fbpixel

Search icon
Search
Back to normality: Tι μας έχει διδάξει η εποχή του κορωνοϊού
MAGAZINE

Back to normality: Tι μας έχει διδάξει η εποχή του κορωνοϊού

Έφτασε η στιγμή να κάνουμε τον απολογισμό γι' αυτά που μας έμαθε ο Covid-19


Ένας χρόνος ήταν αρκετός για ν’ αλλάξει η ζωή μας εκ θεμελίων. Ξεχάσαμε ό,τι ξέραμε, υιοθετήσαμε νέες συνήθειες, προσαρμοστήκαμε σε νέα δεδομένα. Και όχι μόνο στα καθημερινά logistics. Αν και είμαστε ακόμη αρκετά μουδιασμένοι για να συνειδητοποιήσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία και τις συνέπειες που αυτή είχε στη ζωή μας, είναι σίγουρο ότι βρίσκονται εκεί, καλά κρυμμένες μέσα μας. Και είναι πολλές και σοβαρές.

Ο φόβος

Υπάρχει κάτι περισσότερο μεταδοτικό από τον κορωνοϊό. Δεν κολλάει από τα σταγονίδια του σάλιου, αλλά από τις επαφές μας με τους άλλους, κι αυτό είναι ο φόβος που μόλυνε τις σχέσεις μας. Σύμφωνα με τη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Φωτεινή Καμπουρίδου, «μετά το πέρας του ιού θα λειτουργούμε διαφορετικά. Η ανθρώπινη επαφή, η αγκαλιά και ό,τι ήταν δεδομένο στην προηγούμενη ζωή μας, τώρα φαντάζει επικίνδυνο και δύσκολο πλέον να εκφραστεί άνευ όρων και ασυναίσθητα όπως παλιά. Κάποια στιγμή, όμως, αφού περάσει αρκετός χρόνος, θα επανέλθουμε στην προ-COVID εποχή, γιατί ως άνθρωποι όλα όσα στερηθήκαμε τα έχουμε ανάγκη».

Τι πρέπει να κρατήσουμε: Την αποδοχή για τα πράγματα που δεν έχουμε τη δύναμη ν’ αλλάξουμε.

Τι πρέπει να ξεχάσουμε: Τον ίδιο τον φόβο.

back2-1.jpg

Η πραγματική μοναξιά

Παρά το γεγονός ότι ήμασταν αρκετά τυχεροί να έχουμε στη διάθεσή μας internet, social media, Netflix, βιβλία, ραδιόφωνο και βιντεοκλήσεις που μας κράτησαν συνδεδεμένους, χάσαμε την πραγματική ανθρώπινη επαφή. Όπως μας λέει η ψυχολόγος: «Είτε βιώσαμε την καραντίνα μόνοι ή με την οικογένειά μας στο ίδιο σπίτι, όλοι νιώσαμε μοναξιά, γιατί το αίσθημα του να μην μπορείς να βρεθείς από κοντά με οικείους ανθρώπους και με φιλικά πρόσωπα είναι κάτι που όλους μας δυσκόλεψε και μας επηρέασε ψυχολογικά. Όμως, ήταν και μια ευκαιρία να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και σε πολλές περιπτώσεις να γνωρίσουμε, ν’ αποδεχθούμε και ν’ αγαπήσουμε τον εαυτό μας».

Τι πρέπει να κρατήσουμε: Το ότι γίναμε δημιουργικοί και δοκιμάσαμε πράγματα που δεν είχαμε ποτέ τον χρόνο να κάνουμε. Πειραματιστήκαμε στην κουζίνα, κάναμε spring cleaning, γυμναστική από το YouTube, ζωγραφίσαμε, γράψαμε. Άλλοι πάλι πήραν τη δύσκολη απόφαση ν’ αλλάξουν τη ζωή τους.

Τι πρέπει να ξεχάσουμε: Τα σκληρά lockdowns που πέρασαν.

