fbpixel

Search icon
Search
Δείτε τα 10 καλύτερα shows από την Haute Couture ΑW 2018-2019
TRENDS & CATWALKS

Δείτε τα 10 καλύτερα shows από την Haute Couture ΑW 2018-2019

Η εβδομάδα υψηλής ραπτικής του Παρισιού τελείωσε και εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα αξίζει να δείτε


Αναμφίβολα οι φανατικοί της μόδας ανυπομονούν και περιμένουν ολόκληρη τη χρονιά για την εβδομάδα της Haute Couture. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί τους καθώς, αν και αγαπάμε τη μόδα σε όλο της το φάσμα, όμως υπάρχει κάτι ξεχωριστό στον χώρο της υψηλής ραπτικής. Η πολυτέλεια, η κομψότητα, η θεατρικότητα, η πολυπλοκότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν αυτές τις επιδείξεις πάντα ξεχωριστές. Τα looks που παρέλασαν είναι πραγματικά μοναδικά και αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ η δυνατότητά τους να προσαρμοστούν ακριβώς σε κάθε επίδοξο πελάτη, ακολουθώντας την custom made πολιτική, συναρπάζει τους πάντες, είτε είναι σε θέση να κλείσουν ένα ραντεβού στο ατελιέ ενός κορυφαίου οίκου μόδας είτε όχι!

Αυτή τη σεζόν, λοιπόν, συναντήσαμε την καθιερωμένες περίτεχνες διακοσμήσεις με υλικά όπως κρύσταλλα, πούλιες και φτερά, ενώ η χρωματική παλέτα κινήθηκε κυρίως στα παστέλ χρώματα, από ροζ μέχρι φιστικί -όπως το νυφικό που σχεδίασε ο Karl Lagerfeld στο show της Chanel! Οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν, επίσης, διάφανα υφάσματα που άφηναν διάφορα σημεία του σώματα εκτεθειμένα αλλά με έναν πολύ κομψό και αισθησιακό τρόπο. Εμείς παρακάτω συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 10 πιο εντυπωσιακά fashion shows και τις στιγμές της εβδομάδας που ξεχώρισαν στην AW 2018 Haute Couture Week. Enjoy! 

1. Givenchy

Μπορεί η νέα μούσα της Clare Waight Keller να είναι η Δούκισσα του Sussex, Meghan Markle, αλλά για το πρώτο της couture show από το θάνατο του Hubert de Givenchy τον Μάρτιο, η Keller ταξίδεψε πίσω στις ρίζες του οίκου για να τιμήσει τον ιδρυτή του και τη γυναίκα είδωλο που έγινε συνώνυμο με την κληρονομιά του, την Audrey Hepburn. Έτσι η θεματική της συλλογής ήταν ένας φόρος τιμής στον Hubert και περιελάμβανε κομμάτια που θύμιζαν διάσημα σχέδια του παρελθόντος, όπως το μαύρο φόρεμα που φορούσε η ηθοποιός στη ταινία Breakfast at Tiffany's. Η καινούρια του εκδοχή ήταν βελούδινη με κουκούλα και τσέπες, με τη γραμμή και την ανοιχτή πλάτη να παραμένουν ακριβώς ίδια με το πρωτότυπο. Η αναβίωση του ένδοξου παρελθόντος έγινε ακόμα πιο αισθητή με το φινάλε της επίδειξης, όπου τα μοντέλα περπάτησαν υπό τη μουσική του Moon River, που έγινε γνωστό από την ίδια ταινία του 1961. Κυρίαρχα στοιχεία της collection ήταν ο μινιμαλισμός, οι παγιέτες, τα πούπουλα και οι μεγάλοι όγκοι.

