Το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη είναι γεμάτο θέατρο, γνωστούς ηθοποιούς και ενδιαφέροντα σενάρια! Πριν βγείτε για ποτό ή φαγητό με την παρέα σας, κλείστε θέση σε κάποια από τις παραγωγές που φιλοξενούνται στην πόλη μας και που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε. Παρακάτω θα δείτε 10+1 παραστάσεις που ξεχωρίσαμε και θα διαβάσετε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση και τους πρωταγωνιστές τους, ώστε να είστε ενημερωμένοι.
1. Δείπνο Ηλιθίων
Ο Pierre Brochant (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα... ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν "ηλίθιο", τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν και γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους. Ο Francois Pignon (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Pierre γι’ αυτήν την εβδομάδα. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς και μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος "man of the year", Pierre, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος.
Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2. Διάρκεια: 26 Σεπτεμβρίου - 14 Οκτωβρίου. Παραστάσεις: Κυριακή & Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:30 & 21:00
2. Το ημερολόγιο ενός τρελού
Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, η θεατρική ανάγνωση του Viktor Bodο του κλασικού διηγήματος του Γκόγκολ παρουσιάζεται με τη μορφή μονοδράματος, με τον Tamás Keresztes στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η φιγούρα του κεντρικού χαρακτήρα, που είναι δέσμιος της ψυχής και της κοινωνική τάξης του, σκιαγραφείται σε όλη της την τραγική διάσταση, ενώ η ζωντανή μουσική συντείνει στην υποβλητική ατμόσφαιρα του έργου. «Είμαστε τρελοί ή ο κόσμος έχει τρελαθεί;», το ερώτημα του Γκόγκολ από το 1834 παραμένει επίκαιρο έως τις ημέρες μας.
Info: Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ. 3 Οκτωβρίου, ώρα: 21:00
3. Οιδίπους τύραννος
Μια εμπνευσμένη εκδοχή της τραγωδίας του Σοφοκλή που ενθουσιάζει τους γνήσιους θεατρόφιλους. Την απόδοση στα νέα ελληνικά ανέλαβε ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ενώ ο Χρήστος Σουγάρης εντυπωσιάζει με την εξαιρετική σκηνοθετική ματιά του. Οι θεατές θα απολαύσουν το μύθο του νεαρού βασιλιά Οιδίποδα, που αναλαμβάνει την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λάιου, που δεν ξέρει ότι είναι στην πραγματικότητα ο πατέρας του. Η έρευνα δε θα αργήσει να αποκαλύψει ότι, όσοι γνώριζαν ή υποπτεύονταν την αλήθεια, επέλεξαν τη σιωπή. Εάν είστε λάτρεις της αρχαίας τραγωδίας, εντάξτε τη στη wishlist σας αυτό το φθινόπωρο.
Info: Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ. 4 & 5 Οκτωβρίου, ώρες: 4 Οκτωβρίου: 21:00, 5 Οκτωβρίου: 16:00 & 21:00
4. Τα Ορφανά
Τα Ορφανά του Dennis Kelly σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου είναι μία παράσταση που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θεατρικό σανίδι και δεν πρέπει να χάσετε. Η υπόθεση; Ένα σπίτι. Μία οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται. Με λίγα λόγια, το έργο διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας όταν αμφιταλαντεύεται η ύπαρξή μας.
Info: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 4. Από 5 Οκτωβρίου, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι ώρες
5. Έμμα
Η παράσταση «Έμμα» της Μαρίας Πρωτόπαππα στο Θέατρο Αυλαία βασίζεται στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι' αλληλογραφίας» της Κολομβιανής ζωγράφου Emma Reyes, το οποίο έγραψε ύστερα από προτροπή του συγγραφέα Gabriel Garcia Marquez. Ο θεατρικός κόσμος της πρωταγωνίστριας παραλληλίζεται μ' έναν τρισδιάστατο πίνακα ή ένα μελωδικό τραγούδι που ξυπνά τις αισθήσεις. Εικόνες από την Κολομβία του 20ου αιώνα, λατινοαμερικάνικος μυστικισός και καθολική αυστηρότητα ξετυλίγονται στο πολύ ενδιαφέρον σενάριο. Η Έμμα είναι ουσιαστικά ένας θηλυκός Oliver Twist, που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία της να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως σπουδαία καλλιτέχνης.
Info: Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ. Παραστάσεις 12 & 13/10 στις 21:00, 14/10 στις 20:00
6. Γλασκώβη
Μία στιγμή, ένα στραβοπάτημα. Μία φωνή καταστρέφει ένα όνειρο. Μία σκέψη φιμώνεται από τον δυνατό ήχο ενός τραγουδιού. Ένα λεπτό αφανίζει μια ζωή. Τι προλαβαίνετε να κάνετε σε ένα βράδυ; Θα χωρέσετε σε μία βαλίτσα; Μπορείτε να ζήσετε στο ίδιο δωμάτιο με ένα κουνούπι; Αυτά και πολλά άλλα ιδιόμορφα ερωτήματα απασχολούν αυτό το έργο, που αφορά τη σχέση μητέρας – γιου, την ευτυχία, τη λήθη, τις προσδοκίες, τη συνήθεια και τις κοινωνικές συμβάσεις. Ο χώρος και ο χρόνος αφαιρούνται παρασύροντας το θεατή σε μία αποκαλυπτική κατάδυση στο μυαλό των ηρώων.
