fbpixel

Search icon
Search
Athens calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά
ARTS & CULTURE

Athens calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά

Από σήμερα, κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική «έκπληξη»


Η Αθήνα απολαμβάνει το φθινόπωρο με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή, η καρδιά της πρωτεύουσας μας περιμένει για να απολαύσουμε ξεχωριστές στιγμές ψυχαγωγίας.

Let's take a closer look!

EXHIBITIONS

«Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα από το 1966 έως το 2022» στο Μουσείο Μπενάκη

benaki-1-inner.jpg

Το σπουδαίο έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη εστιάζει στη μνήμη και στη σχέση ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν της δημιουργικότητας. Η αναδρομική του έκθεση θα επεκταθεί σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη, χωρισμένη σε δύο μέρη. Τα έργα που θα εκτεθούν καταγράφουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη μέσα στην περιπέτεια της ζωγραφικής για πενήντα έξι χρόνια, από το 1966 έως το 2022. Πολλά θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά στο κοινό.

Το ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ θα διαρκέσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023 και το ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ από τις 23 Νοεμβρίου 2023 έως τις 14 Ιανουαρίου 2024. Στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους και συγκεκριμένα τα Σαββατοκύριακα 11 & 12 και 18 & 19 Νοεμβρίου 2023, ο χώρος της έκθεσης θα παραμείνει ανοιχτός ώστε το κοινό να έχει τη ευκαιρία να παρακολουθήσει τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ και να ζήσει από κοντά τα παρασκήνια του στησίματος μίας έκθεσης.

Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Διάρκεια πρώτου μέρους: από 21/9 έως 5/11 & δεύτερου μέρους: από 23/11 έως 14/1/ 2024.

Έκθεση κεραμικής "Argilos" στη Carwan Gallery σε συνεργασία της με το Fondazione Officine Saffi

vudfttsytg59-evjpn.jpg

Η Carwan Gallery παρουσιάζει τη μεταμορφωτική έκθεση κεραμικής "Argilos" - ορόσημο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Fondazione Officine Saffi, με έδρα το Μιλάνο. Η έκθεση παρουσιάζει μια επιμελημένη επιλογή 27 καλλιτεχνών κεραμικής από όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Info:
Πολυδεύκους 39, Πειραιάς. Opening cocktail: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου από τις 18:00 έως τις 22:00. Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Τετάρτη έως Σάββατο από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 11 Νοεμβρίου.

«Ars Theatralis - Από τα θέατρα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο»

ad2057dbdee541a78e185184a91f5105.webp

Με την έκθεση «Ars Theatralis - Από τα θέατρα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο», o βραβευμένος με χρυσό βραβείο στην Διεθνή Έκθεση Θεατρικού Ντιζάϊν και Αρχιτεκτονικής στην Πράγα, αρχιτέκτων Μάνος Περράκης συστήνεται στο ευρύ κοινό μέσα από το έργο του, που μετρά 60 χρόνια, 26 θέατρα και μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας. Ο αρχιτέκτων που εξειδικεύτηκε στο σχεδιασμό θεάτρων και μας παρέδωσε την πρωτοποριακή Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν της οδού Φρυνίχου, το Σχολείο της Ειρήνης Παπά, το Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, το Περιστρεφόμενο Θέατρο της Ρώμης και πολλά ακόμα, είναι επίσης ο αρχιτέκτων της επέκτασης και της ανάπλασης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που πλαισίωσε την ιστορική έπαυλη «Ιλίσσια» της Δούκισσας της Πλακεντίας, γι’ αυτό και δύσκολα η έκθεση αυτή θα έβρισκε καλύτερη θέση.

Στην έκθεση ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μελετήσει τη σκέψη και το σύμπαν του δημιουργού Περράκη, προσεγγίζοντάς το μέσα από έννοιες που επανέρχονται και εξελίσσονται από δουλειά σε δουλειά μέσα στα χρόνια. Από το πλούσιο αρχείο του, που ανήκει πλέον στο Μουσείο Μπενάκη, εκτίθενται σχέδια, σκίτσα, μακέτες, αφίσες, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό. Για πρώτη φορά βλέπει στην έκθεση το φως της δημοσιότητας όμως και μέρος της πλούσιας προσωπικής συλλογής τέχνης του αρχιτέκτονα, έργων που πάντα πλαισίωναν τους χώρους και τη ζωή του, έργων φιλοτεχνημένων από φίλους, με τους οποίους συνομιλούσε και συνομιλεί δημιουργικά.

