Στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2018, η Θεσσαλονίκη προσφέρει μια ευρεία γκάμα εικαστικών επιλογών, που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους art lovers της πόλης –και όχι μόνο. Φυσικά, εκτός των πλαισίων του φωτογραφικού φεστιβάλ, χώροι τέχνης φιλοξενούν εξίσου ενδιαφέρουσες εκθέσεις, τις οποίες αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Ας ρίξουμε μια ματιά σε όσες έχουν ήδη ανοίξει για το κοινό ή εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα.
Ένα πορτρέτο του Βόλου
Στην έκθεση φωτογραφίας «Ένα πορτρέτο του Βόλου» στο Λαογραφικό, Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης παρουσιάζεται το εκπληκτικό έργο του Δημήτρη Λέτσιου, ο οποίος κατέχει δίκαια μια θέση στην ιστορία της μεταπολεμικής ελληνικής φωτογραφίας, ενώ έχει ταυτιστεί εν μέρει με τις περιηγητικές εξορμήσεις στο Πήλιο και στην ευρύτερη θεσσαλική ενδοχώρα. Σκηνές δρόμου, στιγμιότυπα, καθημερινοί χαρακτήρες, τοπία, οι φωτογραφίες του Λέτσιου που αφορούν τον Βόλο είναι ευδιάκριτα εστιασμένες σε απλούς βιοπαλαιστές, λαϊκούς χαρακτήρες, παιδιά που γυρνούν στους δρόμους. Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου. Στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2018.
Info: Λαογραφικό, Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 68. Διάρκεια: έως 31 Δεκεμβρίου
Ξεθωριασμένο εργόχειρο & Arcana
Την πρώτη τους ατομική έκθεση θα πραγματοποιήσουν οι φωτογράφοι Γιάννης Μανωλής και Αλεξέι Σιοζόφ, στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2018. Οι ίδιοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 277 προτάσεις, που αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή. Στην έκθεση «Ξεθωριασμένο εργόχειρο» του Γιάννη Μανωλή απολαμβάνουμε μια σειρά εικόνων, αποτέλεσμα ενός συνεχούς οδοιπορικού-εξερεύνηση του ελληνικού τοπίου, ενώ στην “Arcana” του Αλεξέι Σιοζόφ εκτίθενται μια σειρά φωτογραφιών εμπνευσμένες από τις κάρτες Ταρό. «Σύμβολα ριζωμένα σε μια κοινωνία, που θεωρεί ως θέσφατο την ιεράρχηση των ανθρώπων, σύμφωνα με την ιδιότητά τους » διαβάζουμε στο δελτίο τύπου.
Info: «Ξεθωριασμένο εργόχειρο», Stereosis Ζεύξιδος 3, διάρκεια: έως 16 Οκτωβρίου. “Arcana” ΙΕΚ ESP, Ναυμαχίας Έλλης 3-5, διάρκεια: έως 19 Οκτωβρίου.
Πόλεις–Εικόνες
Με την ευκαιρία του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η έκθεση «Πόλεις–Εικόνες», μια συνεργασία του μουσείου με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για έργα φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος, που εστιάζουν στις ιστορικές και κοινωνικές διαστάσεις του αστικού περιβάλλοντος, όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τα βιώματα των νέων καλλιτεχνών. Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση, Επικ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ
Info: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφόρος Στρατού 2. Διάρκεια: Έως 14 Οκτωβρίου
Η ζωή μας μέσα στις σκιές
Μέσα από την έκθεση «Η ζωή μας μέσα στις σκιές» που φιλοξενείται στην Tabya, η διακεκριμένη καλλιτέχνης Tania Franco Klein επιδιώκει να προκαλέσει μια αίσθηση απομόνωσης, απελπισίας, εξαφάνισης και ανησυχίας, μέσω κατακερματισμένων εικόνων που υπάρχουν τόσο σε φανταστικό όσο και σε πραγματικό πλαίσιο. Οι χαρακτήρες της παρουσιάζονται μόνοι και ανώνυμοι, ψάχνουν συνεχώς για κάθε δυνατότητα διαφυγής, ακροβατώντας ανάμεσα στη διαρκή προσπάθεια και την αίσθηση της ήττας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Thessaloniki PhotoΒiennale 2018. Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς.
Info: Tabya, Κωνσταντίνου Μελενίκου 14Γ. Εγκαίνια: 21/09/2018, 21:00. Διάρκεια: έως 21 Οκτωβρίου
Τίποτε Προσωπικό
Ο Γιάννης Παντελίδης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Τίποτε Προσωπικό», όπου η περίμετρος γύρω από τη Θεσσαλονίκη παραλληλίζεται με μια δεξαμενή, στην οποία δραστηριοποιείται ο άνθρωπος. Εκεί, ο ίδιος συναντά αλυκές και φωτοβολταϊκά πάρκα, ανώνυμα μνήματα και μάντρες, εμπορικά κέντρα και δεξαμενές πετρελαίου, θερμοκήπια και πρόχειρες χωματερές. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Thessaloniki PhotoBiennale 2018.
