fbpixel

Search icon
Search
Αυτή η κατοικία με την απίστευτη θέα στην Τουρκία μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από ταινία του Hollywood
INTERIORS

Αυτή η κατοικία με την απίστευτη θέα στην Τουρκία μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από ταινία του Hollywood

Η πισίνα και η θάλασσα δίνουν την αίσθηση πως γίνονται «ένα»


Εάν επισκεφθείτε την αρχαία πόλη Bodrum της Τουρκίας, αναπόφευκτα θα μαγευτείτε από τη γοητεία των γαλάζιων νερών της. Αυτό το τμήμα της τουρκικής Ριβιέρας, άλλωστε, έχει κερδίσει το παρατσούκλι «η γαλαζοπράσινη ακτή», ενώ ο επικός ποιητής Όμηρος λέγεται, μάλιστα, ότι περιέγραψε την περιοχή ως «τη γη του αιώνιου γαλάζιου».

unnamed-11.jpg


Aλλά όταν ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Enis Karavil επιθεώρησε τον χώρο του πιο πρόσφατου έργου του -την ανακαίνιση μιας βίλας των αρχών της δεκαετίας του '80 στο βόρειο άκρο της χερσονήσου του Bodrum-, το πιο εμφανές μπλε χαρακτηριστικό ήταν μια πισίνα σε σχήμα καρδιάς. «Δεν ήταν και τόσο όμορφη», θυμάται.

Ο Karavil είχε αναλάβει να μεταμορφώσει το κουρασμένο κτίριο σε ένα αστικό καταφύγιο για το καλοκαίρι για ένα ευκατάστατο ζευγάρι (εκείνος επιχειρηματίας, εκείνη διακεκριμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων), τα δύο παιδιά τους και την ευρύτερη οικογένειά τους. «Ήθελαν ένα λειτουργικό σπίτι», εξηγεί ο Karavil, συνιδρυτής του διεπιστημονικού γραφείου Sanayi313 με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Επειδή ταξιδεύουν με παιδιά, δεν ήθελαν τόσα πολλά διακοσμητικά ή εύθραυστα αντικείμενα - ήθελαν να είναι εντελώς άνετοι». 

unnamed-10.jpg


Οι πελάτες ήλπιζαν επίσης να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν πολλούς επισκέπτες της οικογένειας και των φίλων τους, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση ενός ιδιωτικού καταφυγίου. Η λύση; «Το προσεγγίσαμε σαν ένα μικρό boutique ξενοδοχείο», λέει ο Karavil.

Οι οικοδομικοί περιορισμοί στην περιοχή δεν επέτρεπαν την κατεδάφιση του κτιρίου. Αλλά για τον Karavil, κάθε προϋπάρχον σχέδιο -όσο ατυχές κι αν είναι- διαθέτει έναν πυρήνα που του δίνει την ευκαιρία να πειραματιστεί. Το βασικό highlight αυτού του σπιτιού αποτελεί το γεγονός ότι είναι σκαρφαλωμένο σε ένα προνομιακό οικόπεδο με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

unnamed-5.jpg


Το σπίτι στο Bodrum ήταν ιδιαίτερα δύσκολο: απαιτήθηκε όχι μόνο μια πλήρης αισθητική ανανέωση (η πισίνα σε σχήμα καρδιάς ήταν μόνο η αρχή), αλλά και μια τεχνική αναμόρφωση, σύμφωνα με τις αυστηρές σεισμικές απαιτήσεις της περιοχής. Σε συνεργασία με τον σχεδιαστή τοπίου Murat Pilevneli, η Sanayi313 επανασχεδίασε το ακίνητο ως μια σειρά από καταπράσινες, κλιμακωτές πλατφόρμες που ακολουθούν το έδαφος μέχρι τη θάλασσα.

Το τριώροφο κεντρικό σπίτι είναι το αγκυροβόλιο του οικοπέδου έκτασης μισού στρέμματος. Οι σχεδιαστές θέλησαν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά ασβεστωμένα σπίτια που βρίσκονται στην ακτογραμμή του Bodrum. Έτσι, ξανασκέπασαν το κτίριο με hekimköy, μια τοπική πέτρα. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι αυθεντικό», λέει ο Karavil. «Ήταν ένας εξαιρετικός συνδυασμός στο μυαλό μου».

unnamed-4-vkLx7.jpg


Όσο για το εσωτερικό της κατοικίας, «η διαδικασία σχεδιασμού μου ξεκίνησε με τη σκάλα. Ήθελα να έχω μια μνημειώδη σκάλα που να μοιάζει με γλυπτό». Οι ευάεροι κοινόχρηστοι χώροι, όπως το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα, βρίσκονται στο κάτω επίπεδο. Τα υπνοδωμάτια καταλαμβάνουν τους δύο ανώτερους ορόφους και σχεδιάστηκαν σαν σουίτες ξενοδοχείου, έτσι ώστε η οικογένεια και οι guests να αισθάνονται σαν να βρίσκονται στο δικό τους καταφύγιο. 

Η παλέτα είναι γήινη και ανάλαφρη, που ορίζεται από τοίχους με γύψο, ξύλινες επενδύσεις κι έπιπλα κατά παραγγελία από υλικά όπως λινό, λυγαριά και μπαστούνι, «υλικά που μας θυμίζουν το καλοκαίρι», προσθέτει ο Karavil. Το σκηνικό απογειώνεται με μερικά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων αυτά των Arik Levy, Hermann Nitsch και Marion Verboom.

unnamed-8.jpg


Αλλά τα κύρια αξιοθέατα βρίσκονται μόλις λίγα βήματα έξω. Εκτός από ένα σκεπαστό υπαίθριο σαλόνι βρίσκεται μια πισίνα υπερχείλισης που μοιάζει βγαλμένη από ταινία και την οποία οι σχεδιαστές ανέσκαψαν προσεκτικά για να μεγιστοποιήσουν τη θέα και να αναδείξουν το εμβληματικό μπλε των νερών της περιοχής. «Όταν κοιτάζεις την πισίνα και τη θάλασσα, νιώθεις ότι συνδέονται κατά κάποιο τρόπο», ολοκληρώνει ο Karavil.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Με πληροφορίες από ELLE Decor | Φωτογραφίες: Ibrahim Ozbunar