Ο καιρός έχει κρυώσει, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζουν κάθε γωνία της πόλης και φυσικά οι ευκαιρίες για μια βόλτα στην αγορά είναι πολλές. Παρόλα αυτά υπάρχει συχνά ένα ενοχλητικό σύμπτωμα το οποίο είναι έτοιμο να σας χαλάσει κάθε στιγμή. Η καταρροή. Ξεκινώντας από τις αρχές του χειμώνα και φτάνοντας πολλές φορές έως και την άνοιξη, το συνάχι μπορεί να εμφανίζεται για πολλούς λόγους και να απαιτεί διαφορετικές θεραπείες. Έτσι, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε παρακάτω τις συχνότερες αιτίες που δεν καταφέρνετε να το αντιμετωπίσετε.
Δε μπορείτε να ξεπεράσετε το κρύωμα
Ένα κρύωμα, και κατά συνέπεια ένα συνάχι μπορούν συχνά να κρατήσουν αρκετό καιρό απλώς και μόνο επειδή οι άνθρωποι δεν ακούνε το σώμα τους. Για αυτό τον λόγο, εάν δεν αισθάνεστε καλά ή η θερμοκρασία του σώματός σας είναι πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου είναι σημαντικό να μείνετε στο σπίτι σας, να ξεκουραστείτε και να ενυδατώνεστε αρκετά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι πρώτες 24 με 48 ώρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς θα πρέπει να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος αλλά και η βιταμίνη C.
Useful Tip: Δοκιμάστε να καταναλώσετε μια θρεπτική βιολογική κοτόσουπα. Αν και μοιάζει σα μια λύση την οποία θα χρησιμοποιούσε η γιαγιά σας, η αλήθεια είναι πως έρευνες έχουν δώσει επίσημα στοιχεία που θα σας πείσουν. Με απλά λόγια αναφέρεται πως ειδικά όταν πρόκειται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και κρυολογήματα η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να σας βοηθήσει.
Το κρύωμα μετατράπηκε σε κάτι πιο σοβαρό
Εάν το κρύο σας καταλήξει σε βρογχίτιδα ή σε κάποια πιο σοβαρή αναπνευστική νόσο όπως είναι η πνευμονία μπορεί αυτό να παρατείνει και τη ρινική καταρροή. Το να ακολουθείτε εξαρχής τις συμβουλές του γιατρού σας καθώς και το να φροντίζετε τον εαυτό σας, αυτό από μόνο του μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Useful Tip: Η αλήθεια είναι πως η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να σταματήσετε την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και να τα χρησιμοποιείτε μόνο σε περιπτώσεις που έχει διεξαχθεί το ανάλογο αντιβιόγραμμα από τον γιατρό σας. Για κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει συνηθίσει τον οργανισμό του σε συχνή χρήση αυτών των φαρμάκων, μια επιδείνωση και μια κατάληξη ενός απλού κρυολογήματος σε βρογχίτιδα, είναι πιο συχνό φαινόμενο συγκριτικά με κάποιον άλλο.
Η επαφή με τον κρύο αέρα επιβαρύνει
Το να βρίσκεστε στο κρύο μπορεί από μόνο του να προκαλέσει καταρροή. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι αρκετά απλά καθώς ο ψυχρός αέρας που εισπνέετε θερμαίνεται στις ρινικές διόδους, πράγμα που κάνει τη μύτη σας να τρέχει ασταμάτητα. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, είναι η προστασία.
Useful Tip: Φορέστε απλώς το κασκόλ σας ή ακολουθήστε τις συμβουλές της μητέρας σας και καλύψτε την περιοχή της μύτης σας όταν νιώθετε πως ο αέρας είναι κρύος. Simple as that!