Η Αναθεώρηση της ζωής

«Σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε τη ζωή με άλλο μάτι», επισημαίνει η κ. Καμπουρίδου. Και συνεχίζει: «Τα ασήμαντα έγιναν σημαντικά κι αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα, προσπαθούμε να τα διαφυλάξουμε με κάθε κόστος. Προέχει η υγεία, η ψυχολογία μας και η ουσία της ζωής, που είναι οι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις».

Τι πρέπει να κρατήσουμε: Με αισιοδοξία για το μέλλον, ας κρατήσουμε απ’ όλο αυτό ότι η αξία της ζωής «κρύβεται» στην υγεία, στην ενσυναίσθηση για τους γύρω μας και στην κοινωνική ευθύνη για το καλό όλων μας.

Τι πρέπει να ξεχάσουμε: Την αποστασιοποίηση που βιώσαμε και τους περιορισμούς που μας επιβλήθηκαν, τόσο στις μικρές ηλικίες, όσο και στις μεγαλύτερες.

Οι δεύτερες σκέψεις για την ασθένεια και το εμβόλιο

Απόλυτα λογικό, αφού οι αρνητές του είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς με τις απόψεις τους, η ίδια η επιστημονική κοινότητα δε γνωρίζει τις μακροπρόθεσμες -θα έλεγες ούτε καν τις βραχυπρόθεσμες- παρενέργειες και πολλοί ήμασταν αρκετά τυχεροί και δε θρηνήσαμε απώλειες.

Τι πρέπει να κρατήσουμε: Να διαβάζουμε, να ενημερωνόμαστε, να έχουμε εμπεριστατωμένη άποψη και ψύχραιμη στάση για τα θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας. Σειρήνες πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε εμείς να τις αντιμετωπίσουμε.

Τι πρέπει να ξεχάσουμε: Τον διχασμό που αυτή η ασθένεια προκάλεσε, την άγνοια για το πού βαδίζουμε, την ανασφάλεια για την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων.

Η αναγέννηση της φύσης

Από τον πρώτο καιρό της πανδημίας, όταν η μία χώρα μετά την άλλη οδηγούνταν από πανικό σε lockdown, είδαμε τη δύναμη που έχει η φύση να γιατρεύει τις πληγές που προκαλεί το ανθρώπινο χέρι ή η μόλυνση. Η διαπίστωση είναι αισιόδοξη και παράλληλα, αποκαρδιωτική, αφού μας δείχνει ξεκάθαρα τη λύση, αλλά και τη δική μας αδιαφορία.

Τι να κρατήσουμε: Τις εικόνες των χωρίς νέφος πόλεων, την αίσθηση του καθαρού αέρα, την κυριακάτικη ησυχία των μητροπόλεων.

Τι πρέπει να ξεχάσουμε: Ότι χρειάζεται να κλειστούμε στο σπίτι όλοι για να το πετύχουμε. Ας θυμόμαστε πάντα ότι η παραμικρή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Προσωπική υγιεινή και φροντίδα

Ποιος να το έλεγε ότι θα έπρεπε να επενδυθούν εκατομμύρια στην ενημέρωση του προφανούς: πλένουμε καλά τα χέρια μας, καθόμαστε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι, καλύπτουμε με τον αγκώνα το στόμα μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Εντάξει, προσθέσαμε και τις μάσκες στην εξίσωση και σταματήσαμε να τρίβουμε τα μάτια μας, αλλά η ουσία είναι ότι πιαστήκαμε αδιάβαστοι στην αλφαβήτα.

Τι πρέπει να κρατήσουμε: Αυτές τις απλές συνήθειες -χωρίς τις μάσκες. Θα μας προστατεύσουν στο μέλλον από πολλές μεταδοτικές ασθένειες.

Τι πρέπει να ξεχάσουμε: Το υστερικό επίπεδο που, από φόβο, αγγίξαμε.

kabouridou-1.jpg

Ευχαριστούμε την MSc Φωτεινή Καμπουρίδου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με ειδίκευση στη διαχείριση άγχους των μαθητών σε περίοδο εξετάσεων, για τις πληροφορίες.

Facebook: Καμπουρίδου Φωτεινή Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Επαγγελματικού Προσανατολισμού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2021