Info: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη. Διάρκεια: 5-27 Οκτωβρίου, Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο: 21:15
7. Η κυρία Νταλαγουέη
Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος της Virginia Wolf, που εκτυλίσσεται μια μέρας του Ιουνίου 1923, στο Λονδίνο. Το έργο διηγείται την ιστορία της Κλαρίσσα Νταλαγουέη, μίας γυναίκας ανώτερης κοινωνικής τάξης η οποία αναμετράται με τον εσωτερικό της κόσμο, προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με τη ζωή, αναλογιζόμενη συχνά το παρελθόν και τις επιλογές που τη σημάδεψαν. Η Wolf σκιαγραφεί αριστοτεχνικά ανθρώπινα πορτρέτα και σχέσεις, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη δυσμενή κοινωνική θέση της γυναίκας της εποχής, όπως τη βίωνε και η ίδια. Μάλιστα, πολλοί μελετητές θεωρούν την Κλαρίσα Ντάλογουεϊ alter ego της συγγραφέα. Ερμηνεύουν: Φαίη Ξυλά, Στέλλα Αντύπα, Κατερίνα Φωτιάδη και Λόλεκ.
Info: Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ. Παραστάσεις: 19 & 20/10 στις 21:00, 21/10 στις 20:00
8. Περιμένοντας τον Γκοντό
Η θεατρική ομάδα Σημείο Μηδέν, στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, δίνει στους theater lovers της πόλης έναν καλό λόγο να επιστρέψουν στους κλασικούς, μέσα από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του κορυφαίου Samuel Becket. Το τραγικό και το κωμικό διεισδύουν το ένα στο άλλο και αλληλεπιδρούν, ενώ οι τέσσερις ηθοποιοί που στελεχώνουν την παράσταση ενσαρκώνουν άψογα την αγωνία του Ιρλανδού συγγραφέα για ένα θέατρο που απευθύνεται σε ελεύθερους ανθρώπους.
Info: Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ. Παραστάσεις: 7 & 8/10 στις 21:00
9. Γυάλινος Κόσμος
Η θεατρική ομάδα Passatempo ανεβάζει στο Θέατρο Ταφ το έργο του Tennessee Williams. Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (δεκαετία του 1930), σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου, εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Το κείμενο είναι μια εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή, που εγκατέλειψε τη μητέρα του Αμάντα και την αγαπημένη του αδελφή Λώρα. Στόχος, η αναζήτηση της ελευθερίας, η πάντα μακρινή, σχεδόν άπιαστη ευτυχία. Πρόκειται για ένα σπαραχτικό και ταυτόχρονα ανελέητα σαρκαστικό έργο, που μιλά για τον δύσκολο αποχωρισμό από την οικογενειακή φωλιά, για την ενοχή, για την ανέφικτη φυγή, για τη μνήμη που μπορεί να γίνει φυλακή.
Info: Θέατρο Ταφ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16. Από 12 Οκτωβρίου, Παραστάσεις Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00
10. Ήρωες
Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης δίνουν για δεύτερη χρονιά ραντεβού στη σκηνή, γισ την παράσταση «Ήρωες» του Gerald Sibleyras, σε σκηνοθεσία Nikita Milivojevic και μετάφραση Μαριάννας Τόλη. Τρεις... γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο ότι μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους. Μια συγκινητική κωμωδία με έντονο το ανθρώπινο και κοινωνικό στοιχείο, που μετουσιώνει τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες, που με σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.
Info: Αριστοτέλειον Θέατρο, Εθνικής Αμύνης 2. Από 17 Οκτωβρίου (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων), ώρες: Τε & Κυ: 20:00, Πε, Πα & Σα: 21:00
+1. Is Art Lonely?
Ο καλλιτέχνης Φίλιππος Τσιτσόπουλος που ζει ανάμεσα σε Λονδίνο και Μαδρίτη καταφτάνει στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Άνετον με την performance Is Art Lonely?, στο πλαίσιο των 53ων Δημητριών. Πρόκειται για μία ενότητα έργων που πραγματεύονται τη συνθήκη της μοναξιάς και τη σχέση της με τη δημιουργία. Το έργο του αντλεί υλικό από το διαδραστικό βιωματικό θέατρο, το videotheater και την εικαστική θεατρική ερμηνεία και εξερευνά τα όρια μεταξύ θεάτρου και ζωγραφικής. Την performance συμπληρώνουν τέσσερις προβολές, ενώ το πρότζεκτ έχει φιλοξενηθεί σε διάφορους χώρους τέχνης ανά τον κόσμο, όπως η λονδρέζικη Tate Modern. Τελευταίος σταθμός του ήταν η Οστένδη στο Βέλγιο, ενώ ανυπομονούμε να τον απολαύσουμε και στην πόλη μας!
Info: Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42. Στις 2 Οκτωβρίου, ώρα: 21:00