Δεν τηρείτε κατά γράμμα την προσωπική υγιεινή
Οι περισσότεροι γνωρίζετε ήδη πόσο σημαντικό είναι το να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να μην αγγίζετε πάρα πολύ το πρόσωπό σας. Αλλά αν έχετε μια πολυάσχολη, χαοτική ζωή, είναι εύκολο να ξεχαστείτε και να γευτείτε το snack σας χωρίς να κάνετε αυτή τη βασική κίνηση. Ωστόσο, στην περίπτωση του ιού της γρίπης ή άλλων ιών, που είναι η πιο κοινή αιτία για τις ρινικές καταρροές, τα μικρόβια είναι πολύ μεταδοτικά κι εύκολα εξαπλώνονται με αποτέλεσμα μια τέτοια παράλειψη να επιτείνει το ενοχλητικό σύμπτωμα. Ή ακόμη και να το προκαλεί συχνότερα.
Useful Tip: Εάν πιστεύετε πως δε μπορείτε να είστε συνεπείς και αρκετά συχνά ξεχνιέστε, προσπαθήστε να βάλετε έναν στόχο. Αυτός θα μπορούσε να είναι το να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά πριν καθίσετε στο τραπέζι του φαγητού. Μην ξεχνάτε πως τα χέρια μπορούν να «φιλοξενούν» πολλά και διαφορετικά επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία οδηγούν σε ασθένειες. Τέτοια βακτήρια είναι τα E.coli, Salmonella, Clostridium difficile αλλά και πιο «ήπια», όπως εκείνα που προκαλούν κρυολόγημα και ίωση.
Υποφέρετε από αλλεργίες
Οι άνθρωποι μπορεί να συνδέσουν τις αλλεργίες που προκαλούν καταρροή με τη γύρη και τα φυτά, αλλά ο χειμώνας είναι μια εποχή αιχμής για όλους όσους έχουν πρόβλημα με αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους. Ακάρεα, σκόνη, κατσαρίδες, κατοικίδια ζώα, μούχλα, μύκητες ή άλλες εσωτερικές ουσίες αυξάνουν το συνάχι.
Useful Tip: Σε αυτή την περίπτωση ένα τεστ αλλεργίας αλλά και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να σας προστατέψουν και να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας. Αυτές οι δύο συνήθειες θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να κάνει trigger την αλλεργία σας.
Χρησιμοποιείτε υπερβολικά φάρμακα
Συχνά, με μια ρινική καταρροή, το πρώτο βήμα το οποίο επιλέγουν οι άνθρωποι είναι να χρησιμοποιήσουν κάποιο αποσυμφορητικό σπρέι. Παρόλα αυτά η κατάχρηση και η μη σωστή δοσολογία μπορούν να φέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το σπρέι που σας έχουν συστήσει για 3 ημέρες, δύο φορές καθημερινά και αν δεν παρατηρήσετε βελτίωση επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Μην ξεχνάτε πως σε αντίθετη περίπτωση, μετά το πέρας της θεραπείας ίσως η κατάσταση της runny nose σας να είναι πιο επιβαρυμένη.
Useful Tip: Είχατε ακούσει ποτέ πως τα ρινικά σπρέι προκαλούν εξάρτηση; Πολλοί ασθενείς έχουν συνηθίσει στην υπερβολική χρήση τους καθώς αυτά ανακουφίζουν άμεσα την αναπνοή. Αυτό συμβαίνει καθώς διαθέτουν αγγειοσυσπαστικές και «ανοίγουν» άμεσα τη μύτη. Παρόλα αυτά η εκτεταμένη χρήση μπορεί να απευαισθητοποιήσει τους αισθητήρες του ασθενούς με αποτέλεσμα να προκαλείται εξάρτηση.
Η μύτη σας είναι ξηρή
Η ξηρότητα του χειμώνα, σε συνδυασμό με τα συστήματα θέρμανσης σε πολλά σπίτια, οδηγεί σε ξηρές ρινικές διόδους και καταρροή. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει πως εάν είστε άτομο που καπνίζει, η γρήγορη θερμότητα η οποία αναπτύσσεται στη ρινική περιοχή μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Useful Tip: Μια απλή και σωτήρια συμβουλή μπορεί να δοθεί σε αυτή την περίπτωση. Φροντίστε να δοκιμάσετε κάποιο παραφαρμακευτικό, ενυδατικό σκεύασμα για τη συγκεκριμένη περιοχή και φυσικά να ελαττώσετε το κάπνισμα.