Ο Αθλίατρος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ιωάννης Αθ. Ράλλης μιλά για τη θαλασσοθεραπεία και τις απίστευτες ευεργετικές ιδιότητές της στην υγεία, την ευεξία και τη φυσική κατάσταση. Διαβάστε με ποιον τρόπο μπορείτε να την υιοθετήσετε στην καθημερινή σας ζωή και τους λόγους για τους οποίους ταιριάζει σε κάθε ηλικία και κάθε σωματότυπο.
Για την ιστορία
Ιστορικά, οι ιατροί ανά τον κόσμο πάντα συμβούλευαν, και συμβουλεύουν ακόμα, τους ασθενείς τους να κάνουν χρήση της θάλασσας για να απαλλαγούν από διάφορες ασθένειες. Κάτι που μάλιστα διαθέτει και επιστημονική ονομασία.
Η χρήση της θάλασσας για ιατρικούς λόγους ονομάζεται θαλασσοθεραπεία.
Υπάρχουν καταγραφές ότι ήδη στην αρχαία Eλλάδα, ο Iπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού, ενώ και την εποχή του Ηρόδοτου η θαλασσοθεραπεία αναφέρεται ως ο ιδανικότερος τρόπος αντιμετώπισης ορισμένων παθήσεων.
Στους μετέπειτα χρόνους, το πρώτο κέντρο θαλασσοθεραπείας εντοπίζεται στη Γαλλία γύρω στα τέλη του 1800. Το θαλασσινό νερό περιλαμβάνει ένα πλήθος συστατικών, όπως ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ζωντανούς οργανισμούς που έχουν αντιβακτηριδιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες που εξασφαλίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, θεραπεύουν πολλές δερματικές παθήσεις, καθυστερούν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τις αναπνευστικές παθήσεις, προσφέρουν ευεξία, καταπολεμώντας το στρες και το άγχος. Η θάλασσα με τα ευεργετικά συστατικά της και η κίνηση μέσα σε αυτή (γνωστή κι ως υδροκινησιοθεραπεία) επιδρούν, πολύ θετικά και στο μυοσκελετικό σύστημα και τη φυσική αντοχή.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Στη θεραπευτική ιδιότητά της βοηθάει, εκτός από τη περιεκτικότητά της σε ευεργετικά συστατικά, η κατανομή της πίεσης μέσα σε αυτή. Η πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 1 ατμόσφαιρα, ενώ ένα μέτρο κάτω από αυτήν η πίεση που δέχονται τα τοιχώματα του σώματός μας είναι 1,2 (1 ατμόσφαιρα + 0,2 υδροστατική). Δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια, η πίεση είναι 1,4 (1 ατμόσφαιρα + 0,4 υδροστατική). Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας μέσα στο νερό δέχεται μια διαρκή πίεση με φορά από τα κάτω άκρα προς τον κορμό, έτσι ώστε να ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος.
Γυμναστική στο νερό
Η άσκηση μέσα στο νερό, λόγω της άνωσης, δε φορτίζει ευαίσθητες κατασκευές του σώματός μας, όπως η σπονδυλική στήλη, οι αρθρώσεις, οι μύες και τα εσωτερικά μας όργανα, καθώς δεν επιδρά πάνω τους η βαρύτητα. Αυτό είναι και το αίτιο που κάνει το κολύμπι ιδανική άσκηση για τους υγιείς, αλλά και για τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, από αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα), για τους υπέρβαρους και για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση.
Επιπλέον, η υδρόβια γυμναστική έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης, διότι το νερό είναι πιο πυκνό από τον αέρα και προκαλεί μεγαλύτερη εξωτερική πίεση. Έτσι, το ανθρώπινο σώμα εργάζεται πιο σκληρά και βελτιώνει σημαντικά τη μυϊκή μας δύναμη όταν εφαρμόζεται συστηματικά. Επίσης η πίεση ασκείται ομοιόμορφα και δε συγκεντρώνεται σε κάποια άρθρωση, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τραυματισμούς κατά την διάρκεια της άρθρωσης.
Η κολύμβηση επίσης ενεργοποιεί πιο αποτελεσματικά τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, σε σχέση με κάθε άλλο είδος αερόβιας γυμναστικής (π.χ. ποδήλατο, τρέξιμο), καθώς ενεργοποιείται όλο το σώμα και όχι μόνο τα κάτω άκρα, ενώ και η θέση της άσκησης είναι η ιδανικότερη, γιατί ασκούνται λιγότερα φορτία στην οσφυϊκή χώρα.
Πρόκειται δηλαδή για άσκηση χαμηλής επιβάρυνσης, η οποία βελτιώνει την αερόβια κατάσταση και τη δύναμη, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση, προσφέροντας σημαντική βελτίωση στον αθλητή (ερασιτέχνη ή επαγγελματία) και στις επιδόσεις του στο άθλημά του. Σημαντική, όπως σε κάθε αθλητική δραστηριότητα, είναι και η τεχνική. Η κακή τεχνική οδηγεί τους μύες να είναι σε μόνιμη τάση και έτσι χάνονται τα πλεονεκτήματα του νερού, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αρχίσουμε με τη βοήθεια ενός ειδικού.
Η άσκηση μέσα στο νερό μπορεί να βελτιώσει το εύρος της τροχιάς δύσκαμπτων αρθρώσεων. Αυτό σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη συνεχή βαλλιστική μικροκίνηση των αρθρώσεων μέσα στο νερό και στην ασφάλεια που νιώθουμε. Επίσης, το θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα στις ιαματικές πηγές, βοηθά με τη χημική του σύσταση στην ελάττωση του πόνου, στην απορρόφηση του οιδήματος και στην αποκατάσταση γενικώς μυοσκελετικών κυρίως προβλημάτων.
Επίσης, αυτό το είδος γυμναστικής συνδυάζεται άριστα με την αποκατάσταση τραυματισμών ή ορισμένων παθολογικών προβλημάτων. Η θεραπεία μέσα στο νερό μπορεί να εφαρμοσθεί από το αρχικό έως το τελικό στάδιο της αποκατάστασης, γιατί είναι πάντα ελεγχόμενη από τον ίδιο τον θεραπευόμενο, ο οποίος φυσικά γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα όριά του.
Δ/ντή Ορθοπαιδικού Τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης για τις πληροφορίες.
Info:
Αδριανουπόλεως 12, Καλαμαριά
Τηλ. +30 2310 414561
Κιν. 6932751651
www.athroskopisi.gr
athroskopisi@gmail.com