fbpixel

Search icon
Search
DESIGN NEWS

30, Rue Saint Sulpice

HOME

30, Rue Saint Sulpice

Σ’ ένα από τα πιο σοφιστικέ σημεία του Παρισιού, 
στο Saint-Germain des Pres, ένα διαμέρισμα συναγωνίζεται σε αρτίστικη διάθεση την αύρα της ευρύτερης περιοχής.


Ο Gérard Faivre υποστηρίζει διαρκώς πως για εκείνον το Παρίσι είναι μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης. Με την πλούσια ιστορία, κουλτούρα και art de vivre, η πιο όμορφη πρωτεύουσα του κόσμου του δίνει την ευκαιρία να εκφράσει τη δημιουργικότητά του σε κάθε project. Το πιο πρόσφατο είναι τοποθετημένο στη Saint-Germain de Pres, μία γειτονιά σαν μικρό χωριό, που μαγεύει με το καθηλωτικό του lifestyle και θεωρείται το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της πόλης. Αυτή η περιοχή, στην καρδιά του Παρισιού και γύρω από τις εκκλησίες Saint-Germain des Prés και Saint-Sulpice, θεωρείται διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Οι αντιθέσεις και τα δυνατά της στοιχεία δε συναντάνε γεωγραφικά όρια. Η αύρα της Saint-Germain des Pres έγκειται στη δύναμη που έχει να ελκύει διανοούμενους, από τον 17ο αιώνα ακόμη, οι οποίοι άφησαν αποτυπωμένο το ταλέντο τους, σημαδεύοντας κάθε πτυχή της ζωής με τη λογοτεχνική τους σφραγίδα. Οι συνήθειες και οι παραδόσεις ενός κατοίκου της περιοχής έχουν διατηρηθεί ανέπαφες. Το να κάθεται στην ταράτσα ενός διάσημου λογοτεχνικού καφέ, όπως το café de Flore ή του Les Deux Magots, να πίνει έναν καφέ και να διαβάζει με τον ίδιο τρόπο, όπως έκαναν οι φιλόσοφοι ή να περιπλανιέται στους δρόμους με την ελπίδα να βρει ένα παλιό βιβλίο σ’ ένα από τα πολλά βιβλιοπωλεία -τα πιο γνωστά είναι το La Procure και το La Hune. Αυτός είναι ο Παριζιάνος που λατρεύει τον ενθουσιασμό της γειτονιάς του Bussy του Palais du Luxembourg Palace και του French Senate.
Στεγασμένο σ’ ένα πανέμορφο γωνιακό κτίριο των αρχών του 18ου αιώνα -διαθέτει και ασανσέρ!-, αυτό το διαμέρισμα των 130 τ.μ. καταλαμβάνει ολόκληρο τον τρίτο όροφο. Όλα τα κύρια δωμάτιά του έχουν προνομιακή θέα στην εκκλησία του Saint-Sulpice και απολαμβάνουν το όμορφο, φυσικό φως όταν πέφτει ο ήλιος πάνω τους. Γι’ αυτό το διαμέρισμα εποχής, ο Gerard Faivre συνδυάζει τους κώδικες του σύγχρονου στιλ με αυτούς του 1940, που απευθυνόταν κυρίως στην ελίτ της εποχής και αντλεί έμπνευση από τα μεταπολεμικά χρόνια, στα οποία το μέλλον διαφαινόταν λαμπρό και όλοι είχαν μεγάλη αυτοπεποίθηση κι αισιοδοξία. Με αυτόν τον τρόπο μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο και να ονειρευόμαστε ξανά.
