Στην Ελλάδα, οι παραδόσεις των Χριστουγέννων έχουν τις ρίζες τους πολύ βαθιά στον χρόνο. Κάθε τόπος ακολουθεί τα δικά του έθιμα, διαγράφοντας μια συγκινητική ιστορία ετών, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά με σεβασμό και αγάπη. Οι χριστουγεννιάτικες εικόνες από κάθε άκρη του κόσμου μας εντυπωσιάζουν, εξίσου, κάνοντάς μας να μάθουμε ακόμη περισσότερα και για διαφορετικούς πολιτισμούς του πλανήτη. Πρωτότυπες εορταστικές συνήθειες ταυτίζονται άρρηκτα με τις συνθήκες του χειμώνα, και μας προσκαλούν να τις εξερευνήσουμε.
Εμείς ξεχωρίσαμε 5 ασυνήθιστα χριστουγεννιάτικα έθιμα από διαφορετικά σημεία του χάρτη, που μας συστήνουν σε διαφορετικούς και ενδιαφέροντες πολιτισμούς.
Σουηδία
H λέξη "Yule" έγινε ονομασία για τα Χριστούγεννα περίπου τον 9ο αιώνα, και σε πολλές γλώσσες οι συγγενείς της λέξεις χρησιμοποιούνται ακόμη για να περιγράψουν αυτή τη γιορτή. Στη Σουηδία, η παράδοση της "Yule κατσίκας" ήταν ένα σουηδικό σύμβολο των Χριστουγέννων που χρονολογείται από τις αρχαίες παγανιστικές γιορτές. Ωστόσο, το 1966, το έθιμο απέκτησε μια εντελώς νέα ζωή, όταν κάποιος είχε την ιδέα να φτιάξει μια γιγαντιαία κατσίκα από άχυρο, η οποία τώρα αναφέρεται ως κατσίκα του Gävle. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατσίκα έχει ύψος πάνω από 42 πόδια, πλάτος 23 πόδια και ζυγίζει 3,6 τόνους. Κάθε χρόνο, εγκαθίσταται στο ίδιο σημείο. Το κοινό μπορεί μάλιστα να παρακολουθήσει σε live μετάδοση από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι και μετά την Πρωτοχρονιά.
Ιρλανδία
Ολλανδία
Sinterklaas είναι η ολλανδική ονομασία του Αγίου Νικολάου, του ανθρώπου που αναγνωρίζουν τα παιδιά από τη μακριά λευκή γενειάδα του, την κόκκινη κάπα του και την κόκκινη κάπα του. Τα παιδιά βάζουν ένα παπούτσι στην καμινάδα ή στην πίσω πόρτα και ξυπνούν το πρωί των Χριστουγέννων για να βρουν μέσα λιχουδιές όπως μελομακάρονα, αμυγδαλόπαστα και σοκολατένια γράμματα. Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Ολλανδία αρχίζει στα μέσα Νοεμβρίου, όταν ο Άγιος Νικόλαος φτάνει με τον σύντροφό του Black Pete. Ταξιδεύουν από την Ισπανία, όπου, σύμφωνα με τους μύθους των locals, μετακινούνται με ατμόπλοιο. Κάθε χρόνο επιλέγουν μια διαφορετική πόλη για να επισκεφθούν. Αποβιβάζονται σε μια μεγάλη παρέλαση που διοργανώνει η πόλη με άρματα, μπάντες και μπαλόνια. Η παρέλαση μεταδίδεται από την τηλεόραση σε όλη τη χώρα. Στο τέλος της παρέλασης ο Άγιος Νικόλαος απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ενημερώνοντάς τα για το τι περιμένει από αυτά τη νέα χρονιά.Μεξικό
Σε κάθε γωνιά του Μεξικό, τα μέλη της Εκκλησίας παρουσιάζουν το έθιμο "Pastorelas" για να αφηγηθούν την ιστορία των Χριστουγέννων. Η μεξικανική χριστουγεννιάτικη περίοδος αρχίζει στις αρχές Δεκεμβρίου με το Las Posadas, μια θρησκευτική πορεία που αναπαριστά το ταξίδι της Μαρίας και του Ιωσήφ. Τα ζωηρά κόκκινα άνθη του αλεξανδρινού φυτού χρησιμοποιούνται επίσης σε εορταστικές συνθέσεις για τη διακόσμηση σε ολόκληρη τη χώρα.
Δεν υπάρχει Χριστουγεννιάτικη περίοδος χωρίς το pastoleras, τις ποιμενικές δηλαδή, δραματοποιημένες αφηγήσεις της Γέννησης. Είτε σε απομακρυσμένες κωμοπόλεις είτε στις μεγάλες πόλεις του Μεξικού, οι pastorelas στήνουν το σκηνικό για ολόκληρο τον Δεκέμβριο και μέσα από την παιχνιδιάρικη γλώσσα και τις αστείες καταστάσεις τους, μεταφέρουν στο κοινό το σημαντικότερο μήνυμα της περιόδου: Το καλό πάντα νικά το κακό.
Φιλιππίνες
Source: Country Living