fbpixel

Search icon
Search
4 αυθεντίες της Θεσσαλονίκης συστήνουν τα κρυφά «διαμάντια» της πόλης
CITY VIBES

4 αυθεντίες της Θεσσαλονίκης συστήνουν τα κρυφά «διαμάντια» της πόλης

Μέσα από τη ματιά των δικών της ανθρώπων, ανακαλύπτουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να μας προσφέρει!


Για ακόμη μια χρονιά, φέτος τον Σεπτέμβριο, η Θεσσαλονίκη γίνεται πόλος έλξης για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της. Η πιο ξεχωριστή πόλη της Ελλάδας, σταυροδρόμι πολιτισμών, εικόνων, μυρωδιών και γεύσεων έρχεται και πάλι, με αφορμή την έναρξη της 86ής ΔΕΘ να μας συστήσει το νέο ανανεωμένο πρόσωπό της. Ένα πρόσωπο που την τοποθετεί στον χάρτη των πλέον σύγχρονων και ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών πόλεων με ένα και μόνο όραμα: Ένα αξιοζήλευτο μέλλον!

Εμείς λοιπόν, μιλήσαμε με 4 insiders της Θεσσαλονίκης - ανθρώπους που τη γνωρίζουν καλά, την αγαπούν και έχουν ζήσει κάθε στιγμή της - να μας αποκαλύψουν τα δικά τους must-dos αλλά και κάθε καλά κρυμμένο μυστικό της.

Ευτυχία Φράγκου, Δημοσιογράφος και Creative Director

hd-5-vPNO8.jpg

For a once-in-a-lifetime experience

Θα ζήσετε, επισκεπτόμενοι τα συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ στην οδό Λαγκάδα που δεν έχουν δει ούτε οι περισσότεροι γηγενείς, όπου βρίσκονται θαμμένα περίπου 21.000 θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου των συμμάχων της Αντάντ που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο. Αλλά και να γνωρίσετε την εβραϊκή συναγωγή Μοναστηριωτών από το 1925, τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του 14ου αι. στην Άνω Πόλη.

Where to dine and drink

Για φαγητό στο Mezen Salonica, στον Γλυκάνισο στην Πυλαία, στο Duck Private Cheffing, στη Νέα Φωλιά στην Αριστομένους, στο Σέμπρικο, ενώ για ποτό στο θρυλικό και κλάσικο Ολύμπιον και στο Υπόγειον του (εδώ όπου τα έχουμε ζήσει κυριολεκτικά όλα), στο Ύψιλον αλλά και στο Casablanca.

Where to shop

Για αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης και τσουρέκι στο «Τιτάνια» της Καρόλου Ντηλ. Την καλύτερη μπουγάτσα έχει ασυζητητί το Ανώτερον. Ενώ για παγωτό απευθυνθείτε στο «Ελληνικόν» στη Σοφούλη με Βασιλίσσης Όλγας. Για κλασικά '80s γλυκά στη «Δορκάδα» στην Κασσάνδρου, για τα φημισμένα τρίγωνα Θεσσαλονίκης στον «Ήλιο» στην Αντιγονιδών αλλά και στον Ελενίδη, ενώ για τα πασίγνωστα σοκολατένια πουράκια στον Χατζηφωτίου. Για ξηρούς καρπούς στον «Ηρακλή» στην Ολύμπου. Για τα λουκούμια Παπαδόπουλος κατευθυνθείτε στην Ίωνος Δραγούμη και για μαναβική στον «Ψωμιάδη» στον Βαρδάρη που είναι ανοιχτός 365 μέρες τον χρόνο.

Όταν σπούδαζα στην Καλών Τεχνών σύχναζα για βιβλία στις αγαπημένες Ακυβέρνητες Πολιτείες στην Πρίγκηπος Νικολάου, στον εξαιρετικό Κωνσταντινίδη στη Μητροπόλεως και στο πολύ πλούσιο σε τίτλους, στο ασυναγώνιστο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης. Ως λάτρης των παλιών επίπλων και των μεταποιήσεων τους, μπορώ να περάσω ώρες στα μαγαζιά με αντίκες στην Τοσίτσα. Θα μας θυμηθείτε. Λατρεύω τις μπουτίκ της Προξένου Κορομηλά όπως την Long Vehicle, την Ξανθοπούλου αλλά πάντα κάνω μία στάση και στη φίλη μου τη Νάνσυ Μαρκοπούλου και στην Brigitte της στη Μητροπόλεως. Επίσης οι παλιές βιοτεχνίες και τα μαγαζιά εσωρούχων προς την Βαλαωρίτου κρύβουν πάντα θησαυρούς και vintage θαύματα.

