Για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη που αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο από μόνη της, διαθέτοντας μακραίωνη ιστορία και 15 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco, ο στόχος του να δημιουργούνται συνεχώς οι προϋποθέσεις εκείνες που θα στηρίξουν τον πολιτισμό και, δίπλα στο παλιό, θα κατορθώσουν να αναδείξουν και το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, οφείλει να θεωρείται ως δεδομένος.
Μια εξαιρετική τέτοια προσπάθεια γίνεται εδώ δύο χρόνια στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, και πιο συγκεκριμένα στον πολύ όμορφο Κήπο των Γλυπτών, που αποτελεί ένα "πράσινο δωμάτιο τέχνης" και είναι σχεδιασμένος, ώστε να υποδέχεται σύγχρονα γλυπτά και να λειτουργεί ως ένας πολιτιστικός πόλος έλξης και ταυτόχρονα σαν ένα σύγχρονο δημόσιο ανοιχτό μουσείο, κατά τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα. Το καινούριο απόκτημα του κήπου, το 4 μέτρων ύψους γλυπτό της Μάρθας Παναγιωτοπούλου, φοιτήτριας αρχιτεκτονικής της Ε.Μ.Π., με τίτλο "Ορίζοντες", το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από προσπάθεια δύο ετών, θα παρουσιαστεί την Κυριακή, 4 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι. Σημειώστε τη μέρα και την ώρα και περάστε να το δείτε, την ώρα που θα έχετε βγει για την κυριακάτικη βόλτα σας.
Μια πρώτη ιδέα για τη φιλοσοφία του σχεδιασμού του μπορείτε να πάρετε μέσα από τα λόγια της ίδιας της δημιουργού, που εξηγεί παρακάτω το concept επάνω στο οποίο εργάστηκε: "Αναζητάμε ένα όριο, του οποίου τα αντιθετικά άκρα ξεπερνιούνται, όχι για να διαγραφούν, αλλά για να προβάλλουν το ενιαίο πνεύμα που τα διαπερνά. Ένα όριο που δεν χωρίζει, αλλά αποκαλύπτει, δημιουργεί έναν ενδιάμεσο χώρο, ένα ‘ανάμεσα’ μεταξύ δύο αντιθετικών και συμπληρωματικών άκρων. Μέσα από τις αόρατες χαράξεις του κήπου και τα "όρια" της πόλης, αναζητάμε να βρούμε το υλικό γλυπτό, που θα αποκαλύψει το άυλο όριο του κήπου, με μοναδικό μας εργαλείο την ύλη, το υλικό, εδώ το corten".
Δυο λόγια για τον διαγωνισμό
Τον Μάιο του 2016 σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» προκήρυξε ένα φοιτητικό διαγωνισμό γλυπτικής για τον Κήπο των Γλυπτών με θέμα το «Όριο». Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε φοιτήτριες και φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής. Κατατέθηκαν 25 προτάσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία πολύ αξιόλογες. Η κριτική επιτροπή συνεκτιμώντας την ποιότητα των προτάσεων, επιπλέον των 3 βραβείων και 3 επαίνων που προέβλεπε η προκήρυξη, απένειμε επιπλέον 4 επαίνους. Τα πρώτα τρία βραβεία πήγαν στους:
1ο Βραβείο: Μάρθα Παναγιωτοπούλου, Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π.
2ο Βραβείο: Γιώργος Αποστολόπουλος, Θέμης Ιστατιάδης, Αντώνης Τασούλης, Αρχιτεκτονική Α.Π.Θ.
3ο Βραβείο: Μαρία Κύρου, Αρχιτεκτονική Α.Π.Θ.
Τι άλλο μπορείτε να δείτε στον Κήπο των Γλυπτών
Στη φάση της κατασκευής του έργου τοποθετήθηκε μετά από χρησιδάνειο το γλυπτό «3 κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το 2014, στο πλαίσιο της δράσης Paraliart 1 που διοργάνωσε ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» σε συνεργασία με την «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», εγκαταστάθηκε το γλυπτό «ΚΥΜΑ» του τότε φοιτητή Γιάννη Δελλατόλα. Τον Ιανουάριο του 2016, με την συνδρομή της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, εγκαταστάθηκαν με χρησιδάνειο προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης δύο γλυπτά, το «Invitation» του Μαρκ Χατζηπατέρα και το «Χωρίς τίτλο» του Μιχάλη Κατζουράκη.