fbpixel

Search icon
Search
Athens calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά
ARTS & CULTURE

Athens calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά

Από σήμερα, κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική «έκπληξη»


Η Αθήνα απολαμβάνει το φθινόπωρο με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή, η καρδιά της πρωτεύουσας μας περιμένει για να απολαύσουμε ξεχωριστές στιγμές ψυχαγωγίας.

Let's take a closer look! 

EXHIBITIONS

Έκθεση κεραμικής "Argilos" στη Carwan Gallery σε συνεργασία της με το Fondazione Officine Saffi

vudfttsytg59-EVjpn.jpg

Η Carwan Gallery παρουσιάζει τη μεταμορφωτική έκθεση κεραμικής "Argilos" - ορόσημο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Fondazione Officine Saffi, με έδρα το Μιλάνο. Η έκθεση παρουσιάζει μια επιμελημένη επιλογή 27 καλλιτεχνών κεραμικής από όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Info:
Πολυδεύκους 39, Πειραιάς. Opening cocktail: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου από τις 18:00 έως τις 22:00. Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Τετάρτη έως Σάββατο από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 11 Νοεμβρίου.

Έκθεση "Life is a game" της Χριστίνας Λάππα στη CL Art Gallery Athens

oil-on-canvas-70x60-cm-jfbNb.jpeg

Μια διαφορετική παρτίδα σκακιού «παίζεται» στην γκαλερί της CL Art Gallery Athens (Χάρητος 10, Κολωνάκι). Σε τούτο το παιχνίδι δεν μετρά η τακτική και η στρατηγική, ούτε και οι έξυπνοι συνδυασμοί. Το βλέμμα του θεατή αναμετράται με την εικαστική φαντασία και την επινοητικότητα της Χριστίνας Λάππα που στην κοσμαγάπητη σκακιέρα ξεδιπλώνει περιπέτειες με τη μορφή σκακιστικής σύνθεσης. Η ζωγράφος γοητεύεται εξίσου από τον κόσμο των έμβιων όντων και των άψυχων αντικειμένων. Σχηματοποιημένες γυναικείες φιγούρες – είτε ως πιόνια, είτε ως παίκτριες που κινούνται σε ασπρόμαυρα μοτίβα -, αναμειγνύουν αντικείμενα από τον κόσμο του σκακιού, προτρέποντας τον θεατή να συμπληρώσει τα κενά με τη φαντασία του. κεντρική πηγή έμπνευσης των έργων αποτέλεσε η μεσαιωνική περίοδος και η συγγραφική κοινότητά της, η οποία έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία των υπαρξιακών και πολιτικών της ανησυχιών.

Info: Χάρητος 10, Κολωνάκι. Εγκαίνια: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου από τις 12:00 έως τις 16:00. Διάρκεια έκθεσης έως Σάββατο 28.10.2023. Ώρες λειτουργίας – CL Art Gallery Athens: Τετάρτη & Σάββατο από τις 12:00 έως 16:00 & Πέμπτη - Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 19:00.

«Το Φαινόμενο της Πεταλούδας / the Butterfly Effect» στο εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη «Πεταλούδα»

the-butterfly-effect-940x549.jpg

Ο αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός artefact athens παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Φαινόμενο της Πεταλούδας / the Butterfly Effect» στην ιστορική κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη «Πεταλούδα». Ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου προσκαλεί 41 καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης να παρουσιάσουν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο και στο εννοιολογικό πλαίσιο, δημιουργώντας εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, ηχοτοπία και
ζωγραφική. Η κλωστοϋφαντουργία «Κλωσταί Πεταλούδας-Μουζάκης» ιδρύεται από τον Ελευθέριο Μουζάκη το 1944 και λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Η έκθεση που θα λάβει χώρο σε διάφορα κτίρια του εργοστασίου, προσδοκά να αναδείξει την ιστορία του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας.

Info: Κλωστοϋφαντουργία ΕΛ. Δ. Μουζάκης ΑΕΒΕΜΕ - «Πεταλούδα», Λεωφόρος Κηφισού 41, Αθήνα. Κλωστοϋφαντουργία ΕΛ. Δ. Μουζάκης ΑΕΒΕΜΕ - «Πεταλούδα», Λεωφόρος Κηφισού 41, Αθήνα, Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή: 15.30 - 20.30. Διάρκεια: έως 22 Οκτωβρίου. 

