fbpixel

Search icon
Search
Beauty update: Οι νέες τάσεις & τα «μαγικά» συστατικά που κατακλύζουν την επιστήμη της Κοσµετολογίας
MAGAZINE

Beauty update: Οι νέες τάσεις & τα «μαγικά» συστατικά που κατακλύζουν την επιστήμη της Κοσµετολογίας

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε γι' αυτό το μαγικό ταξίδι


Λένε πως η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας. Πως η περιποίηση της επιδερμίδας είναι το Α και το Ω, με το μακιγιάζ να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία προτίμησης της beauty βιομηχανίας. Στην εποχή του COVID-19, οι παραπάνω εκτιμήσεις σαν να βρήκαν την επιβεβαίωσή τους. Maskne, self-care, DIY beauty, pampering, eye-care, είναι μόνο μερικές από τις viral εκφράσεις που είδαμε να φιγουράρουν στο feed μας στα social media, κάνοντάς μας να διαπιστώσουμε εύλογα πως η εσωτερική και η εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας, ακόμη κι αν λαμβάνει χώρα στην άνεση του καναπέ ή του κρεβατιού μας, μπορεί ν’ αποτελέσει πραγματικότητα και να μας βοηθήσει να νιώσουμε άνετα και όμορφα μ’ εμάς. Για εμάς.

Λένε, επίσης, πως η ομορφιά διαρκώς εξελίσσεται. Η περίοδος της πανδημίας απέδειξε περίτρανα πως μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε λογής αλλαγή, να φιλτράρουμε και να δοκιμάζουμε καθετί καινοτόμο, που δίνει μια υπόνοια λάμψης κι αισιοδοξίας στην καθημερινότητά μας, και να επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με τις νέες τεχνολογίες που κάνουν την εμφάνισή τους δειλά δειλά, για ν’ αποτελέσουν τελικά τα μεγαλύτερα beauty trends της δεκαετίας. Το αποτέλεσμα; Να περάσουμε στην after COVID-19 εποχή, που, όπως εκτιμά η αμερικανική εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company, θα θέσει καινούρια δεδομένα στον τομέα της Κοσμετολογίας. Κι εμείς θα είμαστε εκεί για να τα καλωσορίσουμε.

New era, new data

Στον κόσμο της ομορφιάς, το διάσημο φαινόμενο maskne, που σχεδόν όλοι μας λίγο πολύ προσπαθήσαμε να αναλύσουμε ως προς τα συνθετικά του ονόματός του (mask+acne), μέχρι να ξεδιαλύνουμε στο μυαλό μας περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης της χρονιάς που πέρασε. Ακόμη και άτομα που ποτέ δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία στη φροντίδα του δέρματός τους ή δεν είχαν ουδέποτε ευαίσθητη ή ακνεϊκή επιδερμίδα, παραδέχονται πως εμφάνισαν σπυράκια γύρω από το στόμα και τα μάγουλα, στις περιοχές, δηλαδή, τις οποίες καλύπτει η μάσκα. Δεν είναι, λοιπόν, άξιον απορίας που πολλά ινστιτούτα αισθητικής και beauty salons έχουν αρχίσει ήδη -σε μεγάλο βαθμό- να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε θεραπείες που στοχεύουν στη μείωση των breakouts (ακμής), των υπολειπόμενων δυσχρωμιών, καθώς ακόμη και των ουλών στο πρόσωπο.

beauty4.jpg

Από την άλλη, σε μια προσπάθεια απλούστευσης κι επιτάχυνσης στις ρουτίνες ομορφιάς του προσώπου, πλέον ποικίλες διαδικασίες και -μη επεμβατικές- μέθοδοι περιποίησης τείνουν να συνδυάζονται, καθώς το καταναλωτικό κοινό αναζητά, ως επί το πλείστον, έξυπνες κι εύκολες τεχνικές. Αυτές οι “streamlined procedures”, όπως αρέσκονται να τις αποκαλούν οι beauty gurus ανά τον κόσμο, όχι μόνο περιορίζουν την περίοδο ανάκαμψης μετά την εκάστοτε θεραπεία, αλλά αποδίδουν και πιο φυσικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, στην περίοδο του lockdown και της εποχής του #workfromhome (WFH), αναγκαστήκαμε όλοι μας να ξοδέψουμε περισσότερες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, δίνοντας το έναυσμα στην επιστημονική κοινότητα να μιλάει για την πραγματικότητα του περιβόητου πια “blue light”. Επιστημονικά γνωστό ως «ορατό φως υψηλής ενέργειας (HEV= High Energy Visible)», το blue light εκπέμπεται από τις οθόνες υπολογιστών και κινητών -και από τον ήλιο- παράλληλα με τις ακτίνες UV. Όταν διεισδύει στο δέρμα, δημιουργεί βλάβες στο DNA, προκαλώντας ανεπιθύμητες δυσχρωμίες. Δεν είναι αξιοπερίεργο που μέσα σε λίγους μόλις μήνες οι πωλήσεις των blue light skincare προϊόντων εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ συστατικά, όπως η νιασιναμίδη, που μεταξύ άλλων καταπολεμά και τα σημάδια του blue light, βρέθηκαν πρώτα στις προτιμήσεις πολλών γυναικών. Φαίνεται λογικό, λοιπόν, ότι οι UVA/UVB/HEV-blocking SPF φόρμουλες ήρθαν για να μείνουν.

