fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Ό,τι νέο θα απολαύσουμε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Ό,τι νέο θα απολαύσουμε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Ο Οκτώβριος είναι εδώ και η Θεσσαλονίκη έχει υποδεχθεί για τα καλά τη φθινοπωρινή σεζόν. Προτάσεις για όλα τα γούστα και για κάθε ώρα της ημέρας γεμίζουν την εβδομάδα μας με ενδιαφέροντα δρώμενα, που αξίζουν την προσοχή μας.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

59 Δημήτρια: Nomadics

nomadics1.jpg

Στο έργο Nomadics οκτώ χορευτές εξερευνούν πώς να δώσουν φωνή στη φύση, σε μια σύλληψη που αναζητεί να επικοινωνήσει με τους θεατές και να επεκτείνει τη συνείδησή τους μέσω μιας πεζοπορίας, που προηγείται της παράστασης. Έτσι, το κοινό γνωρίζει τους χορευτές και οι χορευτές γνωρίζουν το κοινό τους, δημιουργούν σχέσεις και μαζί διασχίζουν μέρος της φύσης, της πόλης και τέλος της σκηνής, μέχρι την έναρξη της παράστασης. Οι ερμηνευτές απεικονίζουν πώς η φύση κοιτάζει πίσω τον άνθρωπο και υποφέρει τα βήματά του. Ενσαρκώνουν πώς ανακτά τη θέση της και ανταποδίδει.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 21:00.

59α Δημήτρια: Μαζί, στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου

mitsias.jpg

Το πρώτο τραγούδι στη δισκογραφία της Μαρίας Φαραντούρη είναι το Ματωμένο φεγγάρι σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Aκολουθούν άλλα τρία τραγούδια των δύο δημιουργών, του 1965. Στη συνέχεια, η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τον λόγο του ποιητή με μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σε τέσσερα έργα: Τα παράλογα, Εφιάλτης της Περσεφόνης, Σκοτεινή μητέρα και Αμοργός. Με αυτή την παρακαταθήκη, οι δύο καλλιτέχνες αποφάσισαν να μας ξεναγήσουν Μαζί, στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου. Κοντά τους η Αγαθή Δημητρούκα και επτά καταξιωμένοι μουσικοί.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 21:00.


Τρίτη

Ομαδική έκθεση "Street Photo"

898576.jpg

H Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας των μελών της Λέσχης Δημιουργικής Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, της Out of Focus. Συμμετέχουν: Αγγέλογλου Ευάγγελος, Ασλανίδου Δανάη, Γκίκας Ευάγγελος, Ζαννάκη Ελένη κ.ά.

Info: Λέσχη φωτογραφίας "Out of Focus" (Αγνώστου Στρατιώτου 3), Τρίτη 19:00 - 21:00.

Ταινία "The Silent Hour"

897156.jpg

Η ταινία ακολουθεί έναν αστυνομικό ντετέκτιβ με προβλήματα ακοής, που εργάζεται ως διερμηνέας για το τμήμα και πρέπει να αντιμετωπίσει μια ομάδα διεφθαρμένων αστυνομικών που προσπαθούν να εξοντώσουν μία κωφή μάρτυρα φόνου σε μια πολυκατοικία. Σκηνοθεσία: Brad Anderson. Σενάριο: Dan Hall. Πρωταγωνιστούν: Mark Strong, Joel Kinnaman, Mekhi Phifer.

Info: Options Μακεδονία Αιθ. 9 (Τομπάζη 15, Πυλαία), Τρίτη στις 22:30.


