fbpixel

Search icon
Search
Cannes update: Η φετινή διοργάνωση του κινηματογραφικού θεσμού έφτασε στο τέλος της
ARTS & CULTURE

Cannes update: Η φετινή διοργάνωση του κινηματογραφικού θεσμού έφτασε στο τέλος της

Στην κορυφή η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Justine Triet με το φιλμ "Anatomy of a Fall"


Μετά από 11 ημέρες προβολών νέων και πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνικών παραγωγών, έφτασε η στιγμή της τελετής λήξης και απονομής του Χρυσού Φοίνικα. Η 76η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών έριξε αυλαία χθες βράδυ, συνεπαίρνοντας για ακόμη μια χρονιά το κοινό από κάθε άκρη του κόσμου. Το Palais des Festivals et des Congrès, η ιστορική έδρα του θεσμού, φιλοξένησε με επιτυχία την A-list του κινηματογράφου, μονοπωλώντας κάθε στιγμή το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι ηθοποιοί Song Kang-ho, Zar Amir Ebrahimi, John C. Reilly και ο creative director της Pixar Pete Docter, ενώ το τελευταίο βραβείο απένειμε η διακεκριμένη ηθοποιός, Jane Fonda.Το γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι, France 2, η Εθνική Ομοσπονδία Γαλλικών Κινηματογράφου και το CNC φρόντισαν να ενημερώνουν μέχρι το τελευταίο λεπτό τους σινεφίλ τηλεθεατές για την εξέλιξη της διοργάνωσης μέσω live μετάδοσης.

Η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού & οι αιχμηρές δηλώσεις της για την πολιτική Μακρόν

snapinstaapp-349496890-1499301613934886-7444032780822660226-n-1080-1.jpg
Justine Triet @festivaldecannes

Μεγάλη νικήτρια της φετινής διοργάνωσης, η οποία κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα, αναδείχθηκε η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και μοντέρ, Justine Triet για το πολεμικό θρίλερ "Anatomy of a Fall" με πρωταγωνίστρια τη Sandra Hüller. Η βραβευμένη ηθοποιός, Jane Fonda ανακοίνωσε τη μεγάλη νίκη της, παραδίδοντάς της το βραβείο της, έναν πάπυρο, στον οποίο ήταν χαραγμένο το όνομά της. Λίγο πριν την ανακοίνωση, η Fonda θέλησε να μοιραστεί με το κοινό τη σπουδαιότητα της γυναικείας συμμετοχής, λέγοντας, χαρακτηριστικά: "Η πρώτη φορά που ήρθα ήταν το 1963, το Φεστιβάλ ήταν μικρότερο τότε. Δεν υπήρχαν γυναίκες σκηνοθέτες που διαγωνίζονταν εκείνη την εποχή και δεν μας πέρασε καν από το μυαλό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά έχουμε ακόμη πολύ μεγάλη συνέχεια στη διαδρομή αυτή. Πρέπει να γιορτάζουμε την αλλαγή". 

Κατά την παραλαβή του Χρυσού Φοίνικα, η Triet αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Γάλλου προέδρου Μακρόν και χρησιμοποίησε την ομιλία της για να επικρίνει τη "σοκαριστική" καταστολή των διαδηλώσεων για τις συντάξεις από τη γαλλική κυβέρνηση. Η ίδια, τόνισε: "Η χώρα υπέφερε από ιστορικές διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτές οι διαμαρτυρίες καταστάλθηκαν με σοκαριστικό τρόπο. Η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που υποστηρίζει αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης της πολιτιστικής εξαίρεσης της Γαλλίας, χωρίς την οποία δεν θα ήμουν εδώ σήμερα", προτού αφιερώσει το βραβείο σε όλους τους νέους σκηνοθέτες που δεν μπορούν να γυρίσουν τις ταινίες τους σε ένα πολιτιστικό τοπίο που σήμερα είναι πιο εχθρικό για τα νέα ταλέντα.

snapinstaapp-350169651-816239296160219-6048672947351616978-n-1080.jpg
Jane Fonda & Justine Triet @festivaldecannes

