fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Χαλκιδικής: Ό,τι νέο ανυπομονούμε να απολαύσουμε τις προσεχείς ημέρες
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Χαλκιδικής: Ό,τι νέο ανυπομονούμε να απολαύσουμε τις προσεχείς ημέρες

Όσα αξίζουν την προσοχή σας και δεν πρέπει να χάσετε


Η Χαλκιδική αποτελεί μονόδρομο για άλλο ένα καλοκαίρι, τόσο για εμάς τους Θεσσαλονικείς όσο και για τους travelers από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Αυτές τις ημέρες, κινείται σε ρυθμούς τέχνης, παρουσιάζοντας τις πιο πολυαναμενόμενες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, στο πλαίσιο διαχρονικών καλοκαιρινών φεστιβάλ. Σημαντικά ονόματα του χώρου κι ενδιαφέρουσες προτάσεις για ψυχαγωγία και διασκέδαση, που σίγουρα δεν πρέπει κανείς να χάσει.

Κρατήστε σημειώσεις...

ΘΕΑΤΡΟ


Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2024

222239725-1241559346305461-5139157055364251398-n.jpg
Φωτογραφία: Cityportal

Έχοντας περάσει 32 χρόνια της ζωή του, από το 1993 που ιδρύθηκε, το Φεστιβάλ Κασσάνδρας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Βορείου Ελλάδος, έναν συνεκτικό ιστό ανάμεσα στον άνθρωπο και την τέχνη. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει εκδηλώσεις από τις 13 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου.

Info: Αμφιθέατρο Σίβηρης, Σίβηρη. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

«Η Θάλασσα και ο Γέρος» στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου

thalasa-geros-1000.jpg

Μια διασκευή βασισμένη στο κλασικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο «Ο γέρος και η θάλασσα». του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Το έργο αυτό κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και παρομοιάζεται με ομηρικό έπος. Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο -τον οποίο υποδύεται ο Τάσος Νούσιας- και το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη και απέραντη θάλασσα. Την επική συνάντησή του με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο ο ήρωας κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνκσι. Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Βασίλης Μηλιώνης, Φαίδρα Σούτου.

Info: Ανοιχτό Θέατρο Πολύγυρου (Δίπλα στο κλειστό γυμανστήριο Πολύγυρου), 13 Ιουλίου στις 21:30.

«Μια φωτεινή ελεγεία για την Ανθούλα Σταθοπούλου» στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής

885445.jpg

Στην παράσταση «Μια φωτεινή ελεγεία» για την Ανθούλα Σταθοπούλου, μια ποιήτρια ακροβατεί στα όρια της ζωής και του θανάτου και, καθώς η ζωή της τελειώνει, προσπαθεί να κρατηθεί από τις λέξεις, αυτές που υπηρέτησε. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Γιάννη Σολδάτου και της Έφης Βενιανάκη βασίζεται στην επεξεργασία και τον ιδιαίτερο τονισμό της κάθε λέξης. Οι λέξεις μετατρέπονται σε «σκηνικά αντικείμενα» κι εκφέρονται με ιδιαίτερη έμφαση, χωρίς να γίνονται μανιέρα. Τα ζητήματα της υπαρξιακής αγωνίας του ανθρώπου, η φθορά και ο θάνατος στο ποιητικό σύμπαν του έργου δεν παύουν να έχουν τολμηρή επικαιρότητα, αφού και η εποχή μας δοκιμάζεται στα ίδια διαχρονικά ζητήματα. Η Ανθούλα Σταθοπούλου σε ηλικία 27 ετών, την άνοιξη του 1935, φεύγει από τη ζωή αφήνοντας σημαντικό ποιητικό έργο. Στην έκθεση που συνοδεύει την παράσταση το σήμερα συνδέεται με το χθες, διαμέσου φωτογραφικών τεκμηρίων από εγκαταλειμμένα σανατόρια, όχι σαν ρεαλιστικό γράφημα αλλά ως εικαστική ιστοριογραφία. Η ιδιαιτερότητα της ταυτότητάς τους τα μεταγράφει στα περίπλοκα μονοπάτια που ανοίγει η μνήμη στη μυθογραφία του εικοστού αιώνα. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σολδάτος, Έφη Βενιανάκη. Ερμηνεύουν: Ευτυχία Γιακουμή, Πηνελόπη Μασούρη.

Info: Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής (Νέα Φλογητά), 13 και 14 Ιουλίου στις 21:00.