Όλοι θα έχετε κάπου ακούσει τον όρο “journaling”, που παραπέμπει στο ημερολόγιο που οι περισσότεροι κρατούσαν στην εφηβεία. Το 2021, το αγχολυτικό journaling αλλάζει ρότα και στρέφεται στην ομορφιά, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κρατάμε το προσωπικό μας skincare diary. Καταγράφοντας οτιδήποτε συμβαίνει στο δέρμα μας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι λειτουργεί και τι όχι για εμάς. Εάν έχουμε σκοπό να επενδύσουμε πολλά στη ρουτίνα περιποίησής μας φέτος, τότε ας το κάνουμε σωστά, κρατώντας σημειώσεις για το τι ευεργετεί την επιδερμίδα μας και τι την κάνει να φωνάζει για μια σανίδα σωτηρίας. Κάντε την αρχή χρησιμοποιώντας το app Skin Story, όπου θα βρείτε σελίδες για να ελέγχετε τον ύπνο και την άσκησή σας, ενώ μπορείτε ακόμη και να σκιτσάρετε τα σημεία όπου εμφανίζεται κάποιο δερματικό πρόβλημα. Για τους πιο tech-friendly, υπάρχει και το app Cloe, με το οποίο μπορείτε να καταγράψετε από τη διατροφή μέχρι τα skincare και makeup προϊόντα που εφαρμόζετε σε καθημερινή βάση. Plus! Σας επιτρέπει να τραβάτε φωτογραφίες, για να παρατηρείτε τις αλλαγές στο πρόσωπό σας.

Skin shield

Ένας ακόμη όρος που θα συναντήσουμε τη φετινή χρονιά είναι το μικροβίωμα της επιδερμίδας, δηλαδή, τα φιλικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος. Και μπορεί να συζητιούνται από την beauty κοινότητα εδώ και χρόνια, φέτος, όμως, κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο -μαζί με τα πρεβιοτικά και τα μεταβιοτικά σε προϊόντα ομορφιάς και συμπληρώματα διατροφής. Η απομάκρυνση αυτών των ζωντανών οργανισμών μπορεί ν’ αποβεί μοιραία για την ποιότητα του δέρματος, με πολλούς επιστήμονες και skincare experts να τονίζουν πως το υγιές μικροβίωμα και η διατήρησή του είναι ο raison d’etre της ολιστικής περιποίησης της επιδερμίδας. Plus! Τα «καλά» αυτά βακτήρια θωρακίζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

beauty3.jpg

Virtual & ethics

Πώς σας φαίνεται που μπορείτε ν’ αγοράζετε τα αγαπημένα σας καλλυντικά από το σπίτι, φορώντας τις πιτζάμες σας κι έχοντας τα μαλλιά σας πιασμένα σ’ έναν ατημέλητο κότσο; Που αντικαταστήσατε το παραδοσιακό shopping therapy με τις online αγορές; Οι ψηφιακές υπηρεσίες, δημιουργήθηκαν σε μια προσπάθεια εξέλιξης, που διόλου περιττή δεν είναι. Virtual δοκιμές σε κραγιόν, ρουζ, foundation, ακόμη και βαφές μαλλιών, video calls με makeup experts, mobile apps που επιτρέπουν να τεστάρει κάθε γυναίκα τι προϊόν ταιριάζει στον τόνο της επιδερμίδας της, είναι μόνο μερικές από τις παροχές που μας συστήθηκαν την περασμένη χρονιά. Πάρτε για παράδειγμα το YouCam Makeup, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε 30 αποχρώσεις κραγιόν σε μόλις 30’’! Ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Google, σε συνεργασία με τη ModiFace και την Perfect Corp, μας σύστησε τον δικό της, ψηφιακό παράδεισο ομορφιάς μέσα από ένα app, που κατεβάζοντάς το στο κινητό μπορείτε να δοκιμάσετε και ν’ αγοράσετε καλλυντικά από αγαπημένα brands, όπως τα L’Oreal, MAC Cosmetics κ.ά. Εξοικειωμένες και μη της virtual πραγματικότητας, το 2021 μείνετε συντονισμένες στις οθόνες σας.

