αρχάριοι είναι ότι η yoga δεν έχει να κάνει μόνο με συγκεκριμένες ασκήσεις και τεχνικές αναπνοής, αλλά συνδέεται στενά με τον διαλογισμό και συγκεκριμένα το mantra meditation. Μπορεί να έχετε ξανακούσει τον όρο mantra, στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκος κι έχει μεγάλη επίδραση στον άνθρωπο αν εξασκηθεί σωστά. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα γύρω από το mantra meditation, καθώς και μερικά mantras για να ακολουθήσετε και οι ίδιοι!

shutterstock-716749375.jpg

Οι νευρολογικές επιδράσεις του mantra meditation στον εγκέφαλο

Τα mantras είναι πολύτιμο εργαλείο για όσους ξέρουν να τα χρησιμοποιούν. Οι yogis ανά τον κόσμο μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτόν τον κανόνα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι ο συγκεκριμένος διαλογισμός επιδρά και στην υγεία. Σύμφωνα με έρευνες του Linköping University, μελετήθηκε η δραστηριότητα της περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» (DMN) κατά την διάρκεια του mantra meditation. Αυτοί που συμμετείχαν στο πείραμα εξασκήθηκαν για 2 εβδομάδες κάνοντας ασκήσεις Yoga (asanas) και mantra meditation. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, κατά την διάρκεια του διαλογισμού, το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας καταστελλόταν περισσότερο όσο περνούσε η ώρα. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι «Η έρευνα προτείνει πως η εξάσκηση με mantras μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση περισπασμών που συνδέονται με το DMN».

Οδηγίες για να ξεκινήσετε μόνοι σας

Ο συγκεκριμένος διαλογισμός δεν γίνεται μόνο με έναν τρόπο. Μπορείτε είτε να ακούτε τα mantras, είτε να τα επαναλαμβάνετε μόνοι σας. Αυτό, επίσης, μπορεί να συμβαίνει μαζί με τις τεχνικές αναπνοής, με αργό είτε με πιο γρήγορο ρυθμό. Κάνοντας μερικές προσπάθειες, θα καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα στον καθένα προσωπικά. Ωστόσο, οι εκπαιδευτές Yoga προτείνουν τα εξής βήματα που θα συμβάλουν σε μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εμπειρία:

Το μυστικό βρίσκεται στη συνέπεια

Η Sally Kempton, δασκάλα διαλογισμού και συγγραφέας του βιβλίου Meditation for the Love of It: Enjoying Your Own Deepest Experience, υποστηρίζει ότι για να ζωντανέψετε ένα mantra χρειάζεται συνεχής εξάσκηση για μια χρονική περίοδο που μπορεί να διαρκέσει από μέρες έως και μήνες. «Η προσοχή που δίνετε στην αίσθηση που έχετε από την αντήχηση του mantra, θα βοηθήσει στο να σταματήσει να αποτελεί μόνο μια φράση και να γίνει μια ζωντανή ενέργεια», δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

shutterstock-321956129.jpg

Βρείτε την κατάλληλη στάση σώματος

Η όλη φιλοσοφία του διαλογισμού κρύβεται στην επίτευξη της χαλάρωσης και της βαθύτερης γαλήνης και αυτοσυγκέντρωσης. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό πρέπει να ξεκινήσετε με τα βασικά και πιο πρακτικά που αφορούν τη στάση του σώματός σας. Το καλύτερο είναι να βρίσκεστε σε ένα position που σας κάνει να νιώθετε άνετα, γιατί έτσι θα χαλαρώσετε πιο εύκολα. Μην πειραματίζεστε ιδιαίτερα στην αρχή μέχρι να μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα το μυαλό σας. Και μην ξεχνάτε να απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή.

Μελετήστε τα βασικά mantras

Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά mantras της αρχαίας γλώσσας Sanskrit με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε:

  1. OM (A-U-M): Λέγεται ότι είναι ο πρώτος ήχος που ακούστηκε στην δημιουργία του κόσμου. Αν τον προφέρετε σωστά, μπορεί να συνδεθεί με το 5ο chakra που έχει να κάνει με την καλύτερη επικοινωνία με τους γύρω σας.
  2. Sat Nam: Το μυστικό σε αυτό το mantra είναι ότι το Sam πρέπει να επεκτείνεται 8 φορές πιο πολύ από το Nam όταν το προφέρετε. Ουσιαστικά αποτελεί ένα μέσο για να βρείτε την διαίσθησή σας. Σε απλή μετάφραση σημαίνει «η αλήθεια είναι το όνομά μου».