ΜΟΥΣΙΚΗ


Sani Resort Festival 2024: Jazz on the Hill - Madeleine Peyroux

30870911-web1-221031-pnr-peyrouxsidney-madeline-1.jpg

20 χρόνια μετά το διάσημο άλμπουμ της "Careless Love", το οποίο πούλησε μισό εκατομμύριο αντίτυπα, και δέκα χρόνια από την πρώτη της εμφάνιση στο Sani Festival, η Madeleine Peyroux επιστρέφει στον Λόφο της Σάνης με το πιο τολμηρό έργο της δισκογραφίας της, "Let's Walk". Στο ολοκαίνουριό της άλμπουμ, η καλλιτέχνιδα συνδέει έντεχνα τις jazz, folk και chamber pop μελωδίες, ενώ οι στίχοι της, γεμάτοι συναίσθημα και ειλικρίνεια, αγγίζουν με κατανόηση και διορατικότητα σημαντικά ζητήματα της εποχής μας. Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της, ως έφηβη, στους δρόμους του Παρισιού, η καταξιωμένη τραγουδίστρια-τραγουδοποιός πλέον γεμίζει τις μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο, εντυπωσιάζοντας τα κοινά με τη χάρη, αλλά και τη στιβαρότητα μίας σύγχρονης Billie Holiday, ενώ οι άλτο χροιές της φέρνουν στο νου τους Leonard Cohen, Tom Waits, Bob Dylan, Hank Williams και Joni Mitchell. «Εκεί που πάνε οι καρδιές και ο νους μας, ας περπατήσουμε, ας κυλήσουμε» ("Where hearts and minds will go, let's walk, let's roll"), λέει η Peyroux στο ομότιτλο κομμάτι του νέου της δίσκου, παροτρύνοντάς μας να αφεθούμε στη μαγευτική φωνή της, το Σάββατο 13 Ιουλίου, στον Λόφο της Σάνης κάτω από τον έναστρο ουρανό της Μεσογείου.

Info: Sani Resort - Λόφος Σάνης (Κασσάνδρα - Σάνη), 13 Ιουλίου στις 21:30.

Bing Band of Moudania και Μαρία Ντεβιτζάκη στο Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών

devitzaki.jpg

Η Big Band of Moudania, που δε δραστηριοποιείται μόνο σε τοπικό επίπεδο (στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, όπου γεννήθηκε) αλλά έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές σε διοργανώσεις όλης της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης φέρνει στο προσκήνιο μια αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα του εξωτερικού που επιστρέφει στις ρίζες της. Η σοπράνο Μαρία Ντεβιτζάκη με πολύ αξιόλογες σπουδές σε Ελλάδα κι Ευρώπη και διεθνή καριέρα γυρίζει στον τόπο όπου μεγάλωσε και με τη συνοδεία της Big Band υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Γιώργου Σαμαρά ετοιμάζεται να μας χαρίσει υπέροχες ερμηνείες. Γι’ αυτό και η συναυλία πραγματοποιείται με τον εύστοχο τίτλο: "Back to the roots" (Επιστροφή στις ρίζες). Το πρόγραμμα θα περιλάβει διαχρονικές μελωδίες, «πειραγμένες» συνθέσεις και φρέσκες ενορχηστρώσεις από τραγούδια και μουσικές που όλοι αγαπήσαμε και σιγοτραγουδήσαμε. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θάλασσας 2024.

Info: Αμφιθέατρο Νέων Μουδανίων (Νέα Μουδανιά), 19 Ιουλίου στις 21:30.


DON'T MISS


Γαστρονομική σύμπραξη στο Domes Noruz Kassandra

topos-restaurant-1.jpg

To Domes Noruz Kassandra και το εστιατόριο του, "Topos", καλωσορίζουν το ολοκαίνουριο γαστρονομικό concept SiMά. Τρεις διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ελληνικής γαστρονομίας, ο Σωκράτης Μπεληγιάννης και η Ρόη Αποίκου από το εστιατόριο «Μαιτρ και Μαργαρίτα» και ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης από το «Συν-Τροφή» ενώνουν τη δημιουργικότητά τους και προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία βασισμένη στην ελληνικότητα και την εποχικότητα. Το SiMά σημαίνει κοντά, και γύρω από αυτήν την έννοια έχουν δημιουργήσει ένα μενού που αναδεικνύει τις φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης και θάλασσας, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά. Τα δύο εστιατόρια που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη έχουν αγαπηθεί πολύ από ντόπιους και ξένους και μοιράζονται κοινή οπτική για τη γαστρονομία. Το νέο αυτό εγχείρημα ευθυγραμμίζεται με το lifestyle και τη φιλοξενία της Domes, καλώντας το κοινό να έρθει κοντά, να γευθεί και να γιορτάσει. Για δύο μήνες, το SiMά θα φιλοξενηθεί στο πλήρως ανακαινισμένο και πρωτοποριακό Domes Noruz Kassandra, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και απόλυτα εναρμονισμένο με την αισθητική και την ποιότητα εξυπηρέτησης που προσφέρει το resort. Μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, με έμφαση στο μοίρασμα, την επαφή με τη φύση, την εποχικότητα και την παράδοση, που αποτυπώνει ευφάνταστα την ελληνική κουζίνα σας περιμένει στο Domes Noruz Kassandra και στο SiMά.

Info: Domes Noruz Kassandra (Χανιώτη 630 85).