Τετάρτη

«Το Τραγούδι της Φλέρυς» του Δημήτρη Οικονόμου στο Artbox Fargani Theater

852767.jpg

1985. Ρωμαϊκή Αγορά. Η τελευταία μεγάλη συναυλία της Φλέρυς Νταντωνάκη. Το καλλιτεχνικό γεγονός παίρνει τεράστιες διαστάσεις και το πλήθος είναι τόσο μεγάλο που παρακολουθεί τη συναυλία κρεμασμένο στα κάγκελα. Λίγο πριν την έναρξη, η Φλέρυ παθαίνει κρίση αγοραφοβίας και αρνείται να βγει στη σκηνή. Περνάει κάποια ώρα μόνη της προσπαθώντας να συνέλθει και να βρει το κουράγιο που χρειάζεται. Πώς ένιωθε; Από πού προσπαθούσε να αντλήσει δύναμη; Ποιες ήταν οι αξίες της και ποιοι οι εφιάλτες της; Με αυτά τα δραματικά λεπτά, τις σκέψεις, τα συναισθήματά, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες της τραγουδίστριας καταπιάνεται το έργο, αναζητώντας το όριο εκείνο ανάμεσα στην Τέχνη και τη θυσία. Την ιδιοφυία και το τίμημα. Ο Μάνος Καρατζογιάννης, μετά τις παραστάσεις «Για την Ελένη», για την Ελένη Παπαδάκη, «Φύλακας μιας Επανάστασης», για τον Γιάννη Βλαχογιάννη, και την ταινία του για τη Μελίνα Μερκούρη «Μελίνα Στοπ – Καρέ, αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», σκηνοθετεί την Ελένη Κοκκίδου σε μια παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς την περασμένη θεατρική σεζόν. Το κείμενο της παράστασης για τη φωνή – φαινόμενο του ελληνικού τραγουδιού, τη Φλέρυ Νταντωνάκη υπογράφει ο βραβευμένος πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου. Ερμηνεία: Ελένη Κοκκίδου.

Info: Artbox Fargani Theater (Αγίου Παντελεήμονος 10), Τετάρτη στις 20:00.

59α Δημήτρια: Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας

sofia-philharmonic-photo-by-vasilka-balevska.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη σπουδαία Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σόφια: Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού» και του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων. Στο πόντιουμ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Σόφιας και νυν Υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Nayden Todorov.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τετάρτη στις 21:00.


Πέμπτη

Αlexandre Mitchell έκθεση «Πόλεις της χαμένης μνήμης»

894089.jpg

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει την έκθεση «Πόλεις της χαμένης μνήμης/ Cities of Lost Memory» του Alexandre Mitchell, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο πολιτιστικό κέντρο Full Circle των Βρυξελλών. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 20 σχέδια, με ινδική μελάνη, με θέματα που αφορούν ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, προβάλλουν δύσκολες όψεις της Ιστορίας και φιλοδοξούν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159), Πέμπτη 09:00 - 14:00.

Αναδρομική έκθεση «Βάσω Κατράκη - Χαράγματα»

xaragmata.jpg

Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση Βάσω Κατράκη – Χαράγματα, με έργα από τη συλλογή της οικογένειας Μαριάννας Κατράκη. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την οικογένεια Μαριάννας Κατράκη, παρουσιάζει περί τα 90 έργα, που διατρέχουν το σύνολο της δουλειάς της: από τα πρώτες ξυλογραφίες της στα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως τις συνθέσεις της δεκαετίας του 1980. Πλούσιο εποπτικό υλικό πλαισιώνει την έκθεση, ενώ ξεχωριστή έμφαση δίνεται στα έργα, τα οποία η χαράκτρια φιλοτέχνησε την περίοδο 1967-1974, με αφορμή και την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Info: Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη), Πέμπτη 10:00 - 18:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

59α Δημήτρια: 150 χρόνια Arnold Schönberg- Aron Quartet, Xρήστος Μαράντος

marantos-khrestos-18-10-24-1.jpg

Μια συναυλία των Aron Quartet από την Αυστρία σε σύμπραξη με τον διαπρεπή Έλληνα πιανίστα Χρήστο Μαράντο, για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου καθιερωτή του δωδεκαφθογγισμού Arnold Schönberg, ενός από τους επιδραστικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα που κληροδότησε στην ανθρωπότητα έναν νέο τρόπο σκέψης.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Παρασκευή στις 20:30.

«Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλλερ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

894018.jpg

Ο «Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλλερ, του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη πρεμιέρα του ΚΘΒΕ. Το έργο θα παρουσιαστεί μέσα από την καινοτόμο οπτική του Γιάννη Χουβαρδά, ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες και πλέον διακεκριμένους καλλιτέχνες της γενιάς του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, ενώ ο Γιάννης Χουβαρδάς μαζί με τη σκηνοθεσία υπογράφει και τη διασκευή, δραματουργική & σκηνική επεξεργασία μετάφρασης. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολυαναμενόμενη παραγωγή του ΚΘΒΕ προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο και θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου, που οργανώνεται γύρω από μια κεντρική θεματολογία, η οποία εστιάζει στην ηθική και πνευματική εξόντωση του ανθρώπου, μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία -παντελώς διεφθαρμένη από την εξουσία και το χρήμα- που αδυνατεί να βρει την ισορροπία και το μέτρο. Παίζουν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Λουκία Βασιλείου, Ζωή Ευθυμίου κ.ά.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Μαιευτήριο» του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Τ

