fbpixel

Search icon
Search
Allergic to the sun: Αν παρατηρείτε περίεργα σημάδια τότε δεν είναι ιδέα σας
FACE & BODY

Allergic to the sun: Αν παρατηρείτε περίεργα σημάδια τότε δεν είναι ιδέα σας

Μια κατάσταση που ίσως δε γνωρίζατε μέχρι στιγμής


Οι αλλεργίες δεν είναι ποτέ «διασκεδαστικές». Μπορεί να είναι ενοχλητικές ή επώδυνες και πολλές φορές μπορεί να σας απαγορεύσουν να απολαμβάνετε μερικές από τις πιο απλές απολαύσεις της ζωής Από το να χαϊδεύετε τον αγαπημένο σας σκύλο μέχρι το να καταναλώσετε μπισκότα με τσιπ σοκολάτας. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν λύσεις και πολλές από αυτές είναι και μόνιμες, όπως για παράδειγμα η ανοσοθεραπεία. 

sunglasses-cover-1.jpg

Τι συμβαίνει όμως όταν είστε αλλεργικοί σε κάτι αναπόφευκτο, όπως ο ήλιος;

Ναι, μπορείτε, στην πραγματικότητα, να είστε αλλεργικοί στον ήλιο και αυτό ονομάζεται ηλιακή κνίδωση. Αλλά προτού πανικοβληθείτε για αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη αλλεργία είναι αρκετά σπάνια και σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, μόνο περίπου το 10 έως 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ επηρεάζεται από αυτήν. Όπως πάντα, είναι καλύτερο να καταλάβετε τι είναι στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση για να είστε προετοιμασμένοι.

Μπορεί να είστε αλλεργικοί στον ήλιο

Η αλλεργία στον ήλιο δημιουργεί μια ομάδα εξανθημάτων με φαγούρα που μπορεί να εμφανιστούν ως απόκριση σ' αυτόν από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού συστήματος που αντιμετωπίζει το δέρμα που έχει αλλοιωθεί από τον ήλιο ως ξένο κύτταρο, το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε σωματικές αντιδράσεις. Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αλλεργιών στον ήλιο, από τα φωτοαλλεργικά εξανθήματα και την ηλιακή κνίδωση μέχρι τον ακτινικό κνησμό. Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μια οποιαδήποτε άλλη δερματική αντίδραση που αναπτύσσεται όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση είναι επίσημα γνωστή ως πολυμορφική φωτεινή έκρηξη (PMLE), η οποία είναι ο πιο κοινός τύπος αλλεργίας στον ήλιο που επηρεάζει το 10 έως 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

sun-beach-woman-body-1.jpg

Φυσικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και μπορεί να είναι κληρονομική, να προκληθεί ως αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή, από προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις ή από άλλες δερματικές παθήσεις. Μάλιστα, εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες και αρχίζει να αναπτύσσεται στην εφηβεία και στη δεκαετία των 20s. Τέλος, αν και το πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι συνήθως πιο ευαίσθητο στην έκθεση στον ήλιο και πιο πιθανό να εμφανίσει τέτοιου είδους αλλεργία, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον πιο σκούρο τόνο δέρματος.

Σε αντίθεση με ορισμένες αλλεργίες, το να είστε αλλεργικοί στον ήλιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε εντελώς το trigger αυτό. 

Πώς θα καταλάβετε αν είστε αλλεργικοί στον ήλιο

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να καταλάβετε εάν έχετε αλλεργία. Για παράδειγμα εάν το δέρμα σας κοκκινίσει, εμφανίσει κυνισμό ή πόνο μετά την έκθεση στο ηλιακό φως, αυτό είναι γενικά ένα σημάδι ότι μπορεί να ανήκετε σ' αυτήν την κατηγορία. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται παρόμοιο με το ηλιακό έγκαυμα, υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσετε το αποτέλεσμα. Φυσικά, για να είστε απόλυτα σίγουροι, είναι καλύτερο να πάτε σ' έναν δερματολόγο ή σε έναν αλλεργιολόγο για μια επίσημη διάγνωση που θα βασίζεται στην πραγματική παρατήρηση.

sunscreens.jpg

Μπορείτε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τις αντιδράσεις

Ένας από τους καλύτερους - και πιο προφανείς - τρόπους για την πρόληψη είναι να προστατεύσετε το δέρμα από τον ήλιο όταν βρίσκεστε έξω. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση σκιάς όσο περισσότερο μπορείτε, το να φοράτε ρούχα με παράγοντα υπεριώδους προστασίας (UPF) και το να εφαρμόζετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με τουλάχιστον SPF 30 κάθε μέρα. Ακόμη αποφύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τις «ώρες αιχμής», που είναι από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά, για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους ειδικούς και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες τους.