fbpixel

Search icon
Search
Αυτό το υπέροχο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη αποτελεί την πρώτη σχεδιαστική απόπειρα της designer, Frida Escobedo
INTERIORS

Αυτό το υπέροχο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη αποτελεί την πρώτη σχεδιαστική απόπειρα της designer, Frida Escobedo

Και το αποτέλεσμα έχει τον τρόπο να μας εμπνέει


H αρχιτέκτονας Frida Escobedo, με έδρα την πόλη του Μεξικού, συγγραφέας του Bergen και αποδέκτης του βραβείου Charlotte Perriand 2024, είναι γνωστή για τις τολμηρές ιδέες της, οι οποίες περιλαμβάνουν μια δικτυωτή δομή για το Serpentine Pavilion του 2018 στο Λονδίνο κι ένα ξενοδοχείο που μοιάζει με δεντρόσπιτο στο Quintana Roo. Πρόσφατα εργάστηκε σε νέα έργα στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης και αυτού του οικιστικού σχεδίου - της πρώτης της ανάπτυξης διαμερισμάτων στην πόλη.

fg2qo9rog9psqxapmny5wc-768-80jpg.webp


Σε έναν δεντροφυτεμένο δρόμο στο Boerum Hill του Brooklyn, το έργο των κατασκευαστών Avdoo & Partners περιλαμβάνει 105 κατοικίες σε ένα επταώροφο νέο κτίριο με ρυθμική πρόσοψη σε αποχρώσεις εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές πέτρες της περιοχής. Στο επίκεντρό του βρίσκεται μια χαρακτηριστική είσοδος με γυάλινα τοιχώματα και μια γεμάτη φως κυλινδρική σκάλα, που οδηγεί σε κοινόχρηστες παροχές όπως ένα studio τέχνης, μια σουίτα ευεξίας και μια αίθουσα μουσικής, καθώς και σε χώρους με απεριόριστο πράσινο, όπως ένα πάρκο και δύο κήπους στον τελευταίο όροφο, σχεδιασμένους από τους DXA Studio και Patrick Cullina.

jg6vgwkfytnmkbs9rrah4d-768-80jpg.webp

 
Oι κατοικίες κυμαίνονται από studio έως πέντε υπνοδωμάτια σε 53 ξεχωριστούς τύπους μονάδων, συμπεριλαμβανομένων ρετιρέ με ιδιωτικές πισίνες στον τελευταίο όροφο και μονάδες -τύπου town-house- με ιδιωτικούς κήπους. Όλες σχεδιάστηκαν από την Workstead, ένα τοπικό γραφείο που ιδρύθηκε το 2009 από τους Stefanie Brechbuehler και Robert Highsmith, για να συμπληρώσουν την προσαρμοσμένη πρόσοψη από τοιχοποιία του Escobedo. Μεταφέροντας κομψά τα στοιχεία του εξωτερικού σχεδιασμού στους εσωτερικούς χώρους, τα δωμάτια διαθέτουν μια ζεστή χρωματική παλέτα και απλές γεωμετρικές φόρμες.

«Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι ατελείωτα γρήγορη ως προς τους ρυθμούς της και θέλαμε το Bergen να προσφέρει μια άμεση αίσθηση ανακούφισης και ηρεμίας», λέει ο Ryan Mahoney, διευθυντής της Workstead. «Εμπνευσμένοι από την τοιχοποιία και τη γεωμετρία της αρχιτεκτονικής της Frida Escobedo, δώσαμε έμφαση στο φυσικό φως, τα φυσικά υλικά και τις απαλές υφές, σχεδιάζοντας σπίτια που είναι φτιαγμένα για να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου».

ndzbuuhclovymuhyjrzixc-768-80jpg.webp


Στα λευκά δρύινα δάπεδα του κτιρίου, τα ψηλά ταβάνια και τα παράθυρα με διπλά τζάμια, η ομάδα της Workstead πρόσθεσε γήινους τόνους, στοιχεία κατά παραγγελία και ειδικά σχεδιασμένο φωτισμό, επιλέγοντας φυσικά υλικά. Οι κουζίνες διαθέτουν πάγκους από χαλαζίτη Taj Mahal, ενώ τα πρωτεύοντα μπάνια είναι επενδυμένα με μάρμαρο Crema Vanilla και περιλαμβάνουν υλικό από βουρτσισμένο νικέλιο και προσαρμοσμένες ματαιοδοξίες από λευκή βελανιδιά.

Η χρωματική παλέτα γίνεται όλο και πιο πλούσια καθώς περιηγείται κανείς μέσα στο κτίριο, μεταβαίνοντας σταδιακά από τους φωτεινούς και ανοιχτούς τόνους του λόμπι της εισόδου σε βαθύτερους, κοσμήματος τόνους στους υψηλότερους ορόφους. Η Workstead συνεργάστηκε επίσης με τεχνίτες και τοπικούς κατασκευαστές για να δημιουργήσει προσαρμοσμένα στοιχεία ειδικά για την ανάπτυξη, όπως λαβές από μασίφ λευκή δρυ για τις κουζίνες και καθρέφτες με πλαίσιο από λευκή δρυ στις τουαλέτες.

5rnu3sgu2ama5gmpegayyc-768-80jpg.webp


Επίσης, πίσω από έργα όπως το The Dewberry στο Charleston και το Olympia στο Dumbo της Νέας Υόρκης, η Workstead, η οποία εδρεύει τόσο στο Brooklyn όσο και στο Salisbury του Connecticut, μόλις δημοσίευσε τη δεύτερη μονογραφία της, Interiors of Belonging, με τη Rizzoli. Το βιβλίο υπογραμμίζει πώς η προσέγγιση του γραφείου ενημερώνεται από τη γνήσια συνεργασία και στοχεύει στη δημιουργία φιλόξενων αλλά και απρόβλεπτων χώρων.

Φωτογραφίες: Jonathan Hokklo, Wallpaper