Something that only the locals know…

Θα ακούσετε για πολλά σημεία εξαιρετικής θέας. Ένα είναι το κρυφό μυστικό των απανταχού Σαλονικιών. Η θέα από την Μονή Βλατάδων.

Η Θεσσαλονίκη επίσης, περπατιέται. Και μπορείς να την γνωρίσεις επί της ουσίας μόνο περπατώντας, ξεκινώντας από τον Βαρδάρη. Πολύ ωραίες ξεναγήσεις με περπατάδα οργανώνει το Thessaloniki Walking Tours (τόσο πρωινές όσο και νυχτερινές) ενώ αν θέλετε να δείτε την πόλη κυριολεκτικά από ψηλά τολμήστε το City Sightseeing Thessaloniki Hop on Hop off λεωφορείο (αποκάλυψη ακόμα και για εμάς τους ντόπιους)

We fall in love with Thessaloniki because...

Οι Μακεδόνες είναι ωραίοι, χωρίς εξηγήσεις και χωρίς πολλά γιατί. Αρκεί που αγγίζουν, αγκαλιάζουν και κοιτούν στα μάτια. Ντόμπροι, ευάεροι και καθάριοι σαν τον Βαρδάρη που φυσάει. Έτσι είναι και η κουζίνα αλλά και οι εστίες ψυχαγωγίας μας.

Από την άλλη η Θεσσαλονίκη είναι από τις λίγες πόλεις που οι αιώνες παντρεύονται στο πιο μαγικό ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό μπλέντερ. Το ένα λεπτό περπατάς στην Άνω Πόλη, λίγο μετά περιδιαβαίνεις τη Ρωμαϊκή Αγορά του 2ου αι., ενώ μερικά μέτρα πιο κάτω αγκαλιάζεις τα κτίρια του Γάλλου αρχιτέκτονα Εμπράρ από τις αρχές του 20αι. του στην Πλατεία Αριστοτέλους. Λίγo αργότερα μεταφέρεσαι στον 15αι. με το Λευκό Πύργο και μία ανάσα πιο ψηλά βρίσκεσαι στην Πλατεία Ναυαρίνου και στα Ανάκτορα του Γαλέριου του 3ου αι., στο ωραιότερο open air μουσείο της Ευρώπης. Σου δίνει την μαγική αυτή δύναμη να διακτινίζεσαι σε διαφορετικούς αιώνες και αυτοκρατορίες μέσα σε μόλις λίγα λεπτά και μέτρα και μάλιστα σε περπατητή απόσταση έχοντας τον Θερμαϊκό στο πλάι σου.

Πόσες πόλεις άραγε προσφέρουν κάτι αντίστοιχο; Απνευστί και ασυζητητί η δική μας, η Θεσσαλονίκη.

Γρηγόρης Τούλιας, Διευθυντής Μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης & Παρουσιαστής της εκπομπής «Αγρία Ελλάδα»

272786406-10227327727121644-4587776577406961573-n.jpg

For a once-in-a-lifetime experience

Μπορεί σε πολλούς να φαίνεται βαρετό, μπορεί να μην είναι πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων, αλλά μιλώντας για Once In a Lifetime εμπειρίες κάποιου επισκέπτη της πόλης, νομίζω ότι τα μνημεία της πόλης είναι στην κορυφή. Στη λίστα της UNESCO για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς υπάρχουν 15 παλαιοχριστιανικά μνημεία, τα οποία είναι ένα μέρος της συνολικής μας κληρονομιάς – σκεφτείτε απλά ότι ο Λευκός Πύργος πχ, δεν ανήκει στα παραπάνω μνημεία! Άρα αν θέλει κάποιος να ζήσει κάτι μοναδικό, να περπατήσει το κέντρο, ως ένα ανοιχτό μουσείο με «εκθέματα» μιας περιόδου 2.500 χρόνων που στέκονται ανάμεσα στη σύγχρονη πόλη.

Where to dine and drink

Μου αρέσει πάρα πολύ η όλη εσάνς του Μήτσου στο Καπάνι, αλλά αν και μας τα χαλάει λίγο στις μπίρες. Εγγυημένα θα φάει κάποιος κόλλημα με τα τορτελίνια στο Extravaganza. Καλοκαιράκι με τραβάει πολύ ένα strawberry mojito στο Fragile, για χειμώνα ένα Long Island στη Βογατσικού 3. Εξαιρετική πρόταση για μπίρες, και για πιο χύμα καταστάσεις, Ρωμαϊκή Αγορά.

Where to shop

H Προξένου Κορομηλά και περιοχή από το ύψος του Λευκού Πύργου ως τη Βογατσικού και Μητροπόλεως.

Something that only the locals know…

Ο καφές στην παραλία είναι παρωχημένος και η μπουγάτσα είναι πολύ καλύτερη με τυρί φέτα (δύο μυστικά, γέλια).

