Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη στον θεμελιώδη ρόλο των μουσείων στην καθημερινότητά μας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, θεσπίστηκε το 1977 από το ICOM με στόχο να αναδείξει τα μουσεία ως ζωντανούς φορείς πολιτισμού, εκπαίδευσης και διαπολιτισμικού διαλόγου. Κάθε χρονιά επιλέγεται ένα επίκαιρο θέμα που υπογραμμίζει σύγχρονες προκλήσεις, καλώντας τα ιδρύματα και το κοινό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, ελεύθερες ξεναγήσεις και δημιουργικά εργαστήρια. H Ελλάδα έχει, γι' άλλη μια φορά, την τιμητική της!
Δείτε παρακάτω πού να περάσετε τη σημερινή μέρα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα...
Θεσσαλονίκη
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων εγκαινιάζοντας την έκθεση «Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος... / Man is by nature...» του Αμερικανού καλλιτέχνη Darryl Keith Babatunde Smith. Οκτώ νέα έργα ζωγραφικής, δουλεμένα με μεταλλική γραφίδα και έντονα χρώματα πάνω σε ξύλινα «σανίδια» αγιογραφίας, αντλούν έμπνευση από αρχαιότητες των μόνιμων συλλογών του μουσείου. Ο Smith εξερευνά τη σχέση ανθρώπου‑γης‑φύσης, αποτυπώνοντας πώς ο ίδιος «διαβάζει» τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό. Τα έργα τοποθετούνται μέσα στις μόνιμες αίθουσες, δίπλα στα αντικείμενα που τα γέννησαν, ώστε αρχαίο και σύγχρονο να μπουν σε ζωντανό διάλογο. Στόχος είναι ένα γόνιμο «πήγαιν‑έλα» ιδεών που εμπλουτίζει το μουσείο, τον επισκέπτη και τον ίδιο τον δημιουργό, ξεπερνώντας τις απλές, επιφανειακές συγκρίσεις.
Info: Μ. Ανδρόνικου 6.
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά με συνοδό «Flower Power: η δύναμη των νέων/ η δύναμη των λουλουδιών»: Μέσα στο εκθεσιακό πάρκο της ΔΕΘ, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «ζυμώνεται» με την πόλη, τα κτίριά της και τον ρυθμό της καθημερινότητας. Για να το συνδέσουμε ακόμη πιο στενά με τον χώρο γύρω του, βγαίνουμε σε έναν χαλαρό καλλιτεχνικό περίπατο μέσα στη ΔΕΘ, κρατάμε σημειωματάκια και κινητά, φτιάχνουμε το δικό μας visual journal από εικόνες και σκέψεις. Έπειτα αράζουμε στην αυλή του Μουσείου, πλάι -και κυριολεκτικά επάνω- στα γλυπτά του Φιλόλαου και του Κουλεντιανού, κουβεντιάζουμε για αυτά, πλέκουμε ανοιξιάτικα στεφάνια, βάζουμε μουσική και τσιμπολογάμε το κολατσιό μας. Έτσι, η τέχνη μπλέκεται με την πόλη και τη μέρα μας, χωρίς καμία απόσταση.
Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες «Εν κινήσει: Τέχνη και μετατόπιση»: Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, τα μουσεία δεν στέκουν μόνο ως φύλακες μνήμης, αλλά γίνονται ζωντανές γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, χώροι όπου οι ιστορίες της μετακίνησης βρίσκουν φωνή και πυροδοτούν διάλογο. Το συγκεκριμένο εργαστήριο «πιάνει» την έννοια της κίνησης βιωματικά: οι συμμετέχοντες αντλούν ιδέες από έργα σύγχρονων δημιουργών, αξιοποιούν προφορικές αφηγήσεις και επιλεγμένα αντικείμενα και, με αυτά τα εφόδια, οπτικοποιούν δικές τους εμπειρίες ταξιδιού, μετάβασης ή επιστροφής. Το αποτέλεσμα θα πάρει μορφή συλλογικής εγκατάστασης, φωτίζοντας το πώς τέχνη, ταυτότητα, μνήμη και αλλαγή αλληλεπιδρούν και εξελίσσονται μαζί.
Info: Εντός ΔΕΘ-Helexpo.
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Περί ανθρώπων» συγκεντρώνει 107 έργα, από τον 20ό αιώνα μέχρι και σήμερα, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει με δύο τρόπους: περπατώντας στις αίθουσες ή φορώντας γυαλιά VR. Χάρη σε τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση, τα έργα «ζωντανεύουν» στον εικονικό χώρο, επιτρέποντας διαδραστική επαφή και έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο «ανάγνωσης». Ο συνδυασμός παραδοσιακής έκθεσης και νέας τεχνολογίας φωτίζει αλλιώς το πολιτιστικό παρελθόν, δείχνοντας πόσο αλλάζει η πρόσληψη της τέχνης όταν μετακινείται από το φυσικό δωμάτιο στο ψηφιακό περιβάλλον - και το αντίστροφο.
Info: Αποθήκη Α', Προβλήτα Α', Λιμάνι.
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Μια ξενάγηση στην έκθεση «Τεχνοφετιχισμός: Whip it into Shape». Σήμερα συζητάμε ολοένα και περισσότερο το πώς η τεχνολογία επηρεάζει και διαμορφώνει την καθημερινότητά μας. Μέσα από τα έργα τους, οι δημιουργοί της έκθεσης μάς καλούν να αναρωτηθούμε: μήπως βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας κοινωνίας που λατρεύει τα τεχνολογικά της «είδωλα»; Την ξενάγηση πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες Ζήσης Μπλιάτκας, Μαρία Βοζαλή και Super G.
Info: Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α', Λιμάνι.
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 18 Μαΐου, το Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Από τις 11:00 ως τις 20:00 ο χώρος θα είναι ανοιχτός με ελεύθερη είσοδο, ενώ στις 12:30 και 18:00 διοργανώνονται δωρεάν ξεναγήσεις στη μόνιμη συλλογή - με σειρά προτεραιότητας. Ελάτε να περιηγηθούμε μαζί στην ιστορία του ελληνικού και παγκόσμιου σινεμά.
Info: Αποθήκη Α', Λιμάνι
Αθήνα
Μουσείο Ηρακλειδών