beauty.jpg

«Πρέπει να γνωρίζεις το δέρμα, το σώμα και το πνεύμα σου σε βάθος για να δεις αληθινά αποτελέσματα». Caroline Hirons

Από τη λίστα με τις καινοτόμες τάσεις της νέας χρονιάς δε θα μπορούσε ν' απουσιάζει και η οικολογική συνείδηση, που παραμένει σημαντικός πυλώνας για τον σχεδιασμό, όχι μόνο των προϊόντων ομορφιάς, αλλά και των συσκευασιών τους. Ένας μεγάλος κατάλογος εταιριών με επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, όπως οι Humanrace, Olay, Love Beauty and Planet και Fenty Skin, απέδειξαν ότι το sustainability και ταυτόχρονα η κομψότητα στο packaging αποτελούν must της νέας εποχής. Μάλιστα, πολλά beauty labels δεσμεύτηκαν να στραφούν προς 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες τα επόμενα χρόνια. Είναι, λοιπόν, αυτό το μέλλον της ομορφιάς; Πιθανόν οι επόμενοι μήνες να μας δώσουν όλες τις απαντήσεις!

The top ingredients

Από τη μεγάλη λίστα των ενεργών συστατικών που περιλαμβάνονται στις φόρμουλες των καλλυντικών πολλά ξεχωρίζουν για τις ιδιότητές τους. Τα ενεργά συστατικά είναι αυτά που αποδίδουν στο προϊόν τη βασική του δράση -κάποια είναι χημικά και κάποια άλλα φυσικά- και συνεπώς, έχουν ευεργετική επίδραση στο δέρμα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως τα επιλέγουμε άλλωστε. Ας μυηθούμε λίγο περισσότερο στην… ουσία των καλλυντικών, ανακαλύπτοντας τα καινοτόμα συστατικά τους, αλλά και τις πιο σταθερές αξίες, που μας ωφελούν κι εξελίσσουν την περιποίηση της επιδερμίδας.

The acids

Μανδελικό οξύ

Προερχόμενο από τα αμύγδαλα, το μανδελικό οξύ είναι η τέλεια επιλογή για λιπαρές επιδερμίδες, αφού μπορεί ν’ απορροφήσει την περίσσια λιπαρότητα. Plus! Είναι αντιβακτηριδιακό και δεν ξηραίνει.

Κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ μπορεί να περιορίσει τα πρώτα σημάδια της φωτογήρανσης ή ακόμη και να την αποτρέψει εντελώς, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα της δερματικής μήτρας. Αναζητήστε το στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης.

Τρυγικό και μηλικό οξύ

Είναι συστατικά κυρίως από τα σταφύλια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα κεράσια, με αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος από την πρώτη κιόλας χρήση.

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ προέρχεται από τον φλοιό του δέντρου της ιτιάς. Απομακρύνει κάθε ίχνος λιπαρότητας και σμήγματος που προκαλεί την ακμή.

beauty2.jpg

Γλυκολικό οξύ

Παράγεται από το ζαχαροκάλαμο, προσφέροντας μια ήπια απολέπιση και μειώνοντας την εμφάνιση των πόρων. Plus! Χαρίζει λάμψη και ζωντάνια.

The classics

Υαλουρονικό οξύ

Υπάρχει σε ποσοστό 56% στο δέρμα, με την πάροδο των χρόνων, όμως, μειώνεται. Αναζητήστε το σε serums για να περιορίσετε τις ρυτίδες και τη χαλάρωση και να χαρίσετε στο πρόσωπό σας μια ενυδατωμένη και νεανική όψη.

Κολλαγόνο

Αποτελεί τη βασική δομική πρωτεΐνη των συνδετικών ιστών στο σώμα και συγκεκριμένα στο δέρμα, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Διασπάται σε μικρότερα μόρια, τα αμινοξέα, και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας, κάνοντάς την πιο σφριγηλή. Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων ομορφιάς για να βεβαιωθείτε πως μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.

