fbpixel

Search icon
Search
A New Era of Social Eating: Ποια είναι η νέα μόδα στη γαστρονομία που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο που τρώμε δημοσίως;
MAGAZINE

A New Era of Social Eating: Ποια είναι η νέα μόδα στη γαστρονομία που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο που τρώμε δημοσίως;

Τα supper clubs γίνονται ολοένα και περισσότερο γνωστά


Το φαγητό ενώνει, ειδικά σε καιρούς που η κοινωνικότητα εκλείπει. Η νέα μόδα στη γαστρονομία ακούει στο όνομα “supper clubs” -ή αλλιώς «λέσχες δείπνου»-, όπου άγνωστοι συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι, γνωρίζονται, δοκιμάζουν γεύσεις και ανταλλάσσουν απόψεις. Pop up εστιατόρια ή γαστρονομικά spots, συνήθως εντός κάποιου σπιτιού, ξενοδοχείου, στη φύση, σε εργαστήρια καλλιτεχνών και όπου αλλού μπορεί να βάλει ο νους σας, φιλοξενούν με επιτυχία το εν λόγω concept, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Pullman

pullmna1.jpg

Όπως μαρτυρά και το όνομά του, τα γεύματα που διοργανώνει η ομάδα του δεν έχουν σταθερή βάση, αλλά μετακινούνται διαρκώς. Οι πιο συχνές τοποθεσίες τους είναι στα σπίτια των διοργανωτών, του σεφ Κώστα Παρδάλη και της foodie lover και αρχιτέκτονα Χρύσας Πετροχείλου. Οι χώροι που επιλέγουν είναι ιδιαίτερα ξεχωριστοί -από εργαστήρια κεραμικής μέχρι μαγειρεία- και κυριολεκτικά μεταμορφώνονται για τις ανάγκες του εκάστοτε δείπνου. Το μενού περιέχει πιάτα υψηλής γαστρονομίας και η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. Σε ειδικές περιπτώσεις, το ντουέτο των ανήσυχων διοργανωτών μεταφέρει τις συναντήσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις και συστήνει στους συμμετέχοντες ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων.
Μια ματιά στον λογαριασμό του Πούλμαν (@pullman.club) στο Instagram θα σας πείσει!

Kalos Aeras

436223489-947924137336468-5695072951681582058-n.jpg

Ο Χρήστος Ελευθεριάδης, ο ιθύνων νους πίσω από τα supper clubs με τίτλο «Καλός Αέρας», προσκαλεί τους καλεσμένους σε μία καλόγουστη μονοκατοικία στην Ηλιούπολη, όπου μαγειρεύει ένα μενού από πιάτα με έθνικ γαστρονομική προσέγγιση αλλά και ελληνικές σπεσιαλιτέ. Tο μενού της βραδιάς δημοσιεύεται εκ των προτέρων και η γευστική απόλαυση συνοδεύεται από μοναδική μουσική υπόκρουση. Αν η εποχή το επιτρέπει, ο Χρήστος υποδέχεται τον κόσμο του στη βεράντα του αρχοντικού, όπου μεταφέρεται σ’ ένα σκηνικό που θυμίζει παλαιότερες δεκαετίες. Για να λάβει κάποιος μέρος στα δείπνα του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να δηλώσει τη συμμετοχή του στo @kalosaeras στο Instagram.

Mona Supper Club

mona2.jpg

Το όνομα της Ευτυχίας Στεφανίδη κρύβεται πίσω από τη δημιουργία των Mona Supper Clubs του boutique ξενοδοχείου Mona Athens στου Ψυρρή. Αληθινό it girl, η ίδια έφερε την τάση από το Λονδίνο στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή πριν από λίγα χρόνια, παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερη λέσχη δείπνων και αξέχαστων pop up συναντήσεων με επίκεντρο τη γεύση. Στο μενού πρωταγωνιστεί η σύγχρονη ελληνική κουζίνα, η οποία συνοδεύεται από φυσικά κρασιά και ακουστική μουσική. Εάν θέλετε να είστε up-to-date με το πρόγραμμα των μελλοντικών get-together, μπορείτε να το κάνετε μέσω του Instagram @mona_athens. Ετοιμαστείτε για αξέχαστα dinners με μοναδικούς guest chefs!

