fbpixel

Search icon
Search
Dermatologist's edit: Τα 4 περιστατικά που βλέπουν στο γραφείο τους κάθε φθινόπωρο
FACE & BODY

Dermatologist's edit: Τα 4 περιστατικά που βλέπουν στο γραφείο τους κάθε φθινόπωρο

Και πώς τα αντιμετωπίζουν


H εποχή που διανύουμε μπορεί να είναι η υποτιθέμενη «πιο υπέροχη εποχή του χρόνου», αλλά όταν πρόκειται για την περιποίηση της επιδερμίδας, η περίοδος αυτή φέρνει μαζί της πολλά προβλήματα. Ενώ μέχρι στιγμής οι δερματολόγοι ασχολιόντουσαν με τη θεραπεία της καλοκαιρινής ακμής κατά τους ζεστούς μήνες, το φθινόπωρο και ο χειμώνας έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στη θερμοκρασία, το περιβάλλον χωρίς υγρασία και τις ευαισθησίες του δέρματος. Έτσι, ανακαλύψαμε τα πιο κοινά "προβλήματα" που παρουσιάζονται στα ιατρεία των δερματολόγων και σας τα παρουσιάζουμε.

face-hair-blonde.jpg

Προβλήματα από τη UV-ακτινοβολία

Η προστασία του δέρματος σας από τον ήλιο δεν περιορίζεται μόνο στις καλοκαιρινές μέρες που περνάτε στην παραλία. Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα σας "θωρακισμένο" και κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι ειδικοί λένε ότι οι βλάβες που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να συμβούν και με τις ψυχρές θερμοκρασίες. Η στιβάδα του όζοντος -που είναι το μέρος της ατμόσφαιρας που απορροφά την ακτινοβολία από τον ήλιο- είναι στην πραγματικότητα πιο λεπτή κατά τους χειμερινούς μήνες, επομένως είστε λιγότερο προστατευμένοι από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να είναι εξίσου - αν όχι περισσότερο - βλαβερές τον χειμώνα λόγω της αντανάκλασης τους από το χιόνι και τον πάγο. Οι βλάβες που σχετίζονται με τον ήλιο είναι αθροιστικές και αυτή η συσσώρευση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ορατές αλλαγές στο δέρμα. Το καλύτερο μέτρο εδώ είναι προληπτικό και αφορά τη χρήση SPF με προστασία τουλάχιστον 30. Εάν όμως παρατηρείτε σημάδια φωτογήρανσης, τα προϊόντα ρετινόλης, τα χημικά peeling και οι θεραπείες με λέιζερ μπορεί να είναι χρήσιμα.

Πιτυρίδα

Η πιτυρίδα, που ιατρικά αναφέρεται ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μπορεί να υπάρχει όλο το χρόνο αλλά εμφανίζεται περισσότερο όταν ο καιρός κρυώνει. Αυτό οφείλεται κατά πολύ στον ξηρό αέρα του χειμώνα και  στους υπερθερμασμένους εσωτερικούς χώρους. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της υγρασίας στο δέρμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα κανονικά επίπεδα των φυσικών συστατικών στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό το "απαλό" ξεφλούδισμα προκαλεί φαγούρα, ερυθρότητα και απολέπιση. Η πιτυρίδα εμφανίζεται πιο συχνά στο τριχωτό της κεφαλής, ιδιαίτερα πίσω από τα αυτιά, στη γραμμή των μαλλιών, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στο πρόσωπο γύρω από τα φρύδια, στις πτυχές της μύτης και στην περιοχή που έχουν γένια οι άνδρες. Εάν η κατάστασή σας είναι ήπια τα σαμπουάν χωρίς ιατρική συνταγή με συστατικά όπως το θειούχο σελήνιο μπορούν να βοηθήσουν, όπως και εκείνα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Όταν όλα αυτά αποτύχουν, ο δερματολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιφλεγμονώδες σαμπουάν, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη τοπικά προϊόντα.

hair-face-dermatologist.jpg

Έκζεμα

Το έκζεμα είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για μια ομάδα καταστάσεων που προκαλούν φαγούρα, φλεγμονή, κοκκινίλα και ξεφλούδισμα του δέρματος. Οι ασθενείς με γνωστό ιστορικό παιδικού εκζέματος, που ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα, είναι γενικά πιο επιρρεπείς σε έκζεμα κάθε είδους, όπως και οι άνθρωποι με εγγενώς ξηρό δέρμα. Η βασική αιτία του εκζέματος το χειμώνα είναι το ξηρότερο δέρμα ως αποτέλεσμα ενός περιβάλλοντος χωρίς υγρασία. Οι εξάρσεις αυτή την εποχή τείνουν να εμφανίζονται στα χέρια, στα βλέφαρα και στα χείλη. Ενώ οι σοβαρές μορφές εκζέματος μπορεί να δικαιολογούν μια επίσκεψη στο δερματολόγο, οι μαλακτικές ενυδατικές κρέμες μπορούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα στο δέρμα σας για να παγιδευτεί η υγρασία, η οποίο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη του εκζέματος.

Κεράτωση Pilaris

Έχετε παρατηρήσει έναν έντονο κόκκινο ερεθισμό στο δέρμα σας; Πιθανότατα είναι κεράτωση pilaris, μια κοινή δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει περίσσεια κερατίνης. Η κερατίνη είναι μια φυσική πρωτεΐνη, αλλά όταν παράγεται σε περίσσεια, περιβάλλει και παγιδεύει τον θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα ένα μικρό, τραχύ, σκληρό "βύσμα" στην περιοχή. Αυτά τα "βύσματα" εμφανίζονται ως τραχιά, λευκά ή κοκκινωπά εξογκώματα, συνήθως στα μπράτσα, στο πίσω μέρος των ποδιών, στους γλουτούς, ακόμη και στο πρόσωπο. Είναι πιθανό να φουντώσουν το χειμώνα για τους ίδιους λόγους με το έκζεμα καθώς το φράγμα υγρασίας είναι εξασθενημένο και καθώς υπάρχει γενική έλλειψη υγρασίας στον αέρα σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα που εκπέμπεται από τα καλοριφέρ. Για καλύτερα αποτελέσματα αναζητήσετε καθαριστικά, κρέμες και προϊόντα απολέπισης που περιέχουν κερατολυτικούς παράγοντες που διασπούν την κερατίνη, όπως το σαλικυλικό οξύ και το γλυκολικό οξύ.