fbpixel

Search icon
Search
Designers "nos": Ποια τα «όχι» των ειδικών του interior design γι' αυτήν την εποχή;
INTERIORS

Designers "nos": Ποια τα «όχι» των ειδικών του interior design γι' αυτήν την εποχή;

Ώστε να αποφύγουμε κάθε ίχνος οπτικού θορύβου


Η εσωτερική διακόσμηση μιας κατοικίας αποτελεί έναν σύνθετο και πολύ ενδιαφέροντα κόσμο, ο οποίος διακρίνεται για το γνώρισμά του να αντανακλά την προσωπική αισθητική του εκάστοτε ιδιοκτήτη της. Πολλές φορές, ειδικά σε περιπτώσεις, στις οποίες μετακομίζουμε ή ανανεώνουμε τη διαμόρφωση του σπιτιού μας, υπάρχει η πιθανότητα να παρασυρθούμε από το συναίσθημα της χαράς και της ανυπομονησίας και να πέσουμε σε σημαντικά ατοπήματα. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας ότι οι κεντρικοί interior κανόνες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κατάκτηση της οπτικής αρμονίας και ισορροπίας εγχείρημα, το οποίο δεν είναι εύκολο.

Ας δούμε μαζί τα 4 κύρια "dont's" που ακολουθούν πιστά οι experts της εσωτερικής διακόσμησης αυτής της εποχής, δείχνοντάς μας τον δρόμο για το κατάλληλο design...

1. Λέμε «όχι» στον έναν τοίχο με τολμηρό χαρακτήρα

lnd-washing-238-edit.webp
Photo: Michael Clifford

Αρκετοί είναι οι designers, οι οποίοι στέκονται ενάντια στη φιλοσοφία ενός εκκεντρικού και χαρακτηριστικού τοίχου. Αντιθέτως, οι διακοσμητικές τάσεις, τις οποίες επιλέγουν να ακολουθήσουν αφορούν στη διαδικασία βαφής και τοποθέτησης ταπετσαρίας ίδιων χρωμάτων και μοτίβων σε κάθε τοίχου του συγκεκριμένου χώρου. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε μια άκρως κομψή εικόνα, η οποία συνθέτει την κατάλληλη ατμόσφαιρα ησυχίας και ισορροπίας. 

2. «Όχι» στην αξιοποίηση κοντών κουρτινών

edc080120aman-meeks-009-1610127894.jpg
Photo: Douglas Friedman

Ένα κοινό λάθος που κάνουμε συχνά είναι η επιλογή των κουρτινών. Το να τοποθετήσουμε κοντές κουρτίνες, είναι μια κίνηση που σίγουρα δεν θα μας ωφελήσει. Γι' αυτόν τον λόγο, είναι καλό να προνοήσουμε, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες. Μπορούμε να κρεμάσουμε το κουρτινόξυλο μερικά εκατοστά πιο πάνω από τις κορυφές των παραθύρων και να επενδύσουμε σε ένα σετ που ξεπερνά το πάτωμα. Τότε, θα καταφέρουμε να χαρίσουμε το ιδανικό ύψος που αναζητούμε.

3. Δεν τοποθετούμε τα έπιπλα στις άκρες του χώρου

edc020120pilkington-009-1576081913.jpg
Photo: Simon Upton

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως ορθή κίνηση στην εσωτερική διαμόρφωση χώρων, όπως το living room, να τοποθετούμε τα έπιπλα περιμετρικά και κοντά στους τοίχους. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργούμε ένα κενό στο κέντρο, το οποίο προκαλεί μια εικόνα, στην οποία η έλλειψη κομψότητας πρωταγωνιστεί. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους design experts, να αντιμετωπίζουμε τη διαδικασία διακόσμησης της κατοικίας μας με την προετοιμασία ενός πίνακα ζωγραφικής. Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιούμε έξυπνα κάθε σημείο του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οπτική γαλήνη. Μπορούμε, για παράδειγμα, να τοποθετήσουμε δίπλα - δίπλα και στη μέση του δωματίου δύο καναπέδες, οι οποίοι παρόλο που μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά concepts, η σύνδεσή τους δεν προκαλεί δυσφορία. 

4. Δεν τοποθετούμε φωτιστικά εσοχής στην οροφή

131-3.webp
Photo: Paul Massey

Η ποιότητα του φωτισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό concept ενός χώρου. Γι' αυτόν τον λόγο, η πλειοψηφία των σχεδιαστών εμμένει στην αποφυγή φωτιστικών εσοχής ειδικά σε σημεία, όπως η οροφή. Η λάμψη γίνεται έντονη, ενοχλητική και δεν συμβάλει σε ένα κομψό αποτέλεσμα. Γι' αυτόν τον λόγο και κινούνται προς την επιλογή φωτισμού μεσαίου επιπέδου από τα λάμπες τοίχου ή δαπέδου. Η κατοικία μας δεν χρειάζεται τέτοιου είδους ένταση, αλλά μια διαμόρφωση, η οποία να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αίσθηση ζεστασιάς και φιλικής διάθεσης.


Κεντρική φωτογραφία: Nikolas Koenig