fbpixel

Search icon
Search
Αθηναγόρας Κωστάκος: Ο Έλληνας σεφ που κατακτά αυτήν τη στιγμή το καλύτερο εστιατόριο του Λονδίνου
MAGAZINE

Αθηναγόρας Κωστάκος: Ο Έλληνας σεφ που κατακτά αυτήν τη στιγμή το καλύτερο εστιατόριο του Λονδίνου

Αφού πρώτα κυριάρχησε στις κουζίνες της Μυκόνου και επεκτάθηκε επιχειρηματικά στο Σικάγο


Ο Έλληνας σεφ που κυριάρχησε στις κουζίνες της Μυκόνου και επεκτάθηκε επιχειρηματικά στο Σικάγο κατακτά αυτήν τη στιγμή το καλύτερο εστιατόριο του Λονδίνου, το Bacchanalia, μαγειρεύοντας... ελληνικά!

Θα έλεγε κάποιος ότι το όνομά σας ανήκει στο Πάνθεον των Ελλήνων σεφ, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. 

Ξεκινώντας την καριέρα μου στη Μύκονο, θα νιώθω πάντα ότι η έδρα και το μαγειρικό μου «σπίτι» είναι εκεί. Ωστόσο, αισθάνομαι πολύ περήφανος για τα projects μου στο Σικάγο, καθώς έβαλαν δυναμικά στο παιχνίδι τη σύγχρονη ελληνική σφραγίδα. Δεν μπορώ να κρύψω ότι το πιο σημαντικό εστιατόριο της διαδρομής μου είναι το Bacchanalia στο Mayfair του Λονδίνου, καθώς εκεί δίνω ένα σημαντικό στίγμα για το πόσο δυνατά έχει μπει η ελληνική κουζίνα σε μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Μιλάμε για μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ κι εκεί παρουσιάζουμε τις ελληνικές γεύσεις στις πιο επίσημες, αλλά ταυτόχρονα και γνώριμες, προσιτές μορφές της. Το γεγονός μάλιστα ότι όλη η ομάδα μου απαρτίζεται από Έλληνες κάνει αυτήν την εμπειρία τόσο αυθεντική!

Αισθάνεστε πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό; 

Το υποστηρίζω και πιστεύω ότι αυτό είναι που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Έχω ένα βαρύ πρόγραμμα με πάνω από 100 πτήσεις τον χρόνο, αλλά κάθε φορά λέω στον εαυτό μου πως σε 15 χρόνια η ελληνική γαστρονομία θα έχει υψηλή θέση στον πλανήτη και θα έχω βάλει κι εγώ σίγουρα ένα λιθαράκι.

snapinstaapp-370575350-1452100872244315-797478492718658374-n-1080.jpg


Γ
ιατί οι τοπικές κουζίνες της χώρας μας κερδίζουν έδαφος έναντι της παγκοσμιοποίησης του φαγητού; 

Το ελληνικό φαγητό είναι η επιτομή της μεσογειακής διατροφής και ίσως η πιο vegan κουζίνα του κόσμου με τα ατελείωτα λαδερά, με βάση της τα μαγειρέματα σε ανοιχτή φωτιά και με την απλότητα των συνταγών της. Φρέσκιες σαλάτες, ψάρια και θαλασσινά σε αφθονία. Είναι μια κουζίνα υγιεινή. Από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, κάθε ενότητα αυτής της χώρας είναι ένα θεματικό εστιατόριο και μάλιστα πολύ ενδιαφέρον.

Είναι η sustainable προσέγγιση μέρος της μεσογειακής γαστρονομικής κουλτούρας; 

Μα φυσικά! Σκεφτείτε ότι τα ελληνικά πιάτα διαθέτουν πρώτες ύλες εποχής και μαγειρεύονται με τη λιγότερη δυνατή ενέργεια, είτε ελαφρά μαγειρεμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και ωμά. Το sustainability είναι στάση ζωής και όχι απλά μια έννοια.

Όταν λέμε αυθεντική ελληνική γεύση, τι σας έρχεται αμέσως στο μυαλό; 

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ή θα υπάρξει για μένα πιο ελληνική γεύση από τις γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με λίγο φέτα το καλοκαίρι… Όπως επίσης και μερικοί αχινοί πάνω σε ένα φρυγανισμένο ψωμί με αγουρόλαδο και λεμόνι. Δεν μιλάω για φαγητό όταν σκέφτομαι τις γεύσεις αυτές, αλλά για ένα ταξίδι σε κάποιο ελληνικό καταγάλανο νησί!

Αποτελεί η χώρα μας έναν άξιο ανταγωνιστικό γαστρονομικό προορισμό; 

Σήμερα και μάλιστα εδώ και καιρό, η Ελλάδα είναι ίσως μια από τις ενδιαφέρουσες χώρες από γαστρονομικής άποψης και μάλιστα ανταγωνίζεται κορυφαίους αντίστοιχους προορισμούς, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Τι θεωρείτε «επαναστατικό» μαγειρικά αυτήν την εποχή; 

Επανάσταση είναι για μένα να μπορείς να θυμάσαι το σύνολο της εμπειρίας. Όταν, δηλαδή, κάποιος καλεσμένος κρατάει μια γευστική ανάμνηση φιλοξενίας στο μυαλό του.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πιάτο που δοκιμάσατε τελευταία; 

Μια φοβερά νόστιμη μακαρονάδα με αχινό, σκόρδο και καυτερή πιπεριά.

Μοιραστείτε μαζί μας το top 3 των καλύτερων εστιατορίων στο Λονδίνο. 

Το Manteca για εναλλακτική αλλά πεντανόστιμη ιταλική κουζίνα. Το Brat για το φοβερό του στιλ μαγειρέματος στην ανοιχτή φωτιά. Και φυσικά, το Bacchanalia για τον καλύτερο ταραμά και τα πιο εύγεστα γλυκά του Λονδίνου.

img-3216.jpg


Π
ού χτυπάει η καρδιά της γαστρονομίας αυτήν τη στιγμή στον κόσμο; 

Για μένα χτυπούσε και χτυπάει στο Λονδίνο για την πολυπλοκότητά του. Στην Ασία, σίγουρα στο Τόκιο και στην Αμερική, σίγουρα στην Καλιφόρνια για τα μοναδικά της υλικά.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Διαβάσαμε για το εντυπωσιακό εστιατόριο Pixi στο Etiler, αλλά και για τον Scorpios που ανοίγει στο Bodrum. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα; 

Αυτήν τη στιγμή ανοίγω ένα καινούριο εστιατόριο στο Annabel’s του Λονδίνου, το Bolivar. Επίσης, το καλοκαίρι ετοιμάζουμε το opening στον Scorpios στο Bodrum της Τουρκίας, κι έπειτα σειρά έχει η Κύπρος, όπου θα βρεθώ με δύο νέα εστιατόρια, αλλά και το Mexico City στις ΗΠΑ, όπου θα εγκαινιάσω το δεύτερο ελληνικό εστιατόριό μου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024