Η κεντρική γιορτή του Υπουργείου Πολιτισμού για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων θα γίνει στο τιμώμενο μουσείο στις 18 Μαΐου. Η βραδιά ανοίγει με μουσικό προοίμιο, ακολουθεί χαιρετισμός από τη Γενική Διευθύντρια Ελένη Νομικού και ομιλίες από τη υπουργό Λίνα Μενδώνη και την πρόεδρο του ICOM Ελλάδας Πένυ Θεολόγη‑Γκούτη. Θα μιλήσουν επίσης η Τζένη Αλμπάνη και ο Παύλος Φυρός, ενώ γύρω στις 20:00 το πρόγραμμα κλείνει με συναυλία σε συνεργασία με το Εθνικό Ωδείο. Παράλληλα, το μουσείο «τρέχει» θεματικές ξεναγήσεις και εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες, με σύνθημα «Προορισμός: Οδός Ηρακλειδών». Στον ίδιο δρόμο, οι εκδόσεις Συρτάρι στήνουν bazaar βιβλίου υπέρ της ΙΑSIS, η Chili Art Gallery παρουσιάζει έκθεση υδατογραφίας (11:00‑15:00), ενώ το Μουσείο Ηρακλειδών προσφέρει περιπατητική ξενάγηση στα «μυστικά» της γειτονιάς (17:30‑19:00) και κλείνει τη μέρα με μουσική στην αυλή του.
Info: Ηρακλείδων 16
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ολοκληρώνει σήμερα τον εορταστικό του κύκλο με τρεις συναυλίες από μουσικά σχολεία, που θα ακουστούν στην Αίθουσα Βωμού και στο Αίθριο. Την ίδια μέρα «ανεβαίνει» και η αναβαθμισμένη ψηφιακή ξενάγηση για άτομα με αναπηρία, πλέον εμπλουτισμένη με ηχητική αφήγηση, ώστε η εμπειρία να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμη.
Info: 28ης Οκτωβρίου 44
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Σήμερα, το Μουσείο στήνει ένα εργαστήριο αφήγησης γύρω από την τυπογραφία για όλες τις ηλικίες, επαναλαμβάνοντάς το τρεις φορές -11:30, 12:10 και 12:50- ώστε να χωρέσουν όσο γίνεται περισσότεροι συμμετέχοντες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμη δύο επιπλέον workshops, καθώς και ένα μπλοκ προβολών με τίτλο "Cycladic Identities" (13:30‑17:00). Καθ’ όλη τη διάρκεια, θα κυκλοφορούν «περιπλανώμενοι» ξεναγοί με μπλουζάκια "Ask me", έτοιμοι να λύσουν κάθε απορία για τα εκθέματα.
Info: Νεοφύτου Δούκα 4
Μουσείο Μπενάκη

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Αφρική ανάμεσά μας», σήμερα στις 17:00, το κτίριο της οδού Πειραιώς φιλοξενεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Οι προφορικές ιστορίες ως γέφυρα πολιτισμών - ιστορίες της αφροδιασποράς». Ιστορικοί, ακαδημαϊκοί και ερευνητές εξετάζουν πώς η προφορική παράδοση λειτουργεί στις αφρικανικές κοινότητες και γιατί η διαγενεακή μεταβίβαση μνήμης είναι τόσο κρίσιμη. Στόχος της εκδήλωσης είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός ελληνικού αρχείου αφροδιασπορικών προφορικών μαρτυριών και την ανταλλαγή πρακτικών για την τεκμηρίωσή τους.
Info: Πειραιώς 138
Mουσείο Γουλανδρή

Αυτήν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Μουσείο θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και έχει κανονίσει τρεις δωρεάν ξεναγήσεις: μία στη μόνιμη συλλογή και δύο στην περιοδική έκθεση «Νικόλαος Κονταξής: Catch me», η οποία ολοκληρώνεται την ίδια μέρα. Για όλες τις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση θέσης εκ των προτέρων.
Εθνική Πινακοθήκη

Δίνοντας έμφαση στη σχέση των μουσείων με τη νέα γενιά, η Εθνική Πινακοθήκη καλεί εφήβους και νέους να συγκροτήσουν τα δικά τους «Συμβούλια Νέων» τη σημερινή μέρα. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν, θα συζητήσουν και θα σχεδιάσουν ιδέες γύρω από τον ρόλο του σύγχρονου μουσείου.