"Synthespian" της Κλεοπάτρας Χατζηγιώση στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

811671-fY1sb.jpg

Με το πρότζεκτ "Synthespian" η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση προσεγγίζει ένα από τα άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας, τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού. Η εργασία της Χατζηγιώση συνίσταται στη δραματοποίηση των 45 εικονογραμμάτων του Δίσκου, μετατρέποντας το αρχαιότερο μνημείο σε μια πρωτότυπη γλυπτική εγκατάσταση. Φτιαγμένα από πηλό σε διαστάσεις 30Χ40 εκ. τα επιζωγραφισμένα γλυπτά της ζωντανεύουν με πιστότητα τις αντίστοιχες δισδιάστατες μορφές χωρίς καμία διάθεση αποκρυπτογράφησης του μηνύματος του αινιγματικού δίσκου και του νοήματος της οπτικής γραφής του. Η Χατζηγιώση δεν επιχειρεί να λύσει τον γρίφο, αλλά να μας εξοικειώσει με την αρχαία τέχνη αναδεικνύοντας τις εικονοποιητικές δυνατότητες ενός αρχαιολογικού ευρήματος που εξάπτει τη φαντασία.", αναφέρει μεταξύ άλλων ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος.

Info:
Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακής, εκτός Τρίτης από τις 08:00 έως τις 20:00. Τρίτη από τις 13:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 5 Οκτωβρίου.

Περιοδική έκθεση «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

04-toulouse-lautrec-ie1lH.jpg

Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή αφιερώνει την προσεχή περιοδική έκθεσή του στον πρωταρχικό ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Για αυτόν τον σκοπό, συγκεντρώθηκαν περίπου ενενήντα λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά από τη Συλλογή του Ιδρύματος, που φέρουν τις υπογραφές οκτώ κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα: Aristide Maillol (1861-1944), Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Henri Matisse (1869-1954), Fernand Léger (1881-1955), Pablo Picasso (1881-1973), Georges Braque (1882-1954), Joan Miró (1893-1983) και Balthus (1908-2001). Η συγκεντρωτική παρουσίαση αυτών των έργων θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξαναδιαβάσουν την ιστορία τους μέσα από δυο προοπτικές. Πρώτον, εξετάζοντάς τα ως ένα σύνολο από "μνήμες λουσμένες στο όνειρο", κατά την τόσο λυρική περιγραφή του Γουατεμαλέζου συγγραφέα Miguel Ángel Asturias. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Info:
Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα μέχρι Κυριακή (εκτός Παρασκευής) από τις 10:00 έως τις 18:00. Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 3 Δεκεμβρίου 2023.

«Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα από το 1966 έως το 2022» στο Μουσείο Μπενάκη

02-rene-1980-1.jpg
Γιώργος Χατζημιχάλης, Ρενέ, 1980, λάδι σε hardboard

Το σπουδαίο έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη εστιάζει στη μνήμη και στη σχέση ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν της δημιουργικότητας. Η αναδρομική του έκθεση θα επεκταθεί σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη, χωρισμένη σε δύο μέρη. Τα έργα που θα εκτεθούν καταγράφουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη μέσα στην περιπέτεια της ζωγραφικής για πενήντα έξι χρόνια, από το 1966 έως το 2022. Πολλά θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά στο κοινό. 

Το ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ θα διαρκέσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023 και το ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ από τις 23 Νοεμβρίου 2023 έως τις 14 Ιανουαρίου 2024. Στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους και συγκεκριμένα τα Σαββατοκύριακα 11 & 12 και 18 & 19 Νοεμβρίου 2023, ο χώρος της έκθεσης θα παραμείνει ανοιχτός ώστε το κοινό να έχει τη ευκαιρία να παρακολουθήσει τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ και να ζήσει από κοντά τα παρασκήνια του στησίματος μίας έκθεσης.

Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Διάρκεια πρώτου μέρους: από 21/9 έως 5/11 & δεύτερου μέρους: από 23/11 έως 14/1/ 2024.