We fall in love with Thessaloniki because...

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με 7ψήφιο αριθμό κατοίκων που καταφέρνει όμως να είναι κάθε άλλο παρά απρόσωπη. Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει, γιατί είναι μία μεγαλούπολη με στοιχεία επαρχίας, όπως το να περνάς από κάπου, να βρίσκεις έναν γνωστό ή η ευκολία στο να κανονίζεις μια έξοδο.

Από 'κει και πέρα, λίγο ο όμορφος συγκεντρωτισμός του κέντρου της, λίγο το ζύμωμα που έχουν υποστεί οι διάφορες κουλτούρες (όντας στα βάθη των αιώνων μία πολυπολιτισμική πόλη), λίγο ο Θερμαϊκός που την ομορφαίνει και την κάνει πιο απλή και πιο εύκολη, λίγο ο νεανικός της χαρακτήρας και λίγο και η φοβερή της εστίαση… η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ερωτεύσιμη γιατί έχει έντονο χαρακτήρα, είναι εύκολη στην πρώτη γνωριμία, σου προκαλεί θαυμασμό, είναι αστείρευτη και σε κάνει να θες να τη γνωρίζεις όλο και πιο πολύ, ακριβώς όπως το άτομο που θέλουμε να ερωτευτούμε.


Όλγα Δέικου, Φωτογράφος

unnamed.jpg

For a once-in-a-lifetime experience

Μια πρωινή βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, το ηλιοβασίλεμα στα Κάστρα, και το δειλινό στις αποβάθρες στο Λιμάνι. Σε μια μέρα θα τα έχετε ζήσει όλα!

Where to dine and drink

Γαστρονομικός παράδεισος της Θεσσαλονίκης αποτελεί ασυζητητί η Μούργα στη Χριστοπούλου, το MAREA στην πλατεία Φαμαριωτών και φυσικά, το Ergon. Για καλά ποτά, δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στο Έλξατε στην Ισαύρων. 

Where to shop

Ο δρόμος της Προξένου Κορομηλά είναι ο κατάλληλος προορισμός για μια high-end shopping εμπειρία. Fashion boutiques με εκλεκτές προτάσεις για όλους. Προσωπικά, αγαπώ τη Ράνια Ξανθοπούλου. 

Something that only the locals know…

Οι μυστηριακές κατακόμβες της, οι αρχαίες στοές της και τα υπόγεια δίκτυά της. Κάτω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν πολλές ιστορίες ανεξερεύνητες! 

We fall in love with Thessaloniki because...

Για τη θάλασσα, όλοι οι δρόμοι καταλήγουν στη θάλασσα. Βλέπεις τον ορίζοντα και απευθείας τα νιώθεις όλα πιο έντονα.


Χάρης Σταυρίδης, Δημοσιογράφος και Pr Manager

36a-1.jpg
Photo credits: Adonis Kekidakis

For a once-in-a-lifetime experience

To “once in a lifetime” το θεωρώ πολύ μεγάλη φράση και συνήθως είναι κάτι που βιώνεις όταν είσαι φουλ ερωτευμένος. Πιστεύω ότι η πόλη μεταμορφώνεται όταν γίνεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που πρέπει να καταλήγει με ξημέρωμα στο ON Residence.

Where to dine and drink

Σίγουρα το εξαιρετικό Όλυμπος Νάουσα που αναβίωσε πρόσφατα. Ο Δημήτρης Τασιούλας ισορροπεί εξαιρετικά στο παρελθόν και την παράδοση και στο παρόν και τις γεύσεις του σήμερα. Η αυλή πίσω είναι μαγική. Αγαπημένη Κυριακάτικη συνήθεια με εφημερίδες και περιοδικά και ένα γλυκό μουρμουρητό όσο τρώμε νοστιμιές σερβιρισμένες με αγάπη. Όσο για το cocktail, το ατμοσφαιρικό Tiger Loop δίπλα, με τα απίθανα cocktails του Αχιλλέα Πλακίδα είναι σίγουρο ταιριαστό μέρος για τα after dinner ποτά.

Where to shop

Ο Hionidis έχει πάντα τις πιο ιδιαίτερες μάρκες, από μεγάλα ονόματα μέχρι ιδιαίτερους designers, οι ιδιοκτήτες είναι πάντα εκεί και ανοικτοί για κουβέντα και συμβουλές. Πιάνουν τον σφυγμό και τις ανάγκες τις εποχής.

Something that only the locals know…

Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ λίγα μυστικά οπότε θα προτιμήσω να το κρατήσουμε κρυφό!

We fall in love with Thessaloniki because...

Την πόλη την κάνουν κυρίως οι άνθρωποί της. Και στη Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποι έχουν, παρά τις δυσκολίες, μια μοναδική ενέργεια και λαχτάρα για ζωή.