fbpixel

Search icon
Search
Barbara Pravi: Η χαρισματική ερμηνεύτρια που έφερε 2η τη Γαλλία στην Eurovision είναι υπέρμαχος της ισότητας και λάτρης της Ελλάδας
MAGAZINE

Barbara Pravi: Η χαρισματική ερμηνεύτρια που έφερε 2η τη Γαλλία στην Eurovision είναι υπέρμαχος της ισότητας και λάτρης της Ελλάδας

Μιλώντας με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ


Η 28χρονη Barbara Pravi κέρδισε τις εντυπώσεις και την καρδιά του κοινού στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Ερμηνεύτρια, συνθέτρια, ηθοποιός και ενεργή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, η χαρισματική Γαλλίδα μίλησε αποκλειστικά στο Glow, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ και αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, το αγαπημένο της ελληνικό φαγητό!

Αντικρίζοντας τη μικροκαμωμένη Barbara Pravi να τραγουδά με πάθος το “Voila” στη σκηνή του 65ου διαγωνισμού της Eurovision -χωρίς εκθαμβωτικά σκηνικά εφέ και φορώντας μία μαύρη, υπέρκομψη, custom made Dior δημιουργία- το πρώτο πράγμα που σου ερχόταν στο μυαλό είναι ότι αποτελεί την επιτομή της διαχρονικής γαλλικής κομψότητας. Το δεύτερο ήταν η ομοιότητα που έχει με τη θρυλική Édith Piaf, όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στην ερμηνευτική δεινότητα. Χάρη σ’ αυτό το τραγούδι, η Γαλλία έκανε δυναμικό comeback, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση στον ιστορικό μουσικό διαγωνισμό, στον οποίο είχε να διακριθεί με μια καλή θέση από το 1977. Από εκείνη τη βραδιά, η Pravi μπήκε στο δημοσιογραφικό μου «στόχαστρο», και ήμουν βέβαιη ότι σύντομα οι δρόμοι μας θα συναντιόνταν. Όπως κι έγινε! Η κυκλοφορία της νέας της δουλειάς -της πρώτης που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπό τη δισκογραφική στέγη της Minos EMI- έδωσε την αφορμή για μια συνέντευξη που ανοίγει τις πόρτες στο γοητευτικό προσωπικό σύμπαν της.

27.jpg

Με ρίζες από το Ιράν, από την πλευρά της μητέρας της, και τη Σερβία, από την πλευρά του πατέρα της, η νεαρή τραγουδίστρια «αγκάλιασε» από νωρίς την πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Μάλιστα, το επίθετο “Pravi” είναι δική της επιλογή (το κανονικό της όνομα είναι “Barbara Piévic”) και προέρχεται από τη σερβική λέξη “prava”, που σημαίνει «αυθεντικός», ενώ αποτελεί φόρο τιμής στον σέρβο παππού της. Παράλληλα, είναι γνήσιο καλλιτεχνικό ταλέντο κι ελεύθερο πνεύμα, κάτι που αποδεικνύεται και από την επιλογή του τίτλου “On N'enferme Pas Les Oiseaux” («Δε φυλακίζουμε τα πουλιά» στα ελληνικά) για το καινούριο άλμπουμ της. Όπως εξηγεί η ίδια, είναι μια μουσική συλλογή που μιλάει για θάρρος, ελευθερία, χαρά, αγάπη: «Πιστεύω ότι ο τίτλος είναι μια καλή περίληψη της προσωπικής μου ιστορίας, ως γυναίκας, τραγουδίστριας, συγγραφέα, αλλά και της επιθυμίας μου να παραμένω πάντα όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη». Καθένα από τα 11 τραγούδια που περιέχει αφηγείται μια προσωπική ιστορία. Μου εξηγεί ότι η έμπνευση όταν συνθέτει δεν είναι κάτι που γίνεται με... πρόγραμμα: «Απλά συμβαίνει, είναι δύσκολο να περιγράψω το πώς. Μερικές φορές δεν έχεις έμπνευση για εβδομάδες ή μήνες, και στη συνέχεια, μπορεί ξαφνικά να σε “χτυπήσει” σαν κεραυνός!» Την περίμενε την επιτυχία του “Voila”; «Καθόλου!» μου απαντά. «Πήγα στην Eurovision με το σκεπτικό “Εντάξει πάμε. Θέλω απλώς να μοιραστώ τη χαρά, την αυθεντικότητα, και βλέπουμε”. Και συνέβη κάτι μαγικό!» Και μπορεί να έγινε γνωστή μέσα σε μία νύχτα στο ευρωπαϊκό κοινό, αλλά η δημοσιότητα δεν την άλλαξε στην προσωπική της ζωή. Το μόνο που διαφοροποιήθηκε είναι ότι πλέον κάνει συναυλίες και συναντά περισσότερο κόσμο από κοντά. Κι αυτό, όπως η ίδια αποκαλύπτει χαμογελώντας, «είναι το πιο υπέροχο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί».

