fbpixel

Search icon
Search
8 tips που πρέπει να γνωρίζετε εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή
HEALTH

8 tips που πρέπει να γνωρίζετε εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή

Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε την υγεία σας


Η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή στην καθημερινότητά μας επιφέρει επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καθιστικός τρόπος εργασίας και η έκθεση των ματιών μας στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και τον αυχένα, πονοκεφάλους και κυρίως οπτικά προβλήματα, όπως κόπωση και ερεθισμό των ματιών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, η χρήση του υπολογιστή γίνεται ολοένα και περισσότερο μια βασική συνήθεια της ζωής μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να προσέχουμε και να εφαρμόσουμε ορισμένες τακτικές για να αποφύγουμε σοβαρές επιπτώσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στον οργανισμό μας.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και γνωρίστε 7+1 tips που θα σας βοηθήσουν!

What to do

Στάση του σώματος 

Το μυστικό κρύβεται στην σωστή τοποθέτηση του κορμιού μας όταν περνάμε πολλές ώρες στον υπολογιστή. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να θυμάστε πως τα γόνατα σας πρέπει να είναι λυγισμένα στις 90 μοίρες και τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα, αλλά κυρίως η πλάτη να είναι σε απόλυτη ευθεία και τα χέρια σας επάνω στα μπράτσα της καρέκλας.

shutterstock-655164997.jpg

Η σωστή τοποθέτηση του υπολογιστή 

Καλό θα ήταν να βρίσκεστε σε απόσταση τέτοια απόσταση με τον υπολογιστή και η οθόνη σας όσο είναι το μήκος ενός χεριού. Αυτό γιατί, ο υπολογιστής σας θα πρέπει να είναι σε πλήρη ευθεία από τα μάτια σας, ώστε να μην χρειαστεί να στρέφετε το κεφάλι σας.

Επίπεδο φωτεινότητα 

Η φωτεινότητα της οθόνης του υπολογιστή σας παίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο στην κούραση των ματιών σας. Για να μη δημιουργηθούν λοιπόν προβλήματα στη όραση και να ξεκουράζετε το βλέμματα σας, διατηρήστε την σε χαμηλά επίπεδα. Extra tip: καλό θα είναι να μην ξεπερνάει τα όρια της αυτόματης φωτεινότητας, που θέτει κάθε υπολογιστής με βάση τη λειτουργία του.

Ρυθμίσεις γραμματοσειράς 

Στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να γράψετε ή να διαβάσετε μέσω του υπολογιστή σας ιδανική λύση θα ήταν να μεγαλώσετε τα γράμματα, ώστε να μην ζορίσετε τα μάτια σας. Αυτό θα σας βοηθήσει και στη θέση που θα έχετε. Αφού η γραμματοσειρά θα είναι μεγαλύτερη, μπορείτε να απομακρύνεται την καρέκλα σας. 

ce35506d37d283e85bdb03de4095c10d.jpeg

Διαλείμματα

Το πιο βασικό όταν η μέρα σας προβλέπεται απαιτητική με πολλές ώρες απασχόλησης μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή είναι να μην ξεπερνάτε τα επιτρεπόμενα όρια. Οι περισσότεροι μπορεί να βάζουν σε προτεραιότητα την εργασία τους, ειδικότερα αν τους ακολουθούν τα απαιτητικά deadlines, αλλά οφείλουμε να κάνουμε συχνά διαλείμματα, κατά προτίμηση ανά 20 λεπτά για κανένα 5λεπτο. Εκμεταλλευτείτε τη διάρκεια του διαλείμματος για να περπατήσετε και να τεντώσετε τα άκρα σας αλλά και για να ενεργοποιηθείτε και να αποφεύγετε τους πόνους στο σώμα σας.

Φως δωματίου

Ο κατάλληλος φωτισμός για να εργαστείτε στον υπολογιστή πρέπει να είναι περίπου ο μισός σε φωτεινότητα σε σχέση με αυτόν που συναντάται στα περισσότερα γραφεία. Για να μην ταλαιπωρούνται τα μάτια σας, συνίσταται να χρησιμοποιούνται στόρια για τον εξωτερικό φωτισμό και λιγότερες λάμπες για τον εσωτερικό, ενώ αν είναι δυνατό, τοποθετήστε την οθόνη, έτσι ώστε το παράθυρο να βρίσκεται στο πλάι αντί για μπροστά ή πίσω της.

Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας

Σύμφωνα με έρευνες έχει παρατηρηθεί πως μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανοιγοκλείνουν λιγότερες φορές τα μάτια όταν βρίσκονται μπροστά από ηλεκτρονική οθόνη, με αποτέλεσμα να στεγνώνουν και να ερεθίζονται. Προσπαθήστε λοιπόν να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας 10 φορές κάθε 20 λεπτά.

3512cd0b4d870199b9e91e25f0ff2741.jpeg

Ασκήσεις ματιών/σώματος

Οι γιατροί συνιστούν να ακολουθήσετε τον κανόνα «20-20-20» -δηλαδή κάθε 20 λεπτά, ρίξτε το βλέμμα σας σε ένα αντικείμενο περίπου 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα, για να αποφευχθεί η κόπωση και η θόλωση των ματιών. Απαραίτητη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στο σώμα μας και να μην αγνοούμε τα σημάδια, επομένως εάν νιώσετε έντονο πόνο συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή.

Προβλήματα όρασης

Όσοι από εσάς αντιμετωπίζετε ήδη ένα πρόβλημα με τα μάτια σας, έχετε μυωπία ή πρεσβυωπία, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας. Αυτός θα σας συμβουλεύσει για την προστασία που μπορείτε να λάβετε, χορηγώντας την κατάλληλη αγωγή ή μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε και ειδικούς φακούς στα γυαλιά σας για την μέγιστη ασφάλειά σας.

Ξεκουραστείτε

Εάν η φύση της δουλειάς σας προϋποθέτει πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, προσπαθήστε όταν γυρίσετε σπίτι σας να μην απασχοληθείτε ξανά με κάποια οθόνη, όπως του κινητού. Αφιερώστε λίγη ώρα στο να ξεκουράσετε τα μάτια σας και να χαλαρώσετε.