fbpixel

Search icon
Search
3 σούπες που θα σας κρατήσουν ζεστούς τις κρύες μέρες
TASTE

3 σούπες που θα σας κρατήσουν ζεστούς τις κρύες μέρες

Οι συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά στην εποχή


Ο χειμώνας βρίσκεται για τα καλά εδώ και όσο εσείς αναζητάτε τρόπους για να κρατηθείτε ζεστοί αυτές τις μέρες εκτός σπιτιού ή και fashionable winter αξεσουάρ, εμείς σας βρήκαμε την πιο... νόστιμη λύση! Γιατί να μη δοκιμάσετε να φτιάξετε μια γευστική ζεστή σούπα, που πέρα ότι θα ανεβάσει τη θερμοκρασία, θα κρατήσει τη θερμότητα στο σώμα σας και θα σας χαρίσει μικρές «εκρήξεις» χαράς στον ουρανίσκο. Παρακάτω, ακολουθούν 3 εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές που θα θέλετε να δοκιμάσετε asap. Μην χάνετε χρόνο! 

Λεμονάτη σούπα με ρύζι

91f509849f6467bb518faf710f229661-l.jpg

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο, ολόκληρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 2 στικς σέλινο, κομμένα
  • 200 γρ. κίτρινο ρύζι
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και γεμίζουμε με νερό, μέχρι να καλύψει το κοτόπουλο. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 40-45 λεπτά. Έπειτα, σουρώνουμε το νερό μέσα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε λίγο το κοτόπουλο να κρυώσει, το ξεψαχνίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα καρότα και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σέλινο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε, το ρύζι και όσο θέλουμε από το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το χυμό λεμονιού, λίγο από το ζουμί από τη κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στην κατσαρόλα, αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 2 λεπτά και την σερβίρουμε ζεστή.

Συνταγή: Γιώργος Τσούλης 


Κοτόσουπα αυγολέμονο 

shutterstock-493537609.jpg

Υλικά

  • 1.500 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 300 γρ. κρεμμύδι, σε μεγάλα κομμάτια
  • 150 γρ. καρότο, σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κιλά νερό
  • 1 δάφνη
  • 6 γρ. θυμάρι
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • 120 γρ. κρόκοι αυγού, περίπου 6 κρόκοι
  • 50 γρ. χυμός λεμονιού
  • κορν φλάουρ
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Παίρνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στη φωτιά σε κατσαρόλα με το νερό. Ξαφρίζουμε το κοτόπουλο και αφού βράσει επί 30 λεπτά περίπου προσθέτουμε τα λαχανικά, δηλαδή τα κρεμμύδια και τα καρότα, το θυμάρι και τη δάφνη. Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία και λίγο πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε λίγο αλάτι. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε χωριστά από το κοτόπουλο. Ξαναβάζουμε τον ζωμό στη φωτιά και αφού πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι, τ΄ ανακατεύουμε στην αρχή, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει.

Μόλις βράσει το ρύζι, ανακατεύουμε λίγο κορν φλάουρ με νερό και προσθέτουμε στην σούπα. Φέρνουμε σε βρασμό και αν είμαστε ικανοποιημένοι με την πυκνότητα σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ακόμη. Αν όχι, προσθέτουμε ακόμη λίγο κορν φλάουρ. Αλατίζουμε και ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Τοποθετούμε τους κρόκους σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα ώστε να σπάσουν. Παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα από τον ζωμό και ρίχνουμε με αργή ροή στους κρόκους ενώ παράλληλά ανακατεύουμε με το σύρμα. Αφού ρίξουμε αρκετή ποσότητα ώστε να ζεσταθεί καλά το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και διατηρώντας τη θερμοκρασία σε μέτριο επίπεδο ανακατεύουμε συνεχώς και μέχρι να πήξει λίγο ακόμη η σούπα από τους κρόκους. Προσθέτουμε το πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

Συνταγή: Γιάννης Λουκάκος 


Κολοκυθόσουπα με ginger 

shutterstock-1176327610.jpg

Υλικά

  • 1 μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα (περίπου 1 κιλό)
  • 4-5 πατάτες
  • 3 κρεμμύδια
  • 2 πράσα
  • 0,5 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 2-3 εκατοστά φρέσκο Ginger
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 200 γρ. κολοκυθόσπορο

Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεσαίους κύβους και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το gigner τριμμένο και την πάπρικα.Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 10 λεπτά. Σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλο και κατεβάζουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με κλειστό καπάκι και άλλα 10 με ανοιχτό σε πιο δυνατή φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το περισσότερο ζωμό σε ένα μπολ. Πολτοποιούμε τη σούπα με μια ράβδο χειρός και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.

Συνταγή: Madame Ginger