givenchy-1.jpg
givenchy-2.jpg
givenchy.jpg

2. Schiaparelli

Ένα bold και extravagant show παρουσίασε ο Bertrand Guyon, ο οποίος εμπνεύστηκε από την ιδρύτρια του οίκου Elsa Schiaparelli, το χιούμορ της και τη σχέση της με το σουρεαλιστικό κίνημα. Το show άνοιξε ένα κομψό σύνολο που αποτελούνταν από ένα μαύρο εφαρμοστό σακάκι συνδυασμένο με φαρδιά navy παντελόνα με μία λεπτομέρεια από zebra print, που έδωσε μία αίσθηση του τι θα ακολουθήσει. Τις εντυπώσεις και τα βλέμματα όλων κέρδισαν οι animalistic δημιουργίες με καπέλα που έφεραν σχέδια από ζώα, όπως φλαμίνγκο και σκυλιά ή αυτιά  κουνελιού ενώ μοτίβα από δέρματα ζώων, όπως το λεοπάρ, κοσμούσαν στολές ολόκληρες. Αισθητή ήταν και η παρουσία του έντονου ροζ χρώματος που πλησίαζε καμιά φορά την εκδοχή ενός φωσφοριζέ φουξ. Όσο εκκεντρική και να ήταν αυτή η συλλογή, το fashion crowd τη λάτρεψε -και εμείς μαζί του!

schiaparelli.jpg
schiaparelli-1.jpg

3. Iris Van Herpen

Μία συλλογή λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες και όσες έχουμε συνηθίσει στην υψηλή ραπτική που φημίζεται για τις dreamy και αιθέριες τουαλέτες. Αντιθέτως, στην πασαρέλα συναντήσαμε δημιουργίες που έμοιαζαν φερμένες από το μέλλον, με έντονα φουτουριστικά στοιχεία και κομμάτια που συνδύαζαν τεχνολογία και αριστοτεχνία. Οι πρωταγωνιστές ήταν το δερμάτινο ύφασμα που είχε επεξεργαστεί με laser cut τεχνική, οι ιριδίζουσες αποχρώσεις, οι διαφάνειες, οι όγκοι και τα βολάν. Με μία γρήγορη ματιά στα 17 looks θα έλεγε κανείς, ότι τα μοντέλα μοιάζουν με εξωγήινες ντελικάτες και κομψές παρουσίες, έτοιμες να κατακτήσουν τον πλανήτη fashion!

iris-van-herpen.jpg
iris-van-herpen-1.jpg

4. Christian Dior

H Maria Grazia Chiuri παρουσίασε για μία ακόμα φορά τη συλλογής της στο μουσείο Rodin, σε ένα μίνιμαλ αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό σκηνικό, καθώς στο λευκό φόντο είχαν τοποθετηθεί 294 κούκλες, όλες ντυμένες με τα πρωτότυπα σχέδια των κομματιών που παρέλασαν. Η collection ήταν άκρως κομψή και ντελικάτη χωρίς υπερβολές και θεατρικότητα, σε μία ουδέτερη και απαλή χρωματική παλέτα, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας. Τα βλέμματα τράβηξε η επιστροφή του bar tailoring που ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά της επίδειξης -πρόκειται για τα σακάκια που έχουν και κάπα από επάνω και δραματικά μανίκια, χαρίζοντας κίνηση σε κάθε βήμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα XXL και 3D λουλούδια που παντρεύτηκαν με τον ρομαντισμό και την τέχνη και έφτιαξαν υπέροχες ονειρικές τουαλέτες. Από τα αξεσουάρ ξεχώρισαν τα 90’s chokers και οι χαρακτηριστικοί πλέον μπερέδες, που αυτή τη φορά είχαν και βέλο.

(Πατήστε εδώ αν θέλετε να δείτε ολόκληρο το show)