Info: Art Space Ρω, Ρωμανού 5. Διάρκεια: 20 Οκτωβρίου. Εγκαίνια: 21/09/2018, 20:00
Φωτογραφίες, Αλήθειες και Ψέματα 1985-2018
Η έκθεση «Φωτογραφίες, Αλήθειες και Ψέματα 1985-2018» του Κωστή Αντωνιάδη στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης αναπτύσσεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1985 έως το 2018, ενώ είναι και η πρώτη έκθεση που άνοιξε στο πλαίσιο της Photobiennale. Θραύσματα εικόνων της πόλης, προτομές ηρώων, συλλογές, ντοκουμέντα διερευνούν τη σχέση της φωτογραφίας με τη μνήμη, την πραγματικότητα και το φανταστικό. Συνδιοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Info: Η έκθεση είναι ήδη ανοιχτή για το κοινό, αλλά τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 20:30. ΜΙΕΤ, Βασιλίσσης Όλγας 108
Ο μαγικός κόσμος του Αλί Οζ
Αξίζει να επισκεφτείτε την έκθεση «Ο μαγικός κόσμος του Αλί Οζ» στον πολυχώρο πολιτισμού Ένεκεν του ομώνυμου, πολυβραβευμένου Τούρκου φωτογράφου. Ο μάχιμος φωτορεπόρτερ, σ’ αυτήν τη δουλειά του επιχειρεί να «φωτογραφίσει» πίσω από τον τοίχο και να φτάσει στην καρδιά της συνοικίας του Ταρλάμπασι. Μιας περιοχής, που τα εγκατελειμμένα σπίτια της έγιναν στέγη για περιθωριακές ομάδες και η οποία τελευταία έρχεται αντιμέτωπη με το «θαύμα» της ανοικοδόμησης και της αστικής ανάπλασης.
Info: Ένεκεν, Προξένου Κορομηλά 37. Διάρκεια: έως 6 Οκτωβρίου
4 elements: Γιώργος Βαβάτσης, Σαράντης Γκάγκας, Λένα Καπετανοπούλου, Βασίλης Καρακατσάνης
Στην έκθεση «4 elements: Γιώργος Βαβάτσης, Σαράντης Γκάγκας, Λένα Καπετανοπούλου, Βασίλης Καρακατσάνης» στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τη δουλειά τεσσάρων ταλαντούχων Ελλήνων εικαστικών: τις πήλινες δημιουργίες του Βαβάτση, που εντυπωσιάζουν με τα μοτίβα λουλουδιών, τις μεταλλικές κατασκευές του Γκάγκα, που «σχολιάζουν» τον χρόνο, τους πίνακες ζωγραφικής της Καπετανοπούλου, που διηγούνται στιγμές της καθημερινότητας, και τις ζωγραφισμένες, pop γόβες του Καρακατάνη, που θέτουν σε πρώτο πλάνο ένα από τα πιο εμβληματικά «φετίχ» της γυναικείας κομψότητας.
Info: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52. Εγκαίνια: 11/9 στις 19:00. Διάρκεια: Έως 5/10
Χαράκτες του Κόσμου
Στόχος της έκθεσης «Χαράκτες του Κόσμου» που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με έργα της σύγχρονης χαρακτικής, ενημερώνοντας τον παράλληλα για τη νόσο του Alzheimer. Πάνω από 88 εικαστικές δημιουργίες καταξιωμένων δημιουργών από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική, σας δίνουν μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε τη γοητεία των χαρακτικών. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Alzheimer Ελλάς, η οποία σε συνεργασία με το ΑΜΘ ελπίζουν να λειτουργήσουν ως σημαντικός κρίκος προβολής και διάδοσης της νόσου.
Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρόνικου 6. Διάρκεια: Έως 24 Οκτωβρίου
Emerging Arists
Η Artforum Gallery παρουσιάζει έως 30 Σεπτεμβρίου, σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες επιλεγμένοι από τον Παντελή Τσάτση που πρωτοπαρουσίασαν στα τελευταία 20 χρόνια τη δουλειά τους σε ομαδικές ή ατομικές εκθέσεις στο χώρο της, μέσα από την έκθεση "Emerging Arists". Οι εικαστικοί συνεχίζουν την ανοδική επαγγελματική πορεία τους και το έργο τους είναι πλέον γνωστό στο ευρύτερο και εξειδικευμένο κοινό. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Στέλιος Αυγέρης, Βασίλης Αβραμίδης, Κωνσταντίνος Φαζός, Χρήστος Λαχάνας, Δημήτρης Μεράντζας κ.ά.
Info: Artforum Gallery, Τσιμισκή 113. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου