fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πως ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε ένα καταφύγιο ηρεμίας
INTERIORS

Δείτε πως ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε ένα καταφύγιο ηρεμίας

Το Morkentaou apartment έχει την αρχιτεκτονική υπογραφή των Normless


Το έργο αφορά στην αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση ενός διαμερίσματος της οδού Μορκεντάου, μόλις 88 τετραγωνικών μέτρων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης που, σε αντίθεση με την πολύβουη αστική περιοχή, καταφέρνει και αποπνέει γαλήνη και ηρεμία.

Η τυπική εσωτερική διάταξη του διαμερίσματος της πολυκατοικίας του 70’ περιελάμβανε ξεχωριστά δωμάτια τόσο για τους κοινόχρηστους όσο και για τους ιδιωτικούς χώρους. Διατηρώντας τις περισσότερες εσωτερικές τοιχοποιίες η αρχιτεκτονική ομάδα μετέφερε λειτουργικά την κουζίνα και την ενοποίησε με το καθιστικό σε μία open plan διάταξη, ενώ στη θέση της σχεδιάστηκε ένα δωμάτιο με κυρίως χρήση γραφείου ή ξενώνα, το οποίο όμως επικοινωνεί με την είσοδο του διαμερίσματος μέσω ενός εσωτερικού ξύλινου κουφώματος.

highres-8-qDSmV.jpg
Οι υπόλοιποι χώροι παρέμειναν στην αρχική τους διάταξη με εξαίρεση το δεύτερο λουτρό το οποίο ενσωματώθηκε στο master bedroom μαζί με ένα χώρο dressing room.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία του διαμερίσματος βασίστηκε στην χρήση φυσικών υλικών όπως ξύλο δρυς σε όλες τις custom made κατασκευές και φυσικά κονιάματα της εταιρείας Kourasanit. Η εφαρμογή του κονιάματος επάλειψης σε φυσικούς γήινους τόνους στα περισσότερα δάπεδα, στις τοιχοποιίες, στις πόρτες αλλά και στις οροφές προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ομογενοποιεί τους χώρους και τονίζει τις ξύλινες κατασκευές του διαμερίσματος.

highres-2-2Ttcc.jpg
Λειτουργώντας ως διαφυγή από την ίδια την πόλη, το διαμέρισμα προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας μακριά από το βουητό των δρόμων!

Αbout studio

To studio Normless συνδυάζει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και customised κατασεκυή. Με βάση τη Θεσσαλονίκη η ομάδα που αποτελείται από αρχιτέκτονες και κατασκευαστές αναλαμβάνει έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται ειδικά σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Από μια αρχιτεκτονική με όραμα μέχρι σχεδιασμό από custom κατασκευές που βασίζονται στη λεπτομέρεια, η δουλειά τους είναι να δημιουργούν υψηλής αισθητικής χώρους που είναι bespoke όσο και λειτουργικοί.

highres-3-953iH.jpg


Η Σάντρα Καλλιάγρα γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1984. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και αποφοίτησε το 2007. Έκτοτε εργάζεται ως free launch αρχιτέκτονας και έχει ολοκληρώσει πολλά έργα, όπως αρχιτεκτονικές μελέτες, κτιριακές κατασκευές, σχεδιασμός τοπίου και πολλά άλλα. Από το 2008 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εργάζεται ως Επίκουρη Λέκτορας από το φθινόπωρο του 2011. Παράλληλα συμμετέχει σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια Αρχιτεκτονικής ως ερευνήτρια και λέκτορας. Το 2011 συμμετείχε σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα για την Προσβασιμότητα. Επίσης, συμμετείχε στην Ομάδα Σχεδιασμού του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «PROSPELASIS of the Byzantine Monuments of Thessaloniki» για το οποίο βραβεύτηκε από το UIA. Από το 2016 είναι συνιδρύτρια του αρχιτεκτονικού στούντιο «Normless_architectural studio and workplace», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η Μένη Κουρμπέτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έλαβε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της στην αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2009. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε ως μέλος της ομάδας σχεδιασμού του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «Prospelasis». Εξερευνώντας τα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής και σκηνογραφίας, μετακόμισε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές της με δεύτερο Master στη Σκηνογραφία στο Royal Central School of Speech & Drama. Συνέχισε να εκθέτει το έργο τέχνης της στο Λονδίνο, συμμετέχοντας σε εκθέσεις στο μουσείο V&A και στην εβδομάδα σχεδιασμού Clerkenwell. Ως σκηνογράφος εργάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου για τρεις συνεχόμενες σεζόν (AW13|14, SS14, AW14) για τη Liz Black. Κατά τα χρόνια της στο Λονδίνο, άσκησε επίσης τη διδασκαλία ως επισκέπτρια λέκτορας στο Royal Central School of Speech & Drama. Το 2014 ανέπτυξε ένα προσωπικό ερευνητικό έργο «BODYreFORMation», το οποίο εξέθεσε και παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο Edge Hill κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Critical Costume» που δημοσιεύτηκε επίσης στο τεύχος Scene το 2015. Από το 2014 συνεχίζει το έργο της στην Ελλάδα, όπου το 2016 συνίδρυσε το αρχιτεκτονικό στούντιο «Normless» με κύριο αντικείμενο αρχιτεκτονικά έργα.

highres-10-zTCel.jpg


Ο Γρηγόρης Κάλλιος σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Αλέξανδρο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) και αποφοίτησε το 2013. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε δεξιότητες ως 2d και 3d υπολογιστική μοντελοποίηση μηχανικών εξαρτημάτων μηχανών και ολοκλήρωσε τη διατριβή του που παρουσιάστηκε στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Το 2013 ξεκίνησε την πρακτική του στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Από το 2014 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, εστιάζοντας κυρίως σε ηλεκτρονικά έργα. Καθ' όλη τη διάρκεια της πρακτικής του ως ηλεκτρολόγος και κατασκευαστής, συμμετείχε σε εγκαταστάσεις που αφορούσαν την κατασκευή χειροποίητων συστημάτων φωτισμού και επίπλων. Από το 2016 είναι μέλος του αρχιτεκτονικού στούντιο «Normless» ως δημιουργικός κατασκευαστής, όπου αναπτύσσει custom made έργα.

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες! 

Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης