fbpixel

Search icon
Search
7 ηχηρές γαστρονομικές αφίξεις για τις οποίες όλοι μιλούν τώρα στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

7 ηχηρές γαστρονομικές αφίξεις για τις οποίες όλοι μιλούν τώρα στη Θεσσαλονίκη

Τα fresh trends για φαγητό και ποτό


Η Θεσσαλονίκη έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές την ιδιαίτερή της αδυναμία προς τη γαστρονομία και τους συνεχείς πειραματισμούς. Με σταθερές και οργανωμένες κινήσεις, έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί στον κόσμο των γεύσεων, τολμώντας να συναντά φρέσκες ιδέες, γεμάτες από έμπνευση, αυθεντικότητα και αφοσίωση στην υψηλή ποιότητα. Νοσταλγικό φαγητό, street αμαρτίες αισθήσεων, gourmet γευστικές συναντήσεις αλλά και ισχυρές funky «δόσεις» σε finger food και side dishes που συνοδεύουν τον καφέ και το cocktail μας ήρθαν να προστεθούν στον γαστρονομικό χάρτη της. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα την γευστική μας εξερεύνηση και να ανακαλύψουμε τα καινούργια αγαπημένα μας στέκια! Συγκεντρώσαμε τους νέους και πολλά υποσχόμενους γευστικούς προορισμούς, για να απολαύσουμε το φαγητό και το ποτό μας.

Aς τα ανακαλύψουμε...

Voukakrato

img-3304.jpeg

«Βουκάκρατο» στη βυζαντινή κουζίνα ήταν το γεύμα που έπαιρναν πριν από το πρωινό και σήμαινε: ψωμί (σ.σ.«βούκα»), βουτηγμένο στο κρασί (από τον «άκρατο», τον ανόθευτο οίνο, της θείας μετάληψης). Με τον γευστικό αυτό συνδυασμό μάς υποδέχεται το νέο ομώνυμο εστιατόριο της πόλης, επί της Καλαποθάκης, με κυρίαρχες τις επιλογές του προζυμένιου ψωμιού, και κόκκινου κρασιού από την κάβα των ανθρώπων του, στο οποίο βουτάμε τη μπουκιά μας. Στο Voukakrato προτεραιότητα αποτελούν η καλή παρέα, το καλό φαγητό και κρασί, οι γεύσεις και τα αρώματα που ξυπνούν αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Τις εντυπώσεις κλέβει από την αρχή η μεγάλη μπάρα δίπλα από την ανοιχτή κουζίνα, κατασκευασμένη έτσι ώστε όλοι να μπορούν να απολαύσουν τη μαγειρική παράσταση που ανεβαίνει καθημερινά στον ξυλόφουρνο. Στη γαστρονομική του ταυτότητα, η απλότητα, οι χειροποίητες παρασκευές, η εποχικότητα και η έμφαση στην αγνή ελληνική πρώτη ύλη πρωταγωνιστούν, χαρίζοντας σύγχρονες εμπνεύσεις σε συνταγές της παράδοσης. Το μενού επιμελείται ο Νίκος Τσομπανίδης, έχοντας πάντα στο πλευρό του τους σεφ Απόστολο Τσακτσίρα και Χριστίνα Μάου. Μαζί, αξιοποιούν την ανοιχτή φωτιά του ξυλόφουρνου, για να δώσουν χαρακτήρα στη γεύση, ενώ όλες οι παρασκευές σε ζύμες, πίτες και ψωμιά, γίνονται από τα χέρια τους.

