fbpixel

Search icon
Search
Αισθάνεστε κούραση; Πώς να σταματήσετε να κοιτάτε την οθόνη σας
WELLNESS

Αισθάνεστε κούραση; Πώς να σταματήσετε να κοιτάτε την οθόνη σας

Κι όμως μπορείτε να τα καταφέρετε!


H αποτοξίνωση είναι ένα ολοκληρωτικό γεγονός που απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και θέληση για την πλήρη επαναφορά και το ξεκίνημα από την αρχή. Ωστόσο πολύ συχνά, όταν μιλάμε για τη διαμόρφωση συνηθειών που μένουν σταθερές, αυτό που έχει σημασία είναι η συνέπεια και η ισορροπία. Γι' αυτό ξεκινάμε από τα μικρά με απλές πρακτικές και εργαλεία που μας υπενθυμίζουν και μας παρακινούν να κατεβάζουμε την ενέργεια που και που. Μια ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να σημαίνει το οτιδήποτε, από το να κάνετε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα για να χαλαρώσετε τα μάτια σας μέχρι να δεσμευτείτε για ένα Σαββατοκύριακο εντελώς χωρίς συσκευές. Αλλά το «κλειδί» για κάθε detox, έχουμε μάθει, είναι να την κάνουμε ευχάριστη - γιατί οι συνήθειες, στις οποίες θα παραμείνετε πιστοί είναι αυτές που πραγματικά σας αρέσουν.

sarah-dorweiler-qddljnd51bu-unsplash.jpg

1. Clean it up

Αν δεν θέλετε να εγκαταλείψετε το διαδίκτυο εν ψυχρώ (και κανείς δεν περιμένει από εσάς να το κάνετε), τότε προσπαθήστε να οργανώσετε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας με τρόπο που να σας κάνει λιγότερο δελεαστικό να συνεχίσετε να τα ελέγχετε. Σκεφτείτε σαν τη Marie Kondo για την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Κλείστε τις καρτέλες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, μετακινήστε τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -ή οποιαδήποτε εφαρμογή που δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε τόσο συχνά- από την αρχική σας οθόνη και καταργήστε το follow ή κάντε σιωπηλό τους λογαριασμούς που δεν προκαλούν πλέον χαρά.

Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, ταξινομήστε τις εφαρμογές σας σε διαφορετικούς φακέλους, ώστε να χρειάζονται μερικά κλικ παραπάνω για να μπείτε σε αυτές. Αν έχετε iPhone, μεταβείτε στις "Ρυθμίσεις" και στη συνέχεια στο "Screen Time". Αυτό θα σας εμφανίσει ένα σωρό πληροφορίες: τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε περισσότερο, πόσες ώρες είστε σε αυτές, ακόμη και πόσες φορές σηκώσατε το τηλέφωνό σας (και ποια ώρα της ημέρας το σηκώσατε για πρώτη φορά). Από εδώ, μπορείτε να ορίσετε χρονικά όρια και να προγραμματίσετε στιγμές ηρεμίας μακριά από την οθόνη, και θα είναι το τηλέφωνό σας, το οποίο θα σας υπενθυμίζει πότε είναι ώρα να το ξεκουράσετε.

2. Set Bounderies 

Η πραγματοποίηση διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ο ευκολότερος τρόπος αποτοξίνωσης από την τεχνολογία και μπορεί επίσης να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγικότητά σας. Η τεχνική Pomodoro είναι ένας τρόπος για να «σπάσετε» την ημέρα σας, ενσωματώνοντας χρόνο μακριά από ό,τι κι αν είναι αυτό που δουλεύετε. Περνάτε 25 λεπτά δουλεύοντας και στη συνέχεια κάνετε ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Μετά από τέσσερις κύκλους 25 λεπτών, κάνετε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 15 ή 13 λεπτών και μετά επαναλαμβάνετε.

Μετά τη δουλειά, αντιμετωπίστε το τηλέφωνό σας σαν να είναι μια ανταμοιβή. Βάλτε το στην άκρη κατά τη διάρκεια του δείπνου (ή οποιουδήποτε γεύματος) και τοποθετήστε το έξω από την κρεβατοκάμαρα μια ώρα πριν πάτε για ύπνο. Αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ως ξυπνητήρι, υπάρχει ο πειρασμός να ξεκινήσετε κατευθείαν το scrolling μόλις ξυπνήσετε. Αντ' αυτού, δοκιμάστε ένα ξυπνητήρι της παλιάς σχολής.

omid-armin-agrtdozlpyw-unsplash.jpg

3. Mindfulness is the key

Αν ο στόχος της ψηφιακής αποτοξίνωσης είναι να είστε περισσότερο παρόντες, σκεφτείτε να ξεκινήσετε μια πρακτική ενσυνειδητότητας ή διαλογισμού. Είναι ευκολότερο να αποβάλλετε τις παλιές συνήθειες αν τις αντικαταστήσετε με νέες, υγιείς. Όταν θέλετε να ελέγξετε τη συσκευή σας, ελέγξτε πρώτα τον εαυτό σας, λέει ο Will Boyce, ειδικός στον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα. Αρχικά, εκείνος συνιστά να συντονιστείτε με την αναπνοή σας καθώς γεμίζει την κοιλιά σας για να σας φέρει στην παρούσα στιγμή. Μόλις την αντιληφθείτε, επικεντρωθείτε στην εκπνοή σας. «Θα αρχίσει φυσικά να επιμηκύνεται και θα αρχίσετε να αισθάνεστε αυτή την όμορφη κίνηση», λέει. Μετά από μερικούς γύρους, σημειώστε απαλά τη λέξη «ξεκούραση» όταν εκπνέετε - και κάπως έτσι, λέει ο Boyce, διαλογίζεστε.

Αν βρίσκεστε στη συσκευή σας, δοκιμάστε να κάνετε μια πρακτική στο παρασκήνιο, η οποία είναι η διαδικασία της επίγνωσης των διαφόρων αισθήσεων στο σώμα ενώ κάνετε κάτι που κανονικά μπορεί να σας γίνει ασυνείδητο. «Αν μιλάτε στο τηλέφωνο, παρατηρήστε τα πόδια σας. Νιώστε το σώμα σας να κάθεται στην καρέκλα. Νιώστε την αναπνοή σας. Είναι γρήγορη; Είναι αργή;» 

andrew-guan-ltuyp3ralpw-unsplash.jpg

4. Do not disturb

Εξετάστε το ενδεχόμενο μιας ψηφιακής αποτοξίνωσης μία ή μερικές ημέρες την εβδομάδα. «Αναγκάζω τον εαυτό μου να παίρνω τα Σάββατα και τις Κυριακές μακριά από τη δουλειά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει η Kelsey Patel, προπονήτρια Reiki και mindfulness και συγγραφέας του Burning Bright, ενός βιβλίου για την επαγγελματική εξουθένωση. «Ήταν η πιο αναζωογονητική πρακτική για μένα να μπορώ να έχω ένα Σαββατοκύριακο ελεύθερο και να επανέρχομαι κάθε Δευτέρα».

Αν θέλετε να περάσετε ουσιαστικό χρόνο μακριά από μια οθόνη, γεμίστε τον με δραστηριότητες που απασχολούν τόσο το μυαλό όσο και τα χέρια σας, όπως ένα παζλ ή ένα βιβλίο ζωγραφικής mindfulness. Αυτό ονομάζεται ενεργητικός διαλογισμός - η διαδικασία εστίασης της προσοχής σας σε μια απλή εργασία. Μια άλλη συμβουλή: Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις σας ή κρατήστε το τηλέφωνό σας στο αθόρυβο όταν μπορείτε. Όλη η τεχνολογία -από τους ιστότοπους μέχρι τις εφαρμογές στο τηλέφωνό σας- έχει σχεδιαστεί για να σας κρατάει απορροφημένους σε αυτήν. Η σίγαση του τηλεφώνου σας ή η θέση του σε λειτουργία αεροπλάνου ή «μην ενοχλείτε» μπορεί να σας βοηθήσει να αποστασιοποιηθείτε για λίγο. Μπορεί να είναι ακόμη και τόσο απλό όσο το να αφήνετε το τηλέφωνό σας στο σπίτι όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας ή όταν πάτε για ψώνια.