dior-RuzBs.jpg
dior-1-0r2LO.jpg

5. Giambattista Valli

Στόχος του Valli, όπως ο ίδιος δήλωσε ήταν να διεκδικήσει και να σαγηνεύσει τις καρδιές του νεανικού κοινού της Haute Couture, που φέρνουν μία τρέλα και μία φρέσκια άποψη στο evening dressing . Έτσι λοιπόν, βάζοντας στο επίκεντρο δυναμικά και ατίθασα νεαρά κορίτσια παρουσίασε ένα show που έμοιαζε με ξέφρενο πάρτι. Την επίδειξη άνοιξε ένα μοντέλο που φορούσε ένα μεταξωτό μαύρο bandeau top σε σχήμα φιόγκου με ασορτί παντελόνα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μία σειρά από mini φορέματα στολισμένα με φτερά. Πουπουλένια και φτερωτά ήταν, επίσης, τα παπούτσια που φορούσαν όλα τα μοντέλα που ήταν τελείως καλυμμένα. Οι υπόλοιπες δημιουργίες είχαν maxi μήκος με τις φούστες και τα φορέματα να χαϊδεύουν το πάτωμα, άλλοτε μονόχρωμα, άλλοτε floral και άλλοτε πουά, ενώ ενδιαφέρον είχαν οι φούστες που ήταν κοντές μπροστά και μακριές πίσω -σύμφωνα δε με τον Valli, έτσι τα κορίτσια θα χορεύουν πιο άνετα. Φυσικά οι χαρακτηριστικές φουσκωτές dreamy τούλινες τουαλέτες δεν έλλειπαν ούτε από τη φετινή συλλογή στα έντονα χρώματα του φουξ και της μέντας.

giambattista-valli.jpg
giambattista-valli-1.jpg

6. Chanel

Ο Karl Lagerfeld δημιούργησε για άλλη μια φορά ένα εντυπωσιακό σκηνικό και για αυτή τη συλλογή μετέφερε το κοινό του στις όχθες του Σηκουάνα μαζί με ρομαντικά παγκάκια και βιβλιοπωλεία με παλιά βιβλία μόδας και περιοδικά καθώς και κάποια αντίγραφα από την προσωπική βιβλιοθήκη της Coco Chanel. Κατάφερε και έστησε μία εντελώς παριζιάνικη ατμόσφαιρα μέσα στο Grand Palais με τα μοντέλα να κάνουν βόλτες μέσα σε λιτά, καθαρά και κομψά σύνολα μακριά από υπερβολές και περιττά στολίδια με μία δόση rock ‘n’ roll. Οι ώμοι από τα σακάκια ήταν το επίκεντρο πολλών looks είτε με έξτρα όγκους, είτε με ανοίγματα είτε στολισμένοι με παγιέτες και glitter που συνόδευαν φούστες από το χαρακτηριστικό και ορόσημο του οίκου tweed που αυτή τη φοράν είχαν μία σέξι λεπτομέρεια το ψηλό σκίσιμο στο πλάι του ποδιού. Παρέλασαν και πολλά party outfits με μίνι φούστες από βολάν και τούλια με μία πιο edgy προσέγγιση. Το show έκλεισε με τη νύφη του Karl που έκλεψε όλες τις εντυπώσεις μέσα σε μία φιστικί δημιουργία, τον ρόλο της οποίας ανέλαβε φέτος η ανερχόμενη Adut Akech, που είναι και η δεύτερη έγχρωμη bride στην ιστορία της Chanel.

(Πατήστε εδώ για να ανακαλύψετε περισσότερες λεπτομέρειες)

chanel-7-1gl4U.jpg
chanel.jpg
chanel-9-cs0Ow.jpg

7. Alexandre Vauthier

O Alexandre Vauthier είναι γνωστός για τις σέξι, ροκ και εκκεντρικές δημιουργίες του. Για τη φετινή επίδειξη υψηλής ραπτικής έφτιαξε ένα σκηνικό που θύμιζε κάποιο πολυτελές privet κλάμπ στο οποία σύχναζαν κορίτσια με φουσκωτά φορέματα, παγιέτες, φτερά, αποκαλυπτικά ντεκολτέ, slinky παντελόνες και φαρδιές ζώνες. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν σίγουρα τα glamorous 80’s και το διάσημο Victor Victoria cabaret με μόνο μοντέρνο στοιχείο του σήμερα το soundtrack που έπαιζε από πίσω, το τελευταίο τραγούδι των Kanye West και Kid Cudi. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν τα ανδρόγυνα και μυστηριώδη looks με τα καπέλα, τα πουκάμισα και τις γραβάτες-φιόγκους ενώ ένα σημείο το οποίο φρόντισε ο Vauthier να τονίσει ήταν η μέση των μοντέλων με φαρδιές ζώνες.