Info: Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα έως Κυριακή (εκτός Τρίτης): Από τις 08:00 έως τις 20:00. Τρίτη από τις 13:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 28 Ιανουαρίου 2024. 

Έκθεση "Life is a game" της Χριστίνας Λάππα στη CL Art Gallery Athens

oil-on-canvas-70x60-cm-jfbnb.jpeg

Μια διαφορετική παρτίδα σκακιού «παίζεται» στην γκαλερί της CL Art Gallery Athens (Χάρητος 10, Κολωνάκι). Σε τούτο το παιχνίδι δεν μετρά η τακτική και η στρατηγική, ούτε και οι έξυπνοι συνδυασμοί. Το βλέμμα του θεατή αναμετράται με την εικαστική φαντασία και την επινοητικότητα της Χριστίνας Λάππα που στην κοσμαγάπητη σκακιέρα ξεδιπλώνει περιπέτειες με τη μορφή σκακιστικής σύνθεσης. Η ζωγράφος γοητεύεται εξίσου από τον κόσμο των έμβιων όντων και των άψυχων αντικειμένων. Σχηματοποιημένες γυναικείες φιγούρες – είτε ως πιόνια, είτε ως παίκτριες που κινούνται σε ασπρόμαυρα μοτίβα -, αναμειγνύουν αντικείμενα από τον κόσμο του σκακιού, προτρέποντας τον θεατή να συμπληρώσει τα κενά με τη φαντασία του. κεντρική πηγή έμπνευσης των έργων αποτέλεσε η μεσαιωνική περίοδος και η συγγραφική κοινότητά της, η οποία έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία των υπαρξιακών και πολιτικών της ανησυχιών.

Info:
Χάρητος 10, Κολωνάκι. Εγκαίνια: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου από τις 12:00 έως τις 16:00. Διάρκεια έκθεσης έως Σάββατο 28.10.2023. Ώρες λειτουργίας – CL Art Gallery Athens: Τετάρτη & Σάββατο από τις 12:00 έως 16:00 & Πέμπτη - Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 19:00.

«Το Φαινόμενο της Πεταλούδας / the Butterfly Effect» στο εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη «Πεταλούδα»

the-butterfly-effect-940x549-m8xk3.jpg

Ο αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός artefact athens παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Φαινόμενο της Πεταλούδας / the Butterfly Effect» στην ιστορική κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη «Πεταλούδα». Ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου προσκαλεί 41 καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης να παρουσιάσουν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο και στο εννοιολογικό πλαίσιο, δημιουργώντας εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, ηχοτοπία και
ζωγραφική. Η κλωστοϋφαντουργία «Κλωσταί Πεταλούδας-Μουζάκης» ιδρύεται από τον Ελευθέριο Μουζάκη το 1944 και λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Η έκθεση που θα λάβει χώρο σε διάφορα κτίρια του εργοστασίου, προσδοκά να αναδείξει την ιστορία του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας.

Info:
Κλωστοϋφαντουργία ΕΛ. Δ. Μουζάκης ΑΕΒΕΜΕ - «Πεταλούδα», Λεωφόρος Κηφισού 41, Αθήνα. Κλωστοϋφαντουργία ΕΛ. Δ. Μουζάκης ΑΕΒΕΜΕ - «Πεταλούδα», Λεωφόρος Κηφισού 41, Αθήνα, Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή: 15.30 - 20.30. Διάρκεια: έως 22 Οκτωβρίου.

"Synthespian" της Κλεοπάτρας Χατζηγιώση στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

811671-fy1sb.jpg

Με το πρότζεκτ "Synthespian" η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση προσεγγίζει ένα από τα άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας, τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού. Η εργασία της Χατζηγιώση συνίσταται στη δραματοποίηση των 45 εικονογραμμάτων του Δίσκου, μετατρέποντας το αρχαιότερο μνημείο σε μια πρωτότυπη γλυπτική εγκατάσταση. Φτιαγμένα από πηλό σε διαστάσεις 30Χ40 εκ. τα επιζωγραφισμένα γλυπτά της ζωντανεύουν με πιστότητα τις αντίστοιχες δισδιάστατες μορφές χωρίς καμία διάθεση αποκρυπτογράφησης του μηνύματος του αινιγματικού δίσκου και του νοήματος της οπτικής γραφής του. Η Χατζηγιώση δεν επιχειρεί να λύσει τον γρίφο, αλλά να μας εξοικειώσει με την αρχαία τέχνη αναδεικνύοντας τις εικονοποιητικές δυνατότητες ενός αρχαιολογικού ευρήματος που εξάπτει τη φαντασία.", αναφέρει μεταξύ άλλων ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος.