Claridge's Kitchen Supper Series

claridges3.jpg

Στο Λονδίνο, μπορείτε να καθίσετε στην πρώτη σειρά για ένα γαστρονομικό show που λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Claridge's με τίτλο “Kitchen Supper Series”, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον διάσημο Good Food Guide. Αυτήν τη μοναδική γευστική εμπειρία επιμελούνται κορυφαίοι σεφ από τον οδηγό, όπως οι Simon Attridge, Gareth Ward και Roberta Hall-McCarron, οι οποίοι αναλαμβάνουν την κουζίνα του Claridge's για μία μόνο βραδιά. Κάθε σεφ σερβίρει ένα δείπνο πέντε πιάτων με συνοδεία κρασιού, αναδεικνύοντας τη μαεστρία του στη βρετανική κουζίνα. Στο υπέροχα διαμορφωμένο L'Epicerie, όπου το chef’s table προσφέρει μια μοναδική ματιά στις τιμημένες κουζίνες του εμβληματικού ξενοδοχείου, αυτό το οικείο περιβάλλον φιλοξενεί μόλις 14 καλεσμένους, προσφέροντας μια καθηλωτική εμπειρία με εξαιρετική γαστρονομία. www.claridges.co.uk

Feisty Feast

feisty1.jpg

«Χτίζουμε κοινότητες και προωθούμε τον πολιτισμό μέσω του φαγητού», αναφέρει στο website της η ιδρύτρια του Feisty Feast, η Καναδή με ρίζες από την Πορτογαλία Julia Khan Anselmo. Ξεκινώντας ως μια σειρά dinner parties στο διαμέρισμά της στο Βανκούβερ, το Feisty Feast έχει έκτοτε εξελιχθεί σε ένα food agency με έδρα το Άμστερνταμ, το οποίο, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, οργανώνει και τα πιο συναρπαστικά κοινωνικά γεύματα. Η ίδια πλέον βρίσκεται πίσω από μεγάλα dining events παγκοσμίως, προωθώντας τη φιλοσοφία του supper club με τον καλύτερο τρόπο. Όπως λέει: «Το φαγητό είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλοι για να ζήσουμε και αυτό είναι ένα πολύ βασικό γεγονός της ζωής που μας συνδέει. Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί και δεκτικοί ο ένας απέναντι στον άλλον όταν συμμετέχουμε σε ένα τόσο απλό και απαραίτητο τελετουργικό». www.feistyfeast.com

Paradiso

paradiso5.jpg

Η Kavita Harley -η Καλιφορνέζα σεφ που βρήκε «λιμάνι» στην πατρίδα μας- διοργανώνει τα πιο fine dining και ιδιαίτερης αισθητικής δείπνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το αναπάντεχο στοιχείο πρωταγωνιστεί, αφού όσοι κλείσουν μια θέση στo supper club της δε γνωρίζουν το σημείο συνάντησης, το οποίο τους ανακοινώνεται λίγη ώρα πριν! Η ίδια, έχοντας ζήσει σε Σικελία και Βερολίνο, δημιουργεί μερικά από τα πιο αξιοπερίεργα γεύματα σε μοναδικές τοποθεσίες, στήνοντας τα πιο ανατρεπτικά concepts. Μάλιστα, έχει καταφέρει να βγει κι εκτός συνόρων, με πολλά από τα προσεχή events της να πραγματοποιούνται στην Ιταλία, στην Πράγα και στη Γερμανία. @paradiso_mediterraneo

Κεντρική φωτογραφία: Claridge's

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025