THEATRE

«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Federico Garcia Lorca στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον (5ος Xρόνος)

653822-IFRIZ.jpg

Το έργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Εισαγόμαστε στις κοινωνικές συνθήκες της εποχής και γινόμαστε παρατηρητές στην καθημερινότητα της οικογένειας. Συγγραφέας: Federico Garcia Lorca. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Έφη Μεράβογλου. Πρωταγωνιστούν: Μυγδαλιά Ανδρέου, Κωνσταντίνα Βάρδα, Αριστέα Ανύση, κ.ά.

Info:
Τεχνοχώρος Εργοτάξιον, Διογένους 1, Αγ. Δημήτριος Αττικής. Ημέρες και ώρες παράστασης; Κάθε Παρασκευή έως τις 22 Δεκεμβρίου.

«Ο Γιατρός Ινεότης» του Γιώργου Χειμωνά στο Θέατρο «Φούρνος»

812302.jpg

Ένα έργο που αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου, κυρίως με εικόνες, μουσική και με τα σώματα των ηθοποιών, εύθραυστα ευάλωτα και ανυπεράσπιστα μπροστά στα μάτια των θεατών. Η παράσταση  «Ο Γιατρός Ινεότης» παίχτηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός, στον αρχαιολογικό χώρο της Δεσκάτης. Κείμενο: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία δραματουργική επεξεργασία σύλληψη: Κώστας Κουτσολέλος.

Info: Θέατρο «Φούρνος», Μαυρομιχάλη 168. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Καθημερινά στις 21:00. Διάρκεια: έως 1 Οκτωβρίου.

«Βατράχια» του Αριστοφάνη στο Κηποθέατρο Παπάγου

801288-qmhws-FkbQr.jpg

Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή.

Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα τη μεγάλη ιδέα της σωτηρίας του κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο «αριστοφανικό εξπρεσιονισμό». Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας. Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα. Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Αργύρης Ξάφης, κ.ά.

Info: Κηποθέατρο Παπάγου, Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς. Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

«Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη στο Θέατρο «Άλφα» - 3ος Χρόνος

648721.jpg

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους I Want to Hold Your Hand (Θέλω να σου κρατάω το χέρι). Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση στον Τάσο Ιορδανίδη για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που αγαπήθηκε πολύ, την περσινή χειμερινή θεατρική περίοδο, από το Αθηναϊκό κοινό. Μαζί με τη Θάλεια Ματίκα επιστρέφουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου ως "παράνομοι" εραστές που αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα των γάμων τους. To σκηνικό ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Και οι δυο τους. Απέναντι αλλά και δίπλα. Μαζί αλλά και χωριστά. Μία γυναίκα και ένας άντρας ή-αν προτιμάτε-ένας άντρας και μια γυναίκα, σ´ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό bras de fer. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη.

Info: Θέατρο «Άλφα», 28ης Οκτωβρίου 37. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 21:00 & Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 19:00. Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00 & Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 19:00. 

«Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

794290.jpg

Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας. Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Ιωάννα Παππά, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ρένος Ρώτας.

 Info: Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, Ιωαννίνων & Καπανέως. Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

«Iraq– 9 Τόποι Επιθυμίας» της Heather Raffo ξανά στο «Εργοτάξιον»

773261.jpg

Το έργο της Heather Raffo αποτελεί ύμνο στην Γυναίκα, αφού δίνει φωνή σε όλες τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής, αφήνοντας το θεατή να τις γνωρίσει έτσι όπως δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Έμπνευσή της στάθηκε η επίσκεψη που έκανε η ίδια στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαγδάτη, στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Ιράκ τον Αύγουστο του 1993. Εκεί ήρθε σε επαφή με το έργο της Ιρακινής καλλιτέχνιδας Layla Al-Attar, μια σπουδαία ζωγράφος που μέσα από την τέχνη της επεδίωξε να προβάλλει και να αναδείξει τη σημασία της γυναικείου φύλου. Το «Iraq– 9 Τόποι Επιθυμίας» είναι ένα έργο αγάπης, ένα υπόδειγμα γραφής, που το περιοδικό New Yorker το περιέγραψε ως «ένα παράδειγμα πως η τέχνη είναι δυνατόν να ανοικοδομήσει τον κόσμο». Μετάφραση: Πέπη Μοσχοβάκου. Σκηνοθεσία: Έφη Μεράβογλου. Πρωταγωνιστούν: Μυγδαλιά Ανδρέου, Αριστέα Ανύση, Κωνσταντίνα Βάρδα, κ.ά.