Info:
Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακής, εκτός Τρίτης από τις 08:00 έως τις 20:00. Τρίτη από τις 13:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 5 Οκτωβρίου.

Περιοδική έκθεση «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

04-toulouse-lautrec-ie1lh.jpg

Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή αφιερώνει την προσεχή περιοδική έκθεσή του στον πρωταρχικό ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Για αυτόν τον σκοπό, συγκεντρώθηκαν περίπου ενενήντα λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά από τη Συλλογή του Ιδρύματος, που φέρουν τις υπογραφές οκτώ κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα: Aristide Maillol (1861-1944), Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Henri Matisse (1869-1954), Fernand Léger (1881-1955), Pablo Picasso (1881-1973), Georges Braque (1882-1954), Joan Miró (1893-1983) και Balthus (1908-2001). Η συγκεντρωτική παρουσίαση αυτών των έργων θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξαναδιαβάσουν την ιστορία τους μέσα από δυο προοπτικές. Πρώτον, εξετάζοντάς τα ως ένα σύνολο από "μνήμες λουσμένες στο όνειρο", κατά την τόσο λυρική περιγραφή του Γουατεμαλέζου συγγραφέα Miguel Ángel Asturias. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Info:
Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα μέχρι Κυριακή (εκτός Παρασκευής) από τις 10:00 έως τις 18:00. Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 3 Δεκεμβρίου 2023.

THEATRE

«Το σπίτι του Δημήτρη Καραντζά» στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

806207.jpg

Στο Σπίτι, δύο πρόσωπα, μια γυναίκα και ένας άνδρας (αδέρφια; συγκάτοικοι; σύντροφοι;), περνούν μια οποιαδήποτε ημέρα στο σπίτι τους, που μπορεί να είναι στην Αθήνα, στο Τόκιο, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στο Άμστερνταμ, στη Νέα Υόρκη. Σε μια οποιαδήποτε μεγαλούπολη από αυτές όπου οι άνθρωποι ζουν σε σπίτια-κελιά, χωρίς ταυτότητα, και όπου όλα μοιάζουν μεταξύ τους. Τα δύο πρόσωπα κάνουν δουλειές, τακτοποιούν τα ψώνια, πληρώνουν τους λογαριασμούς, μαζεύουν τα ρούχα, φροντίζουν τον χώρο και τη δομή τους. Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα σημαντικό ανάγεται σε μια ποιητική παραβολή, με την καθημερινή ρουτίνα να εισβάλει στους αρμούς της σκέψης των ηρώων και να καταλαμβάνει τη σκηνή. Οι δυο τους περιχαρακώνονται για να μην αναμετρηθούν με την πραγματικότητα και να απαλύνουν τις θηλιές που κρύβει ο έξω κόσμος.

Όμως, ένα παράθυρο τρέφει και τρέφεται από αυτούς: ένα παράθυρο του σπιτιού κοιτάζει σε έναν ήσυχο δρόμο, από τον οποίο, αραιά και πού, διέρχονται περαστικοί. Όσο συνεχίζεται η ημέρα τους, το παράθυρο μεταμορφώνεται σε μια χοάνη, ένα εφιαλτικό καλειδοσκόπιο, από το οποίο παρελαύνουν διαφορετικές εκφάνσεις της βίας της εποχής μας και ακραίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του 21ου αιώνα. Τα δύο πρόσωπα, παθητικοί δέκτες της βίας των εικόνων, προσπαθούν να συνεχίσουν τη φροντίδα του χώρου και του μικρόκοσμού τους μέχρι η βία να εισβάλει στο καταφύγιό τους και να τους εκτοπίσει. Το μόνο που θα μείνει θα είναι ο ήχος της καταστροφής. Κείμενο & Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Πρωταγωνιστούν: Αλεξία Καλτσίκη, Φιντέλ Ταλαμπούκας. 

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107. Πρεμιέρα: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες & ώρες παράστασης: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00. 

«Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» του Νταβίντ Λελαί-Ελό στο Θέατρο «Σταθμός»

nana-at-athina-liaskou-1a-scaled-e1695813074345-768x512.jpg

Ο Μιλού, ένας Γάλλος που μεγαλώνει σε μια επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του ’80, ανέκαθεν διέφερε από τους συνομηλίκους του. Στα οκτώ του τρελαινόταν να μεταμφιέζεται σε πριγκίπισσα και να παριστάνει τη βασίλισσα της Αιγύπτου, ενώ απεχθανόταν τα παιχνίδια με τη μπάλα και καθετί αγορίστικο. Στα δεκατέσσερα, ακούγοντας στην τηλεόραση της φωνή της Νάνας Μούσχουρη αποφασίζει: «Θα γίνω Νάνα Μούσχουρη!». Η διάσημη τραγουδίστρια, που μεσουρανεί στη Γαλλία εκείνη την εποχή, γίνεται το ίνδαλμά του σε σημείο να ονειρεύεται να της μοιάσει απόλυτα. Ο δρόμος του, βέβαια είναι γεμάτος εμπόδια: δεν είναι Έλληνας, ούτε μιλάει ελληνικά, δεν φοράει γυαλιά και τουαλέτες με στρας και παγιέτες, ούτε ξέρει να τραγουδά. Και το χειρότερο: είναι αγόρι… Τίποτα παρόλα αυτά δεν είναι ικανό να τον σταματήσει. Από τα δεκατέσσερά του, ο θαυμασμός και η ταύτισή του στο πρόσωπο της Ελληνίδας σταρ του δίνουν κουράγιο, τον οδηγούν να ξεπεράσει οποιεσδήποτε δυσκολίες και να βρει τελικά αυτό που πραγματικά ο ίδιος είναι. Μετάφραση: Αγγελική Βουλουμάνου. Σκηνοθεσία: Ελισσαίος Βλάχος. Ερμηνεία: Μάνος Καρατζογιάννης

Info: Θέατρο «Σταθμός», Βίκτωρος Ουγκώ 55. Πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00. Κυριακή στις 18:15. Διάρκεια: έως 29 Οκτωβρίου. 

«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Federico Garcia Lorca στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον (5ος Xρόνος)

653822-ifriz.jpg

Το έργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Εισαγόμαστε στις κοινωνικές συνθήκες της εποχής και γινόμαστε παρατηρητές στην καθημερινότητα της οικογένειας. Συγγραφέας: Federico Garcia Lorca. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Έφη Μεράβογλου. Πρωταγωνιστούν: Μυγδαλιά Ανδρέου, Κωνσταντίνα Βάρδα, Αριστέα Ανύση, κ.ά.

Info:
Τεχνοχώρος Εργοτάξιον, Διογένους 1, Αγ. Δημήτριος Αττικής. Ημέρες και ώρες παράστασης; Κάθε Παρασκευή έως τις 22 Δεκεμβρίου.

«Ο Γιατρός Ινεότης» του Γιώργου Χειμωνά στο Θέατρο «Φούρνος»

812302-PH4PB.jpg

Ένα έργο που αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου, κυρίως με εικόνες, μουσική και με τα σώματα των ηθοποιών, εύθραυστα ευάλωτα και ανυπεράσπιστα μπροστά στα μάτια των θεατών. Η παράσταση «Ο Γιατρός Ινεότης» παίχτηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός, στον αρχαιολογικό χώρο της Δεσκάτης. Κείμενο: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία δραματουργική επεξεργασία σύλληψη: Κώστας Κουτσολέλος.

Info: Θέατρο «Φούρνος», Μαυρομιχάλη 168. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Καθημερινά στις 21:00. Διάρκεια: έως 1 Οκτωβρίου.

«Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

to-mystiko-ellhnikos-kosmos.jpg

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει τη θεατρική περίοδο 2023-2024 ένα κλασικό ελληνικό έργο με την υπογραφή του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". "Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας", το έργο που θεωρειται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας και τον ρόλο της κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η Νένα Μεντή.

Info: Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254. Από 1 Οκτωβρίου 2023. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημέρες και ώρες της παράστασης. 

MUSIC CONCERTS 

Πάνος Βλάχος Live στο Faliro Summer Theater 

782920.jpg

Ο Πάνος Βλάχος έρχεται στο Faliro Summer Theater για ένα μοναδικό live στις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Με διαχρονικές και νέες μελωδίες υπόσχεται να μας συνεπάρει σε μια βραδιά, γεμάτη με μουσικές εκπλήξεις, ρομαντισμό και ισχυρές δόσεις ανεμελιάς.

