fbpixel

Search icon
Search
Citicape House: Το μεγαλύτερο οικολογικό κτίριο της Ευρώπης
ESCAPE

Citicape House: Το μεγαλύτερο οικολογικό κτίριο της Ευρώπης

Η απορρόφηση οκτώ τόνων άνθρακα και η παραγωγή έξι τόνων οξυγόνου, είναι μόνο κάποια απ’ αυτά που θα χαρίσει ο μεγαλύτερο «πράσινος» τοίχος του Λονδίνου


Είναι αξιοσημείωτο πως σε μια σύγχρονη εγωκεντρική κοινωνία, που το μόνο που ενδιαφέρει τους περισσότερους ανθρώπους της είναι η προσωπική επιτυχία χωρίς να υπολογίζουν ούτε τους υπόλοιπους ούτε και τον πλανήτη μας, συναντάμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που πραγματικά προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα; Αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες. Από απλούς πολίτες, καλλιτέχνες και celebrities μέχρι επιχειρήσεις και ολόκληρες εταιρίες.

Σ΄αυτήν τη κατηγορία ανήκει και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Sheppard Robson, το οποίο αποκάλυψε με μεγάλη χαρά κάποια από τα σχέδια για το Citicape House. Πρόκειται για ένα πολλαπλών χρήσεων κτίριο, σε μία εξέχουσα περιοχή στο Holborn Vaiduct, στο Λονδίνο. Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο πράσινο τείχος της Ευρώπης διότι η πρόσοψή του θα διαθέτει πάνω από 40.000 φυτά. Ο μεγάλος αριθμός των φυτών θα συμβάλει στην απορρόφηση οκτώ τόνων άνθρακα ετησίως αλλά και στην ετήσια παραγωγή έξι τόνων οξυγόνου. Επιπλέον, ο τοίχος πρασίνου αναμένεται ότι θα μειώσει την τοπική θερμοκρασία κατά τρεις έως πέντε βαθμούς Κελσίου, αλλά θα συμβάλει σημαντικά και στη βελτίωση της τοπικής ποιότητας του αέρα.

citicape-2.jpg

«Αντί να δημιουργήσουμε έναν χώρο με πράσινο, κάπως απομονωμένο, επιλέξαμε, με βάση πάντοτε τις περιβαλλοντικές συνθήκες, να κάνουμε την πόλη καλύτερη και πιο ζωντανή, καθώς επίσης και να κάνουμε ένα ξεκάθαρο αρχιτεκτονικό statement», δήλωσε ο Dan Burr, συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο Sheppard Robson.

Το «οικολογικό» κτίριο, μετά την ολοκλήρωσή του θα αποτελείται από 11 ορόφους. Θα περιέχει μεταξύ άλλων ένα 5 stars hotel με 382 «κλειδιά». Επιπλέον, θα διαθέτει χώρους για διάφορα events κι εκδηλώσεις, ένα sky bar στον δέκατο όροφο, αίθουσα συσκέψεων, εστιατόριο αλλά και spa. Σε αντίθεση με την αρχική διάταξη του κτιρίου, το ισόγειο θα «επιστρέψει» στην άκρη του δρόμου έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση με μια μικρή πλατεία απέναντι από την περιοχή.

citicape-1.jpg

Συνεχίζοντας, η πράσινη πρόσοψη θα ευθυγραμμίζεται με τους δοκούς του, συνθέτοντας έτσι μια μορφή εξωτερικής έκφρασης. Σχεδιάστηκε από τον Sheppard Robson σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το «greenwashing the building», που θα απαιτήσει την κατεδάφιση ενός ήδη υπάρχοντος κτίσματος και μιας δομής που θα επιτρέψει να επεκτείνει σιδηροδρομικές γραμμές κάτω απ’ αυτό. Να σημειωθεί ότι το κτίριο που επρόκειτο να κατεδαφιστεί χτίστηκε πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

citicape-5.jpg

Ο νέος δημόσιος χώρος πρασίνου και η γκαλερί στην οροφή του ενδέκατου ορόφου θα είναι ανοιχτά στο κοινό και θα διαθέτουν μια μαγευτική και πρωτόγνωρη θέα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, τον Άγιο τάφο του Αγίου Παύλου και σε όλο τον ορίζοντα της πόλης. Η στέγη του θα είναι κι αυτή τυλιγμένη με πράσινο, όπου θα σχεδιαστούν χώροι για την προστασία των απειλούμενων ιθαγενών αγριολούλουδων. Ο «dramatic» πράσινος τοίχος, όπως χαρακτηρίζεται, και η πολύ μικρή πλατεία στην κορυφή του οικοδομήματος σηματοδοτούν την παρουσία του εστιατορίου και του κήπου στον τελευταίο όροφο. Αυτό έχει ως στόχο να προσφέρει μια απαραίτητη δημόσια προσφορά με πανοραμική θέα σε όλη την πόλη. Το αρχιτεκτονικό γραφείο επίσης, έχει φροντίσει ώστε να έχει χαμηλά U-values, μια μονάδα που μετρά το πόσο μονωτικό είναι το εκάστοτε υλικό.

citicape-4.jpg

Το σχέδιο του «οικολογικού» κτιρίου, ασχολείται με την πολιτική Urban Greening που περιγράφεται στο Σχέδιο Νέου Λονδίνου του GLA, ενσωματώνοντας στρατηγικές για την ενθάρρυνση περισσότερης και καλύτερης αστικής πράσινης οικολογικής προσέγγισης, υιοθετώντας παράλληλα μέτρα για ένα «Urban Greeining Factor». Το Citicape House καθορίζει το νέο πρότυπο για μελλοντικές εξελίξεις στο «Μεγάλο Λονδίνο».