Info: Καλαποθάκη 6. Facebook: @Voukakrato, Instagram: @voukakrato

Mad Maria

Ένας γοητευτικός κήπος, μας καλωσορίζει στη φιλική του ατμόσφαιρα, κάνοντάς μας συντροφιά από τις οχτώ το πρωί μέχρι τις δύο το βράδυ, καθώς απολαμβάνουμε τον καφέ, το κρασί ή το κοκτέιλ μας μαζί με τα πιάτα μαζί με ενδιαφέροντα πιάτα. Το café bar bistro Mad Maria, με το όνομά του να είναι παρμένο από μία διαδρομή τρένου στη Λατινική Αμερική, φροντίζει να κάνει πράξη τη μαγεία αυτού του ταξιδιού, αποκαλύπτοντας τη διάθεση για εξερεύνηση και ενεργοποίηση των αισθήσεών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το refined μπαρ της αυλής, ένα custom made βαγόνι τρένου. Στον εσωτερικό του χώρο, η μεγάλη open kitchen μάς χαρίζει την πρώτη εικόνα στη γαστρονομική κουλτούρα των ανθρώπων του, με μια ευρεία γκάμα σε brunch αλλά και lunch/dinner να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Το signature στοιχείο στην ταυτότητα του φαγητού είναι οι χειροποίητες παρασκευές, μέχρι και τα κουλουράκια που σερβίρονται με τον καφέ.

Info: Αγίου Μηνά 7, Εύοσμος. Facebook: @Mad Maria, Instagram: @madmaria.skg

Shelbys - Gourmet Market & Wine Cellar

Αν αποζητάτε τον οινικό και γαστρονομικό κόσμο, ο οποίος ξεκλειδώνει με ευκολία μια πληθώρα συναισθημάτων σας, τότε το Shelbys στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για εσάς! Ένας ολοκαίνουργιος χώρος υψηλών προδιαγραφών υποδέχεται κάθε επισκέπτη για ιδιαίτερες γευστικές απολαύσεις. Μία αξιοζήλευτη ποικιλία από premium κοπές φιγουράρει στην κουζίνα του Shelbys, για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς τους είδους. Από ένα πλατό τυριών μέχρι και το πιο σπάνιο ιαπωνικό βόειο Wagyu, σε συνδυασμό με εκπληκτικά ορεκτικά, όπως καρπάτσιο και ταρτάρ αλλά και εξαιρετικής ποιότητας 100% hamon, όλα εναρμονισμένα ακόμα και για τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους.Στο εξαιρετικό αυτό γαστρονομικό ταξίδι στον κόσμο του Shelbys δεν θα μπορούσε να λείπει το στολίδι του μαγαζιού, ένα μινιμαλιστικής τελειότητας κελάρι υψηλών προδιαγραφών, για ιδιωτικές εμπειρίες γευσιγνωσίας και οινογνωσίας και εταιρικών εκδηλώσεων.

Info: Επέκταση Θέρμης. Facebook: @Shelbys, Instagram: @shelbys_gourmet_and_wine

Tiffany's x 1905

Πρόκειται για μια από τις πιο πολυσυζητημένες ενάρξεις εστιατορίων στην πόλη, καθώς παρόλο που κουβαλά μια ιστορική γαστρονομική σφραγίδα, η νέα της ταυτότητα είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Ο λόγος για τo "Tiffany's x 1905", ένα spot, το οποίο βρίσκεται στη γοητευτική Ικτίνου και στον αριθμό 3, στο σημείο ακριβώς που δέσποζε το εμβληματικό εστιατόριο "Tiffany's" από το 1970 έως το 2013. Την εταιρική και οπτική ταυτότητα και τη δημιουργική επιμέλειά του  -τους καταλόγους wine, food & coffee menu- έχει το Design Mono και ο Θανάσης Γεωργίου, και στη διακόσμηση και την κατασκευή είναι ο Νίκος Λέτσας. Όπως αποκάλυπτε και η ατάκα - «κλειδί» του ιδιοκτήτη του, Νίκου Νυφούδη, στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media εδώ και αρκετό διάστημα: «Στον ίδιο χώρο, αλλά εντελώς διαφορετικά». Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην αισθητική ταυτότητα των έργων του εστιατορίου, αλλά και των custom t-shirts του προσωπικού, τα οποία φέρουν την υπογραφή του specialist, Gianluca Cannizzo, ο οποίος για παραπάνω από είκοσι χρόνια ειδικεύεται στην καλλιτεχνική διεύθυνση, στον γραφιστικό σχεδιασμό και στην εικονογράφηση αφισών. Τι θα περιμένουμε λοιπόν; Με ποιους τρόπους υπάρχει η σκέψη να αναδείξουν τη νέα τους φιλοσοφία οι άνθρωποί του; Stay updated!