Η αναλυτική λίστα των νικητών:

Palme d’Or: Anatomie d’une Chute (Anatomy of a Fall) (Justine Triet)
Grand Prix:
The Zone of Interest (Jonathan Glazer)
Jury Prize:
Fallen Leaves (Aki Kaurismäki)
Best Director:
Tran Anh Hung (La Passion de Dodin Bouffant - The Pot-au-feu)
Best Actress:
Merve Dizdar (About Dry Grasses)
Best Actor:
Koji Yakusho (Perfect Days)
Best Screenplay:
Yuji Sakamato (Monster)
Camera d’Or:
Inside the Yellow Cocoon Shell (Thien An Pham)
Short Film Palme d’Or:
27 (Flóra Anna Buda)

Ας δούμε μαζί μερικά ακόμη από τα πιο σημαντικά highlights των τελευταίων ημερών λίγο πριν τη λαμπερή τελετή λήξης...

Jane Fonda & Ken Loach έθεσαν σε πρώτο πλάνο τον ακτιβισμό

jane-fonda.webp
Jane Fonda. Φωτογραφία:Samantha Dubois / AFP / CP

Λόγια που καθήλωσαν, συγκίνησαν και ενέπνευσαν, χάρη στη γνησιότητα των χαρακτήρων που τα μοιράστηκαν με το κοινό. Οι Jane Fonda και Ken Loach δίδαξαν για ακόμη μια φορά τι σημαίνει ανθρωπιά και ενσυναίσθηση, μιλώντας ανοιχτά για κοινωνικά φαινόμενα, όπως ο ακτιβισμός, με ειλικρίνεια. Η ηθοποιός, παραγωγός, συγγραφέας, φεμινίστρια και ακτιβίστρια Jane Fonda δίνει τόσο ζωή στους ρόλους της όσο και στις πεποιθήσεις της. Από το Μπρόντγουεϊ στο μοναδικό Barbarella (1968) μέχρι το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία Klute (1971), η ηθοποιός αυτή έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου. Ο ακλόνητος δυναμισμός της, αρχικά κατά του πολέμου του Βιετνάμ και στη συνέχεια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και του περιβάλλοντος, έχουν καταστήσει την Τζέιν Φόντα μια ασυνήθιστη ηθοποιό. Σε επαφή με τους επισκέπτες του φεστιβάλ, αναπόλησε σημαντικά στιγμιότυπα της καριέρα της. Σε αυτήν την ανοιχτή συζήτηση/ ραντεβού με το κοινό της διοργάνωσης, η ίδια εστίασε αρκετά στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και του ρατσισμού. 

Τόνισε ιδιαίτερα: "Μπορούμε ακόμα να έχουμε ελπίδα, αν τα κάνουμε όλα σωστά. Αλλά σας λέω ότι αυτό είναι σοβαρό. Έχουμε περίπου επτά, οκτώ χρόνια για να μειώσουμε στη μέση τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Και, δυστυχώς, οι άνθρωποι που φέρουν τη μικρότερη ευθύνη γι' αυτό έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Ο παγκόσμιος Νότος, ο κόσμος των νησιών, οι άποροι έγχρωμοι. Είναι μια τραγωδία που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε. Και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα υπήρχε κλιματική κρίση εάν δεν υπήρχε ρατσισμός. Δεν θα υπήρχε κλιματική κρίση αν δεν υπήρχε πατριαρχία. Η κοσμοθεωρία που αντιλαμβάνεται τα πράγματα με ιεραρχικό τρόπο. Οι λευκοί άντρες είναι εκείνοι που έχουν σημασία και μετά όλα τ' άλλα στον πάτο. Οπότε, όταν λέω ότι μάχομαι εναντίον της κλιματικής κρίσης, νιώθω ότι μαζί πολεμώ τον ρατσισμό και την πατριαρχία. Είναι σημαντικό γιατί πρέπει να βγούμε από τις ετικέτες, οι φεμινίστριες από εδώ, οι περιβαλλοντιστές από εκεί. Αυτό έμαθα όταν ξεκίνησα να είμαι ακτιβίστρια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οσο πιο βαθιά ερευνάς ένα ζήτημα, όποιο κι αν είναι αυτό, τόσο συνειδητοποιείς ότι όλα συνδέονται. Κι αν επιλύσουμε την κλιματική κρίση και δεν έχουμε λύσει αυτά τα άλλα θέματα, θα έχουμε πρόβλημα". 