maieutirio-dt.jpg

Το άκρως επίκαιρο έργο του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα και ακτιβιστή Θανάση Τριαρίδη, μας συστήνει τη φετινή σεζόν, ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής στο Θέατρο Τ από την Εταιρεία Θεάτρου Πρόταση, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Μια σαρδόνια σκοτεινή κωμωδία που φωτίζει την αιώνια κτηνωδία της εξουσίας που προσπαθεί να ελέγξει την λαχτάρα του ανθρώπου να μάθει και να ορίσει το μέλλον του. Γνωστός για τα πολιτικά, προκλητικά του έργα που εστιάζουν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, ο Θανάσης Τριαρίδης αμφισβητεί με το "Μαιευτήριο" τις βεβαιότητες μιας ολόκληρης γενιάς αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της. Παίζουν: Δημήτρης Αϊναλής, Βασίλης Βασιλείου, Γιάννης Καίδας κ.ά.

Info: Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 20:00.

12ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης 2024

02.jpg

Ο ΜΕΑΣ Τρίτων Θεσσαλονίκης, με τη θεσμική συνεργασία των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά και τη θεσμική υποστήριξη της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Υφυπουργείου Αθλητισμού - Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού - Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, προκηρύσσει και διοργανώνει τον 12 ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης–ZeniΘ και παράλληλα τους Δρόμους Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 5.000μ., καθώς και το Δρόμο του 1 Μιλίου.

Info: Δείτε περισσότερα εδώ.

Η Αλέξια Ερμηνεύει τα Κλασικά με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

500-alexia-1.jpg

Η Αλέξια, η οποία εισήγαγε τη Φωνητική Τζαζ στο ελληνικό mainstream πεντάγραμμο, γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του διεθνώς αναγνωρισμένου και πολλές φορές πλατινένιου δίσκου της, «Η Αλέξια Ερμηνεύει Τα Κλασικά». Συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και μαζί με επίλεκτους μουσικούς από την τζαζ ορχήστρα της, η Αλέξια αναβιώνει τη Χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και της ελληνικής τζαζ από το 1930 μέχρι το 1960, επαναφέροντας τραγούδια με μελωδία, αρμονία και όμορφες ενορχηστρώσεις που διακονούν και δοξάζουν την ηχητική σύζευξη της αυθεντικής Big Bandera με το συμφωνικό ηχόχρωμα. Με διαχρονικά τραγούδια όπως τα, «Αν σ’ αρνηθώ» του Μίμη Πλέσσα, «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη» του Τάκη Μωράκη, «Έχω απόψε ραντεβού» του Γιώργου Μουζάκη κ.ά., η συναυλία θα μας ταξιδέψει στις εποχές της ελληνικής κινηματογραφικής αθωότητας.

Info: Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. (Εγνατίας και Λεωφ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου), Κυριακή στις 21:00.

«5 για 25»: Δρόμος Υγείας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για τα 25 χρόνια του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου

poster.jpg

Με το σύνθημα «5 για 25», το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα τρέξει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, στον Δρόμο Υγείας, που διοργανώνει με ενθουσιασμό για μικρούς και μεγάλους δρομείς, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας του «Με αφετηρία τον άνθρωπο και προορισμό τη ζωή». Η διοργάνωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα από τις συμμετοχές στον Δρόμο Υγείας θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η ΑΝΤΗΡΙΔΑ», για την υποστήριξη της εθελοντικής της δράσης. Το Γ.Ν. Παπαγεωργίου καλεί τους ασθενείς, τους φίλους, αλλά και τους λάτρεις του αθλητισμού να πάρουν μέρος όλοι και να διαδώσουν το μήνυμα «προάγουμε την ευεξία, διασφαλίζουμε μια ζωή με υγεία». Η δρομική εκδήλωση, με αφετηρία και τερματισμό στο προαύλιο του Νοσοκομείου, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όλους να συμμετάσχουν είτε στη διαδρομή των 5 χλμ ή στο δυναμικό βάδισμα 1 χλμ που απευθύνεται και σε ΑΜΕΑ.

Info: Ώρα εκκίνησης δρόμου 1χλμ 10:00 και 5χλμ 11:00. Διαβάστε περισσότερα εδώ.