fbpixel

Search icon
Search
Τέλος στη σκόνη στο σπίτι και την αλλεργία με αυτούς τους απλούς κανόνες
WELLNESS

Τέλος στη σκόνη στο σπίτι και την αλλεργία με αυτούς τους απλούς κανόνες

Αλλάξτε τακτικές και απολαύστε ένα καθαρό περιβάλλον


Για τους περισσότερους από εσάς η σκόνη στις επιφάνειες αποτελεί ένα καθημερινό πρόβλημα που αναμφίβολα κάνει τον κάθε χώρο να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν και οι σύγχρονοι κανόνες του savoir vivre για το σπίτι έχουν δοθεί από τη guru της οργάνωσης Marie Kondo υπάρχουν πάντα μικρά περιθώρια βελτίωσης που θα αλλάξουν την καθημερινότητά σας. Στην αναζήτηση, λοιπόν, των κατάλληλων tips για το σωστό ξεσκόνισμα, γνώμονα σας οφείλει να αποτελεί -πάντα- ο χρόνος που έχετε να διαθέσετε αλλά και η σωστή διαχείριση του.

Το μυστικό είναι απλό. Από σήμερα κιόλας θα πρέπει να σταματήστε να σκέφτεστε τις δουλειές τους σπιτιού σαν μια επιβάρυνση και να ξεκινήσετε να τις απολαμβάνετε. Ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική θα κάνετε σίγουρα κάθε επόμενη κίνηση ακόμη πιο εύκολη. 

Όσο για την αποτελεσματικότητα...είναι βέβαιο πως οι συμβουλές που θα ανακαλύψετε θα την κάνουν να εκτοξευτεί!

Προετοιμαστείτε κατάλληλα 

Αφαιρέστε όλη την ακαταστασία από το σπίτι. Εφαρμόζοντας το γνωστό decluttering που αποτελεί μια βασική αρχή της τάσης του μινιμαλισμού θα κάνετε τη δουλειά σας ευκολότερη και σίγουρα πιο αποτελεσματική. Ξεκινήστε από τα περιττά πράγματα που έχετε πάνω σε κάθε επιφάνεια, τοποθετήστε όλα τα ρούχα σας στη θέση τους και φυσικά πλύνετε τα πιάτα που υπάρχουν στο νεροχύτη. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε την τέλεια αρχή έτσι ώστε κάθε σημείο να έχει μόνο αυτά που είναι απαραίτητα. 

Extra tip: Μην ξεχνάτε πως κάθε επιπλέον αντικείμενο που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο ευθύνεται για περιττή σκόνη που συσσωρεύεται. 

kseskonisma-spitiou-3.jpg

Ξεκινήστε από ψηλά

H σκόνη -λόγω της βαρύτητας- κατεβαίνει προς τα κάτω. Για αυτό τον λόγο και για να αποφύγετε το διπλό κόπο είναι σημαντικό να ξεκινήσετε το ξεσκόνισμα από τα πιο ψηλά σας έπιπλα. Σκεφτείτε το εξής: αν καθαρίσετε πρώτα το πιο χαμηλό επίπεδο, τότε όση σκόνη πέσει πέσει από πιο ψηλά θα πρέπει να την ξανακαθαρίσετε! Μάλιστα, αν δεν ανήκετε στους αποφασιστικούς που θέλουν να τελειώνουν όλες τις δουλειές μαζί μπορείτε να χωρίσετε σε διαφορετικές ημέρες τα "επίπεδα" του σπιτιού σας. Έτσι, θα γίνει σαν ένα όμορφο παιχνίδι.

Δώστε σημασία στις πόρτες

Δεν είναι λίγες οι φορές που παραλείπετε στο καθάρισμα μέρη του σπιτιού στα οποία συσσωρεύεται σκόνη. Ένα από αυτά είναι οι πόρτες, εσωτερικές αλλά και εξωτερικές. Φυσικά, υπάρχει ένας απόλυτα οικολογικός τρόπος καθαρισμού ο οποίος είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα πανί και ελάχιστο νερό. Αφήστε στην άκρη τα καθαριστικά και δώστε σημασία σε όλες τις εσοχές που παρατηρείτε. It's your turn to do it right!

