Ο τόπος που συνεχίζει να γεννά πολιτισμό, ακόμη και αν παραμένει αντιμέτωπος με τις πιο δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες. Η χώρα μας αποκαλύπτει ξανά τα πολύτιμα μυστικά της Τέχνης, χαρίζοντάς μας για ακόμη ένα καλοκαίρι την ξεχωριστή ευκαιρία να μυηθούμε σε ένα σύμπαν, γεμάτο με εμπνευσμένες δημιουργίες. Οι νησιωτικοί προορισμοί βρίσκονται στη σφαίρα του εθνικού, αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, προσκαλώντας το κοινό να επισκεφθεί τους πολιτιστικούς τους χώρους και να έρθει σε επαφή με μια σειρά από πολλά υποσχόμενα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Οι δημιουργικές αυτές πρωτοβουλίες προβλέπεται να κατακτήσουν τον δικό τους χώρο στην καρδιά των φιλότεχνων, και όχι μόνο, επισκεπτών, προσφέροντάς τους χρόνο και χώρο για εξερεύνηση, παρατήρηση και φυσικά διασκέδαση.
Ας δούμε μαζί τις 5 εκθέσεις στα ελληνικά νησιά, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε φέτος...
Αναδρομική έκθεση «Η αδιάλλακτη ειλικρίνεια της ενσυναίσθησης» του Χρόνη Μπότσογλου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου
O Χρόνης Μπότσογλου (1941-2022), ήταν ένας από τους σημαντικότερους παραστατικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό έργα, σχέδια με μολύβι, παστέλ, ελαιογραφίες, ακουαρέλες, μπρούντζινα, ορειχάλκινα και γύψινα, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1953 έως το 2018, δηλαδή περισσότερα από εξήντα πέντε χρόνια μιας εξαιρετικά γόνιμης καλλιτεχνικής διαδρομής. Η έκθεση με τίτλο Η αδιάλλακτη ειλικρίνεια της ενσυναίσθησης συνοδεύεται από την έκδοση δίγλωσσου καταλόγου (στα ελληνικά και στα αγγλικά), που έγραψε η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau και εκδίδεται από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, σε επιμέλεια της Μικρής Άρκτου. Ο κατάλογος είναι εμπλουτισμένος με αναλυτικό χρονολόγιο, μαρτυρίες του ίδιου του Μπότσογλου, καθώς και με φωτογραφικά τεκμήρια, αδημοσίευτα τα περισσότερα, τα οποία πρόσφερε η οικογένεια του καλλιτέχνη. Ο τόνος στον κατάλογο, όπως και στην έκθεση, δίνεται με τις «Αδελφικές σκέψεις», έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στον Μπότσογλου και τους δασκάλους του, ο οποίος αναδεικνύει την αδελφοσύνη μεταξύ των καλλιτεχνών σε ό,τι αφορούσε τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον κόσμο.
Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου, Οδός Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Άνδρος. Διάρκεια: Από 2 Ιουλίου έως 1η Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 11:00-15:00 & 18:00-21:00 (εκτός από Τρίτη) | Δευτέρα, 11:00-15:00.
Ρίζες: Εικαστική περιπλάνηση στο Μουντάδο της Τήνου στο πλαίσιο της 5ης Μικρής Biennale Σύγχρονης Τέχνης
Η Μικρή Biennale Σύγχρονης Τέχνης δημιουργήθηκε το 2015 βασισμένη σε μια ιδέα δύο εραστών του χωριού, όπου έχουν σπίτι εδώ και πολλά χρόνια, της Mireille Liénard, Βελγίδας καλλιτέχνιδας και του Philippe Fraisse, Γάλλου αρχιτέκτονα. Οι δύο τους έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, σε διαφορετικούς τομείς. Ο Philippe Fraisse ως ερευνητής στη Δήλο και η Mireille Liénard ως καλλιτέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων. Αυτό το κάνουν παράλληλα με την προσωπική τους δουλειά στη Γαλλία και το Βέλγιο. Η οργάνωση των εκθέσεων γίνεται από το «Σύνδεσμο των απανταχού εκ Μουντάδου Τήνου καταγομένων», με συντονιστή τον Ηλία Σιγάλα. Φέτος είναι η πέμπτη έκδοση της Μπιενάλε. Η πρώτη, το 2015, είχε θέμα την Αποκάλυψη, μετά ήρθε ο Λαβύρινθος, στη συνέχεια οι Διασταυρώσεις, ακολούθησαν οι Προοπτικές ενώ τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν οι Ρίζες.
Επιλέγοντας το θέμα Ρίζες για αυτήν την 5η Μπιενάλε και χρησιμοποιώντας πληθυντικό, στόχος των διοργανωτών είναι να ανοίξουν τις πόρτες της δημιουργίας, παίζοντας με τις αναρίθμητες έννοιες που καλύπτει η «λέξη» αυτή. Από την κυριολεκτική σημασία που αναφέρεται στον φυτικό κόσμο, στις πολλαπλές μεταφορικές σημασίες της όπως καταγωγή, αρχή, γέννηση, πηγή κ.α. Η «λέξη» όπως ερμηνεύεται από τους καλλιτέχνες, μας καλεί να αναρωτηθούμε για τις δικές μας ρίζες.
Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν ένα έργο ειδικά για την Μπιενάλε, λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις ενός μεταλλικού κουτιού που θα φιλοξενήσει τη δουλειά τους ως προθήκη. Οι προθήκες τοποθετούνται σε τοπόσημα του χωριού όπως πλυσταριό, πηγή, θολωτό πέρασμα κ.α. ενώ μερικές φορές ο καλλιτέχνης δημιουργεί με βάση αυτά. Ο επισκέπτης θα έχει στο χέρι του ένα φυλλάδιο-οδηγό γραμμένο από τη μία όψη στα Ελληνικά και από την άλλη όψη στα Αγγλικά. Ο «οδηγός» θα καθοδηγεί τον επισκέπτη μέσα από τα στενά και τις καμάρες του χωριού, στα σημεία που εκτίθενται τα έργα και θα αναφέρει λίγα λόγια για κάθε έργο και για τον καλλιτέχνη του.
Info: Μουντάδος, Τήνος. Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, στις 20.00. Διάρκεια: έως 20 Αυγούστου.
Έκθεση του David Gerstein στην Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο
Μια μοναδική σειρά τρισδιάστατων τοιχογραφιών που ξεχειλίζουν από χρώμα και αισιοδοξία παρουσιάζει ο κορυφαίος, διεθνής, σύγχρονος καλλιτέχνης David Gerstein, στη νέα του ατομική έκθεση που φιλοξενείται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο από τις 4 Αυγούστου. Στην έκθεση του στο νησί των ανέμων ο Ντέιβιντ Γκέρστάιν παρουσιάζει ευφάνταστα γλυπτά τοίχου που διακρίνονται για το δυναμικό τους χαρακτήρα και το πλούσιο χρώμα τους. Επιλέγει καθημερινές δραστηριότητες και εστιάζει σε διάφορα αντικείμενα τα οποία τα μετατρέπει σε ζωντανά έργα Pop Art. Αντλώντας έμπνευση από θέματα, όπως η ζωή στην πόλη, αλλά και η φύση ή ο αθλητισμός, ο διεθνής γλύπτης και ζωγράφος καταθέτει το όραμα του για έναν κόσμο ποιητικό και χαρούμενο. Οι πολύχρωμες πεταλούδες του, τα σαρκώδη κατακόκκινα χείλη του, ένα βάζο με «ζωντανά» λουλούδια, οι γεμάτοι κίνηση χορευτές, ποδηλάτες και περιηγητές του, δημιουργούν την εικαστική ποπ αρτ γλώσσα του Γκερστάιν και συνθέτουν την ευτυχισμένη παλέτα του.
Info: Kapopoulos Fine Arts, Ενόπλων Δυνάμεων 15, κεντρικό Ματογιάννι, Μύκονος. Εγκαίνια: 4 Αυγούστου 2017 στις 21.00 παρουσία του καλλιτέχνη. Καθημερινά: 11.00-15.00, 19.00-1.00
FESTIVALS
13ο Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Χανίων
Tο συνειδητό σώμα είναι ο άξονας του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Χανίων (Dance Days Chania). Ο θεσμός ιδρύθηκε το 2011 από τον σύλλογο εκφραστικού χορού "Συν-Κίνηση" κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής κρίσης στην Κρήτη, ένα σταυροδρόμι μεσογειακών πολιτισμών. Πρόθεση είναι να φιλοξενήσει καλλιτέχνες, χορογράφους και χορευτές από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις, εργαστήρια, προβολές βίντεο χορού, διαλέξεις- συνέδρια και εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Το Dance Days Chania ζει μέσα από τους εθελοντές του και επενδύει στη συνεργασία και τη συνδημιουργία. Άνθρωποι του χορού και άλλοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο δίνουν το παρόν και στηρίζουν το φεστιβάλ. Φέτος, η καλλιτεχνική διοργάνωση φιλοξενεί παραστάσεις δημιουργών από 8 χώρες παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης χορευτικής σκηνής και δημιουργίας.
Info: Διάρκεια από 22 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου.
23ο Φεστιβάλ Νάξου
Κάθε καλοκαίρι οι τέχνες δίνουν ραντεβού στο Φεστιβάλ Νάξου, στον Πύργο Μπαζαίου. Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικές εκθέσεις κ.α. υποδέχονται το φιλότεχνο κοινό κάθε ηλικίας στο ιστορικό αναστηλωμένο μνημείο του 17 ου αιώνα στην ενδοχώρα του νησιού, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του ναού της Δήμητρας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον δημοφιλή παραδοσιακό οικισμό Χαλκί. Η φετινή διοργάνωση άνοιξε φέτος τις πύλες των καλλιτεχνικών της εκδηλώσεων με την έκθεση The wings of Icarus / Τα φτερά του Ίκαρου, φόρο τιμής στον καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer, η διαρκεί από τις 4/6 έως τις 8/10/2023. Στόχος της είναι να αναπτύξει το πολύχρωμο εικαστικό σύμπαν του Γερμανού καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer που έζησε και δημιούργησε για περισσότερο από 50 χρόνια στη Νάξο.
Info: Πύργος Μπαζαίου, 12χλμ κεντρικής Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού. Διάρκεια από 20 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου.
Saristra Festival
Από την ίδρυσή του το 2012, το Saristra Festival έχει εξελιχθεί σε μια τριήμερη εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα ερείπια του χωριού Παλιά Βλαχάτα στη Σάμη της Κεφαλονιάς. Με μουσικούς, συγκροτήματα και DJs από όλο τον κόσμο, υπόσχεται ξανά μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης.
Info: Παλιά Σάμη, Βλαχάτα. Διάρκεια από 28 έως 30 Ιουλίου.