The vitamins

•Vitamin C

Τη διασημότερη των βιταμινών αρχίζουμε ν' ανακαλύπτουμε σε ολοένα και περισσότερα προϊόντα περιποίησης του προσώπου, καθώς έχει εξαιρετικές ιδιότητες για ένα νεανικό και λαμπερό πρόσωπο. Συγκεκριμένα, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλεί η UV ακτινοβολία. Ενισχύει και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης, διατηρώντας την επιδερμίδα νεανική και σφριγηλή, προστατεύει από τη φωτογήρανση κι έχει και λευκαντικές ιδιότητες.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α, που χρησιμοποιείται για την αντιγήρανση. Διεισδύει στην κεράτινη στιβάδα κι ελαφρώς στο χόριο, βοηθώντας στη συγκράτηση της υγρασίας στο δέρμα, αντιμετωπίζοντας την ακμή, τη χαλάρωση των ιστών, ενισχύοντας την άμυνα της επιδερμίδας, προστατεύοντας το κολλαγόνο από την αποδόμησή του και μειώνοντας τη φλεγμονή -παράγοντας που συνήθως συνυπάρχει με την ακμή.

Νιασιναμίδη

Θα τη συναντήσετε και ως βιταμίνη Β3. Η νιασιναμίδη περιορίζει τα σημάδια της γήρανσης και της ακμής, ενώ βοηθάει την επιδερμίδα να διατηρήσει την υγρασία της.

Coenzyme Q10 (Ubiquinone)

Μοιάζει με τη βιταμίνη Ε και συναντάται στους ιστούς και στο δέρμα. Βοηθά στη διέγερση της παραγωγής υγιούς κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το βάθος των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, κυρίως στο λεγόμενο «πόδι της χήνας».

Πεπτίδια

Πρόκειται για αμινοξέα -συνθέτουν πρωτεΐνες- που βοηθούν την επιδερμίδα ν’ αποκαταστήσει την υγρασία και να συνθέσει ίνες κολλαγόνου κι ελαστίνης. Περιορίζουν τις ρυτίδες, προσφέρουν σφριγηλότητα, βελτιώνουν τον τόνο του δέρματος και αποτρέπουν την εμφάνιση των ανεπιθύμητων breakouts. Η σημαντικότερη, όμως, λειτουργία τους είναι η «διαβίβαση» μηνυμάτων στον οργανισμό, για φυσική επανόρθωση της επιδερμίδας. Με το πέρασμα του χρόνου, η δράση τους μειώνεται. Κι εδώ εισέρχεται η βιομιμητική επιστήμη, με τις συνθετικές εκδοχές τους, που καλούνται να μιμηθούν τη φυσική τους λειτουργία. Τα βιομιμητικά πεπτίδια λειτουργούν ως «αποστολείς» μηνυμάτων στα δερματικά κύτταρα και τα ενημερώνουν να παράξουν όποιο συστατικό τους λείπει.

Bakuchiol

Πολλοί επιστήμονες το παρομοιάζουν με τη ρετινόλη, μόνο που το bakuchiol διαθέτει πολύ πιο ήπιες ιδιότητες από την πρώτη, καθιστώντας το ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες. Μειώνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, προστατεύει από τη φωτογήρανση και συσφίγγει.

jasmine.jpg
Jasmine Tookes and Josephine Skriver pose for Alo Yoga’s skincare line, The Alo Glow System

The elements

Cica

Τα φυσικά συστατικά αποτελούν την καρδιά πολλών κρεμικών προϊόντων, είτε ως εκχυλίσματα είτε ως αποστάγματα καρπών και φυτών. Το Centella Asiatica είναι ένα από αυτά και πρόκειται για ένα βρώσιμο φυτό που χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικό βότανο στην Ασία. Με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προσφέρει άμεση επούλωση των πληγών και περιορίζει τη ροδόχρου ακμή.

Πλατίνα

Διαθέτοντας αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και μαλακτικές ιδιότητες, τα πεπτίδια πλατίνας χαρίζουν ενυδάτωση, ελαστικότητα και σφριγηλή όψη, περιορίζοντας την εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων.

Squalane

Το σκουαλένιο παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και λειτουργεί ως «μαλακτικό» στοιχείο, που συμβάλλει στη βελτίωση της υφής του δέρματος και το κάνει πιο σφριγηλό. Επίσης, «κλειδώνει» την υγρασία.

Ceramides (κηραμίδια)

Πρόκειται για λιπίδια που εντοπίζονται στο δέρμα, για να συγκρατούν την υγρασία και ν’ αποκαθιστούν τον επιδερμιδικό φραγμό. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει κνησμό κι ερεθισμούς.

Ενεργό οξυγόνο

Συνήθως εννοούμε το «ενεργό βιομημιτικό οξυγόνο», η χρήση του οποίου σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος μιμείται τη δράση του φυσικού οξυγόνου. Ουσιαστικά, διδάσκει τα κύτταρα ν' αναπνέουν για να επαναργοποιήσουν τον μηχανισμό ενυδάτωσής τους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021