Όταν όλα σας φαίνονται βουνό, την κορυφή του οποίου δύσκολα μπορείτε να κατακτήσετε, τότε ακόμα και το πιο απλό task μοιάζει ακατόρθωτο. Το άγχος και η κούραση, αλλά και ο εκνευρισμός που αυτά φέρνουν, όχι μόνο μπορούν να σας πάνε πίσω σε όλα αυτά που έχετε να κάνετε καθημερινά, αλλά επιδρούν αρνητικά και στην ψυχολογία σας. Σε αυτό λοιπόν, μπορούν να σας βοηθήσουν ειδικοί ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές και ψυχίατροι, οι οποίοι μάλιστα τονίζουν ότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν συχνά τέτοια συναισθήματα, αλλά έχουν κάποια tricks για να τα αντιμετωπίζουν.
Ο κανόνας των 30 δευτερολέπτων
Αν νιώθετε σας πιάνει το άγχος όταν σκέφτεστε αυτά που έχετε να κάνετε, δοκιμάστε αυτό που προτείνει ο David D. Burns, κλινικός ψυχίατρος και συγγραφέας του best-seller βιβλίου ψυχολογίας “Feeling Good: The New Mood Therapy”. Κάθε φορά λοιπόν που ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με μια απαιτητική δουλειά και δεν ξέρει από που να ξεκινήσει, δίνει στον εαυτό του 30 δευτερόλεπτα, στα οποία πρέπει να ολοκληρώσει κάτι πολύ μικρό από την to-do λίστα του.
Για παράδειγμα, μια μέρα που αντίκρισε τον σωρό από χαρτιά πάνω από το γραφείο του, τα οποία έπρεπε να ταξινομήσει κι ένιωσε τον πανικό να τον καταβάλει, έδωσε στον εαυτό του 30 δευτερόλεπτα. Στη διάρκειά τους, μάζεψε μερικά χαρτιά, τα σύρραψε και τα τοποθέτησε στο ντουλάπι που έπρεπε. Στη συνέχεια, έδωσε άλλα 30, ύστερα άλλα 30 κ.ο.κ. Σιγά-σιγά, λοιπόν, ολοκλήρωσε τη δουλειά χωρίς να το καταλάβει.Είναι πολύ απλό, αλλά ο Burns τονίζει ότι βελτιώθηκε αυτόματα η διάθεσή του! Δοκιμάστε το κι εσείς!
Αναπνεύστε σωστά
Ναι, σίγουρα θα το έχετε ξανακούσει, αλλά μάλλον δεν ξέρετε τον πραγματικό λόγο που όταν σας πιάνει το άγχος και ο τρόμος, ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε βαθιές ανάσες. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Habib Sadeghi, holistic health expert και συγγραφέα του The Clarity Cleanse, όταν αναπνέει κανείς ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, ένα μέρος του συνολικού νευρικού συστήματος, που έχει την ικανότητα να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση.
Επίσης με αυτόν τον τρόπο κάποιος μπορεί να δει πιο καθαρά και να ξεθολώσει το μυαλό του. Δοκιμάστε το μόνοι σας: ξεκινήστε με μια εκπνοή για να βγει όλος ο αέρας που υπάρχει στα πνευμόνια σας και κρατήστε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα. Ύστερα πάρτε μια βαθιά ανάσα, μετρώντας μέχρι το εφτά. Κρατήστε τη για εφτά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά, μετρώντας μέχρι το 14. Επαναλάβετε 10 φορές, καθισμένοι σε καρέκλα με τα μάτια κλειστά.
Πηγαίνετε μια βόλτα
Όλοι οι ειδικοί τονίζουν πόσο σημαντική είναι για τους ίδιους η δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο για να βελτιωθεί η διάθεσή τους. «Βάζω στόχο κάθε μέρα να αναπνέω φρέσκο αέρα και να κινούμαι» τονίζει η Dahlen deVos, γνωστή ψυχοθεραπεύτρια στο Σαν Φρανσίσκο. «Κάποιες φορές πηγαίνω για yoga ή κάνω κάποιο άλλο fitness class στο γυμναστήριο. Άλλες φορές βέβαια απλά απολαμβάνω μια μεγάλη βόλτα το πρωί με τον σκύλο μου ή περπατάω για μια ώρα το απόγευμα στη γειτονιά».
Το «μυστικό» της είναι ότι όλα τα παραπάνω τα κάνει χωρίς να έχει μαζί της το κινητό τηλέφωνο, ώστε να μην της αποσπάει κανείς την προσοχή. Έτσι, δε δέχεται κλήσεις και δεν αποσυντονίζεται από ειδοποιήσεις mails και social media. Εναλλακτικά, μπορείτε τα πρωινά των weekends να τα αφιερώνετε σ’ ένα άθλημα που σας αρέσει, όπως το τένις ή η κολύμβηση. Έτσι το μυαλό σας θα καθαρίσει και θα αδειάσει από καθημερινές έννοιες.