67.PNG
Ken Loach, Lesley Ashton, Paul Laverty, Rebecca O'Brien, Ebla Mari και Dave Turner. Φωτογραφία: REUTERS/Yara Nardi

Ο διακεκριμένος Άγγλος σκηνοθέτης, Ken Loach, επέστρεψε στην έβδομη Τέχνη δυναμικά, με την πολυσυζητημένη ταινία "The Old Oak", η οποία έκλεισε το Διαγωνιστικό Τμήμα της φετινής διοργάνωσης. Το φιλμ αφορά στον ιδιοκτήτης μιας παμπ σε μια πρώην ακμάζουσα κοινότητα ορυχείων στην κομητεία Durham, ο οποίος  αγωνίζεται για να τη διατηρήσει ως τον μοναδικό δημόσιο χώρο συνάντησης που έχει απομείνει. Στην παγκόσμια πρεμιέρα, ο Loach τόνισε, με τον κόσμο να τον χειροκροτεί συνεχώς: "Επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε μια ταινία με στόχο την ελπίδα, επειδή γνωρίζουμε την ιστορία των προσφύγων και τον πόνο, τον οποίο νιώθουν για τα φτάσουν ως εδώ. Αν έχουμε ελπίδα, έχουμε τότε αυτοπεποίθηση, ξέρουμε τη δύναμή μας και ξεκινάμε να αλλάζουμε πράγματα. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Συνεχίστε να παλεύετε. Αν παλέψουμε σκληρά τότε θα κερδίσουμε!". 

Οι ξεχωριστές εμφανίσεις

Eva Longoria 

snapinstaapp-349037848-263877276144148-6972276342174659677-n-1080.jpg
@festivaldecannes

Η δημοφιλής ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτρια, Eva Longoria στην πρεμιέρα του φιλμ "The OLd Oak", φορώντας μια άκρως εντυπωσιακή τουαλέτα από τη συλλογή haute couture Άνοιξη-Καλοκαίρι 2023 του Elie Saab. Οι κρυστάλλινες κεντημένες λεπτομέρειες έκλεψαν την παράσταση. 

Andie Macdowell

snapinstaapp-349039893-1273336143593400-3431998546335575577-n-1080.jpg
@aeworld_mag

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Andie MacDowell σαγήνευσε τα βλέμματα στο κόκκινο χαλί για την παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ " The Old Oak", φορώντας ένα εφαρμοστό, αστραφτερό, μακρύ μαύρο φόρεμα με ένα διακριτικό ντεκολτέ που αναδείκνυε υπέροχα τη σιλουέτα της.

Lady Victoria Hervey 

lady-victoria-hervey-at-the-old-aak-premiere-at-76th-cannes-film-festival-05-26-2023-3-thumbnail.jpg

Το μοντέλο Lady Victoria Hervey έδωσε το παρών στην πρεμιέρα του "The Old Oak" με ένα άκρως θηλυκό black maxi dress με εκκεντρικές λεπτομέρειες.

Alex Lutz & Karin Viard

snapinstaapp-348988980-779188020416186-872881197117560510-n-1080.jpg
@festivaldecannes

Οι δημοφιλείς Γάλλοι ηθοποιοί, Alex Lutz και Karin Viard, στην πρεμιέρα του "The Old Oak" με elegant outfits με πρωταγωνιστή το μαύρο χρώμα. Ο Lutz επέλεξε ένα black suit, το οποίο συνδύασε με λευκό πουκάμισο και μια πολυτελής καρφίτσα με κρυστάλλους και η Viard ένα chic total black maxi dress. 

Κεντρική φωτογραφία: Οι νικητές της 76ης διοργάνωσης στη σκηνή του Grand Théâtre Lumière @festivaldecannes