Info: Τεχνοχώρος «Εργοτάξιον», Διογένους 1, Αγ. Δημήτριος Αττικής. Πρεμιέρα: Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 20:15 και κάθε Κυριακή την ίδια ώρα. Διάρκεια: έως 24 Δεκεμβρίου.

«Τι φάση πάλι, ρε;» της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο θέατρο Άλσος

alsos-txxjg-ejq5y-fRTt2.jpg

Μετά την περσινή #soldout επιτυχία, η πολυτάλαντη Δήμητρα Παπαδοπούλου επιστρέφει για 2η σεζόν στο θερινό Θέατρο Άλσος και παρουσιάζει τις: Βίκυ Σταυροπούλου, Δήμητρα Ματσούκα, Ματίνα Νικολάου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου και τους: Γιάννη Ζουγανέλης, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Θανάση Αλευρά, Λευτέρη Ελευθερίου, Στράτο Λύκο, Θοδωρή Αθερίδη, Πάνο Μουζουράκη. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φωκάς Ευαγγελινός. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης - Φωκάς Ευαγγελινός.

Info:
Άλσος Κυψέλης, Ευελπίδων 4, Αθήνα. Ώρες και ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 20:30. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

MUSIC CONCERTS 

Ρεσιτάλ πιάνου του Απόστολου Παληού για τον Μίκη Θεοδωράκη στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

814200.jpg

Ο διακεκριμένος πιανίστας Απόστολος Παληός παρουσιάζει ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου ερμηνεύοντας κλασικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη για σόλο πιάνο. Παρά τη μεγάλη δημοτικότητα και την εξαιρετικά ευρεία διάδοση του έργου του, σε λιγότερους είναι γνωστό το γεγονός ότι, προτού η εμβληματική κυκλοφορία του Επιταφίου το 1960 τον στρέψει (σε αναζήτηση πάντοτε διαλόγου, όπως σημειώνει ο ίδιος) στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, το οποίο και θα υπηρετούσε ακάματα για είκοσι περίπου χρόνια, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε, σύμφωνα με τη δική του διατύπωση, βαλθεί να γίνει Ευρωπαίος συνθέτης καλλιεργώντας με εξίσου θερμή αφοσίωση τη λόγια μουσική δημιουργία, όπου θα στρεφόταν ξανά, με ανανεωμένη ορμή, από το 1980 και μετά.

Info: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λ.Συγγρού και Ευριπίδου. Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:30. 

Γιάννης Πάριος Live στο Faliro Summer Theater

parios-22.jpg

Ο ερωτικός ερμηνευτής Γιάννης Πάριος, έρχεται το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Faliro Summer Theater. Με την ιδιαίτερη χροιά της φωνή του και τις μοναδικές ερμηνείες του έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος ανεξίτηλα στη συνείδηση του κοινού τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει. Πάντα με μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, κατάφερε να έχει μια συγκινητική απήχηση στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι κάθε του δίσκος έχει γίνει χρυσός ή πλατινένιος. 

Info: Faliro Summer Theater, Μωραϊτίνη 2. Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Σταύρος Ξαρχάκος Live στο Μέγαρο Δούκισσας Πλακεντίας

1197937-ksarxakos-irodio-680.jpg

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00 ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του. Στο πλευρό του δύο σπουδαίοι ερμηνευτές, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ηρώ Σαΐα. Ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνει πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ. Από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής, αξεδιάλυτα συνδεδεμένος με την έκφραση της συλλογικής μας πορείας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, ο Σταύρος Ξαρχάκος επιστρατεύει τη δύναμη των τραγουδιών, τα οποία, όπως ο ίδιος γράφει «μας δείχνουν το δρόμο, είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μία καλύτερη ζωή και διώχνουν το φόβο. Ο έρωτας είναι επανάσταση και το αιώνιο δισκοπότηρο για τον άνθρωπο είναι η ελευθερία».

