fbpixel

Search icon
Search
76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών: Σηκώνει αυλαία με το πολυαναμενόμενο γαλλικό film Jeanne du Barry
ARTS & CULTURE

76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών: Σηκώνει αυλαία με το πολυαναμενόμενο γαλλικό film Jeanne du Barry

Η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Chiara Mastroianni σε ρόλο οικοδέσποινας και η απονομή Χρυσού Φοίνικα στον Michael Douglas


Μια από τις πιο λαμπερές γιορτές του σινεμά πλησιάζει, υποσχόμενη και αυτή την άνοιξη να φέρει σε επαφή κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, παραγωγούς, και κριτικούς από κάθε άκρη του κόσμου. Ένα ακόμη δημιουργικό δεκαπενθήμερο θα φέρει στο επίκεντρο τις Κάννες, συγκεντρώνοντας τις σπουδαιότερες μορφές της έβδομης Τέχνης. Η 76η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ανοίγει αυλαία σήμερα το απόγευμα στις 19:00 (ώρα Γαλλίας) στο Palais des Festivals et des Congrès, την ιστορική έδρα του θεσμού, η οποία βρίσκεται στη διάσημη Promenade de la Croisette και οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος θα προβληθούν στο Auditorium Louis Lumière. Η live μετάδοσή θα πραγματοποιηθεί από το γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι, France 2, την Εθνική Ομοσπονδία Γαλλικών Κινηματογράφου και το CNC.

Chiara Mastroianni η οικοδέσποινα της φετινής διοργάνωσης 

175405675-994a0b22-e250-4b59-a192-eed712bdccbf.jpg

Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του André Téchiné, «My Favorite Season», η οποία κυκλοφόρησε το μακρινό 1993, με πρωταγωνίστρια τη μητέρα της, Catherine Deneuve. Στη διάρκεια των δεκαετιών, η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, Chiara Mastroianni, συμμετείχε σε αρκετά films, με κυρίαρχα το «Hotel» το 2001 και το « Le parole di mio padre» της ίδιας χρονιάς. Ακολούθησε το «Carnages» της Delphine Gleize το 2002, το οποίο κέρδισε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Τον Ιούλιο του 2016, η  Mastroianni ορίστηκε μέλος της κριτικής επιτροπής του κύριου διαγωνιστικού τμήματος του 73ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ το 2019 κέρδισε το βραβείο Un Certain Regard Καλύτερης Ερμηνείας για την ταινία «On a Magical Night». Στην φετινή διοργάνωση, η ίδια θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην παρουσίασή της, υποδεχόμενη στη σκηνή του Grand Théâtre Lumière του Palais des Festivals την κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Σουηδού σκηνοθέτη, Ruben Östlund και πλαισιωμένη από τους Maryam Touzani, Denis Ménochet, Rungano Nyoni, Brie Larson, Paul Dano, Atiq Rahimi και Damián Szifron. 

Χρυσός Φοίνικας στον Michael Douglas

shutterstock-140820082.jpg

Επίτιμος καλεσμένος του 76ου Φεστιβάλ αποτελεί ο Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός, Michael Douglas. Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης θα βραβευτεί με Χρυσό Φοίνικα σε αναγνώριση της λαμπρής καριέρας του, καθώς και της αφοσίωσής του στον κινηματογράφο. Όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα του καλλιτεχνικού θεσμού: «Για να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα στον Michael Douglas, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Michael Douglas, the Child Prodigy του Amine Mestari, που δεν είχε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, σε παραγωγή της Folamour και σύντομα θα μεταδοθεί από τον Γερμανογαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, Arte, θα προβληθεί στον ιστότοπο του Φεστιβάλ για δύο ημέρες, από την Κυριακή 14 Μαΐου στις 6 το απόγευμα έως την Τρίτη 16 Μαΐου στις 6 το απόγευμα». Αυτό το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ μας δείχνει πως ο Michael, ηθοποιός και παραγωγός όπως ο πατέρας του, Kirk, έπρεπε να αποδεχτεί την ομοιότητά τους σε όλη τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, προκειμένου να διεκδικήσει τη διαφορετικότητά του. 

Η ταινία έναρξης 

oawrusfy6rd4bkxy4gt72tmil4.jpg

Μετά την τελετή έναρξης θα ακολουθήσει η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Jeanne du Barry της Γαλλίδας ηθοποιoύ, σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου, Maïwenn, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Johnny Depp. Παίζουν επίσης οι Pierre Richard, Benjamin Lavernhe Noémie Lvovsky, Pascal Greggory, Melvil Poupaud και India Hair. Το film θα κυκλοφορήσει την ίδια μέρα στους γαλλικούς κινηματογράφους. Είναι μια γαλλική βιογραφική δραματική ταινία του 2023 και η πλοκή της επικεντρώνεται στην Madame du Barry, η οποία χρησιμοποιεί την εξυπνάδα και τη γοητεία της για να αναρριχηθεί στην κοινωνική ιεραρχία. Με προϋπολογισμό 22.4 εκατομμυρίων δολαρίων, η Jeanne du Barry ήταν μία από τις ακριβότερες γαλλικές παραγωγές του 2022, όντας μία από τις μόλις τρεις γαλλικές ταινίες με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. 

Stay tuned!