Παρόλο που το διαμέρισμα σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από την αρχή για να συναντήσει όλα τα σύγχρονα στάνταρ της άνεσης, νιώθει κανείς σαν όλα να είχαν από πάντα αυτήν την ταυτότητα. Εκεί ακριβώς είναι η δύναμη των δημιουργιών του Gerard Faivre. Κάθε λεπτομέρεια του έργου είναι προσεκτικά σχεδιασμένη κι εκτελεσμένη βάσει της επιθυμίας να επιτύχει την τέλεια ισορροπία. Γι’ αυτήν την κατοικία, ήρεμα χρώματα αντί έντονων τόνων προτιμήθηκαν για ν’ αναδείξουν τη σικ πλευρά του διαμερίσματος, ενώ επιλέχθηκαν πολυτελή υλικά, όπως μάρμαρο Carrara, Thala πέτρα, δέρμα, ξύλο, ορείχαλκος, σφυρήλατο σίδερο και καθρέφτες. Η βασική αρχή πίσω απ’ αυτό το πρότζεκτ, ένα φλας μπακ στο 1940, ενισχύθηκε και από τα έπιπλα, που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές εκείνης της περιόδου, όπως τους Gio Ponti, Franco Albini, J. Adnet, Meret Oppenheim, J.Leleu. Μερικά από αυτά τα κομμάτια είναι τ’ αυθεντικά σχέδια που ανακαλύφθηκαν σε αντικερί, ενώ κάποια άλλα είναι πιστά αντίγραφα.
Ο Gérard Faivre δε θα μπορούσε να παραλείψει τον Jean Cocteau, έναν σημαντικότατο καλλιτέχνη εκείνης της περιόδου. Έτσι, αποτίνει φόρο τιμής σ’ εκείνον χρησιμοποιώντας τον ως έμπνευση στις εικαστικές παρεμβάσεις που έκανε ο καλλιτέχνης Xavier Soatafora στους τοίχους της εισόδου και σ’ ένα από τα δωμάτια. Όσον αφορά στα καθιστικά, έπαιξε με διάφορες αντιθέσεις μεταξύ υλικών, συνδυάζοντας δέρμα, γυαλί και ξύλο, ενώ τοποθέτησε άψογα κάθε έπιπλο, αντικείμενο και πίνακα για να πετύχει την απόλυτη αρμονία. Λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους χώρους καθημερινής χρήσης και στους πιο προσωπικούς, ο Gerard Faivre ξανασχεδιάζει τους δεύτερους. Συνδυάζει διάσημα, πολυτελή brands για να διαμορφώσει δύο υπνοδωμάτια, αλλά και τα ιδιωτικά τους μπάνια και βεστιάρια. Επίσης, πάει ένα επίπεδο παραπέρα και σχεδιάζει τα λευκά είδη και τις ρόμπες του μπάνιου, αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη κατοικία. Τα δύο μπάνια, χώροι αφιερωμένοι στην ευεξία και ηρεμία, είναι πλήρως οργανωμένα κι εξοπλισμένα. Το έξυπνο mix λευκού και μαύρου μαρμάρου με τις αναθεωρημένες versions των επίπλων από το παρελθόν, αποπνέουν πολυτέλεια και άνεση.
Το παραδοσιακό στιλ της κουζίνας αποκτά υπέροχα μοντέρνο ύφος με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και παροχές. Σ’ αυτό το διαμέρισμα ο Gerard Faivre φέρνει επιτυχώς κάθε αντικείμενο κι έπιπλο στη ζωή. Κάθε τραπέζι, γλυπτό, είδος φωτισμού ακόμα και μεγάλη επιφάνεια, αποτελούν ένα μοναδικό κομμάτι που παρουσιάζεται ως στοιχείο υλοποίησης του αρχικού σχεδίου. Ενσωματώνει, επίσης, στο ύφος του σπιτιού αρκετές νέες τεχνολογίες, εγκαθιστώντας μια μονάδα air condition, ένα σύστημα αυτοματισμού και ήχου. Αισθητική αρμονία, παιχνίδι με τον χρόνο, χρωματική ισορροπία. Όπως ζωγραφίζει ένας διάσημος καλλιτέχνης, έτσι και ο Gerard Faivre δημιουργεί τους χώρους που σχεδιάζει σαν μικρά αριστουργήματα.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

GLOW LOVES

Η κατοικία Εagle's Nest στη Σέριφο είναι η ιδανική ευκαιρία για να χαλαρώσετε
DESIGN

Η κατοικία Εagle's Nest στη Σέριφο είναι η ιδανική ευκαιρία για να χαλαρώσετε