fbpixel

Search icon
Search
Αθηνά Κρικέλη: Γιατί δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο
#GREEKSDOITBETTER

Αθηνά Κρικέλη: Γιατί δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο

Βραβευμένη με παγκόσμιες διακρίσεις


Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, σπουδές στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, η Αθηνά Κρικέλη είναι δημοσιογράφος και σεναριογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Μετά από πολύχρονη πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας, αποφάσισε να δημιουργήσει το project Mt Olympus, σειρά ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο που κερδίζει παγκόσμιες διακρίσεις, καθώς και την εταιρία παραγωγής Ellopia Films USA. 

Πως προέκυψε το project Mt Olympus;

Από την πρώτη μου βόλτα στον Όλυμπο, το 2014. Με την παρότρυνση του φίλου Νίκου Ντάγκα (Trekκing Hellas East Thessaly) ανέβηκα το βουνό των Θεών και μαγεύτηκα! Βέβαια, την πρώτη φορά ανεβήκαμε από την πλευρά της Θεσσαλίας (Ελασσόνα) και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο ντοκιμαντέρ με τίτλο Elassona Secret Path to Mt. Olympus. Η αλήθεια είναι πως, όταν ολοκληρώσαμε το μινι αυτό ντοκιμαντέρ, δεν γνωρίζαμε, πως θα κάνουμε ολόκληρη σειρά. Όμως ο Όλυμπος – ανακαλύψαμε στην πορεία – είναι αστείρευτος από όποια πλευρά κι αν αποφασίσεις να τον πλησιάσεις. Η ανάβαση από τα Πριόνια, το Λιτόχωρο, τον Κοκκινοπλό, από του Ζολώτα και τόσες άλλες διαδρομές, είναι «ένα ταξίδι στα Κύθηρα» από μόνο του.

Κατά τη διάρκεια προβολών στα αμερικανικά πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, του “Elassona Secret path to Mt Olympus” ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πολύ πικρή πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη νομίζει, πως ο Όλυμπος της Ελλάδας είναι μυθικό βουνό και πως τα αληθινά βουνά Όλυμπος βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία, Αμερική και Κύπρο;  Στην αρχή θυμώσαμε πολύ με την αγραμματοσύνη των φοιτητών. Μετά αρχίσαμε να ψάχνουμε στο διαδίκτυο, και αυτά που ανακαλύψαμε ήταν τραγικά για τον τόπο μας. Το ξέρετε, πως η παγκόσμια πλατφόρμα Weather Channel, όταν κάνεις αναζήτηση για το Mt. Olympus εμφανίζει μόνο της Αμερικής, Νέας Ζηλανδίας και Κύπρου; Από το 2014 παρακαλούμε το αρμόδιο γραφείο Τουρισμού να στείλει μια επίσημη επιστολή και να το διορθώσουν αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται. Αποφασίσαμε, λοιπόν, μετά από συζήτηση με τους συναδέλφους στην Ellopia Films USA, να ανασκουμπωθούμε και να κάνουμε εμείς κάτι για τον τόπο μας. Καλή η κριτική, όμως δεν έχει ουσία και κύρος, αν δεν ακολουθείται με πράξεις! Δώδεκα, λοιπόν, τα ντοκιμαντέρ της σειράς Mt Olympus, όλα στην αγγλική γλώσσα και με πρόθεση και διάθεση να διατεθούν δωρεάν στο Youtube κανάλι μας Documentary channel Ellopia. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 4 ντοκιμαντέρ: Mt Olympus Elassona sercet path, Mt Olympus The creation, Mt Olympus EMAK in rescue mode και Mt Olympus KEOAX the guardians. Το 5ο με τίτλο Macedonia the Gate to Mt. Olympus βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της παραγωγής.

mount-olympus-team.jpg
Mount Olympus team

Πως νιώθετε για τις διακρίσεις που έχετε λάβει;

Δικαιωμένη! Κοιτάξτε, όσοι ασχολούνται με τα ντοκιμαντέρ γνωρίζουν, πως δεν υπάρχουν έσοδα και το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο. Κάθε φορά που κερδίζουμε παγκόσμιες διακρίσεις είναι, τουλάχιστον, μια ηθική δικαίωση για όλους τους συναδέλφους που έχουν βάλει και συνεχίζουν να προσφέρουν άπειρες ώρες εργασίας, ταλέντου, πάθους, αγάπης και οράματος. Χρησιμοποιούμε το μότο “Teaming the best” γιατί αυτό είμαστε! Οι περισσότεροι της ομάδας είναι Έλληνες, ταλαντούχα παιδιά με εκπληκτικές γνώσεις, σημαντικές απόψεις αλλά και ήθος! Δεν κατάφερε να τους βουλιάξει το σύστημα, γιατί το ταλέντο τους, λειτουργεί ως σωσίβιο και τους κρατά στην επιφάνεια. 

«Πρέπει να μπαίνουν τα πράγματα στη σειρά τους και “ο Όλυμπος να επανατοποθετηθεί στη θέση που του ανήκει” όπως χαρακτηριστικά επαναλαμβάνει ο συν-σκηνοθέτης της σειράς Mt Olympus, Δημήτρης Ζησόπουλος».

 Πως νιώθετε ως Ελληνίδα που διαπρέπει στο εξωτερικό;

Όπως κάθε Έλληνας φαντάζομαι που ζει εκτός Ελλάδας. Ευτυχώς, οι πολίτες της χώρας που ζω λατρεύουν τους Έλληνες, γιατί κρίνουν από εμάς που ζούμε ανάμεσά τους και όχι απ’ αυτούς που μας κυβερνούν εν γένει! Ναι, νομίζω πως κάθε Έλληνας του εξωτερικού είναι πρεσβευτής της χώρας του. Έτσι νοιώθω και εγώ!

Τι θα παίρνατε από την Ελλάδα για πάντα μαζί σας, αν μπορούσατε;

Μα έχω!!! Την ίδια την Ελλάδα!

http://www.ellopiatv.com