Προσέξτε κάθε αντικείμενο

Όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, τα αντικείμενα πάνω στις επιφάνειες είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο συσσωρεύεται η σκόνη στο σπίτι σας. Αφού αποφασίσετε ποια πραγματικά σας χρειάζονται και από ποια θα πρέπει να απαλλαγείτε έφτασε η στιγμή να τα ξεσκονίσετε. Αναμφίβολα είναι δύσκολο να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία αρκετά συχνά αλλά παρόλα αυτά με τα κατάλληλα "εργαλεία" μπορείτε να την κάνετε πιο εύκολη. Χρησιμοποιείστε ειδικά αξεσουάρ όπως φτερά καθαρισμού με μικρο-ίνες που είναι εξειδικευμένα στο να παγιδεύουν τη σκόνη. Με αυτό τον τρόπο με ένα μόνο πέρασμα κάθε κόκκος σκόνης θα αποτελεί στη στιγμή...παρελθόν.

kseskonisma-spitiou.jpg
Η καθαριότητα απαιτεί έξυπνες κινήσεις όχι μεγάλη προσπάθεια. Χωρίστε τις δουλειές στις μέρες που σας βολεύουν και χρησιμοποιείστε όλα τα tools που θα σας κάνουν master στο είδος!

Μην ξεχνάτε τα έπιπλα

Πίσω από τους καναπέδες καθώς και κάτω από όλα τα έπιπλα μαζεύεται ένα μεγάλο ποσοστό της σκόνης που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Εάν την παραμελήσετε τότε αυτή με τις μέρες που περνάνε θα εξαπλωθεί. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα φροντίστε να επιμένετε και σε εκείνα τα σημεία.

Πείτε "ναι" στο πλύσιμο

Για τα αντικείμενα που δεν μπορείτε να κάνετε το απαραίτητο dusting οφείλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές τεχνικές. Όποτε το θεωρείτε απαραίτητο, πλύνετε τις κουρτίνες καθώς και τα χαλιά που υπάρχουν στο σπίτι σας. Μερικές φορές δεν είναι αρκετή η δική σας προσπάθεια για να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση ο χώρος που ζείτε. Χρειάζεστε και τη βοήθεια των συσκευών!

Μην παραλείπετε το κρεβάτι σας

Καθημερινά περνάτε αρκετές ώρες στο αγαπημένο σας κρεβάτι. Αυτός ο τόσο ιδιαίτερος χώρος οφείλει να είναι απαλλαγμένος από περιττές σκόνες. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να τινάζετε τόσο τα μαξιλάρια σας όσο και τα σκεπάσματα όσο πιο συχνά μπορείτε. Κάντε το συνήθεια και κάθε πρωί πριν την πρωινή γυμναστική αφιερώστε τους λίγο χρόνο. Μόλις τελειώσετε μην ξεχάσετε να στρώσετε το κρεβάτι σας. Όλη η διαδικασία θα διαρκέσει λιγότερο από τρία λεπτά και θα αφήσει πίσω ένα απόλυτα τακτοποιημένο δωμάτιο.

kseskonisma spitiou 1

Αλλεργίες και σκόνη

Δεν είστε λίγοι εσείς που υποφέρετε από αλλεργίες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με τη σκόνη να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους trigger παράγοντες για την έκκριση ισταμίνης -βασικής ουσίας που προκαλεί αλλεργίες- είναι βέβαιο πως οφείλετε να είστε πάντα πιο προσεκτικοί. Έτσι, ένα ιδιαίτερα χρηστικό tip είναι να φοράτε κάθε φορά που καθαρίζετε το σπίτι σας, μια μάσκα. Αν και είμαι βέβαιη πως αυτό ακούγεται αρκετά τραβηγμένο, να είστε σίγουροι πως θα σας προφυλάξει από μια μελλοντική ενόχληση.