17.jpg

Υπέρμαχος της ισότητας και λάτρης της Ελλάδας

Η Eurovision φαίνεται να είναι κάτι σαν λαγοπόδαρο για την Barbara Pravi, καθώς πριν διακριθεί η ίδια στον διαγωνισμό, το 2020 συνέγραψε το τραγούδι της Γαλλίας που κέρδισε την 1η θέση στην Junior Eurovision 2020, αλλά και εκείνο που είχε πάρει την 5η θέση στον ίδιο διαγωνισμό το 2019. Της αρέσει να γράφει τους στίχους της στα γαλλικά, γιατί καταλαβαίνει την κάθε λέξη, και καθεμιά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «έχει μια ειδική πρόθεση μέσα της, ένα ιδιαίτερο φως». Παράλληλα με τη συγγραφή, τη σύνθεση και την ερμηνεία, είναι και ενεργή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Μάλιστα, δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να μιλήσει για τα πρώτα της βήματα στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας και το πώς πάλεψε για να διατηρήσει την αυθεντικότητά της ενάντια σε παραγωγούς που προσπάθησαν να την πείσουν να υιοθετήσει το προφίλ «Λολίτας». Μέσα από τους δίσκους και τα τραγούδια της συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη μάχη για την ισότητα των δύο φύλων, ενώ έχει δώσει και μία TEDx ομιλία στους φοιτητές του Emlyon Business School, διηγούμενη την προσωπική της εμπειρία, δηλαδή πώς οδηγήθηκε στη μουσική, πάλεψε να κερδίσει την αυτοπεποίθησή της και να χαράξει το δικό της μονοπάτι σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο. 

bpravi2-nb.jpg

Καθώς η συζήτησή μας πλησιάζει προς το τέλος της, τη ρωτώ για την Ελλάδα, τι γνωρίζει για τη χώρα μας, ποια μέρη έχει ή θέλει να επισκεφθεί. «Μου αρέσει πολύ το ελληνικό φαγητό. Ο καλύτερός μου φίλος είχε ένα ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι και ήμουν πάντα εκεί, τρώγοντας σπανακόπιτες και πίνοντας ούζο. Βρέθηκα, επίσης, στη Θεσσαλονίκη και αγάπησα την πόλη, τις πορτοκαλιές στον δρόμο, τα μουσεία, και γενικά την όλη ατμόσφαιρα. Στην πραγματικότητα, ως κορίτσι της Μεσογείου, αισθάνομαι πολύ κοντά σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Θα μου άρεσε να επισκεφθώ το Άγιο Όρος, αλλά ξέρω ότι δεν μπορώ! Επίσης, να έρθω στην Αθήνα, αλλά και στα νησιά. Και φυσικά, θέλω να τραγουδήσω στην Ελλάδα, πολύ σύντομα!» Στην τελευταία μου ερώτηση: «Αλήθεια, πώς ονειρεύεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από σήμερα;» η απάντησή της ήταν ειλικρινής και αφοπλιστική: «Ουάου, είναι πολύ μακριά! Πρώτα άφησέ με να βρω το κρεβάτι μου και να ονειρευτώ σήμερα, γιατί πραγματικά έχω ανάγκη από ύπνο».

Info: Το νέο άλμπουμ της Barbara Pravi με τίτλο “On N' enferme Pas Les Oiseaux” στην Ελλάδα από τη Minos EMI.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021