Info: Ικτίνου 3. Instagram: @tiffanys_1905

Ζeme

Οι μεζέδες σε αυτό το φιλικό τσιπουράδικο είναι αλλιώς! Το Zeme κήρυξε και επίσημα την έναρξη μιας νέας εποχής, στον χώρο που φιλοξενούσε το εξαιρετικό εστιατόριο δημιουργικής κουζίνας Νάμα, στην Ολύμπου 1, στην πλατεία των Αγίων Αποστολών με φόντο ένα τεράστιο βυζαντινό μνημείο που σηματοδοτεί την πόλη μας. Με ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα από μεζέδες και μια τεράστια ποικιλία από τσίπουρα, ούζα και αποστάγματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, υπόσχεται μια πρωτόγνωρη γαστρονομική εμπειρία. Ποιοτική πρώτη ύλη και τήρηση της εποχικότητας κατέχουν τον κυρίαρχο ρόλο σε μια ιεροτελεστία, η οποία ξυπνά τις αισθήσεις και μυρίζει Ελλάδα. Καθημερινά, έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε τριάντα πέντε φρέσκα μεζεδάκια, φτιαγμένα με μεράκι και αφοσίωση. 

Info: Ολύμπου 1. Facebook: @Zeme, Instagram: @zeme.skg

Το κόκκινο σπίτι

at-to-kokkino-spiti-mezedopolio-authentikwn-gheuseon-tis-thessalonikis-kai-mesogheiakwn-pineliwn-sto-diatiriteo-tis-platias-aghias-sofiasnea-arkhi-se-ena-emvlimatiko-ktirio-kokkino-spiti-tavern-with-authentic-fl.jpg
Photo credits: @to_kokkino_spiti

Το Μέγαρο Λόγγου, περισσότερο γνωστό ως Κόκκινο Σπίτι, κουβαλά μέχρι σήμερα τη δική του  ιστορία, δεσπόζοντας στο σημείο εκείνο, όπου ο γοητευτικός πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας συναντά την Ερμού. Στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου, η πρόσφατη ανακαίνισή του έδωσε ψυχή στο ομώνυμο νέο μεζεδοπωλείο της πόλης. Το Κόκκινο Σπίτι συνεχίζει την αισθητική παράδοση του εμβληματικού κτιρίου. Στους εσωτερικούς του χώρους πρωταγωνιστεί η φιλόξενη ατμόσφαιρα του ξύλου, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με ιστορικά στιγμιότυπα της περιοχής της Αγίας Σοφίας. Η ταυτότητα μιας περασμένης και ρομαντικής εποχής επικρατεί ακόμη από τους κομψούς ενδυματολογικούς κανόνες του service μέχρι την επιμέλεια κάθε τραπεζαρίας, με τα σουπλά παλιάς φιλοσοφίας που καλύπτουν όλη την έκταση του τραπεζιού και τα λευκά πορσελάνινα και σκαλωστά πιάτα. Στη γαστριμαργική του κουλτούρα, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και η ανατολίτικη πλευρά της κατέχουν κυρίαρχο ρόλο σε μια μεγάλη ποικιλία επιλογών από κρέας μέχρι ψάρι.

Info: Αγίας Σοφίας 31. Instagram: @to_kokkino_spiti

Tρυγητής 

Μια σύγχρονη ταβέρνα, ωδή στην απλότητα και στη φρέσκια πρώτη ύλη μας υποδέχεται στα Κωνσταντινουπολίτικα. Ο Τρυγητής συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέτον των foodies της πόλης -και όχι μόνο-, χαρίζοντας κάθε φορά και μια διαφορετική ευκαιρία για μια αισθητηριακή εμπειρία, η οποία μας ταξιδεύει σε διαφορετικά σημεία της ελληνικής γης. Το φαγητό κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από μια μοντέρνα προσέγγιση και πρωτότυπες πινελιές στα πιάτα με το στόχο να προκαλέσουν πυροτεχνήματα και στον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Μια ενημερωμένη και ραφιναρισμένη λίστα οίνων έρχεται να ολοκληρώσει τη γευστική απόλαυση, δίνοντας τις απαραίτητες δόσεις έντασης και παιχνιδίσματος!

Info: 17ης Νοεμβρίου, Πυλαία. Facebook: @Τρυγητής Instagram: @trigitis_taverna

Enjoy!

Κεντρική φωτογραφία: Αριστερά: Το Κόκκινο Σπίτι. Δεξιά: Τρυγητής