alexandre-vauthier.jpg
alexandre-vauthier-1.jpg

8. Elie Saab

O σχεδιαστής έκανε ένα ταξίδι για τη φετινή του συλλογή στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη, αντλώντας έμπνευση από το διάσημο αρχιτέκτονα Antoni Gaudí. Μάλιστα ο Saab δήλωσε, ότι εξερευνά τη σχέση μεταξύ φωτός, φυσικών μορφών και δομών που βρίσκεται στο κτίριο του Gaudi, το La Pedrera ή αλλιώς Casa Milà. Έτσι, λοιπόν, παρέλασαν μοντέλα με ρούχα που θύμιζαν τα ψηφιδωτά και διάφορα στοιχεία του αρχιτέκτονα αλλά και looks με σουρεαλιστικές δομές στα μανίκια στο μπούστο και στο ντεκολτέ. Άκρως εντυπωσιακά ήταν τα ψηλά αποκαλυπτικά σκισίματα στο μπροστινό μέρος των φορεμάτων που έδιναν μία αισθησιακή αλλά και αέρινη νότα. Η χρωματική παλέτα ξεκίνησε με σκούρα χρώματα, όμως τελείωσε με φωτεινές και λαμπερές δημιουργίες του λιλά και του πάγου ενώ ενδιάμεσα είδαμε και σύνολα στα χρώματα πολύτιμων λίθων, όπως το σμαραγδί πράσινο.   

elie-saab.jpg
elie-saab-1.jpg

9. Fendi

Το τελευταίο διάστημα η βιομηχανία της μόδας έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές, όπως το anti fur κίνημα το οποίο πολλοί οίκοι ασπάστηκαν, μεταξύ των οποίων ο Michael Kors και ο οίκος Gucci, που έχουν εξοβελίσει την αληθινή γούνα από τις συλλογές τους. Ο Fendi, παρόλο που δεν έχει κάνει κάποια αντίστοιχη κίνηση, αποφάσισε να παραπλανήσει το κοινό και να στείλει στην πασαρέλα κομμάτια τα οποία θα ορκιζόμασταν ότι φτιάχτηκαν από αληθινές γούνες ενώ στη πραγματικότητα ήταν από μία σύνθεση υλικών που δημιουργούσε αυτή την ψευδαίσθηση. Έτσι, λοιπόν, και αυτός ο ιταλικός οίκος έδειξε την πρόθεσή του να παραγκωνίσει τη χρήση γούνας, με την οποία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος εδώ και χρόνια.  Εντυπωσιακό ήταν το πολύχρωμο παλτό που άνοιξε το show, οι υπέροχες πουπουλένιες δημιουργίες, οι διαφάνειες, καθώς και τα μεταλλικά κομμάτια που έμοιαζαν με ρευστό ροζ χρυσό.

fendi.jpg
fendi-1.jpg

10. Valentino

Για αυτή τη σεζόν το όραμα του Pierpaolo Piccioli περιελάμβανε μία μίξη διάφορων επιρροών, όπως η ελληνική μυθολογία, η ζωγραφική του 17ου και του 18ου αιώνα, οι ταινίες του Παζολίνι, οι φωτογραφίες της Deborah Turbeville και ο Ziggy Stardust. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται παράξενα και ασύνδετα όμως το αποτέλεσμα θα σας διαψεύσει με τις appliquéd κάπες, τα φορέματα με πολλαπλά μπροκάρ, τις embroidered λεπτομέρειες, τις πέρλες, τις παγέτες, τα ζωντανά και φωτεινά υφαντά κεντήματα και τα φτερά. Όλα τα looks από τα day wear με τις κάπες και τις βερμούδες μέχρι τα evening wears ήταν θεϊκά και απλά υπέροχα ενσαρκώνοντας τη πραγματική έννοια της υψηλής ραπτικής. Η χρωματική παλέτα ήταν σαν ουράνιο τόξο με σχεδόν καμία απόχρωση να απουσιάζει. Φυσικά τα βλέμματα όλων των φλας τράβηξε το νέο αστέρι του modeling η Kaia Gerber.

valentino-2-uf3C3.jpg
valentino-1.jpg
valentino-5.jpg
valentino-4.jpg