Κάθε χρόνο, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει μια χώρα ως τιμώμενη, προβάλλοντας τα κύρια γνωρίσματα της πολιτιστικής ταυτότητάς της, αλλά και τις κοινές επικοινωνιακές επιδιώξεις ανάμεσα στην ίδια και την Ελλάδα. Όσον αφορά στη φετινή διοργάνωσή του θεσμού, η διοίκησή του βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ισραήλ, προκειμένου να είναι η τιμώμενη χώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 87η ΔΕΘ θα διεξαχθεί από τις 9 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την 12η Διεθνή Έκθεση Zootechnia ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας, διευκρίνισε επίσης ότι βρίσκεται, και σε αντίστοιχες διαβουλεύσεις και με την Αίγυπτο, ώστε επίσης να αποτελέσει Τιμώμενη Χώρα στη ΔΕΘ σε μία από τις διοργανώσεις των επόμενων ετών.
Στενοί εθνικοί & τοπικοί δεσμοί
Πριν λίγη ώρα συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., ο οποίος ανέφερε ότι οι επίσημες συνομιλίες πραγματοποιούνται με την Πρεσβεία του Ισραήλ, καθώς και με την Κυβέρνησή της. Οι κεντρικοί λόγοι της επιλογής της συγκεκριμένης χώρας έχουν άμεση σχέση με την στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, με στόχο τη συνέχιση των διαχρονικών εθνικών, καθώς και των τοπικών δεσμών ανάμεσά μας, δίνοντας έμφαση στην προϊστορία των Ελλήνων και των Εβραίων της πόλης. Ο ίδιος τόνισε ότι η απόκριση του Ισραήλ καθυστέρησε αρκετά, εξαιτίας του πρόσφατου σχηματισμού της Κυβέρνησής του. Παρόλα αυτά, οι ανταποκρίσεις και της πρεσβείας, αλλά και της Κυβέρνησης παραμένουν θετικές. Ο κ. Τζήκας μοιράστηκε μαζί μας ότι η οριστική απάντηση αναμένεται μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Ο φόρος τιμής
Η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει συνεχώς την επιθυμία της να στέκεται δίπλα στην Εβραϊκή Κοινότητα με τον πιο συναισθηματικό και καλλιτεχνικό τρόπο. Από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου, η 25η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μας προσκαλεί σε μια εβδομάδα σεβασμού προς όλους τους Εβραίους της πόλης που διώχθηκαν, αγωνίστηκαν, μάτωσαν και άφησαν βίαια την τελευταία τους πνοή. Το αφιέρωμα, με τίτλο «Adio kerida*: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς - 80 χρόνια», ξεκινά την αφήγησή του από τις 15 Μαρτίου του 1943, όταν ο πρώτος συρμός με προορισμό το Άουσβιτς αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη. Το ανεπούλωτο οικουμενικό τραύμα λειτουργεί ως υπενθύμιση και προειδοποίηση για το μέλλον και είμαστε έτοιμοι να θυμηθούμε ξανά τι σημαίνει ανθρωπιά και ενσυναίσθηση. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν έξι ξεχωριστά ντοκιμαντέρ με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και αφηγήσεις που γνώρισαν τη φρίκη από κοντά, γινόμαστε κι εμείς συμμέτοχοι σε μια τραγωδία που δεν θα πάψει ποτέ να αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.