Info: Faliro Summer Theater, Μωραϊτίνη 2. Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Μουσική παράσταση "This is Britten" στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

815182.jpg

Η ξεχωριστή παράσταση This is Britten, βασισμένη σε δύο εμβληματικούς κύκλους τραγουδιών του Μπέντζαμιν Μπρίττεν πάνω σε ποιήματα των Ουίλλιαμ Μπλέικ και Τζων Νταν, έρχεται στον χώρο υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21.00, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Booklover’s Point του 3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σύλληψη και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, ενώ τους κύκλους τραγουδιών ερμηνεύουν ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο διακεκριμένος και έμπειρος τενόρος Χρήστος Κεχρής.Ο πρώτος κύκλος τραγουδιών είναι βασισμένος στην ποίηση του αιρετικού Ουίλλιαμ Μπλέικ, ενώ ο δεύτερος κύκλος είναι βασισμένος στα Ιερά Σονέτα του αναγεννησιακού ποιητή Τζων Νταν, κύκλο τον οποίον ο συνθέτης έγραψε μετά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν- Μπέλζεν το 1945.

Info: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Λ.Συγγρού και Ευριπίδου. Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Συναυλία «Σε βυζαντινά ίχνη» στο Ηρώδειο

812865.jpg

Μια ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο "Σε Βυζαντινά Ιχνη-Δυο Χιλιετίες Ελληνικής Μουσικής, από το Βυζάντιο στο Μουσικό Σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023, στο Ωδείο Ηρώου Αττικού. Θα επιχειρηθεί η σύνδεση της παράδοσης της βυζαντινής μουσικής, το "βυζαντινό μέλος", με την σύγχρονη ελληνική δημιουργία, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Στα βυζαντινά ίχνη θα μας οδηγήσουν με τις φωνές τους:
Ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης, γνωστός για τη βυζαντινή του παιδεία, τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και το βυζαντινοπρεπές ηχόχρωμα της φωνής του. Ο Βασίλης Σκουλάς, εμβληματικός ερμηνευτής και εκπρόσωπος της μεγάλης Κρητικής Μουσικής Παράδοσης ο οποίος θα φέρει επί σκηνής, τα βυζαντινότροπα, μουσικά ιδιώματα της Κρήτης. Η ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς Σοφία Μάνου, η οποία μέσα από τις μουσικές της επιλογές, βαδίζει στα Βυζαντινά και Λαϊκά μουσικά μονοπάτια. Θα ακουστούν κείμενα που θα αναδεικνύουν το μουσικό εγχείρημα από την ηθοποιό Μαρία Τζομπανάκη. Στον ρόλο του περιηγητή στον χρόνο ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης σε κείμενα Νεκτάριου Παυλάκη. Τον διάλογο βυζαντινών ψαλμών και ελληνικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχει σχεδιάσει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, μουσικολόγος, πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη, την οποία θα δούμε επί σκηνής. Μουσικός συνοδοιπόρος στο σχεδιασμό της παράστασης ο Γεώργιος Δεμελής, Διευθυντής της Ορχήστρας "ΚΑΝΩΝ" Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοψάλτης του Πολιούχου των Αθηνών και Υπ. Δρ. Μουσικολογίας.

Info: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 20:30

Don't miss! 

1o Be-Hive Theatre Festival

811057-19pm6-nsVrf.jpg

Η Medea Pictures και το Θέατρο Δρόμος παρουσιάζουν το 1o Be-Hive Theatre Festival 2023 από 15 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Το 1o Be-Hive Theatre Festival 2023 εκτός από το διαγωνιστικό του μέρος θα παρουσιάσει θεατρικές προτάσεις που ξεχώρισαν εκτός διαγωνιστικού τμήματος, διαλέξεις, εργαστήρια και μουσική. Θα παρουσιαστεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα από τις προτάσεις που αιτήθηκαν για να διαγωνιστούν και περιλαμβάνει το δράμα και την κωμωδία, τον μονόλογο και τον πειραματισμό, το χοροθέατρο και την μουσική.

Info: Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα. Διάρκεια: έως 1 Οκτωβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Enjoy every day!

Κεντρική φωτογραφία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.