Info: Μέγαρο Δούκισσας Πλακεντίας, Λόρδου Βύρωνος 1. Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

Gala όπερας αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας των Elena Stikhina και Δημήτρη Πλατανιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

813068.jpg

Η Ρωσίδα σοπράνο Ελένα Στίχινα και ο Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς ανήκουν στους λυρικούς εκείνους καλλιτέχνες που τα τελευταία χρόνια είναι περιζήτητοι στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, και η παρουσία τους αποτελεί εγγύηση ποιότητας και συγκίνησης, ακόμα και στους πιο απαιτητικούς ρόλους της όπερας. Υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, και με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σταχυολογούν από το ευρύ ρεπερτόριό τους αγαπημένες άριες της ιταλικής ρομαντικής όπερας (με έμφαση στον αθάνατο Τζουζέππε Βέρντι) και καταθέτουν την πείρα αλλά και το αστείρευτο φωνητικό και μουσικό τους ταλέντο, υποσχόμενοι αναγνώσεις γεμάτες σφρίγος, δύναμη και λάμψη.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη. Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

Don't miss!

1o Cycladic Kids Festival στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

17-daidalos-kai-ikaros-omada-afujpg.jpg

Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει το 1ο Cycladic Kids Festival στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Παιδιά 4 έως 15 ετών καλούνται να συμμετέχουν με ελεύθερη είσοδο, στο πιο δημιουργικό σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας!

Το 1ο Cycladic Kids Festival αποτελεί την κορύφωση του Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που έκλεισε φέτος 10 χρόνια και το γιορτάζει! Με τίτλο «Ο Άνθρωπος στο Κέντρο», ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου με 19,500 συμμετοχές. Επιλεγμένος αριθμός έργων αλλά και οι νικητές του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε μεγάλη έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, το πάρκο θα γεμίσει με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου, κουκλοθέατρου, αφηγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, δράσεις και επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια.

Info: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας,). Σάββατο 23/09, 11:00 – 21:00 και Κυριακή 24/09, 11:00 – 18:00!

Φεστιβάλ Κολωνού 2023

tango-greco-1-klhk2.jpg

Το Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων, επιστρέφει δυναμικά τον Σεπτέμβριο στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου Κολωνού. Σημείο συνάντησης το θέατρο Κολωνού, που από τις 8 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2023 θα φιλοξενήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με ξεχωριστές ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο, που επιμελήθηκε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Μετά την επιτυχία του καλοκαιρινού προγράμματος «Όλη η Αθήνα μια σκηνή», που υλοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΟΠΑΝΔΑ, στο πλαίσιο του Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, απλώνοντας τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία από τη μία άκρη της πόλης έως την άλλη, ο Δήμος Αθηναίων δίνει ραντεβού το φθινόπωρο με κοινό και καλλιτέχνες στο θέατρο Κολωνού, αλλά και στο θέατρο Γκράβας, συνεχίζοντας να προσφέρει πολιτισμό, ψυχαγωγία και ποιότητα ζωής στις γειτονιές της Αθήνας.

Info: Θέατρο Κολωνού Ιωαννίνων & Καπανέως, Κολωνός | Θέατρο Γκράβας Ταϋγέτου 60, Γκράβα. Διάρκεια: έως 28 Σεπτεμβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

1o Be-Hive Theatre Festival

811057-19pm6.jpg

Η Medea Pictures και το Θέατρο Δρόμος παρουσιάζουν το 1o Be-Hive Theatre Festival 2023 από 15 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Το 1o Be-Hive Theatre Festival 2023 εκτός από το διαγωνιστικό του μέρος θα παρουσιάσει θεατρικές προτάσεις που ξεχώρισαν εκτός διαγωνιστικού τμήματος, διαλέξεις, εργαστήρια και μουσική. Θα παρουσιαστεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα από τις προτάσεις που αιτήθηκαν για να διαγωνιστούν και περιλαμβάνει το δράμα και την κωμωδία, τον μονόλογο και τον πειραματισμό, το χοροθέατρο και την μουσική.

Info: Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα. Διάρκεια: έως 1 Οκτωβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Enjoy every day!

Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Χατζημιχάλης, Νοσοκομείο, 2004-2005, εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, λεπτομέρεια από το εσωτερικό του κτιρίου, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